Waarom ademwerk de grootste trend van 2021 wordt

Voor wie nog nooit een breathwork ervaring heeft gehad, kans is groot dat je denkt: ‘Wat kan daar nou zo bijzonder aan zijn?!’. Totdat je het een keer meemaakt, dan snap je ineens waar iedereen het over heeft. Want meer en meer mensen ontdekken het en de populariteit schiet door het dak. Waarom is dat zo?

Breathwork is here to stay

De bekendheid van ademwerk is langzaam aan aan het exploderen, als dé tool voor een betere gezondheid, stress- en emotieregulatie, betere (sport)prestaties, persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Het is veilig, toegankelijk, je kunt er alle kanten mee op, en de positieve effecten zijn groot.

Het zijn lang niet alleen de guru’s, yogi’s en celebs die ermee weglopen, inmiddels doen vele onderzoekszwaargewichten als Harvard, Stanford en Johns Hopkins dat ook. Er komt steeds meer bewijs op tafel hoe krachtig de adem werkt bij de regulering van ons zenuwstelsel, emoties en een gezonde werking van ons lichaam als geheel. Daardoor kan je ook stellen dat het bepaald geen trend is: breathwork is here to stay.

Wat is ademwerk?

Als breathwork (ademwerk) dan ineens door de halve wereld wordt omarmd, is het goed om eerst stil te staan bij de term ‘breathwork’. Deze zorgt namelijk nogal eens voor verwarring.

“Breathwork is het bewust sturen
van de ademhaling
om zo bepaalde processen
in lichaam en geest te beïnvloeden

Met ademwerk ben je dus bewust je ademhaling aan het veranderen, voor een specifiek doel of resultaat. Dit kan inhouden dat je je ademhaling dieper maakt, dat je langzamer gaat ademen of dat je de verhouding tussen inademing en uitademing wijzigt. Afhankelijk van de techniek, afhankelijk van het doel. Dat is volledig afhankelijk van wat je wilt, en vooral: wat je op dat moment nodig hebt.

Ademwerk is enorm in opmars

Vele vormen van ademwerk bestaan ​​al duizenden jaren, er is dus niets nieuws aan. Toch is het pas in de laatste decennia dat grotere groepen mensen ermee in aanraking zijn gekomen. Met name dankzij het onderzoek dat naar buiten komt, begrijpen we steeds beter hoe specifieke ademhalingspatronen onder meer stress kunnen verlichten, pijn kunnen verminderen en focus kunnen verbeteren.

Ademwerk kan ons met van alles helpen, met name interssant is het beïnvloeden van processen in het autonome zenuwstelsel, waarvan altijd werd gedacht dat we er geen invloed op hadden. Zo werkt de adem ook direct in op ons immuunsysteem, het kan zelfs het verouderingsproces van ons lichaam vertragen!

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel ademtechnieken die je kunt beoefenen en het aantal ademcoaches om je hierbij te begeleiden, groeit met de dag. Zie ook de ademcoach finder op dit platform.

We staan open voor nieuwe manieren van zelfregulatie

Een andere factor die heeft meegespeeld in de groei van populariteit, is de intensiteit van afgelopen jaar. Door de noodzaak om ons immuunsysteem te versterken, in combinatie met mentale uitdagingen door gedwongen isolatie en sociale afstand, hebben we allemaal nieuwe manieren moeten vinden om goed voor onszelf te zorgen.

Vóór maart 2020 hadden we waarschijnlijk eerder een medische / therapeutische professional opgezocht, of misschien zelfs vrienden en familie om hulp gevraagd, maar door corona vielen veel van deze opties weg. Maar stilzitten hebben we niet bepaald gedaan: we zijn gaan testen en ervaren, voor veel mensen betekende de crisis een reis naar binnen. We staan sowieso steeds meer open om nieuwe dingen te proberen, ademwerk is daar een van.

Ademwerk werkt!

Uiteraard is het leuk om nieuwe dingen te proberen, maar het moet ook zoden aan de dijk zetten. Het mooie is, en dat weet iedereen die met ademwerk in aanraking is gekomen, dat er geen eenvoudiger, effectiever en efficiënter mechanisme is om onze fysieke en geestelijke gezondheid te verbeteren als het werken met de adem. Simpel gezegd: ademwerk werkt!

Het is gratis, toegankelijk, je hebt het altijd bij je, sterker nog: het zit letterlijk onder je neus. Dankzij de adem heb je de kans om krachten in jezelf te ontdekken waarvan je nog niet wist dat je ze had. Je adem is een superpower.

Mocht je nog geen ervaring hebben: geen nood. In de ademcoach finder vind je snel en eenvoudig een ademcoach die bij je past. Het is van harte aan te raden!