Je authentieke zelf vinden: hoe doe je dat? | Het verhaal van Ademhalingsexpert Thomas Vyncke

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het persoonlijke verhaal van de Belgische Thomas Vyncke, die als adem en intermittent living expert, en PNI, kine- en fasciatherapeut alles weet over wat een krachtige geestelijke en fysieke gezondheid inhoudt en wat je eraan kunt doen om dit in het leven te ervaren.

De adem is je grootste leermeester in het leven.
— Thomas Vyncke

Thomas Vyncke - adem & intermittent expert / PNI, kine- en fasciatherapeut

Op een duurzame en blijvende manier beter worden en fit blijven. Daar ligt de grote passie van fysio-, fascia- en kpni-therapeut en adem- en intermittent living* expert Thomas Vyncke.

Op een duurzame en blijvende manier beter worden en fit blijven. Daar ligt de grote passie van PNI, kine- en fasciatherapeut en adem- en intermittent living* expert Thomas Vyncke. Levensstijl is daarin alles bepalend, en de ademhaling vormt een van de grote pijlers. Hiervoor zet Thomas verschillende technieken in, gericht zowel ontspanning, verlichting van pijn als het optimaliseren van fysieke en mentale prestaties.

Je kunt Thomas vinden in zijn praktijk in Merksem (Antwerpen), bij diverse workshops op locatie, maar ook via zijn online masterclasses. Zo begeleidt hij mensen die kampen met fysieke en emotionele klachten, sportievelingen en professionele atleten die hun prestaties willen verbeteren, maar ook ondernemers die hun levens willen optimaliseren om beter te presteren op het werk én in hun privéleven meer aanwezig willen zijn. De adem kan voor al deze doeleinden immers goed worden ingezet.

Hoe komt een PNI, kine- en fasciatherapeut terecht bij de adem en waarom kan hij zijn werk en leven niet meer voorstellen zonder deze krachtige tool? Lees hier het verhaal van Thomas Vyncke.

* Bij intermittent living stimuleer je jezelf met matige en kortstondige stressprikkels, zoals kortstondige koude, hitte, dorst, honger, intensieve beweging, cognitieve uitdagingen onder tijdsdruk of zuurstofprikkels. Zolang het van korte duur is, is het goed voor je.

De adem heeft mij geholpen om mijn authentieke zelf te leren kennen en mezelf te ontplooien.

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

“Het begon allemaal toen ik in 2019 zelf sukkelde met mijn gezondheid, ik had last van darmproblematiek. In mijn zoektocht naar mogelijkheden tot herstel kwam ik het boek van Dan Brulé tegen: Just breathe - mastering breathwork (in het NL: Gewoon ademhalen). Dit boek heeft mijn leven veranderd.

Alles wat ik las fascineerde me mateloos en ik ben vervolgens heel diep in de materie gedoken. In het begin was vooral de tastbare en wetenschappelijke kennis heel belangrijk voor mijn cognitief brein. Niet veel later ben ik Oxygen Advantage op het spoor gekomen. Via deze methode ben ik mijn sportprestaties gaan optimaliseren. In de afgelopen maanden is Ecstatic Breathwork* erbij gekomen, vanuit mijn zoektocht naar de diepere lagen die te bereiken zijn via de ademhaling. Every breath matters is één van mijn slagzinnen!”

* Ecstatic Breathwork is een krachtige ademhalingstechniek om energie, bewustzijn en welzijn te vergroten.

Op welke manier combineer je ademwerk nu met jouw werk als fysio-, fascia- en kpni-therapeut?

“Ademen doen we allemaal, elke dag zo'n 15.000 tot 20.000 keer. Het is een ‘biohack’ die bijna té gemakkelijk is om niet te gebruiken. Via de adem kan je allerlei evenwichten in je lichaam reguleren, denk aan het zuur-base evenwicht, je bloeddruk en immuuncellen en de tonus van je zenuwstelsel.

Helaas staan onze longen onder enorme druk in ons moderne leven. Luchtvervuiling, een verstoord bioritme, metabool syndroom, of angststoornissen… Het zijn enkele van de vele uitdagingen waar veel mensen dagelijks mee geconfronteerd worden en die een goede gezondheid ondermijnen. Door bij iemand te kijken naar de verschillende functies in het lichaam, kan ik mijn cliënten op een snelle manier aanleren om gezonder, vitaler en energieker te worden, met behulp van de ademhaling. Ademhaling is voor mij een quick win!”

Op een duurzame en blijvende manier beter worden en fit blijven. Daar ligt de grote passie van fysio-, fascia- en kpni-therapeut en adem- en intermittent living* expert Thomas Vyncke.

Wat heeft de kracht van de adem met jou persoonlijk gedaan?

“De adem heeft mij met name geholpen om mijn authentieke zelf te leren kennen en mezelf te ontplooien. Daarnaast heeft ademwerk er ook voor gezorgd dat ik mijn angsten, woede en verdriet kon oplossen. Werken met de adem heeft me bovendien bevrijd van heel veel fysieke ongemakken zoals mijn darmproblematiek, én het heeft mijn sportieve prestaties naar een veel hoger niveau gebracht. De adem is een van de grootste leermeesters en gidsen in het leven.”

De adem als leermeester en als gids, leg dat eens uit.

“Ik combineer de adem met meditatie en mindfulness. Hiermee beoefen ik het luisteren naar mijn lichaam. Kan en mag ik mijn systeem meer tot rust brengen, moet ik het juist activeren of hoor ik ergens aandacht aan te geven zodat ik het kan transformeren? Mijn ademhaling vertelt mij exact hoe het gesteld is met mijn zenuwstelsel en wat ik nodig heb.

Tijdens het sporten geeft mijn ademhaling aan hoeveel energie ik aan het verbruiken ben en tijdens rustpauzes gebruik ik de adem om sneller te herstellen. Ik leer via de adem niet alleen over mezelf, maar ook hoe anderen ademen vertelt mij veel over hen. De adem is een groot onderdeel van non-verbale communicatie, dit is voor mij van enorm groot belang. Tijdens workshops en consults kan ik met behulp van de adem mensen snel op hun gemak stellen en hen de rust geven die ze nodig hebben, vaak zonder dat ze dit beseffen.

De adem is altijd aanwezig, bij alles wat je ervaart in het leven. De aandacht voor mijn ademteugen heeft mij meer gegeven dat ik ooit had durven dromen. Ik ben elke ochtend dankbaar dat ik adem.”

Thomas heeft twee online Ademwerk Masterclasses ‘Breathe to Relax’ en ‘Ecstatic Breathwork’ ontwikkeld waarop je als lezer van The Breathwork Movement €10 korting krijgt. Kijk hier voor meer info.

Ik zeg altijd: ‘Every breath matters’.
Op een duurzame en blijvende manier beter worden en fit blijven. Daar ligt de grote passie van fysio-, fascia- en kpni-therapeut en adem- en intermittent living* expert Thomas Vyncke.

Hoe ziet jouw dag eruit, wat voor ademwerk pas je zelf toe?

“Ik sta elke dag om 5.30 uur op. Mijn dag begint altijd met een stiltemeditatie waarin ik contact maak met de adem door te tellen, dit maakt mijn hoofd leeg. Nadien volgt vaak een sessie ecstatic breathwork of Wim Hof breathing of een andere vorm van hypoxie of hypercapnie. Vijf dagen per week werk ik ook een tiental minuten met de Airofit. Ik maak graag de combinatie van ontspanning en prikkeling in de ochtend. Geregeld kruip ik nadien ook in het ijsbad. In de avond ga ik vaak met box breathing aan de slag indien ik nood heb aan extra ontspanning.”

Kijk hier voor meer info over de Airofit, en ontvang als lezer van The Breathwork Movement 15% korting.

Onthoud dat elk beetje aandacht dat je schenkt aan je ademhaling, je al verbetering kan geven.

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Fout ademen kan je niet, want anders zou je dood zijn. Maar weet wel dat elk beetje aandacht dat je schenkt aan je ademhaling, je al verbetering kan geven. In de kleinste verandering zit het grootste verschil. Begin met één techniek die fijn voelt en gebruik die wanneer je het nodig hebt. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.”

Welke boeken over de adem zou je aanraden om te lezen?

Just breathe (Gewoon Ademhalen) van Dan Brulé was het eerste boek rond ademwerk dat ik gelezen. Het was dankzij dit boek dat ik aandacht ben beginnen schenken aan mijn ademhaling en zo de kracht ervan heb ontdekt.

Breathing for Warriors van Belisa Vranich en Brian Sabin heeft mij zeer veel inzicht gegeven in het functionele gebruik van onze ademhaling en hoe de ademhaling in relatie staat tot een fysiek sterk en functioneel krachtig lichaam.

Breath (Het Nieuwe Ademen) van James Nestor is ook een absolute aanrader. Ik vertel vaak een hoop anekdotes uit dit boek aan mensen tijdens workshops. Het is fantastisch hoe mooi hij dit boek geschreven heeft en hoe vergaand onderzoek hij gedaan heeft, zowel met zichzelf als door te graven in het verleden.”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Thomas Vyncke - Unfolding

Meer weten over Thomas en zijn werk? Kijk op unfolding.be.
Volg Thomas via zijn social kanalen voor de laatste updates:

instagram.com/vynckethomas
instagram.com/unfoldingpotential
facebook.com/IntermittentLivingExpert
linkedin.com/company/thomas-vyncke
youtube.com/channel/thomasvincke

Volg een online Adem Masterclass van Thomas

Thomas heeft twee mooie Ademwerk Masterclasses ontwikkeld die je online kunt volgen, en waarop je als lezer van The Breathwork Movement bovendien €10 korting krijgt: Breathe to Relax, en Ecstatic Breathwork. Kijk hier voor meer info.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: