Hoe werkt Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) en Trauma Release Breathwork (TRB®)?
De termen Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) en Trauma Release Breathwork (TRB®) zie je steeds vaker voorbij komen. Wat houden ze precies in? Dit artikel legt het je uit.
Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) & Trauma Release Breathwork (TRB®) uitgelegd
De twee op trauma/emotie-ontlading gerichte methoden Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) en Trauma Release Breathwork (TRB®) zijn beide ontwikkeld door opleidingsinstituut Inner-Journey, de enige plek in Nederland waar je deze methodieken kunt aanleren.
Aangezien ik de termen ‘BRTT’ en ‘TRB’ steeds vaker voorbij zag komen, en ik het nog niet zelf had ervaren (vind ik altijd belangrijk om er iets over te kunnen zeggen), besloot ik een ademcoach op te zoeken die hierin is opgeleid: Esther Ates van Praktijk Magistraal in Tilburg.
Wat is Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®)?
Laten we daarmee beginnen. Want inmiddels weet ik - dankzij de fijne en goede begeleiding van Esther - wat het inhoudt, en wat het kan doen.
Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) is een lichaamsgerichte therapievorm waarmee je spanningen, vastgezette emoties en trauma uit je lichaam kunt ontladen. Met behulp van lichaamswerk, met name door te trillen, kan je spanningen en stress in je lichaam te ontladen.
Denk aan het ontladen van dagelijkste stress maar ook diepe, chronische spanning, weggestopte emoties en trauma. Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) helpt je om je natuurlijke vermogen om spanning los te laten (dat altijd aanwezig is in jouw lichaam) te herstellen, zodat je lichaam kan terugkeren naar een staat van rust en balans.
BRTT® doe je altijd onder goede begeleiding. Je wordt namelijk door jouw facilitator gestuurd op, en begeleid in de emoties en het trauma dat kan loskomen. Je wordt tijdens een sessie bewust uitgenodigd om dit emotionele proces op te zoeken, zodat je hier heel gericht doorheen kunt werken. Dit kan heel intens zijn. En soms ook too much. Dus lees je goed in en win advies in voordat je hieraan begint om te zien of dit geschikt is voor jou. Veiligheid staat voorop, zeker in het geval van trauma (dit geldt overigens ook voor TRB®).
Hoe ziet een Body Remembers Trauma Therapy / BRTT® sessie eruit?
Een aantal lichaamsgerichte ‘yoga’ oefeningen die je in je lijf brengen en de spierspanning (om straks te kunnen trillen) vast opbouwen
Masseren van de PSOAS-spier en eventuele aanraking triggerpoints (door de facilitator)
TRE*-oefeningen: het doen laten ontstaan van een trilbeweging in je lichaam, om spanning te kunnen ontladen
Wanneer trilling aanwezig is nodigt de facilitator je uit voor expressie en uiting van de emotie en bijbehorende traumaresponses (vlucht, vecht, bevries etc)
*Tension & Trauma Releasing Exercises
Ontlaad opgebouwde stress uit je lichaam
Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) is een methode gebaseerd op het principe dat stress, spanning en trauma niet alleen psychisch, maar vooral ook fysiek is. Op het moment dat je stress, spanning of trauma ervaart en dit niet goed kunt verwerken of ontladen, zet dit zich vast in je lijf. Het is overlevingsenergie die stagneert in je lichaam, wat zorgt voor blokkades, fysieke en mentale klachten en verminderde levensenergie.
Het idee achter Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) is dat het natuurlijke (maar onderdrukte) ontladingsmechanisme (trillen) in je lichaam wordt geactiveerd, waardoor je spanning kunt ontladen en terug kunt keren naar je natuurlijke staat van ontspanning. BRTT® kan je dus helpen om de opgebouwde stress in je spieren en bindweefsels te verminderen, waardoor fysieke en mentale klachten kunnen afnemen.
Wat is Trauma Release Breathwork (TRB®)?
Trauma Release Breathwork (TRB®), eveneens ontwikkeld door Inner-Journey, is een ademmethode, ook gericht op het ontladen van spanning, emotie en trauma. Doordat trauma zich vastzet in het lichaam, los je dit met praten (alleen) niet op. Je wilt/moet hiervoor je lichaam in duiken, iets waar ademwerk bij uitstek bij helpt. Lees ook mijn boek Jouw adem, jouw medicijn, als je hier meer over wilt weten.
Trauma Release Breathwork (TRB®) wordt vaak ingezet in combinatie met, en als vervolg op een BRTT®-sessie. Je kunt ze echter ook los van elkaar inzetten. Ook hierbij geldt: lees je goed in en vraag advies of dit voor jou de juiste weg is. Een sessie kan intens zijn, en is dan ook niet altijd voor iedereen geschikt.
Hoe ziet een Trauma Release Breathwork sessie eruit?
Tijdens een TRB®-sessie ga je een aantal verschillende, effectieve ademhalingstechnieken ervaren. Er zit een duidelijke opbouw in een sessie, waarin je stap voor stap door jouw facilitator wordt begeleid. Een sessie begint kalm, met een bodyscan en een diafragmatische 4-7-8 ademhaling. Om tot rust te komen en dieper in je lijf te zakken volgen meer kalmerende technieken waaronder box breathing, om hierna de diepte in te gaan met een versnelde en intensieve verbonden ademhaling, in de stijl van Holotropic Breath. Dit vormt de piek van de sessie, waarin de intensiteit het hoogst is.
Elke ademoefening in de TRB® ademreis heeft een eigen functie. In eerste instantie is dat het activeren van het parasympatische (rust) zenuwstelsel voor het gevoel van kalmte en veiligheid, om vervolgens via snellere technieken je denkbrein te ‘omzeilen’ of ‘uitschakelen’, vastgezette spanningen en emoties vrij te maken, en natuurlijke DMT (Dimethyltryptamine) aan te maken. DMT is een lichaamseigen hallucinogene stof, die je een spirituele ervaring kan geven tijdens jouw ademreis.
Door deze combinatie en opeenvolging van ademtechnieken valt tijdelijk je rationele denken weg / wordt minder actief. Hierdoor ben je meer ín het moment en ín je lijf aanwezig, en ligt de focus volledig op voelen en ervaren - en niet op het denken en analyseren dat normaal de boventoon voert. Dankzij TRB® kan je dus voorbij de eeuwige bemoeienis en beperkingen van je denken komen, waardoor spanningen, emoties en trauma op een natuurlijke wijze kunnen loskomen.
Wanneer doe je Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) & Trauma Release Breathwork (TRB®) wel/niet?
Wanneer je geïnteresseerd bent in Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) en/of Trauma Release Breathwork (TRB®), doe je dit in de eerste plaats áltijd onder begeleiding van een gecertificeerde coach/facilitator. In de Ademcoach Finder op dit platform kun je deze vinden, filter hiervoor op de stijl, en op jouw omgeving.
Een goede facilitator is tot in detail opgeleid, en zal altijd maatwerk bieden, op basis van jouw verhaal en achtergrond. Er wordt gewerkt met een basisprotocol, maar omdat ieder persoon uniek is en een ander vertrekpunt en achtergrond heeft, vraagt dit altijd om maatwerk. Let er dan ook goed op dat je dit ontvangt van jouw facilitator. In feite is geen enkele sessie exact hetzelfde, en altijd volledig afgestemd op jouw persoonlijke conditie, hulpvraag en behoeften. Kijk ook zeker naar de ervaring van jouw facilitator, hoe veel (jaren) ervaring heeft deze persoon met het werken met trauma? Welke opleidingen heeft deze gevolgd? Zeker in het geval van trauma is het belangrijk om bij iemand terecht te komen die hier een stevige basis en achtergrond in heeft.
Overleg vervolgens met jouw facilitator ook goed wat er speelt / heeft gespeeld in jouw leven en jouw fysieke en mentale gezondheid. Voor dit soort ademwerk gelden contra-indicaties, die je in acht wilt nemen. Een goede facilitator zal je hier altijd op wijzen, en ook goed in begeleiden en adviseren.
Verder nog goed om te weten: onrust, stress, oude pijn en trauma zijn complexe zaken. Er is hiervoor nooit een ‘quick fix’, geloof dus ook geen mensen die zeggen dat dit wel bestaat. Verbonden ademwerk / Trauma Release Breathwork kan een zeer krachtige en ondersteunende therapievorm zijn, die - mits goed begeleid - helend kan werken. Stapje voor stapje, want het is (zeker bij trauma) een fragiel proces wat niet valt te forceren. Meer hierover lees je ook in mijn boek, Jouw adem, jouw medicijn.
De kracht van ademwerk zit hem - naast heel goede begeleiding, en voorzichtigheid en zachtheid (niet te snel willen gaan) - ook in de mate waarin jij je kunt overgeven aan het proces. Het is dan ook belangrijk dat je je 100% veilig en op je gemak voelt bij degene die jou begeleidt. Let daar goed op, en wees kritisch - het gaat immers om de belangrijkste persoon op aarde: dat ben jij.
Als je eenmaal een goede facilitator hebt gevonden, ervaar dan wat een sessie, of een traject van sessies met je doet. Je zult zien dat elke sessie weer iets anders aan het licht kan brengen, geen sessie is hetzelfde. Je pelt als het ware steeds nieuwe laagjes in jezelf af, en komt hierdoor steeds dichterbij jezelf. Gun jezelf de tijd. En gun jezelf ook om dit proces aan te gaan, als je voelt dat de tijd voor jou rijp is. Dit kan pittig zijn, uiteraard. Maar ook verrijkend en bevrijdend.
Kijk in de Ademcoach Finder voor een goede ademcoach.
Dank aan Esther Ates 🙏
Bekijk ook: