Ademwerk voor ondernemers: elke dag presteren op topniveau - Ademcoach Maarten Borgers legt uit

Een eigen onderneming runnen is doorgaans topsport. Om succesvol te zijn als ondernemer moet je een sterke focus houden op je doelen, maar - en dit is minstens zo belangrijk - óók voldoende ruimte overlaten voor rust en ontspanning. Maar juist daar hebben de meeste ondernemers nogal wat moeite mee. 

Een gezond lijf en een heldere geest zijn essentieel om dagelijks te kunnen presteren.

Maarten Borgers - Wim Hof Instructeur en ademcoach

Maarten Borgers is ademcoach, Oxygen Advantage Coach en Wim Hof Instructeur en richt zich in zijn werk met name op ondernemers en bedrijven. Hij helpt ze om hun prestaties te verbeteren en ambities te overstijgen door middel van ademcoaching en koudetraining. Waarom werkt dit zo krachtig?

Maarten, jouw website kopt ‘Rust in je kop, kracht in je lijf!’, leg dat eens uit?

“De meeste ondernemers hebben een businessplan, een financieel plan en werken hard aan een gezond bedrijf. Er wordt geïnvesteerd in marketing en verkoop, en veel ondernemers werken met een businesscoach om hun bedrijf te laten groeien. Maar tegelijkertijd hebben ze géén plan voor fysieke en mentale gezondheid.

Veel ambitieuze ondernemers hebben daarom vaak een gevoel van onrust in hun lijf en hoofd. Het gevoel van ‘aan’ staan, wat maar lastig ‘uit’ te krijgen is. Onbewust hebben ze te weinig rust genomen en staan ze te lang in de stand ‘gas erop’. En dit kan je niet gebruiken als je op topniveau wilt presteren. Dit is alleen mogelijk als je fysiek en mentaal fit bent.

Ik geef ondernemers een plan waarmee ze rust in hun kop en kracht in hun lijf gaan ervaren, waardoor het leveren van topprestaties mogelijk blijft. Hiermee krijgen ze ook de tools in handen om de ‘uit’ knop te activeren.”

Ondernemers hebben vaak geen idee hoe ze zichzelf weer écht tot rust kunnen brengen. Het is inmiddels bewezen dat ademcoaching en koudetraining hiervoor de meest effectieve tools zijn.

Waarom is die ‘rust in je kop’ zo belangrijk, wat gebeurt er als je er geen aandacht aan besteedt?

“Gedurende de dag sta je als ondernemer bewust, maar meestal onbewust, in de actiestand. Je zit in een hoge energie en daarmee druk je continu het gaspedaal in van je sympathische zenuwstelsel. Het niveau van onder meer adrenaline en cortisol (stresshormonen) stijgt hiermee gedurende de dag. Daar is op zich niets mis mee, behalve wanneer je dit te lang doet zonder weer echt tot rust te komen. Juist daar gaat het vaak mis.

Vaak hebben ondernemers, naast dat ze geen plan hebben, ook geen idee hoe ze zichzelf weer echt tot rust kunnen brengen om weer in de ruststand, de parasympathische staat, terug te kunnen komen. Wanneer je ongeveer acht weken continu in de ‘aan’ stand staat, is het erg lastig om deze weer uit te schakelen. De bijbehorende klachten, zoals vermoeidheid, slecht slapen, prikkelbaarheid, somberheid, geen rust kunnen vinden, of pijn in rug en schouders, worden vaak genegeerd en onderschat, totdat ze niet meer te negeren zijn. Want de gevolgen zijn vooral op de middellange termijn merkbaar, wanneer ‘het kwaad’ al geschied is. Dan volgen de serieuzere klachten zoals hartkloppingen, kortademigheid, hoge bloeddruk, hoge stress of zelfs een burn-out.

Dit zijn uiteraard niet de juiste omstandigheden voor een ondernemer om goed te kunnen presteren, laat staan om een gezond bedrijf te bouwen. Voorkomen is dan ook altijd beter dan genezen. Ademcoaching en koudetraining behoren in dit kader tot de meest effectieve tools, dit is inmiddels wetenschappelijk bewezen.”

Ik kwam erachter dat ik verkeerd ademde en hierdoor voornamelijk op adrenaline, suiker en wilskracht leefde.

Jij kent zelf ook ‘de klappen van de zweep’ als ondernemer en sporter staat op je website, op welke manier?

“Ja, die ken ik zeker. Ik ben nu zo’n drie jaar ademcoach en daarvoor was ik al ruim tien jaar ondernemer. Ik deed veel aan sport en deed zelfs mee in de Nederlandse competitie triatlon. Maar ik had dus geen plan voor een gezond lijf of voor echte rust in mijn kop. Ja, ik deed wel aan yoga of soms meditatie, en ik lette ook wel op mijn voeding, maar toch had ik op een gegeven moment geen energie meer, knalde mijn hoofd regelmatig uit elkaar van de hoofdpijn en kreeg ik zelfs een zware longontsteking. 

Op een gegeven moment liep ik letterlijk en figuurlijk vast. Na veel onderzoek bleek er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak, behalve dat ik waarschijnlijk ‘te veel deed’. Pas later besefte ik pas dat ik voornamelijk op adrenaline, suiker en wilskracht leefde. Ik kwam er vooral ook achter dat ik een compleet verkeerde ademhaling had: door m’n mond, te snel, te hoog in m’n borst. Ook had ik last van snurken en slaapapneu. De perfecte cocktail om jezelf vroeg of laat de vernieling in te helpen.

Maarten Borgers - Wim Hof Instructeur en ademcoach, over de kracht van ademwerk en koudetraining bij ondernemen en topsport

Zoals gezegd is het na een periode van ongeveer acht weken nog lastig om uit die actiestand te komen. Laat staan na een paar jaar. Ik had dus ook een flinke reset nodig van mijn ‘systeem’, en die vond ik in de combinatie van ademhaling en koude blootstelling. 

Ik was gefascineerd over het feit dat ik na enkele dagen al rust in m’n kop en kracht in m’n lijf terug ervaarde. En na ongeveer drie weken had ik mijn energie weer terug. Wonderbaarlijk gewoon. Zodoende ben ik me verder gaan verdiepen in de koudetraining en ademhaling, deed ik een opleiding tot ademcoach, Wim Hof Methode instructeur en Oxygen Advantage instructeur. 

Samen met mijn vrouw run ik een coachingsbedrijf (Winning Impact), en coach ik vanuit mijn bedrijf AdemEffect ondernemers en topsporters. Ondernemen is fantastisch en inmiddels weet ik hoe je met de juiste tools en vanuit de juiste energie succesvol en stressloos je ambities kan overstijgen. Die kennis geef ik graag door.”

Het hoeft geen uren tijd te kosten; juist met korte oefeningen gedurende de dag behaal je al een enorm resultaat.

Als ondernemer heb je doorgaans ook lange en drukke dagen. Op welke manier toch elke dag rust in je kop bewaren?

“Je zult een plan moeten hebben om op dagelijkse basis ademwerk en koudetraining toe te passen. Als ondernemer heb je geen uren tijd, daarom heb ik een programma ontwikkeld met korte, effectieve oefeningen. Gedurende de dag behaal je dan al een enorm resultaat. Het is niet ingewikkeld, maar je moet wel de juiste dingen doen die voor jou werken. Want het kan zomaar zijn dat je in de eerste instantie al verkeerd ademt. Dat wil je dan eerst fixen voordat je echt aan de slag gaat met ademwerk. Een juiste ademhaling is door je neus naar je buik… Je mond is om te eten en te praten. Niet om mee te ademen!

Een tip in dit kader is neuriën: een leuke manier om je neusademhaling te stimuleren. Neuriën is bovendien ook rustgevend, en zorgt voor de aanmaak van vijftien keer meer stikstofmonoxide, dat op haar beurt weer helpt bij de zuurstofopname. 

In de basis is het advies: start met bewust ademen. Hoe adem je eigenlijk? Door je neus, mond, in je borst naar je buik? En probeer eens echt goed te voelen hoe het met je gaat. Door bewust te ademen krijg je mooie inzichten in vragen zoals: wat voel ik, wat ervaar ik, wat vervult mij, wat is mijn diepste verlangen, welke keuze dient mij op dit moment? En met slechts een paar bewuste ademhalingen krijg je antwoord op die vragen.”

Maarten Borgers - AdemEffect

Kijk op ademeffect.nl voor meer info over Maarten en zijn werk, of volg hem via Instagram of Linkedin. Wil je direct aan de slag? Plan dan een kennismaking in via calendly.com.

Op dinsdag 19 december 2023 om 20:00 uur geeft Maarten een gratis online masterclass, specifiek over de kracht van ademwerk voor ondernemers. Aanmelden kan via ademeffect.nl.


Bekijk ook: