Ademwerk bij (jeugd)trauma en depressie - interview met Nils Elzenga

Ademwerk is fundamenteel toelaten, je overgeven, naar binnen toe durven gaan en alles omarmen wat je daar tegenkomt.
— Nils Elzenga
Nils Elzenga is gecertificeerd ademwerk coach (Conscious Connected Breathing) met een praktijk in Amsterdam-Noord.

Foto’s: Marijn de Wijs.

Nils Elzenga - Ademwerk & life coaching

Nils Elzenga is gecertificeerd ademwerk coach (Conscious Connected Breathing) met een praktijk in Amsterdam-Noord. Zijn innerlijke ontdekkingsreis begon toen hij rond zijn afstuderen geveld werd door een diepe depressie; een existentiële crisis die hem dwong aan de slag te gaan met onverwerkt trauma. Twintig jaar later heeft hij er zijn werk van gemaakt om anderen te helpen hetzelfde te doen.

De magie van bewust verbonden ademwerk

Nils: “Wat ik zo mooi vind aan ademwerk is de snelle en eenvoudige manier waarop het diepgaande resultaten bewerkstelligt. Bewust verbonden ademen maakt los wat vastzit in je systeem, zodat het gevoeld, geïntegreerd en/of losgelaten kan worden. Als je bewust diep en ritmisch richting de onderbuik ademt, breng je al vrij snel je geest - dat starre controlecentrum dat vaak veel lijden veroorzaakt - tot rust. Hierdoor kunnen diepere lagen van jezelf aan de oppervlakte komen. Er ligt zó veel besloten in deze ogenschijnlijk zo simpele methode; je gaat linea recta naar binnen toe.

Door de jaren heen ben ik cliënten steeds meer vanuit ontspanning, en steeds minder vanuit ‘zo hard mogelijk pompen’, gaan laten ademen. Via de verzachting komen mensen in de diepere lagen terecht waar het trauma ligt opgeslagen. Ademwerk is fundamenteel toelaten, je overgeven, naar binnen toe durven gaan en alles omarmen wat je daar tegenkomt. Om de processen te verdiepen, maak ik tijdens mijn sessies ook gebruik van lichaamswerk en voice release technieken.”

Dat verruimde, niet-cognitieve gevoel van ademwerk had voor mij wel iets weg van een psychedelische reis.

Worsteling met depressie en eenzaamheid

“Lange tijd ben ik erg zoekende geweest. Af en aan worstelde ik met depressies, eenzaamheid en telkens weer stuklopende relaties. Via de reguliere GGZ had ik wel hulp gekregen, maar dat had me voor mijn gevoel niet bij de wortels gebracht van wat me nou precies dwarszat. Inmiddels weet ik dat dit voornamelijk trauma uit mijn jeugd was.

Langzaam maar zeker ging ik op zoek naar alternatieve helingsmethoden, terwijl ik ondertussen internationaal werkte als journalist. Het alternatieve circuit, zoals mijn moeder dat altijd noemde – zij stierf op mijn zeventiende, een van de oorzaken van mijn innerlijke geworstel – bleek een geweldige ontdekkingsreis. Ik probeerde alles waarvan ik ook maar enigszins dacht dat het kon helpen, van psychedelica tot tantra en alles wat daartussen zit. 

Via via hoorde ik over Stephen Monné, van Adem&Stem, bij wie ik zonder veel nadenken een 1-op-1 ademsessie boekte. Op een zomerdag ben ik op de racefiets gestapt, een fijne rit van mijn woonplaats Amsterdam naar zijn praktijk in Huizen. Eenmaal daar ben ik gaan liggen en begonnen met ademen… en ineens was ik in een andere wereld. Mijn geest werd weldadig stil, waardoor er ruimte kwam voor, zogezegd, de rest van mij. Ruimte voor herinneringen en emoties die ik lang had weggestopt. Ik heb tijdens mijn eerste sessie vooral heel veel tranen gelaten, een onbeschrijflijke opluchting. Dat verruimde, niet-cognitieve gevoel van ademwerk had voor mij wel iets weg van een psychedelische reis.”

Van journalist naar professioneel ademcoach

“De rest is, zoals dat zo mooi heet, geschiedenis. Bij Stephen heb ik een lange reeks 1-op-1 sessies gevolgd en ik begon regelmatig naar ademcirkels op verschillende plekken te gaan. Thuis werd verbonden ademhalen een vast onderdeel van mijn ochtendritueel. Langzaam maar zeker werd het me duidelijk dat ik hier meer mee wilde doen, dus ben ik de basisopleiding gaan volgen van Adem&Stem. Sindsdien heb ik verschillende verdiepingsmodules gevolgd, en inmiddels ook bijna de vervolgopleiding afgerond.

Na de publicatie van mijn eerste boek in 2020 - Balkan Blues, over de vertroebelde relatie met mijn vader na de vroege dood van mijn moeder – heb ik het roer professioneel omgegooid. Ik stopte met journalistiek en ben aan de slag gegaan als ademcoach, sinds vorig jaar vanuit mijn eigen praktijk aan huis in Amsterdam-Noord. Ook begeleid ik psychedelische reizen en faciliteer ik Transformational Connection, een krachtige vorm van groepswerk die de impact van contact met anderen onderzoekt.”

Ademwerk heeft me geholpen met ‘smelten’, ofwel met contact maken met die stukken in mezelf die bevroren, afgesplitst of anderszins onbereikbaar leken.
Nils Elzenga is gecertificeerd ademwerk coach (Conscious Connected Breathing) met een praktijk in Amsterdam-Noord.

Ademwerk voor het voelen en accepteren van oude pijnstukken

“Ademwerk heeft me enorm geholpen om in mijn lichaam te zakken. Ik was nogal een schoolvoorbeeld van een ‘wandelend hoofd’, met weinig contact met alles wat beneden mijn nek zat. Vooral mijn hartstreek voelde lange tijd als beton. Ademen opende mijn organisme, zodat wat vastzat weer kon gaan stromen. Emotie is immers energy in motion. En bij mij zat er dus nogal wat vast. Zo had ik het verlies van mijn moeder nooit verwerkt. Na haar dood aan hersenkanker, een gruwelijk proces, heb ik op mijn tandvlees de middelbare school afgemaakt en ben daarna zo snel mogelijk weggevlucht van wat aanvoelde als de rokende puinhopen van mijn ouderlijk huis. 

Maar er was meer trauma dat ik nooit eerder echt had kunnen doorvoelen. Zo was de overgang van de basisschool naar de middelbare school voor mij een hel geweest: van een lievige Vrije School naar een enorme, kille Katholieke scholengemeenschap. Ik heb echt een rottijd gehad op de middelbare school. Hoe meer ik ademde, hoe verder ik als het ware terugging in de tijd. In de eerste jaren van mijn leven hadden mijn ouders veel ruzie. Ze worstelden beiden ook met innerlijke donkerte en waren erg druk met hun carrières. De onveiligheid van die situatie heb ik pas echt kunnen voelen en loslaten door ademwerk.

Hoe meer contact ik ervaar met mijn lijf, hoe beter ik voel hoe ik door het leven mag navigeren. En ook - niet onbelangrijk - hoe ik de mensen van wie ik hou dichtbij kan laten komen. Voorheen was ik als de dood voor intimiteit. Of beter gezegd: ik wist gewoon niet hoe het moest. Intimiteit vereist immers emotionele openheid, het laten zakken van je maskers en schilden, en ik wist echt niet hoe ik dat moest doen. Zeker in depressieve fases voelde ik me vaak een zombie, een ervaring die moeilijk over te brengen is aan mensen die het niet hebben meegemaakt. 

Als je, zoals ik vroeger, maar moeilijk diepgaand contact met jezelf kunt ervaren, kun je dat ook niet met anderen. Daarom is innerlijk werk zo belangrijk. Ademwerk heeft me geholpen met smelten, als het ware. Ik heb geleerd hoe ik contact kan maken met die stukken in mezelf die bevroren, afgesplitst of anderszins onbereikbaar lijken, een proces waarvoor de mind eerst stil moet worden. Pas als pijnstukken echt gevoeld en geaccepteerd worden, kunnen ze loskomen en integreren – niet makkelijk, wel onvermijdelijk als je wilt helen. Het woord heling is in die zin veelzeggend: je gefragmenteerde zelf weer heel laten worden.”

Adem maar eens een paar minuten heel bewust langzaam en rustig naar je buik, je zult versteld staan van de kalmerende effecten.

Een dagelijkse ademwerk routine

“Lange tijd heb ik elke ochtend en elke avond een kwartier lang verbonden geademd, een voortvloeisel uit het wat mij betreft geniale boek Het Presence Proces. De laatste jaren is mijn routine in verband met jonge kinderen wat onregelmatiger geworden. Wat ik merk, is dat ik in het algemeen veel dieper en rustiger ben gaan ademen dankzij al het ademwerk dat ik gedaan heb. Ook voel ik veel sneller wanneer mijn adem reageert op stress, waardoor ik mezelf snel weer van fight-or-flight in rest-and-digest kan brengen. In die momenten ga ik heel bewust langzaam en rustig naar mijn buik ademen; niet heel heftig of diep, maar vooral sereen, gelijkmatig en met volle focus. Probeer het maar eens een paar minuten, je zult versteld staan van de kalmerende effecten.”

Hoe te starten met ademwerk?

“Begin met ademwerk vooral onder begeleiding. Via een goede ademcoach, zoals is althans mijn ervaring, kan je simpelweg veel dieper gaan. Bovendien is verbonden ademen echt een intens proces waarbij enige guidance gewoon essentieel is.

Probeer vooral ook verschillende stijlen/methodieken/vormen uit. Voor sommige mensen werken groepen heel goed, terwijl andere weer meer gebaat zijn bij de veiligheid van privésessies (voor de meesten is een combinatie overigens het beste). Wat ik ook wil benadrukken: het hoeft niet alleen maar zwaar proceswerk te zijn; ademwerk kan ook gewoon heerlijk en licht zijn - laat die mogelijkheid vooral ook toe! Tot slot: als je de smaak te pakken hebt, doe het tijdje dagelijks thuis in je eentje (10 minuten is genoeg). Je zult verstelt staan.”

Boekentips van Nils

Het Presence Proces vond ik qua ademwerk geweldig. Verder is Een Ongewoon Gesprek met God een soort handboek geworden, evenals I Don't Want to Talk About it, een boek over mannen en depressie, iets waarmee ik zelf veel geworsteld heb.”


Nils Elzenga - Ademwerk, life coaching & psychedelische reizen

Meer informatie over Nils en zijn werk vind je op nilselzenga.com. Volg Nils ook via instagram.com/nilselzenga, facebook.com/nils.elzenga voor de laatste updates.


Voor het overzicht van alle gecertificeerde ademcoaches in Nederland en België, kijk in de ademcoach finder.


Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Ademwerk en je brein: waarom bewuste ademhaling écht werkt

Volgende
Volgende

Ademwerk en ADHD: meer rust in een druk hoofd