Review - Helpt de Somnox slaaprobot beter te slapen?

Somnox is een slaaprobot van Nederlandse bodem die wereldwijd wordt omarmd. Letterlijk, want je legt deze robot heerlijk in je armen om zo mee in slaap te sussen. Hier mijn ervaringen met de Somnox slaaprobot.

Wat is de Somnox slaaprobot?

Een slaaprobot is waarschijnlijk niet iets waarmee je dagelijks geconfronteerd wordt. Somnox is dan ook de eerste slaaprobot op aarde. Het is een compact en slim ‘beestje’ dat je helpt ontspannen, stress verminderen en beter slapen, door een gesimuleerde ademhaling.

Je gaat tegen de robot aan liggen in bed en volgt de trage ademhalingsbeweging die hij maakt. Zo ontspant jouw ademhaling en kom je snel en effectief in diepe ontspanning.

Hoe werkt de Somnox Slaaprobot?

De Somnox slaaprobot is goed en solide gemaakt. Hij is zwaar van binnen (voelt heel degelijk) en zacht en aaibaar van buiten. Je legt hem in je armen als een soort baby’tje, hij voelt lieflijk aan. Bovendien heeft hij een mooi wit, licht design.

(Update: Inmiddels is de nieuwe variant van Somnox blauw van kleur, ook mooi maar anders, zie Somnox.com)

Somnox komt met een oplader, een wasbare hoes (soort kussensloop) en een app voor op je telefoon. Via die app kun je je Somnox via bluetooth verbinden en hem zo instellen.

Er zijn drie verschillende programma’s in de app te vinden: ontspannen, dutten en slaap. Ook is er een optie om de robot te laten synchroniseren met jouw ademhaling, hij volgt dan als het ware jouw ritme en past zich daarop aan om je vervolgens naar een kalmer ritme (en dus meer ontspanning) te brengen. Daarnaast kan je de robot ook gewoon ‘aan’ zetten, en zelf kiezen hoeveel tellen je wilt in- en uitademen.

Ervaringen met Somnox slaaprobot: helpt het om beter mee te slapen?

Tijd om Somnox uit te proberen en te ervaren hoe relaxt de robot mij maakt. De robot is simpel en intuïtief gemaakt, in feite kan je er meteen mee aan de slag zodra hij uit de doos is gekropen. Het enige wat je nog moet doen, is opladen.

Somnox komt met een app die je kunt instellen voor ontspanning, dutten en slaap

Eenmaal vol energie, is het wel nog zaak dat je de app downloadt. Hiermee kan je de robot instellen op de gewenste (begin)ademhaling, meer tips en informatie lezen voor gebruik van de robot, filmpjes bekijken over hoe Somnox werkt en de robot registeren.

De app zit goed en overzichtelijk in elkaar, toch merk ik wat weerstand bij het gebruik ervan. De slaapkamer, waar Somnox natuurlijk bij uitstek graag vertoeft, is in principe verboden terrein voor mijn telefoon. Of ja, in ieder geval is hij nooit met mij in een ruimte in de tijd voordat ik in slaap wil vallen. En dat is natuurlijk precies waar Somnox voor gemaakt is.

Maar vooruit, ik wil hem toch aan de praat krijgen dus m’n telefoon krijgt een vrijbrief voor mijn slaapdomein.

Via de app is het mogelijk de verschillende ‘standjes’ (ontspanning, dutten, slaap) aan te zetten. Ik kwam - gelukkig - tot de ontdekking dat de robot ook werkt wanneer hij niet via bluetooth is verbonden met de app. Somnox heeft een aan/uit-knop, waarmee de robot gaat ademen in het door jou in de app ingestelde basisademhalingspatroon. Voor mij werkt dit top!

Dit is ook precies waar voor mij later het eureka-moment met de slaaprobot kwam en ik inmiddels ook niet meer zonder deze kleine vriend kan. Daarover verderop meer.

Een ontspannen ademhaling, een ontspannen lichaam, ontspannen gedachten

De app is bij de fabrieksinstellingen ingesteld op twaalf ademhalingen per minuut als basis, hier ligt dan ook volgens de medische wereld het gemiddelde. Dat kan zeker kloppen, als het niet meer is, feit is dat de meeste mensen te veel en snel ademen. Dat gemiddelde is dan ook niet per se een ideaal. Voor - schrik niet - vrijwel iedereen geldt dit, we doen er allemaal goed aan onze ademhaling te vertragen.

Hoe weet je of je teveel ademt?

Goede vraag, we hebben vaak niet door dat we te snel ademhalen. Maar je kunt het wel degelijk ‘herkennen’, aan allerlei vage klachten die zo’n ongunstig adempatroon met zich meebrengt, denk aan continue vermoeidheid, slechte concentratie, duizeligheid, hoofdpijn, rug/nekklachten, slapeloosheid, hartkloppingen. Herken je je in een of meer van deze klachten, dan kun je ervan uitgaan dat jouw ademhaling te snel is en dus aandacht nodig heeft. Geen paniek, er is wel degelijk iets aan te doen, de ‘truc’ is dus je adem zo veel mogelijk te vertragen.

Een gezond adempatroon kan je trainen

Dat gezegd hebbende: als je jarenlang met een te snel adempatroon hebt rondgelopen kan je niet zomaar in je vingers knippen en een trager (lees: gezonder) patroon aannemen. Dit kost tijd, dit moet je trainen, net als spieren in de sportschool.

Somnox is hierbij een supernuttig hulpmiddel. Ademen doen we grotendeels onbewust, dus hulp is nodig om ons adempatroon in goede, nieuwe banen te leiden.

Meer lezen over een gezond ademhalingspatroon, wat er vaak mis gaat en wat je eraan kunt doen? Zie ook dit artikel: Wat is chronische hyperventilatie, hoe herken je de klachten en hoe kom je er vanaf?

Het is goed dat de robot start met een gemiddeld adempatroon, zodat je zelf kunt gaan ervaren waar die van jou ligt. Zo kun je langzaam, stapje voor stapje, je ademhalingen per minuut omlaag gaan brengen. Wanneer je wilt ontspannen en/of slapen, is de beste, bovendien volledig natuurlijke, biohack: je ademhaling vertragen. Een ontspannen ademhaling is een ontspannen lijf en hoofd.

Een gezond hart en flexibel autonoom zenuwstelsel, dankzij je ademhaling

Ik heb mijn Somnox na ‘unboxing’ direct ingesteld op een bereik van vijf ademhalingen per minuut. Dit komt neer op zes seconde in en zes seconde uit. Dit is een tempo dat duidelijk een stuk lager ligt dan het gemiddelde ademhalingstempo.

Dit gelijkmatige en trage ritme is precies het patroon waar ik van weet én heb mogen ervaren dat het ontzettend heilzaam is: je traint niet alleen je algemene adempatroon (waardoor je tijdens je dag ook ‘automatisch’ rustiger en dus gezonder gaat ademhalen), maar je komt zo ook in een staat van hartcoherentie. Dat is feitelijk de meest relaxte en gezonde toestand waarin je lichaam kan verkeren.

5,5 ademhaling per minuut = ideaal voor je lichaam

In de wetenschap is aangetoond dat een ademhaling van 5,5 seconde in en 5,5 seconde uit - dus ademhalen een regelmatig en langzaam tempo - het ideale adempatroon is voor een lichaam om optimaal te kunnen functioneren. Die 5,5 seconde is een gemiddelde, de ‘waarheid’ is voor elk lichaam anders maar ligt ergens tussen de vier en zeven seconden. Jouw sweet spot mag je zelf gaan ontdekken.

Wanneer je dit gebalanceerde ademtempo toepast, kom je als gezegd na een tijdje in een staat van hartcoherentie. Hoe snel je er bent varieert van persoon tot persoon, het hangt er bijvoorbeeld ook vanaf hoe gestrest je bent en hoe snel jouw zenuwstelsel de balans weer op kan zoeken. Hartcoherentie en de flexibiliteit van jouw zenuwstelsel is overigens iets wat je kunt trainen, oefening baart kunst.

Een staat van hartcoherentie = een overvloed van relaxte, fijne gevoelens

Je kunt die compleet relaxte hartcoherentie-staat ook echt voelen in je lijf, het voelt magisch fijn, geluksgevoel!

Hoe dit werkt? Je hartritme en ademhaling zijn direct aan elkaar gelinkt. Door rustig en gelijkmatig te gaan ademen, zal jouw hart ook zo mooi en vloeiend gaan kloppen. Je hartslag heeft weer invloed op alle andere belangrijke lichaamsprocessen binnen het autonome zenuwstelsel. Alles raakt perfect op elkaar afgestemd en functioneert zo optimaal samen, als een coherent systeem.

Het zelfhelend vermogen van je lichaam wordt gestimuleerd, er worden allerlei belangrijke neurotransmitters aangemaakt, je hart geeft je brein het signaal dat alles oké en veilig is, je ervaart warme, positieve emoties en gevoelens van onrust en stress verdwijnen op ‘magische’ wijze. Het is, kortom, de ideale, kalme toestand waarin je lichaam kan verkeren.

Deze techniek zorgt dan ook voor veel positieve effecten bij mensen met chronische stress en burn-outs. Niet dat je genezen bent na één keer zo ademen natuurlijk, maar met een beetje training kom je al snel heel ver. Werkt echt wonderbaarlijk goed! Ik ben telkens weer verbaasd hoe goed en hoe fijn het voelt - ja, verslavend goed zelfs.

Meer hierover lezen? Zie ook dit artikel: Ontdek de Kracht van Hartcoherentie.

Somnox is meer dan alleen een slaaprobot

Somnox is een te gek mooi en krachtig werkzaam device dat je helpt om bewust te worden van je ademhaling en je op een fijne en effectieve manier begeleidt naar een kalmer adempatroon. Een kalmer adempatroon zorgt ervoor dat je beter gaat slapen, dat is 100% een feit. Het zorgt er daarnaast ook voor dat je meer ontspanning en opgewektheid tijdens je dag vindt, minder gevoelens van stress ervaart, je het zelfhelend vermogen van je lichaam optimaliseert en zo werkt aan een algeheel betere gezondheid.

Met name de toepassing voor een algemeen beter adempatroon en hartcoherentie: dit is waar Somnox mij heeft verrast als mijn nieuwe beste buddy. Verrast in die zin, dat je bij het woord ‘slaaprobot’ in eerste instantie natuurlijk vooral aan slapen denkt. Maar Somnox is veel meer dan alleen een slaaprobot, dat heeft hij mij wel bewezen. I’m hooked.

Ademhalingsoefeningen doen terwijl je ligt te Netflixen: ideaal!

Mijn advies: gebruik hem niet alleen op het moment dat je wilt gaan slapen, maar omarm de robot ook op de bank, terwijl je een boek leest of ligt te Netflixen - je zult versteld staan van de effecten. Zo ontwikkel je een gezond adempatroon terwijl je de dingen doet die je toch al deed, zonder dat je ‘moet gaan zitten’ en ‘tijd moet nemen’ voor een ademhalingsoefening. Ideaal toch?

Somnox helpt ook bij stressklachten, burn-out, depressie, chronische hyperventilatie en sneller herstel na ziekte en operatie

Deze toepassing van de robot mag wat mij betreft meer worden uitgelicht. Het is super heilzaam voor mensen met stressklachten, burn-out, depressie en chronische hyperventilatie. Maar ook wanneer je herstellende bent van een ziekte of operatie en je het zelfhelend vermogen van je lichaam extra hard nodig hebt, is Somnox een ideale tool om dit proces te versnellen. En je kunt er dus gewoon bij blijven liggen, als je dat wilt of niet anders kunt.

Ik merkte oprecht al vrij snel verschil en had dit, als ‘getrainde ademer’, niet verwacht. Ik krijg dankzij het meeademen met de robot direct een kalm gevoel en word bovendien na een tijdje ‘overdonderd’ door een gevoel van gelukzaligheid. Na een minuut of 15 voel ik mijn hart beginnen te gloeien, dan weet ik dat alles intern in-sync komt - een heerlijk, kalm gevoel.

Waar ik eerst nooit meer dan een kwartier hartcoherentietraining op een dag haalde (je moet er toch echt voor gaan zitten - wanneer dan??), kan ik nu zomaar een uur, vaak nog langer, aaneengesloten hartcoherentietraining doen (terwijl ik een serietje lig te kijken) - waanzinnig fijn en heilzaam. Zeker tijdens de donkere lockdowndagen kom je er al snel aan. It works wonders! 🙌🏻💤

Zijn er ook nadelen aan Somnox?

Het is duidelijk dat ik oprecht blij ben met de Somnox Slaaprobot, er zijn echter twee puntjes die ik niet onbenoemd kan laten.

Ten eerste is dat niet per se een nadeel, maar wel een lichte ‘frustratie’ (met een knipoog): hij is behoorlijk zwaar. Dat is erg prettig voor het gevoel wanneer je er tegenaan ligt, maar het maakt hem niet erg mobiel. Ik merk dat ik hem namelijk het liefst zou willen meenemen als ik elders de nacht of het weekend doorbreng. Kan prima in de auto, maar met het OV wordt het gesleep. Dit is dus eigenlijk een luxe-probleem en een gevolg van alle voordelen die hij me biedt: ik wil niet meer zonder, maar door z’n gewicht neem ik hem niet zo makkelijk overal mee naartoe en moet ik hem dus missen. Zucht.

Ten tweede, en dat is wel een serieuzer punt, is er de prijs. Somnox heeft een prijskaartje waar ik in het begin van moest slikken: €499 is geen prijs voor een spontaan kassakoopje.

Nu ik hem uitgebreid heb ervaren, kijk ik hier heel anders tegenaan. Ik weet namelijk nu welke waarde hij biedt en wat het me oplevert. We geven makkelijk geld uit aan weekendjes weg, retraites, massages, yogalessen, voedingssupplementen, hardloopkleding, online trainingen, boeken, detox juices van de sapbar, haverkoffietjes to go en ga maar door. Allemaal zaken waar we relaxt en blij van worden. Of bijdragen aan een betere gezondheid en onze persoonlijke groei en ontwikkeling.

Als je je bedenkt dat je vanaf nu een blijvend betere gezondheid kunt hebben, beter en relaxter kunt slapen, minder stress gaat ervaren en je elke dag energieker en relaxter kunt voelen, dan is die eenmalige €499 peanuts natuurlijk. Het is allemaal maar net hoe je het bekijkt en waar je waarde aan hecht, dat weet je uiteindelijk zelf het beste.

Update 2022: De nieuwe versie is €549, en Somnox heeft nu ook een Try & But optie, een soort lease model voor €34,95 per maand, kijk op Somnox.com voor meer info.

De Somnox slaaprobot zelf ervaren?

Meer info over de Somnox Slaaprobot vind je hier.


julian-somnox-slaaprobot.jpg

“Een uitgeruste wereld is een betere wereld”

Meer weten over Somnox en het bijzondere ontstaansverhaal dat er achter zit? Lees dan ook het interview met de founder, Julian Jagtenberg.

Hoe de slaapproblemen van zijn eigen moeder het zaadje plantte voor iets dat is uitgegroeid tot een wereldwijd omarmde innovatie die daadwerkelijk helpt om stress te verminderen en beter te slapen.


Bekijk onze website voor meer informatie:Home: https://meetsomnox.com/nl/Slaaprobot: https://meetsomnox.com/nl/slaaprobot/Wetenschap: https://meetsomnox.com/...

Gratis webinar: de kracht van goede ademhaling en slaap

Nog een tip: Somnox organiseert elke woensdagavond een workshop over ademhaling en slaap, waar je je gratis voor kunt aanmelden. In deze editie schoof ik namens The Breathwork Movement aan om te vertellen over de kracht van de adem voor een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Julian Jagtenberg host het webinar zelf en geeft een berg nuttige kennis én praktische oefeningen, dus je kunt direct aan de slag. Klik hier om je gratis aan te melden.


Zie ook: