Onderzoek toont aan: ademhalingstechnieken verbeteren mentale gezondheid van studenten

Yale University heeft onderzoek gedaan naar het effecten van verschillende ‘mindful’ trainingsprogramma’s om stress en angsten te verminderen onder hun studenten. Ademhalingstechnieken spelen hierbij een cruciale rol.

De impact van bewust ademhalen op onze mentale gezondheid is groot

De afgelopen tien jaar is er een achteruitgang gezien in de psychische gezondheid van de studenten aan Yale. De recente ontwikkelingen in de wereld - corona en raciale spanningen - hebben het er niet beter op gemaakt.

Dit vormde een aanleiding om te kijken naar effectieve methoden die studenten kunnen helpen bij het beter managen van hun stress en angst. In het Yale onderzoek zijn drie verschillende methodieken vergeleken, te weten;

  1. SKY Campus Happiness

  2. Foundations of Emotional Intelligence

  3. Mindfulness Based Stress Reduction

To improve students’ mental health, Yale study finds, teach them to breathe

Bewust ademen is een krachtige tool bij stress en angst

Het blijkt dat het SKY programma het meest effectief is en de meeste verbetering toont op het vlak van veerkracht, depressieve gevoelens en sociale verbondenheid. Ook de Foundations of Emotional Intelligence laat verbetering zien in de mentale gezondheid onder studenten. Mindfulness zou geen enkel positief resultaat laten zien, zo laat het artikel weten.

Interessante uitkomsten, waarbij het ook goed is om kritische vragen te stellen. Het SKY programma is ontwikkeld door de organisatie Art of Living. Er is heel specifiek en alleen naar hun programma gekeken, niet naar ademtechnieken in het algemeen. Een belang ligt voor de hand. Zo ook bij het tweede programma - dat ook resultaat boekt: ontwikkeld door YCEI, oftewel het Yale Center for Emotional Intelligence.

Desalniettemin is dit een positief geluid over ademwerk en de kracht die het in zich heeft. Die kracht is in elk geval groot.

Bron: Yale.edu


Bekijk ook: