5 x de leukste boeken over de ademhaling voor kinderen

Het kan zomaar zijn dat je kind op een ongunstige manier (vaak te snel, en te oppervlakkig) ademt, en daardoor bepaald gedrag of klachten kan ontwikkelen. Te druk, overprikkeld, slechte focus, slecht slapen… Het kan allemaal een oorzaak in de ademhaling hebben, iets wat meer aandacht verdient.

Deze ademboeken maken het leuk en speels voor kinderen om met hun ademhaling bezig te zijn, zodat ze er voor de rest van hun leven profijt van hebben.

Lees ook: DIT ZIJN DE 10 LEUKSTE ADEMHALINGSOEFENINGEN VOOR KINDEREN

Vijf goede kinderboeken over de ademhaling

Gelukkig zijn er wat leuke, speelse en leerzame boeken voor kinderen, die ze bewust maken van hun ademhaling en vooral ook leert wat je er allemaal mee kan! Denk aan kalmeren bij boosheid of verdriet, en tot rust brengen wanneer het niet lukt in slaap te vallen. Bij deze drie tips. Want jong geleerd is oud gedaan.

Sara en het geheim van vriendje Adem

Met Sara en het geheim van vriendje Adem ontdekken kinderen vanaf 5 jaar hoe ze vriendschap kunnen sluiten met hun eigen adem. Je kind ervaart, beleeft en leert in dit verhaal wat een diepe ademhaling met hem of haar doet. Zo leert het zelf hoe met spanningen en stress om te gaan, hoe het beter prikkels kan verwerken, hoe het angsten kan verminderen en lekker in slaap kan vallen. Allemaal dankzij vriendje Adem, die in dit kinderboek op een speelse manier tot leven komt. Je kind krijgt er een vriend voor het leven bij!

Sara en het geheim van vriendje Adem is gemaakt door Manja Litjens, die als kinder ontspancoach (gevoelige) kinderen helpt om weer lekker in hun vel en om de energiebalans tussen lijf en hoofd te herstellen met creativiteit, kinderyoga en meditatie.

Lees ook dit interview met de schrijfster, Manja: "JE KUNT JE KIND LETTERLIJK WEER OP ADEM LATEN KOMEN DOOR VAKER RUSTMOMENTEN IN TE BOUWEN."

Het boek van de adem

Het boek van de adem neemt kinderen mee op een ontdekkingstocht naar hun ademhaling. Het leert ze de kracht van aandachtig in het hier en nu aanwezig zijn. Het boek is interactief, dus niks doen zit er niet in. Op elke pagina staat een verrassende oefening die laat ervaren wat je met je ademhaling allemaal kan.

Door de oefeningen regelmatig te herhalen worden ze steeds makkelijker en kunnen kinderen ervaren hoe ze de oefeningen in kunt zetten op momenten dat ze niet zo lekker in hun vel zitten.

Help je kind herademen!

Dit is een ademboek voor ouder en kind dat je kind helpt met slaapstoornissen, ademproblemen en hyperactiviteit door de Buteyko-methode. Steeds meer kinderen hebben last van een verstopte neus, zijn hyperactief of juist heel snel moe, slapen slecht, hebben concentratie problemen, last van allerlei allergieën of astma.

De kern van dit soort problemen ligt vaak in een disfunctioneel ademhalingspatroon en een ongunstige leefstijl. Schrijfster Noëlla Appermans geeft met Help je kind herademen! praktische tips en adviezen aan ouders die hun kind willen helpen herademen. Met de Buteyko-ademtechniek op kindermaat kunnen baby’s, peuters, kleuters en jongeren weer innerlijke rust en zuurstof krijgen, zodat ze weer onbezorgd kind kunnen zijn.

Wil je als volwassen met de Buteyko Methode aan de slag? Bekijk dan ook deze online Buteyko cursus.

SOS Mijn kind heeft stress

Het is zo sneu als je erbij stilstaat: steeds meer kinderen krijgen al op jonge leeftijd last van stress, aandachtsproblemen, faalangst, een laag zelfbeeld, slaapproblemen, piekergedachten en prikkelgevoeligheid. Terwijl je eigenlijk onbezorgd kind zouden moeten zijn.

Het boek SOS mijn kind heeft stress geeft op een toegankelijke manier hulp bij stress. Hoe leg je stress uit aan je kind? Hoe herken je de signalen ervan? Wat gebeurt er in het lichaam en het hoofd van je kind? Hoe kan je er als ouder op reageren? Hoe kunnen jullie er samen iets aan doen? Naast heldere uitleg bevat het boek een praktisch gedeelte met tools en ademhalingsoefeningen op maat van kinderen in de lagereschoolleeftijd. Zo kun je samen met je kind oefenen om stress te lijf te gaan.

Extra tip: Ademspelkaarten

Geen boek maar een spel! De ademspelkaarten van Helen Purperhart laten kinderen spelenderwijs hun ademhaling onderzoeken en bespelen.

Aan de hand van de ademspelkaarten kunnen kinderen op een speelse manier gaan ervaren wat gedachten, beweging, aanraking en zintuiglijke prikkels doen met het ritme van hun adem, zonder die te sturen of te veranderen. De ademspelletjes zijn leuk om te doen, herstellen de energiebalans en vergroten het concentratievermogen.


Bekijk ook: