Wat is breathwork en waarom werkt bewust ademhalen zo krachtig voor je gezondheid?

Breathwork, of ademwerk, een verzamelnaam voor diverse ademhalingstechnieken. Dankzij die technieken, die in vele vormen en maten bestaan, ben je in staat bepaalde processen in je lichaam te beïnvloeden en te optimaliseren. De definitie van breathwork:

Breathwork is het bewust sturen
van de ademhaling
om zo bepaalde processen
in lichaam en geest te beïnvloeden.

Breathwork is het bewust sturen van de ademhaling om zo bepaalde processen in lichaam en geest te beïnvloeden.
Ik adem toch al de hele dag en dat gaat vanzelf, waarom zou ik me hiermee bezig moeten houden?

Een terechte vraag. Je staat er niet bij stil dat je ademt, je hoeft er immers niets voor te doen. Toch is het interessant je er wel mee bezig te houden, als je erachter komt dat je met je adem in staat bent allerlei interne processen in je lichaam te ‘hacken’ - snel en simpel.

Zo kunnen we met een versnelde ademhaling de fight-or-flightrespons in ons lichaam oproepen, maar we kunnen ook zelf de rustmodus activeren, door de ademhaling te vertragen. Met name dat laatste is goed te weten, in een tijd dat veel mensen veel stress in hun leven ervaren. Langzaam ademen werkt als de rempedaal voor je interne systeem.

Bewust ademen

Je ziet de term breathwork vaak worden gebruikt voor intense, therapeutische vormen als holotropic, rebirthing en transformational breathwork. Hierbij wordt de ademhaling met name ingezet voor transformatie en heling, om trauma’s los te laten of om het bewustzijn te verhogen.

Maar de term breathwork kan veel breder worden gebruikt. Breathwork of ademwerk staat voor het werken met je adem en daar valt in feite elke ademhalingstechniek onder.

Bewust, gecontroleerd ademen kan op vele manieren: van trage, kalmerende buikademhalingen tot krachtige, stimulerende ademhalingstechnieken en alles wat ertussen ligt. Elke manier heeft een eigen aanvliegroute en effect. De ene is niet beter dan de andere, de ene sluit de andere ook niet uit.

Het gaat er uiteindelijk om te gaan proberen en ervaren wat voor jou werkt en wat je nodig hebt in het moment. Dat de effecten groot zijn, staat vast.

There’s no single more powerful or simpler daily practice to further your health and well being than breathwork.
— Dr. Andrew Weil

Hoe kan de kracht van de adem je leven veranderen?

Wat is het geheim van de adem? Hoe kan je hem elke dag beter inzetten? Hoe kan het je leven veranderen? Download het (gratis) ebook What the Breath! voor antwoord op deze en meer vragen.


Bekijk ook: