"Dankzij de adem kreeg ik tools om blokkades op te ruimen en ballast kwijt te raken, hoe mooi is dat!" - José Löhr

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met ademcoach en TRE® Provider José Löhr.

Ik ben zo blij dat ik door TRE en de adem de verbinding kan voelen en de enorme ontdekkingsreis met mezelf en anderen kan maken!

José Löhr - Ademcoach & TRE® Provider

Jose Lohr Ademcoach.jpg

José leerde ik in eerste instantie online kennen, via Instagram, zoals dat gaat. Maar al snel vroeg ze enthousiast: ‘Kom je bij me langs voor een sessie?’. Voor ik het wist zat ik met José en haar man Ruloff eindeloos te kletsen aan de eettafel, want: ‘Je prikt toch wel een vorkje mee?’.

Warm, openhartig en gastvrij: dat kan je José dus zeker noemen. Kundig in haar rol als coach bovendien, ze heeft een flinke gereedschapskist vol waardevolle tools en methoden die ze met veel zorg en aandacht inzet. Zo is José naast ademcoach ook TRE® Provider (TRE staat voor Tension & Trauma Releasing Exercices), creatief kunstzinnig begeleider en geeft ze retreats, die je zowel privé als in een kleine groep kunt organiseren. Allemaal maatwerk.

Wie zit er achter dat grote hart, waar is haar liefde voor de adem en TRE vandaan gekomen en wat heeft het haar zelf gebracht? Je leest het hier, ontmoet José Löhr.

Hoe ziet jouw werk er in de praktijk uit?

José: “Ik heb mijn praktijk aan huis in Hilversum en ik werk daarnaast ook één dag in de week als creatief begeleider met mensen die doofblind zijn. In mijn praktijk zijn TRE en ademwerk de basis van waaruit ik werk.

Bewust en gecontroleerd ademhalen en het teveel aan overlevingsenergie ontladen, met behulp van TRE, zorgt ervoor dat het zenuwstelsel van fight/flight/freeze naar rest & digest kan zakken. De spierspanning neemt af en het lichaam kan weer rusten, herstellen en verteren.

Ik werk zowel 1-op-1 als met groepen. In een aantal gevallen werk ik online. Naast de ademsessies die ik aanbied, met onder meer de Verbonden Adem, hartcoherentie en Buteyko, combineer ik TRE met de adem en de adem met TRE. Ook in de retreats die ik organiseer zijn TRE en de adem een belangrijk onderdeel, naast creatief kunstzinnige werkvormen en coaching.

José en man Ruloff.

José en man Ruloff.

Ook laat ik mensen lichaamsgerichte ervaringen opdoen, denk aan voelen hoe het is om op blote voeten in de natuur te lopen of het koude water in te gaan. Een retreat kan met één persoon of met een kleine groep zijn, het is altijd maatwerk. Is er een wens om iets met muziek te doen, dan zoek ik de samenwerking met Ruloff (Manuputty - hitsop.nl) voor het ervaren van live muziek en/of het geven van muziekworkshops.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met ademwerk?

“Ik heb mij in mijn leven behoorlijk onveilig gevoeld, met name in mijn jeugd. Ik vond het leven vaak ingewikkeld en heb het lange tijd als zeer turbulent ervaren. Dit is grotendeels terug te brengen naar een onveilige thuissituatie en een aantal pittige gebeurtenissen.

Ondanks dat heb ik ook altijd een drijvende kracht en verlangen gevoeld om te leven, in plaats van te overleven. In dat verlangen ligt mijn kracht. Ik werkte jarenlang als begeleider bij verschillende zorginstellingen, als kapper en grimeur in het theater en als creatieveling bij kunstprojecten. In al die verschillende functies zocht ik naar mijn manier om veiligheid te creëren, verbinding te maken en ruimte te geven aan dat wat er echt speelde.

Deze manier van werken paste echter meestal niet binnen de functie. Het werd gewaardeerd, maar er was vaak geen ruimte voor. Daar liep ik op stuk. Toen ik zes jaar geleden overspannen werd, besloot ik het roer weer een stuk verder om te gooien en me duidelijk te gaan richten op stress en trauma release.

Dankzij de adem kreeg ik tools om blokkades op te ruimen en ballast kwijt te raken, hoe mooi is dat!

Ik ben een opleiding gaan doen tot TRE Provider in het Yogalab in Amsterdam, dit is één van de twee plekken waar je hierin opgeleid kunt worden. Daardoor kwam ik als vanzelf bij de adem terecht. Ik werd tijdens de TRE opleiding uitgedaagd om mezelf meer en meer te gronden, zodat ik mezelf kon reguleren en een co-regulator kon zijn voor mijn cliënten.

Ik vroeg mensen tijdens de TRE sessies bewuster te ademen, maar had toen nog geen idee wat ik ze vroeg en waar mijn eigen adem zat. Door mijn ademhalingssysteem te leren kennen en te leren over verschillende manieren van ademhalen, kreeg ik tools om mezelf een fysieke en mentale boost aan energie te geven, om blokkades op te ruimen en ballast kwijt te raken, en om het hart en het autonome zenuwstelsel met elkaar in balans te brengen. Hoe mooi is dat!

Om dit alles nog beter te voelen en begrijpen ging ik de opleiding tot ademcoach volgen bij Heleen Ytsma en deed ik de The Breathwork Masterclass, level 1 bij Kasper van der Meulen. Level 2 doe ik in september, waar ik enorm naar uitkijk. Ook ben ik mij momenteel aan het scholen in de Buteyko Methode waar ik les krijg van Dick Kuiper, en ik heb nog een dag tegoed met Patrick McKeown. Super leuk!

Ik voel me als een dankbaar kind die een wonderlijke ontdekkingsreis aan het maken is, en voor mezelf en de wereld een cadeautje heeft ;-)”

Klik hier voor meer info over de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen. Waardevolle kennis!

Wat heeft ademwerk jou gebracht?

“Ik voel me enorm dankbaar voor de toolbox die de adem me biedt, waarvan ik weet dat die in iedereen aanwezig is. Ik leer mezelf en anderen door TRE en de adem beter kennen, reguleren en helen. Het sluit aan bij mijn verlangen om veiligheid (co-regulatie), verbinding en ruimte te maken voor dat wat er echt toe doet. Dat wil ik voor mezelf en voor iedereen.

‘Never judge your body, just observe it’.

Een heel belangrijke zin voor mij is: ‘Never judge your body, just observe it’. Ik schaamde mij ooit omdat ik trilde tijdens een begrafenis, terwijl mijn lichaam wist wat het aan het doen was en hoe het kon helen. Ik ben zo blij dat ik door TRE en de adem nu die verbinding kan voelen en de enorme ontdekkingsreis met mezelf en anderen kan maken!”

Diepe ontlading en ontspanning dankzij TRE en de adem.

Diepe ontlading en ontspanning dankzij TRE en de adem.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Op mijn ideale dag gaat de wekker om 4.30 uur en word ik dankbaar, blij en uitgerust wakker. Dan doe ik in bed ademhalingsoefeningen: Wim Hof en op dit moment Buteyko, loop ik op blote voeten in het gras, beweeg en dans ik, zet ik ongeveer 10.000 stappen, schrijf ik, doe ik TRE, neem ik een koud bad, praat ik, ben ik stil, adem ik alleen via mijn neus, werk ik moeiteloos aan wat ik voor die dag gekozen heb en neem ik voldoende adempauzes.

Ik word altijd wakker met een plakker op mijn mond.

Door de dag heen check ik bewust mijn adem en zo nodig stel ik die bij. Op een mindere dag word ik een stuk later wakker en ben ik niet zo dankbaar en blij. Doe ik geen of heel even een ademhalingsoefening en dans en TRE ik kort of niet.

Winterbaden in de achtertuin.

Winterbaden in de achtertuin.

Wat op goede en minder goede dagen staat als een huis, is dat ik wakker word met een plakker op mijn mond, om te voorkomen dat ik tijdens mijn slaap door mijn mond adem. Ook check ik op meerdere momenten bewust mijn adem, neem ik pauze en zorg ik dat ik zo min mogelijk via mijn mond adem. Ik heb sowieso ook mijn ongemak aangekeken in het koude bad, ben op blote voeten de tuin in gegaan - ook als het vriest - en heb ik gelopen, veel gelopen!”

Probeer met een open en nieuwsgierige houding naar jezelf en je lichaam te kijken en bedenk dat alles in jezelf al aanwezig is.

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk of TRE?

“Zoek naar informatie en ga naar een ademcoach of TRE Provider waar je je prettig en vertrouwd bij voelt. Probeer met een open en nieuwsgierige houding naar jezelf en je lichaam te kijken. En bedenk dat alles in jezelf al aanwezig is.

Sommige mensen hebben tijdens een eerste TRE of ademsessie een enorme doorbraak, en bij anderen is het een proces wat meer tijd en aandacht vraagt. Raak niet overweldigd of ontmoedigd, en vind wat bij je past.

Wat heel leuk is om uit te proberen is om ‘s nachts je mond met een klein stukje tape af te plakken. Jouw slaapkwaliteit kan daardoor enorm verbeteren. Laat je uitleggen waarom dit is en hoe je dit kunt doen zonder dat het naar hoeft te voelen.”

Zie hier meer info over slaaptape, it works wonders :)

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

De Polyvagaaltheorie in Therapie - het ritme van regulatie, van Deb Dana en Het Nieuwe Ademen van James Nestor. Allebei zo helder en helpend!”


José Löhr - Praktijk voor TRE®, Adem Coaching, Creatief Kunstzinnige Begeleiding & Retreats

Meer weten over José en haar werk? Kijk op Joselohr.nl.
Volg José via Instagram of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.