Waarom ademwerk zo krachtig werkt voor emotionele ontlading en zelfheling

Eén breathwork sessie kan gelijk staan aan jaren praten met de psycholoog, zo wordt gezegd. En ja, een ademsessie kan zeer transformatief zijn. Waarom?

Wat is ademwerk, of breathwork?

Laten we beginnen met het begrip ademwerk, of breathwork op z’n Engels, die term hoor je ook veel. In principe is ademwerk niets meer en niets minder dan een verzamelnaam voor diverse ademhalingstechnieken. Dankzij die technieken, die in vele vormen en maten bestaan, ben je in staat bepaalde processen in je lichaam te beïnvloeden.

Breathwork is het bewust sturen
van je
ademhaling
om zo bepaalde
processen
in lichaam en geest te
beïnvloeden.

Ademwerk - breathwork - komt in vele soorten en maten. Je kunt ‘simpele’ ademhalingsoefeningen doen tijdens je dag, om snel en effectief te kalmeren, ontstressen of ontspannen of juist wanneer je behoefte hebt aan een scherp hoofd en nieuwe energie.

Maar je kunt ademwerk ook meer transformatief, bevrijdend of therapeutisch inzetten. In die gevallen praat je eerder over het doen van een ‘ademsessie’ en zo’n sessie kan dus gelijk staan aan jaren therapie. Ademwerk kan emotionele blokkades of vastgezette trauma’s in je lichaam oplossen, omdat je door te ademen de energie letterlijk weer laat stromen. Het is waanzinnig en soms ongelofelijk te ervaren wat er in je systeem gebeurt wanneer je een ademsessie ondergaat. En dit kan elke sessie weer compleet anders zijn.

Ademwerk zet vastgezette emoties in beweging

Het woord emotie, emotion, betekent feitelijk energy in motion. Het komt van het Latijnse woord emotere, wat ‘energie in beweging’ betekent. Een emotie is energie, het wil bewegen, stromen, zich uiten, gezien worden, gevoeld worden. Maar we lopen er vaak met een boog omheen of slikken ze in, zeker bij de emoties die we liever niet voelen, als angst, verdriet, woede. We zijn geconditioneerd om niet te schreeuwen, schudden, gillen, trillen, heel hard te lachen of te huilen, terwijl dat allemaal natuurlijke reacties zijn. Wanneer emoties onderdrukt worden, kunnen ze dus niet stromen, niet komen en niet gaan, en zetten ze zich vast in je lichaam.

Zie je lijf als een soort hard-drive, met hierop alle indrukken en ervaringen uit je leven. Vastgezette emoties (trauma, hoe groot of klein ook) verstoren de natuurlijke, gezonde balans en het herstellend vermogen van je lichaamsfuncties. Dit kan voor allerlei fysieke en mentale klachten zorgen, zonder dat je doorhebt waar het door komt. Je adem is een heel krachtig hulpmiddel om je levensenergie weer laten stromen en vastgezette emoties te ontladen.

Wat gebeurt er je tijdens een ademsessie?

Tijdens een ademsessie ga je gedurende langere tijd een bewuste, verbonden ademhaling inzetten. Bij je normale, dagelijkse ademhaling laat je een pauze vallen tussen de in- en uitademing, bij deze verbonden ademhaling laat je de pauzes achterwege. Na de inademing adem je direct weer uit, en na de uitademing direct weer in. Een verbonden ademhaling dus, ook wel connected breathing of circular breathing genoemd.

Deze manier van ademen kent weer verschillende vormen, scholen en benamingen, waarbij Transformational Breath® en Rebirthing Breathwork waarschijnlijk de bekendste zijn - maar er zijn er veel meer. De technieken kennen (nuance) verschillen, maar gaan allemaal uit van hetzelfde principe: een verbonden ademhaling. Dus staar je niet te blind op de benamingen, het is de ‘verbonden ademhaling’ die altijd leidend (en zo heilzaam) is.

Een ademsessie zorgt voor fysieke, mentale en emotionele ontlading van spanning

We praten wat af over onze issues, met psychologen, coaches en andere therapeuten. Dat kan zeker erg heilzaam zijn en voor inzichten zorgen, al is het lastig om zo in diepere lagen van je bewustzijn door te dringen en blijvend zaken te veranderen. Je ego, je denken, je rationele brein, zal je altijd ‘veilig’ willen houden en dat betekent dat het er alles aan zal doen om jou niet naar onbewuste lagen en emoties af te laten dalen. Maar dit is juist de plek waar de heling kan plaatsvinden. Je adem kan hierbij als een wonderbaarlijk krachtige tool dienen.

Door gedurende langere tijd (een half uur, drie kwartier, soms nog langer) een verbonden ademhalingstechniek toe te passen, komt energie in beweging en begint je lichaam als ‘vanzelf’ oude, vastgeroeste emoties los te laten. Je lijf is erg intelligent en weet exact wat het nodig heeft of juist niet langer dient - zonder jouw sturing, zonder erover te praten. Ondertussen raak jij steeds meer het gevoel van tijd en plaats kwijt, je ademt al je gedachten weg en kunt in een hogere staat van bewustzijn komen, een natural high.

Tijdens een ademsessie kan van alles naar boven komen. Gevoelens, herinneringen, fysieke sensaties of mystieke ervaringen, kan allemaal. De ene keer is je ervaring meer fysiek, dan weer meer emotioneel, soms ook spiritueel. Elke keer is anders en wat zich aandient valt niet te sturen, maar is precies wat jij op dat moment nodig hebt. Verwacht het onverwachte.

Wat kun je ervaren tijdens een ademsessie?

Er kan dus van alles gebeuren, zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel vlak. Wees vooral niet bang voor wat naar boven komt en wat gebeurt, voel en adem er doorheen. Het wil juist gevoeld worden. Alleen zo kan het ook ontladen worden, kan de spanning en de pijn eraf. Vertrouw op het proces.

Wat je (onder meer) kunt ervaren tijdens een ademsessie:

  • Trillingen en schokken in je lichaam

  • Tintelingen door je lijf

  • Geluid (laat je gaan, let it out!)

  • Verkrampingen in je lijf

  • Emoties, herinneringen, je kunt gaan huilen maar ook lachen (en alles ertussen)

  • Visioenen, mystieke ervaringen

Lees meer over de veiligheid en contra-indicaties bij ademwerk in dit artikel: VEILIGHEID EN CONTRA-INDICATIES BIJ ADEMWERK

Hoe ga je voor het eerst aan de slag met ademwerk?

breathe and let go release.png

Er zijn vele ademcoaches en breathwork facilitators die je in het proces begeleiden, die je de juiste instructies geven en je mentaal en emotioneel kunnen ondersteunen bij wat er ook maar naar boven komt. Laat je dan ook altijd goed begeleiden, zeker als dit nieuw voor je is. Je wilt in goede handen zijn en alle support ontvangen die je nodig hebt. Je kunt ademwerk 1-op-1 doen, maar ook in groepssessies. Zowel live als online.

Bekijk het ademcoach overzicht voor de ideale breathwork facilitator / ademcoach die bij jou past. Die klik is erg belangrijk. Hoe veiliger jij je voelt, hoe meer je kunt loslaten.

Wanneer je nog weinig van ademwerk weet of het nog nooit hebt gedaan, is het handig je eerst onder te dompelen in praktische info over de kracht van de adem. Speciaal hiervoor ins er de Masterclass Ademwerk, die je in 20 video’s alles uitlegt.

Lees ook het boek:


Bekijk ook: