'Ademen werkt. En meer instructeurs is precies wat de wereld nodig heeft' - Ademinstructeur Tim van der Vliet over zijn nieuwe ademopleiding

De populariteit van ademwerk neemt een vlucht. Steeds meer mensen ontdekken hoe heilzaam het is: fysiek, emotioneel en mentaal. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, zodat iedereen die het wil ervaren, ook goed begeleid kan worden. En die coaches moeten natuurlijk ook ergens worden opgeleid, want daar begint het uiteindelijk allemaal mee.

Het aantal coaches groeit, maar ook het aantal opleidingen. Zodoende geef ik op dit platform niet alleen een overzicht van de beste coaches, maar ook een inkijkje in de opleidingen die er zoal zijn. De reeds bestaande, maar ook de nieuw opgezette opleidingen. Je vindt ze in het overzicht van Ademopleidingen.

Ademen werkt. En meer instructeurs is precies wat de wereld nodig heeft.
— Tim van der Vliet

Breathwork Instructor Course van Tim van der Vliet

Nieuw in dit rijtje is de Breathwork Instructors Course van ademtrainer Tim van der Vliet. Onlangs heeft hij een uit 3 levels bestaande Breathwork Instructors Course neergezet. Hoe ziet deze opleiding eruit, en waarom heeft Tim hem in de wereld gezet? Ik vroeg het hem zelf.

PS. Benieuwd naar Tim zijn achtergrond en persoonlijke verhaal? Lees dan ook dit interview met hem.

Tim, waarom ben je deze opleiding gestart?

Tim van der Vliet breathwork.jpg

Tim: “Al een tijdje brandde er een vuurtje in me. Het idee dat ik nog zoveel meer mensen kan begeleiden en bereiken. Ik reisde de wereld rond om anderen in de Wim Hof Methode te trainen, maar voelde dat er meer mogelijk was.

Daarnaast had ik het er vaak met verschillende collega-ademinstructeurs over dat er weinig echt all-round ‘knowledgable’ ademinstructeurs te vinden zijn. Vaak vliegen instructeurs het aan vanuit alleen de techniek die ze geleerd hebben, als ‘de oplossing voor alles’. Maar er is meer. Iedere groep of persoon is anders. Er is niet één waarheid.

Ook zijn ademopleidingen naar mijn mening toch vaak een beetje ‘zweverig’ of niet wetenschappelijk onderlegd. Toen ik steeds meer vraag kreeg van mensen die mij via Youtube volgen dat ze door mij wilden worden opgeleid, voelde ik dat het tijd was om zelf iets neer te zetten.”

Hoe ziet de opleiding eruit?

“De opleiding bestaat uit drie verschillende levels online, en een live retreat van een week, behorende bij level drie. Level 1 heet ‘Control Your Breath - Control Your Life’, en hierin deel ik alles wat ik weet. Het grootste deel bestaat uit ademtechnieken, maar je krijgt ook spine straightening oefeningen en koudetraining. Daarnaast leer je bekende technieken als The Oxygen Advantage, Breatheology en Alchemy of Breath (conscious connected breathing). Hiervoor nodig ik de beste instructeurs uit die ik ken.

In Level 2, genaamd ‘Become a Pro’, krijg je wederom les van mij en andere leraren, in onder meer advanced (kundalini) TT techniek, STummo advanced en Pranayama, maar ook weer Breatheology, Oxygen Advantage en Alchemy of Breath. Het is overigens niet zo dat je een officieel Oxygen Advantage of Breatheology instructeurslicentie krijgt, maar je gaat op drie manieren deze ademtechnieken ontdekken: hoe het werkt, hoe je ze beoefent en de wetenschap erachter. Op die manier kun je authentiek lesgeven, uit eigen ervaring.

Level 3 heet ‘Licensed Breathwork Instructor’ waarin je alles leert over wat het betekent om een instructeur te zijn. Hoe geef je 1-op-1 sessies? Hoe voel je precies aan wat je klant nodig heeft? Hoe houd je de groepsenergie hoog? Hoe stap je over je onzekerheid heen? Hoe spreek je authentiek en met kracht? Hoe maak je er een goed draaiende business van? Over al deze onderwerpen ga je de fijne kneepjes van het vak leren.

Het laatste deel is een 7-daagse retraite. Hier ga je zelf ademen, en ook zelf lesgeven. We passen ook koudetraining toe. We gaan diep. Na 20 weken online training ben je hier helemaal klaar voor en zul je helemaal schoon terugkomen: klaar om je nieuwe baan te beginnen.”

Je leert om serieus je werk van breathwork te maken, of het nou op de yogaschool is of een groot internationaal bedrijf.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

“Level 1 kun je ook afzonderlijk doen en is genoeg voor als je een sterke basis wilt krijgen en ademtechnieken wilt integreren in je leven. Of je het nu gebruikt in je ochtendroutine, voor je sportprestaties of om fysiek of mentaal sterker te worden.

Als je geraakt bent, kan je door naar Level 2. Hier word je een ‘adem-nerd’, of laten we zeggen een pro. Ik hou het persoonlijk op ‘nerd’, want ik ben nooit uitgeleerd. Je bouwt je practice uit en leert al die prachtige technieken van mijn collega’s over de hele wereld. Level 3 is voor mensen die echt instructeur willen worden. Een die serieus zijn of haar werk ervan wil maken, of het nou op de yogaschool is of een groot internationaal bedrijf.”

Ervaringen van de eerste deelnemers van Level 1:

Wat zou je mensen willen adviseren die zich oriënteren op een ademopleiding?

“Let op wetenschappelijke onderbouwing. Welke technieken leer je? En leer je echt ademinstructeur te zijn, of is het gewoon een hele lange masterclass voor je eigen ontwikkeling? Het kan samengaan.

En: ga ervoor! Bij mij of een van mijn collega’s, want ademen werkt en meer instructeurs is precies wat de wereld nodig heeft.”


Meer info?

Kijk voor alle info op: timvandervliet.com/breathworkinstructorcourse. Als lezer van The Breathwork Movement krijg je met de code BREATHWORKMOVEMENT 15% korting.

Een overzicht van deze en meer ademopleidingen vind je hier: