The Way of the Psychonaut: prachtige documentaire over het menselijk bewustzijn en holotropic breathwork

De documentaire The Way of the Psychonaut gaat over het omvangrijke werk van Stanislav Grof, de grondlegger van Holotropic Breathwork en transpersoonlijke psychologie.

The Way of the Psychonaut is interessant kijkmateriaal over de werking van onze menselijke psyche en het onderbewuste brein. Plus, het is een prachtig eerbetoon aan het baanbrekende werk van Stan Grof.

Stanislav Grofs levenswerk: het onderzoeken en grijpen van het menselijk bewustzijn

Stanislav Grof, de grondlegger van Holotropic Breathwork en transpersoonlijke psychologie. Bekijk de documentaire over zijn werk: The Way of the Psychonaut.

Het is onmogelijk om het omvangrijke werk van Stanislav Grof (1931) in zijn 60-jarige carrière heeft neergezet in één documentaire te vatten. Hij is een ongeëvenaarde pionier geweest als het aankomt op het onderzoeken en proberen te grijpen van menselijk bewustzijn.

Stan Grof heeft als psychiater en researcher onder meer de basis gelegd psychedelische psychotherapie. Samen met met Abraham Maslow en Anthony Sutich is hij de grondlegger transpersoonlijke psychologie, waarbij mystieke en spirituele ervaringen van mensen onderwerp van studie zijn. Ook is hij de founding father van Holotropic Breathwork, een (therapeutische) breathwork methode waarbij je in verhoogde staten van bewustzijn komt, via de adem. Waanzinnig krachtig.

Lees hier meer over Holotropic Breathwork, het ontstaan (als alternatief voor het therapeutisch gebruik van LSD) en de wonderbaarlijk krachtige effecten.

Documentaire: The Way of the Psychonaut

Documentairemaakster Susan Hess Logeais en Stanislav Grof. Stanislav Grof, de grondlegger van Holotropic Breathwork en transpersoonlijke psychologie. Bekijk de documentaire over zijn werk: The Way of the Psychonaut.

Documentairemaakster Susan Hess Logeais & Stanislav Grof

De maakster van The Way of the Psychonaut, Susan Hess Logeais, noemt het werk dan ook liever een eerbetoon aan Stan Grof en zijn levensveranderende werk, in plaats van ‘gewoon’ een documentaire. Het is bedoeld als een bron van informatie én inspiratie, waarmee je tot inzichten en methodes komt die je leven kunnen veranderen.

Het is dan ook niet alleen een documentaire geworden, meer een omvangrijk project. Op de website van The Way of the Psychonaut vind je interviews, lezingen en achtergronden, waardoor je, als je dat wilt, dieper in de onderzochte materie kunt duiken. Dit is dan ook de missie van de maakster: deze waardevolle kennis en inzichten overdragen aan een zo groot mogelijk publiek - de wereld heeft het nodig.

It is time to share Stan’s findings in an experiential way that reaches past cultural filters, and invites viewers to continue the journey after the final credits roll. Our collective future depends on it.
— Susan Hess Logeais, documentairemaakster The Way of the Psychonaut

Bekijk The Way of the Psychonaut op Vimeo

Je kunt de documentaire online huren of kopen, hij staat op Vimeo.
Meer info vind je op thewayofthepsychonaut.com. Bekijk hier de trailer.