Waarom is breathwork ineens zo populair?

"Breathwork Has Gone Mainstream During the COVID Era" - zo kopt dit artikel in Harper’s BAZAAR. En dat klopt, de populariteit barst uit haar voegen. In de USA zie je vele celebs erbij zweren. Oprah, Gwyneth Paltrow, Justin Bieber… Waarom neemt de populariteit van onder meer de Wim Hof Methode ineens een mega vlucht?

Er komt steeds meer aandacht voor ademwerk

De adem, als nummer één zelfhulptool, heeft niet altijd het respect gekregen dat het verdient. Goed, we hebben altijd geweten dat ademen ons in leven houdt. We ademen automatisch, wel 20.000 keer per dag gemiddeld, en over het algemeen is het niet iets waar we stil bij hoeven staan.

Tot 2020, toen de populariteit van ademwerk ineens door het dak schoot. Ademhalen, onze vrijheid tot ademhalen, oftewel ons leven, heeft nog nooit zo heilig aangevoeld tijdens de bizarre tijden waarin een ademhalingsvirus de wereld overhoop haalde.

Hoe ademwerk sterrenstatus verwerft

Daarnaast heeft de adem, ademwerk, breathwork, hoe je het wilt noemen, afgelopen jaar sterrenstatus verworven als dé tool voor een gezonder, energieker en fijner leven. Mede dankzij Wim Hof, die het belang en de praktische, dagelijkse toepassing van ademwerk (en kou!) naar de massa brengt. Vele celebs en andere ‘influencers’ omarmen een dagelijkse adem-practice, maar ook de ‘gewone mens’ lijkt niet meer zonder te kunnen. En dat heeft uiteraard maar een echte reden: het werkt. En hoe.

Wim Hof in The goop Lab op Netflix

Wim Hof bij de Goop Lab op Netflix, van Gwyneth Paltrow.

Het feit dat dit artikel in Harper’s BAZAAR kopt met "Breathwork Has Gone Mainstream During the COVID Era", zegt genoeg. Het is ook mede dankzij de aflevering over de Wim Hof Methode van The goop Lab (Netflix-serie gemaakt door het goop-platform team van Gwyneth Paltrow), dat de methode van de ‘iceman’ een enorme boost aan bekendheid heeft gekregen in de United States.

Maar uiteraard ook hier in Nederland. De aflevering van Beau, waarin Wim Hof de tv-presentator 3,5 minuut in een ijsbad laat zitten, is door miljoenen mensen bekeken. Ook het boek van Wim Hof, De Wim Hof Methode, vliegt over de (digitale) toonbank.

Zie ook: Wim Hof te gast bij Beau.

Wat is breathwork?

Als breathwork (ademwerk in het Nederlands) dan ineens door de halve wereld wordt omarmd, is het goed om eerst stil te staan bij de term ‘breathwork’. Deze zorgt namelijk nogal eens voor verwarring.

“Breathwork is het bewust sturen
van de ademhaling
om zo bepaalde processen
in lichaam en geest te beïnvloeden

Je ziet de term breathwork vaak worden gebruikt voor langdurige, vaak intense, verbonden ademsessies. En dat is zeker juist, maar er is meer dan dat. Veel meer. Want: alles wat je bewust doet met je ademhaling, is in feite breathwork.

Er zijn vele methoden en technieken, denk Wim Hof, Transformational Breath, Pranayama / Yoga Breathing of Buteyko. Maar een bewuste, rustige in- en uitademing is dus eigenlijk ook al breathwork. Je bent met je bewuste wil je adem aan het sturen (in dit geval: rustiger maken), om zo een proces in je lichaam te beïnvloeden (in dit geval: een kalmer hoofd en ontspannen lijf krijgen).

Kortom: breathwork of ademwerk staat voor het werken met je adem, en daar valt elke techniek, methode of vorm van sturing onder. We kunnen het dan ook net zo goed ‘bewust ademen’ noemen, om verwarring te voorkomen.

Waarom breathwork?

Ademhalen is natuurlijk zo oud als er mensen op deze planeet rondlopen. Bewust ademen (breathwork dus) is dat ook. Al die oude wijze yogi’s en vele oude culturen en religies gebruikten ademwerk als een essentiële tool voor zelfregulatie. Voor een gezond fysiek, mentaal en emotioneel lichaam, maar ook om in verhoogde staten van bewustzijn te komen. De adem heeft alles hiervoor in huis.

Onze huidige wereld is natuurlijk grotendeels ‘mind-driven’, we willen alles met onze ratio, in protocollen van nullen en enen verklaren en oplossen. Gelukkig zie je dan ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek (én bewijs) naar de positieve effecten van het werken met de adem, want die zijn er in overvloed. Toch is je eigen ervaring uiteindelijk het grootste ‘bewijs’ voor de effectiviteit van ademwerk, de ervaring stijgt vaak ver boven onze ratio uit.

De positieve effecten van breathwork: het bewust werken met je adem.

Positieve effecten van breathwork

De positieve effecten van bewust werken met je adem: het zijn er veel, erg veel. Sowieso is het bekendste (en ook het meest directe) effect: minder gevoelens van stress. De adem kalmeert, wanneer je rustiger gaat ademhalen, ga je je vanzelf ook rustiger voelen. Klinkt bijna te simpel voor woorden, maar zo is het. De adem is de meest effectieve vorm om spanning los te kunnen laten. Het is ‘slechts’ een kwestie van doen, van onszelf eraan blijven herinneren.

Daarnaast kan de adem je immuunsysteem boosten, je hormoonhuishouding op orde brengen, je hart gezonder maken, je spijsvertering bevorderen, je emoties beter reguleren, je slaapkwaliteit en -kwantiteit verbeteren, je bloeddruk te verlagen, en ga maar door. Allemaal bewezen resultaat. Door simpelweg bewuster te ademen, al moet je uiteraard wel weten hoe. Een coach (of ik) kan je hierbij helpen.

Meer lezen hierover? Check dan ook de artikelen Wat is breathwork? en Waarom ademwerk zo krachtig is.

Kortom, de adem maakt gezond, de adem maakt bovendien bewust. Elke bewuste adem, zorgt voor een bewust moment, zorgt voor een bewustere, (voor jou) betere keuze in je leven. Ze ga je automatisch ook een meer mindful leven leven, waarin je eerder zult kiezen voor die dingen die goed voor jou zijn, zoals gezonde voeding, rust, werk dat bij je past en liefdevolle mensen om je heen.

De adem kalmeert, wanneer je rustiger gaat ademhalen, ga je je vanzelf ook rustiger voelen.

Waarom is breathwork mainstream geworden?

Om terug te komen op de vraag waar dit artikel mee begon: waarom is breathwork mainstream geworden tijdens de coronacrisis? Simpelweg omdat de wereld het heel hard nodig heeft.

Een betere gezondheid, een sterker immuunsysteem, minder gevoelens van angst en stress, minder spanning in je lijf, de mogelijkheid om je gedachten en zorgen even op stil zetten, meer liefde en verbondenheid voelen, voor jezelf, voor elkaar: als er íets is wat de wereld op dit moment goed kan gebruiken, dan is het een bewuste ademhaling. Van ons allemaal.


whatthebreath-visual.jpg

Het beste medicijn zit in je

Meer ontdekken over de kracht van de adem en hoe je de adem zelf dagelijks kunt inzetten voor meer gezondheid, rust en geluk in je leven? Lees dan het boek dat ik erover schreef, inclusief mijn eigen verhaal - hoe de adem mij heeft helpen genezen van PCS (post-commotioneel syndroom), en me nog veel meer heeft gebracht. Ik ben nog steeds elke dag verbaasd, dat gun ik jou ook.


Bekijk ook: