Wilna Eenkhoorn over de Adem en Bewustzijn Academie

De opleiding Bewust Verbonden Ademwerk van Wilna Eenkhoorn, waarschijnlijk de meest ervaren ademopleider van ons land, groeide uit haar jas en was zodoende aan uitbreiding toe. Dit is de Adem en Bewustzijn Academie (Breath and Consciousness Academy) geworden. Wilna legt hier zelf uit wat er nieuw is.

Meer weten over Wilna? Lees dit interview: “IK NOEM ADEMWERK DE KORTSTE WEG NAAR VERLICHT LEVEN, WANT DAT IS HET.” - WILNA EENKHOORN

De keuze voor een ademopleiding

Er zijn in Nederland een flink aantal ademopleidingen die je kunt volgen. Zie hier een overzicht. Ook in België trouwens, al is het aanbod in Nederland nog altijd groter. Aangezien in al deze opleidingen verschillende stijlen, vormen en methodieken centraal staan, het is altijd even zoeken wat bij je past. Voor keuzehulp, lees ook dit artikel.

Keuzehulp: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

De Adem en Bewustzijn Academie

Er is echter slechts één opleiding in Nederland die volledig geaccrediteerd is door de GPBA, Global Professional Breathwork Alliance, en de richtlijnen van IBF, International Breathwork Foundation, volgt. Dat is de opleiding Bewust Verbonden Ademwerk van Wilna Eenkhoorn, voortaan ondergebracht bij: ademenbewustzijnacademie.nl. Dus als je die standaard belangrijk vindt (een persoonlijke keuze), dan kan je hier terecht.

Aangezien er steeds meer vraag kwam naar de opleiding Bewust Verbonden Ademwerk (want ja, ademwerk groeit!), ook uit internationale hoek, is er de afgelopen periode achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe vorm. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe naam, een nieuw logo, extra locaties en extra trainers. Ik vroeg Wilna naar de ontwikkelingen.

Wilna, waarom de Adem en Bewustzijn Academie?

Wilna Eenkhoorn, ademopleider

“De community van de Bewust Verbonden Ademwerk opleiding van Paradijsopaarde.nu was zo snel aan het groeien, dat we aan uitbreiding en professionalisering toe waren.

Er zijn inmiddels ruim zeventig coaches en therapeuten opgeleid, die je op een zachte en vooral ook diepgaande manier coachen op je niet-functionele adempatronen en je ondersteunen om je gedachten, gevoelens en overtuigingen te onderzoeken op waarheid. Zodat je weer terug wordt gebracht naar liefde, naar je ware zelf: een prachtige god of godin op aarde.

De opleiding tot ademtherapeut/ademcoach werd voorheen enkel gegeven vanuit het ‘Paradijs op Aarde’ in Creil, maar nu vanuit de Adem en Bewustzijn Academie op vier verschillende locaties: in Creil, Werkhoven, Amsterdam en in Ierland. Hier komen volgend jaar waarschijnlijk nog een aantal locaties bij. We groeien mooi door.”

Hoe ziet de opleiding binnen de Adem en Bewustzijn Academie eruit?

“De opleiding bestaat uit verschillende modules, waarbij de eerste twee vooral gericht zijn op je eigen ontwikkeling, je eigen ademhaling en je eigen proces. Zowel Module 1 als 2 zijn drie volle dagen waar je twee tot drie ademsessie per dag ontvangt. Deze modules kan je ook bijwonen als je geen ademcoach wilt worden, je kunt het zien als een persoonlijke retraite. Module 1 en 2 zijn wel verplicht als je de opleiding in wilt gaan, aangezien hier de basis wordt gelegd om spaceholder voor een ander te kunnen zijn.

Zie ook deze reportage van Module 1: "DIT VOELT ALS THUISKOMEN" - VERSLAG VAN EEN WEEKEND BEWUST VERBONDEN ADEMWERK BIJ WILNA EENKHOORN

We hebben nu ook Ierland als locatie toegevoegd, waar ik samen met Nadia Haugh Module 1 en 2 bij elkaar geef, als een 6-daagse training. De eerste volgt op 4 tot 10 november van dit jaar.

Na Module 3 kies je een mentor en ben je al in staat zelfstandig ademsessies te geven. Na één jaar, als je Module 5 hebt afgerond en een aantal stages hebt gelopen, kun je je certificeren als ademcoach. Na het volgen van de Master (Module 6, 7 en 8) ben je gekwalificeerd om ook met groepen te gaan werken.  

Module 7 (‘Meester worden over de denkgeest’) is ook los te volgen na Module 5, als je geen trainer wil worden. Hierin komen de yogaprincipes aan bod om je meer en meer door je ware zelf te laten aansturen.”

Wat is volgens jou de kracht van de opleiding?

“Ten eerste heeft deze opleiding heel veel aandacht voor je eigen proces en de verruiming van je bewustzijn. Door deze intensieve manier van werken kunnen we onze eigen trauma’s helen, worden we ons gewaar van onze patronen en overtuigingen en kunnen we er daardoor steeds beter voor de ander zijn. 

Je loopt veel stage bij je mentor: één van de trainers. We werken met intervisie en supervisie-groepen. Inhoudelijk leer je uiteraard ook veel over de anatomie en de fysiologie van de ademhaling. Aan bod komt ook onder meer systemisch werk, voice dialogue en innerlijk kind werk.

In essentie gaat de opleiding over bewust verbonden ademwerk en bewustzijn. De vormen van ademwerk die aan bod komen zijn o.a: Transformational Breath, Rebirthing, Hartcoherentie, de Wim Hof Methode, Vivation, TRE en verschillende vormen van Yoga.”

Voor wie is de opleiding geschikt?

“De opleiding is voor iedereen die inziet dat ademwerk een belangrijke bijdrage levert aan zijn of haar eigen bewustzijnsgroei. Het zijn zowel mensen die alles al geprobeerd hebben om blijvend uit de verstrikkingen van het denken te komen en te blijven, als mensen die ademwerk als hun ‘job’ (‘Joy of Being’) zien.

Binnen de opleiding gaat het om je eigen proces en bewustzijn, en dit steeds weer verdiepen door middel van aandacht en commitment aan je eigen adem. Je kunt in de begeleiding van cliënten alleen dát aanbieden, wat jij volledig in jezelf kunt omarmen en kunt dragen.

Mensen komen in eerste instantie naar de weekend retreats - Module 1 en 2 - puur voor hun eigen proces. Het zijn mensen die bereid zijn zich over te geven aan hun adem, en hun denken en mind willen onderzoeken. In het eerste weekend retreat staan maar liefst acht ademsessies op het programma. Dat is een diepe duik in je eigen adem.

Binnen de opleiding, Module 3, 4, en 5, zie ik vooral mensen die de kracht van hun adem diepgaand hebben ervaren, die zich meer willen verdiepen in de adem en dit willen faciliteren bij de ander. Of bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken en dit willen toevoegen aan hun gereedschapskist. 

Mensen die nog meer verdieping zoeken, met groepen willen gaan werken of willen werken met cliënten met complex trauma, komen naar de Master: Module 6, 7 en 8. Dit leidt je op naar, uiteindelijk, zelf de basis retreats kunnen gaan geven in het licht van de Adem en Bewustzijn Academie.”


Adem en Bewustzijn Academie

Kijk voor opleidingsdata nu nog op www.paradijsopaarde.nu/opleidingsoverzicht-2022
(en binnenkort op ademenbewustzijnacademie.nl).

Lees hier het verslag van het Module 1 weekend bij Wilna Eenkhoorn.


Zelf ademwerk ervaren? De beste start is het boeken van een 1-op-1 sessie bij een gecertificeerde coach. Hier vind je iemand bij jou in de buurt:

En zie hier voor een overzicht van meer ademopleidingen in Nederland en België.