Wat maakt iemand een goede ademcoach? Annette Weers over haar ademcoachopleiding

Wanneer je erover nadenkt om ademcoach / ademtherapeut te worden, begint de zoektocht naar de voor jou meest geschikte opleiding. Naast dat uiteraard de inhoud, locatie, timings en kosten belangrijke overweegredenen zijn, is het essentieel om je goed te verdiepen in de persoon die de opleiding geeft. Ademwerk valt of staat bij je veilig en op je plek voelen, en de opleider speelt hier een grote rol in.

Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

The Breathwork Movement wil je graag een beeld geven van de personen achter de (diverse en uiteenlopende) ademopleidingen en wat de betreffende ademopleidingen precies inhouden. In dit artikel kan je kennismaken met Annette Weers, een ervaren ademtherapeut en -opleider uit Leiden.

Annette Weers - Opleider / therapeut / docent op het gebied van persoonlijke ontwikkeling

Annette Weers is een ervaren ademtherapeut en ademopleider uit Leiden.

Annette Weers is een docent vol passie en liefde voor mensen en hun persoonlijke ontwikkeling. Haar carrière startte in 1990 als onderwijzeres in Tanzania waar ze kinderen lesgaf en in een tribe leefde. Terug in Nederland volgden diverse specialisaties, waaronder het lesgeven aan kinderen met gedrags- en leerproblemen. Het waren vooral de kinderen zelf die haar fascineerden, er ontstond een steeds grotere nieuwsgierigheid en verwondering naar het ontwikkelingspad van elk individueel mens. Vele reizen en studies volgden, waaronder Transformational Breathing bij Judith Kravitz, de Breatheology Academy, de Buteyko en Wim Hof Methode, en pranayama.

Sinds 1999 heeft Annette een opleidingscentrum op het gebied van ademwerk, intuïtieve ontwikkeling en Voice Dialogue. Ze is creatief en ontwikkelt voortdurend nieuwe workshops, opleidingen en bijscholingen. De liefde voor de mens is de drijfveer in alles wat ze doet: van het ontvangen van mensen in haar praktijk en het organiseren van workshops tot het opleiden van ademcoaches. Over dat laatste vertelt Annette hier meer: wat houdt het ademcoach-zijn in en hoe ziet haar ademopleiding eruit?

NB. Kijk voor de eerstvolgende data van de ademcoachopleiding van Annette op annetteweers.nl

Mijn unieke intake is inmiddels door vele ademcoaches, therapeuten en psychologen in gebruik. Het is een sessie op zich.

Annette, wat is volgens jou een goede ademcoach?

“In de kern wil iedereen gehoord en gezien worden. Als je dit lukt, als je cliënt dat gevoel heeft, komt hij of zij bij je terug. Echt contact maken - ‘rapport’ heet dat in therapieland - is het allerbelangrijkste. Laat je kennis even los en ontmoet de ander, zonder oordeel. Luister niet alleen met je oren, maar vooral met je hart.

Vaak gaan ademcoaches direct over tot een activiteit. Passen ze toe wat ze geleerd hebben. De kunst is bewust te zijn hoe je er zelf bijzit. Wat speelt er in jou? In het nu, vanuit rust en ontspanning laat je de ontmoeting ontstaan. Dan voel je ‘vanzelf’ een actie opkomen, reagerend op het moment. Dit is wat anders dan een activiteit uitvoeren.

Hoe meer lichaamsbewustzijn je zelf hebt, hoe fijner je de ander (fysiek) kan ontmoeten. Vertraag, verzacht en voel je eigen lijf. Het leren van de drukpunten is één, maar hóe je aanraakt is zeker zo belangrijk. Ik heb om die reden in mijn opleiding een vakdocent voor me werken, Debora Goedewaagen, die ook Shiatsu docent is en als een van de weinigen in Nederland door grondlegster Denise Bloemen is opgeleid als docent GevoelsBewust Bewegen.

Het belang van een goede intake en doelstelling is ook cruciaal. Wanneer therapie of coaching ‘mislukt’ is dit vaak omdat het doel vooraf niet goed is bepaald, of in de loop van de sessies niet leidend is geweest. Je intake en doelstelling is je contract, je behandelingsplan. Speciaal voor ademsessies heb ik een unieke intake en doelstelling gecreëerd. Vele ademcoaches, therapeuten en psychologen hebben deze nu in gebruik. Het is een sessie op zich.

Daarnaast moet een goede ademcoach uiteraard de basiskennis in zijn of haar rugzakje hebben over de adem, verbonden ademsessies, adempatronen enzovoort. Al leer ik mensen altijd graag zoveel meer.”

Naast het leren van de nodige vaardigheden en technieken gaat het in de opleiding ook om jouzelf en jouw persoonlijke proces.

Wat leer je zoal (nog meer) in jouw ademopleiding?

“De ademopleiding die ik geef is professioneel, breed en compleet. De basis bestaat uit het leren begeleiden van individuele verbonden ademsessies. Ook het begeleiden van groepen is een mogelijke optie. De lessen zijn ervaringsgericht, dus je gaat vooral aan de slag.

De lesstof bestaat onder meer uit het begeleiden van een verbonden ademsessie en bijpassende technieken, de unieke intake, kennis over ademhalingspatronen, de betekenis en hoe je hiermee werkt, inzicht in het ontstaan van overlevingspatronen, skills hoe je iemand in een gezond ademhaling patroon kan brengen, trauma release, therapeutische en coachingsvaardigheden, leren omgaan met fysieke en emotionele reacties, soulvoice technieken om klank in te kunnen zetten bij een ademsessie, affirmatietechnieken, werken met bijzondere omstandigheden en klachten zoals astma, kinderen, zwangerschap, hartpatiënten en mensen met chronische hyperventilatie en werken met specifieke levensthema’s zoals het innerlijk kind, relaties, boosheid, geboorte en intuïtie.

Je krijgt ook extra oefeningen en technieken aangeboden die ook gebruikt worden door Transformational breathing, Wim Hof, Quantum light breath, Pranayama en Buteyko. Bovendien is er dus aandacht voor drukpunten, de samenwerking met Debora heeft geleid tot een unieke drukpuntenkaart. Vanuit haar vakgebied, Shiatsu en gevoelsbewust bewegen, deed ze onderzoek naar de beste drukpunten voor een ademsessie. Met mijn psychologische achtergrond maakte ik er passende en verdiepende affirmaties bij. De grafisch ontwerper deed de rest.

Naast het leren van de nodige vaardigheden en technieken gaat het in de opleiding ook om de ademcoach zelf en zijn of haar persoonlijke proces. Hoe maak je verbinding met jezelf en de ander? Hoe kan je ervoor zorgen dat je niet in de helper schiet, maar dat je goed bij jezelf blijft? Hoe dient deze sessie jou? Vanuit welk deel ben je aan het werk? Hoe is jouw lichaamsbewustzijn? Hoe raak je aan? Het zijn allemaal zaken die essentieel zijn voor jouw werk als ademcoach.”

Ik kreeg de vraag: kan jij een opleiding ontwikkelen die mensen helpt om echt in hun lichaam te komen en blijven?
Annette Weers is een ervaren ademtherapeut en ademopleider uit Leiden.

Hoe ben je tot de ademopleiding gekomen?

“Een leuke vraag! Het begon allemaal met de directeur van Trance Art, een beroepsopleiding tot Hypnose- en Regressietherapeut waar ik al 14 jaar docent was, die sprak: “Hoe kan het Annette, dat zoveel hypno- en regressietherapeuten die hier afstuderen zelf zo moeilijk in hun eigen lichaam kunnen blijven. Kan jij een opleiding ontwikkelen die mensen helpt om echt in hun lichaam te komen en blijven?”.

In mijn zoektocht naar een antwoord op deze vraag kwam ik in aanraking met Transformational Breathing en ben ik deze opleiding gaan doen. Al snel wist ik dat ademwerk het antwoord was. In de periode dat ik de opleiding deed speelde er op privévlak veel. Spanningen in mijn lichaam en gevoelens van angst waren dagelijks aanwezig, ik voelde me letterlijk in de knoop. Tijdens de opleiding ervaarde ik echter dat de zwaarte, de lage trilling in mijn lijf, werkelijk op een hoger trillingsniveau kwam. Het gevoel van ‘bevroren van angst’ was veranderd in ander gevoel, meer een leefbaar ‘spannend’. Mijn situatie thuis was na de training nog hetzelfde, maar ik kon weer bewegen en heb toen ook stappen kunnen zetten die mijn leven positief hebben veranderd.

Ik bedacht de titel ‘Kracht van Ademen’ - toen nog nergens anders te vinden - en ben ademworkshops en ademcoachopleidingen gaan geven. Inmiddels heb ik meer dan 2000 mensen opgeleid tot ademcoach. Ook volgde de ‘ademcoach advanced’ 4-daagse waarin ik bestaande ademcoaches onder meer een sessie laat ervaren waarin ik regressie en verbonden ademwerk combineer. Debora Goedewaagen ontwikkelde een verdiepende 2- daagse ’Je lijf als antenne’ als kers op de taart.”

Als je echt diepere ademsessies wilt leren begeleiden, ga je baat hebben bij de combinatie van ademwerk met de therapeutische vaardigheden die ik je aanleer.

Wat maakt de opleiding volgens jou uniek?

“We staan voor kwaliteit. Ik heb inmiddels meer dan 24 jaar ervaring als trainer en therapeut, en in de opleiding word ik ook omringd door een enthousiast en ervaren team van docenten en assistenten. We staan altijd klaar om iedereen zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de studie, vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking (en ook hierna) kan je rekenen op persoonlijke en professionele begeleiding.

De opleiding is geaccrediteerd door CPION, ADAP, GRO en NBVH. Daarnaast willen we een luxepakket bieden. Zo krijg je toegang tot een extra online omgeving waar je de lesonderdelen terug kan zien, krijg je een geïllustreerde en complete syllabus waarin je alle lesstof terug kunt lezen, bieden we vrijblijvend stagemogelijkheden aan, zijn er vervolgopleidingen en bijscholingsmodules, en na de opleiding blijft het team beschikbaar voor al je vragen en nieuwe ontwikkeling op het ademgebied door middel van supervisie.

Als je het verlangen hebt om echt diepere ademsessies te geven, dan ga je baat hebben bij de combinatie van ademwerk met de therapeutische vaardigheden die ik je aanleer. Bovendien maak ik van de opleiding een leuke en fijne plek om te zijn. Ik weet uit ervaring dat kinderen beter en sneller leren als de lessen leuk zijn, en dat is voor volwassenen niet anders. Lachen zet de energie in beweging, dus we doen ook leuke oefeningen waar altijd bij gelachen wordt. Nog een leuk extraatje: de lessen zijn inclusief een vegetarische lunch in Galerie Café Leidse Lente, een culturele hotspot van Leiden.”

Ik blijf altijd in contact na de opleiding, om zo te leren van elkaars ervaringen en te begeleiden waar nodig.

Als je je oriënteert op een ademopleiding, waar moet je dan rekening mee houden of op letten?

“Het belangrijkste is de ervaring van de opleider. Een opleider zal zelf vele meters gemaakt moeten hebben alvorens hij of zij de vaardigheden goed kan doorgeven.

Gaan voor de kortste opleiding of ademcoach worden via online lessen is geen goede keuze. Zo kan je het lichaamswerk nooit goed en in het echt leren. Aanrakingen en drukpunten leer je niet zonder een goede docent die het lichaamswerk beheerst en je feedback kan geven. 

Bovendien wil je door en door leren begrijpen hoe je met mensen werkt en wat zich kan aandienen tijdens een ademsessie. Cliënten bezoeken meestal je praktijk omdat ze (onderliggend) trauma hebben. Met een ademsessie open je het onderbewuste van je cliënt. Daar liggen, zoals Jung ooit zei, het goud en de diamanten, in de vorm van schaduwstukken. Hierbij kunnen heftige emoties vrijkomen. Zeker angst, wanneer de onveiligheid bij een cliënt groot is geweest, kan voor spannende sessies zorgen. Daarom blijf ik ook altijd in contact na de opleiding via supervisie, om zo te leren van elkaars ervaringen en te begeleiden waar nodig. Doorgroeimogelijkheden en stage-opties bij een opleiding zijn hierbij ook belangrijk.

Nog één tip: neem van tevoren contact op met het opleidingscentrum en de desbetreffende docent. Stel vragen en voel aan of je goed zit. Dit is super belangrijk als je de voor jou beste keuze wilt maken en het maximale uit de opleiding wilt halen. Ik heb op mijn website ook gratis open lessen staan, die kan je ook bekijken om een goed gevoel bij mij en de opleiding te krijgen.”

Gratis open les ‘Kracht van Ademen’ van Annette Weers.


Annette Weers | Kracht van Ademen, opleiding tot Ademcoach

De opleiding bestaat uit 10 lesdagen totaal, te volgen op diverse dagen en data in Leiden. Alle informatie over de ademopleiding van Annette Weers vind je op annetteweers.nl/opleiding-ademcoach.

Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

Bekijk ook: