'Ademwerk geeft je niet wat je verwacht, het geeft je wat je nodig hebt'. Het verhaal van Anouk Smulders – transformatie expert

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het persoonlijke verhaal van adem- en transformatiecoach Anouk Smulders.

De adem is de absolute nummer één powertool voor transformatie.

Anouk Smulders - Ademcoach & Transformatie expert

Ademcoach & Transformatie expert Anouk Smulders legt uit waarom ademwerk zo'n krachtige tool is om tot blijvende verandering te komen.

Toen Anouk Smulders tijdens een coachingsopleiding hoorde dat ze ‘iets met ademwerk’ gingen doen, schoot ze direct in de weerstand. Hoezo zou ze een heel weekend aandacht aan haar adem moeten besteden, ze kwam toch om te leren coachen?

Wat ze op dat moment nog niet wist, is dat ze een levensveranderende ervaring voor de boeg had. Iets wat ze totaal niet zag aankomen, bleek exact wat ze nodig had.

Inmiddels zijn we dertien jaar na die eerste ademervaring. Anouk heeft zich ontwikkeld tot transformatie expert én ademcoach - die twee bleken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Vanuit haar bedrijf LifeBizz verzorgt ze diverse high impact transformatieprogramma's en retreats voor persoonlijke ontwikkeling, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Waarom is specifiek de adem zo’n enorme powertool, en hoe kan jij hem inzetten om je leven te veranderen?

Het mooie aan ademwerk is dat het je altijd precies geeft wat je nodig hebt, los van wat je hoofd allemaal had bedacht.

Transformatie expert, wat doe jij precies?

“Mijn missie is om mensen te ondersteunen in het proces om het roer van hun leven terug in handen te krijgen en hun persoonlijk leiderschap en effectiviteit te vergroten. Mensen die bij mij komen hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn klaar om het oude achter zich te laten en een grote sprong in persoonlijke groei te nemen. Ze voelen dat het tijd is voor blijvende verandering, échte transformatie dus.

In mijn events en retreats combineer ik krachtige technieken uit onder andere energetisch lichaamswerk, transformational coaching, systemisch werk en - uiteraard - ook ademwerk. Eigenlijk is wat ik doorgeef aan anderen een weerspiegeling van alles wat ik zelf heb ervaren en doorleefd en wat voor mij een grote meerwaarde heeft gehad in mijn eigen persoonlijke groei. Ik geloof ook enorm in de kracht van een groepsproces, dus ik werk veel en bij voorkeur in groepen.”

Ademwerk gaf de ruimte om mijn hardnekkige patronen in vriendschappen en liefde aan te kijken.

Je zegt ‘uiteraard ook ademwerk’, waarom werkt dit zo goed om tot transformatie te komen?

Ademcoach & Transformatie expert Anouk Smulders legt uit waarom ademwerk zo'n krachtige tool is om tot blijvende verandering te komen.

“De adem is de absolute nummer één powertool voor transformatie. Het mooie aan ademwerk is dat het je precies geeft wat je nodig hebt. Los van wat je hoofd allemaal had bedacht, want je mind doet gewoon even niet mee. Vanuit je mind komen gedachtes over wat je ‘wilt’ maar dat is heel vaak juist niet wat je echt nodig hebt. Het effect van ademwerk gaat ver voorbij wat ik als ademcoach kan uitleggen of wat jij van te voren kunt bedenken. Iedere ademsessie komt met een nieuwe verrassing. Het is nooit wat je verwacht, maar wel altijd wat je nodig hebt.

Ademwerk is dan ook altijd onderdeel van mijn events, soms is het zelfs de enige tool die ik toepas om transformatie te ondersteunen. Ik vind het belangrijk om op mijn ademevents een mix aan te bieden van enerzijds dieper ademwerk zoals Wim Hof en de verbonden ademhaling om deelnemers te ondersteunen in het loslaten en het maken van grote groeisprongen, en anderzijds ook (kennis over) de dagelijkse adempractices over te brengen, zodat je ook dagelijks bewuster ademoefeningen kunt kiezen die op dat moment goed voor je zijn.”

Ik voelde in eerste instantie alleen maar weerstand: hoezo moest ik me een heel weekend lang bezighouden met ademhalen?!

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

“Het is inderdaad ‘op mijn pad’ gekomen: ademwerk heeft mij gevonden, niet andersom. Zo’n dertien jaar geleden, kort nadat mijn eigen persoonlijke ontwikkelingspad begon, was ik in opleiding tot Life Coach. Er stond een weekend ‘ademwerk als coachingstool’ op het programma. Destijds was ademwerk nog relatief onbekend in Nederland en ook ikzelf was niet bekend met de effecten die het kon hebben. Wat ik wel kende was pranayama uit mijn yogabeoefening en -opleidingen, daar hield het wel mee op.

Met flink wat weerstand keek ik naar dit weekend. Ik had gedachten als ‘Jeetje, ik doe toch een coachingsopleiding? Hoezo moet ik dan een weekend lang mijn tijd gaan besteden aan een beetje ademhalen?’. Ik zag er echt het nut niet van in. Maar, zoals altijd, bleek dat achter de grootste weerstand de grootste groei verscholen lag. Het werd een levensveranderende ervaring. De ademsessies tijdens dat weekend brachten mij direct in contact met mijn diepe emoties. Ademwerk gaf ruimte om mijn hardnekkige patronen in vriendschappen en liefde aan te kijken, te verzachten en ook andere keuzes te maken. Dit zag ik totaal niet aankomen. En het was exact wat ik nodig had.

Ademwerk bleek zo krachtig en zo helend, dat ik meteen ‘hooked for life’ was. Sinds dat ene weekend ga ik regelmatig naar ademcirkels om dingen los te laten en nieuwe inzichten te ontvangen. Zo heeft een verbonden ademsessie ervoor gezorgd dat ik ‘ineens’ heel duidelijk kon voelen dat ik deze krachtige tool mocht gaan delen als ademcoach, wat resulteerde in mijn eerste ademopleiding. Een latere ademsessie gaf me het idee voor mijn ademretreats, en vijf maanden later werd dit werkelijkheid. De adem blijkt keer op keer zo krachtig.”

Dieper ademwerk is als een grote voorjaarsschoonmaak, het ruimt mijn hele systeem op!

Op welke manier heeft ademwerk jou als mens veranderd?

“Poeh, de adem heeft op zoveel vlakken een rol gespeeld. Ten eerste is er de enorme groei in bewustzijn. De adem helpt mij keer op keer de stukken te doorleven die nodig zijn om de volgende stap in bewustzijn te maken. Ik ben ook sensitiever geworden en sta meer in connectie met mijzelf, met anderen en met het grotere geheel.

De adem heeft mij een tool gegeven waarmee ik op ieder moment mijn staat van zijn kan veranderen én het heeft me een manier geboden om grote stappen te groeien als het daar tijd voor is. Tijdens het diepere ademwerk kan ik vaak goed loslaten. Dit heeft mij al veel heling gegeven van trauma dat mij in de weg zat om mijn volste leven te kunnen leven. Niet alleen trauma uit dit leven, maar ook de lasten die ik onbedoeld en onbewust met me meedroeg vanuit mijn familie of zelfs vanuit vorige levens.

Het diepere ademwerk zie ik als een soort grote voorjaarsschoonmaak die ik zo nu en dan doe. Daardoor is mijn systeem opgeruimd en leer ik mijn ziel en mijn zielsmissie steeds beter kennen. Regelmatig heb ik tijdens het ademen ook spirituele ervaringen en ontvang ik informatie. Dit soort effecten van een ademsessie kan ik niet vooraf bedenken of hopen te krijgen, het gebeurt gewoon. Mijn ervaring is nog steeds dat elke ademsessie verrassend is en keer op keer precies wat ik nodig heb.”

Wanneer ik stagneer in bepaalde levensgebieden ga ik naar één van mijn collega ademcoaches om lekker te ademen in een groep.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

Ademcoach & Transformatie expert Anouk Smulders legt uit waarom ademwerk zo'n krachtige tool is om tot blijvende verandering te komen.

“Ik ben dus zo’n ademcoach zonder vast ademritueel. Althans, niet op dit moment, want ik had dit wel een hele periode, met steeds verschillende ademoefeningen. Totdat ik op het moment kwam dat ik voelde dat het tijd was dit los te laten. Het ritueel werd meer een ‘moetje’ dan dat het een fijne practice was die mij echt wat bracht.

Nu integreer ik de adem in mijn leven door telkens toe te passen wat ik nodig heb in het moment. Kan mijn vitaliteit een boost gebruiken? Dan doe ik een periode wat meer de Wim Hof ademhaling. Merk ik dat ik stagneer in bepaalde levensgebieden? Dan doe ik zelf een verbonden ademsessie of ga ik naar één van mijn collega ademcoaches om lekker te ademen in een groep. Gedurende de dag gebruik ik de adem vaak meerdere keren om mijzelf in de staat van zijn te brengen die ik nodig heb. Wil ik meer focus? Dan gebruik ik een ademoefening die me oppept, zoals de power breath. Wil ik dieper ontspannen voor het slapengaan? Dan gebruik ik een ademoefening die me daarin ondersteunt zoals de 5-5 adem. Mijn keuzes zijn dus altijd gebaseerd op wat ik voel dat ik nodig heb dus. Soms adem ik meerdere keren per dag, en soms ook dagen helemaal niet.”

Laat al je verwachtingen los. De adem geeft je altijd iets beters dan jij ooit had kunnen bedenken.

Wat zou je anderen willen aanraden, als ademwerk nieuw voor je is?

“Als je nieuwsgierig bent: ga ervoor! Niemand kan je écht goed uitleggen wat het is, de enige manier om het te weten te komen is door het zelf te gaan ervaren. Twijfel je en verzint je hoofd van alles om het toch niet te doen? Dan juist: ga ervoor! Achter de grootste weerstand zit de grootste groei. De adem zou je wel eens iets heel moois te brengen kunnen hebben.

Ga bij je keuze voor een eerste programma op je gevoel af, jij weet zelf het beste wat bij je past: individueel of in een groep? Een korte sessie of liever meteen alles ervaren in een retreat? Wat je ook kiest, laat hierbij al je verwachtingen los en sta open voor wat ademwerk je echt te brengen heeft. De adem geeft je toch altijd iets beters dan wat jij vooraf had bedacht.”


Anouk Smulders - LifeBizz

Meer weten over Anouk en haar werk? Kijk op lifebizz.nl.
Volg Anouk via Instagram, Facebook of Hipsy (voor events) voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: