Waarom een trage ademhaling helpt bij slaapproblemen - het verhaal van Julian Jagtenberg van Somnox

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Julian Jagtenberg, ingenieur, founder en CEO van de Somnox Slaaprobot.

Een uitgeruste wereld is een mooiere wereld. Slaap is essentieel voor je gezondheid en productiviteit, sterker nog: slaap heeft invloed op elk facet van je leven.

Julian Jagtenberg, ingenieur, founder en CEO van de Somnox Slaaprobot

Dit is het verhaal van de founder van Somnox, Julian Jagtenberg. Ontdek hoe de slaapproblemen van zijn eigen moeder het zaadje plantten voor iets dat is uitgegroeid tot een wereldwijd omarmde innovatie.

Julian Jagtenberg, founder Somnox

Mooie producten en diensten die je helpen met een betere en gezondere ademhaling, maken nieuwsgierig. Er zit namelijk altijd een nobel verhaal achter.

Zo ook bij Somnox, een slaaprobot die kan ademhalen en je zo beter helpt slapen. Een prachtig product dat inmiddels overal op aarde, van LINDA. tot Wired, is opgemerkt en wordt verkocht.

Dit is het verhaal van de founder van Somnox, Julian Jagtenberg. Ontdek hoe de slaapproblemen van zijn eigen moeder het zaadje plantten voor iets dat is uitgegroeid tot een wereldwijd omarmde innovatie.

Somnox is een uitvinding die de ademhaling helpt vertragen waardoor je kalmeert en sneller in slaap kunt vallen.

Van ‘Willie Wortel’ naar CEO van Somnox

Julian: “Zo lang als ik me kan herinneren, wilde ik uitvinder worden. Of beter gezegd, in mijn destijds eigen woorden: ik wilde Willie Wortel worden. Ik was dan ook altijd bezig met het bouwen van waterraketten, boomhutten en robots van Lego met vriendjes uit de buurt. Op school vond ik vakken als Natuurkunde en Wiskunde enorm boeiend, het was dan ook niet gek dat ik ging studeren aan de TU Delft - de plek waar veel toonaangevende uitvindingen vandaan komen.

Inmiddels ben ik ondernemer en oprichter / CEO van Somnox, een bedrijf dat mensen helpt met slapen en een betere nachtrust door middel van de kracht van de ademhaling. Onze eerste uitvinding, de Somnox Slaaprobot, helpt mensen hun ademhaling te vertragen waardoor ze kalmer kunnen slapen en vaak slaapmedicatie links kunnen laten liggen.”

Ik heb zelf de robot ook aan de test onderworpen. En sindsdien gebruik ik hem elke dag, ik ben ‘hooked’. Mijn ervaringen met de Somnox Adem- en Slaaprobot lees je hier.

De hoofdoorzaak achter slapeloosheid is een overactieve geest. Ademhaling is het vehikel om je te begeleiden naar het ‘nu’ en je rust en kalmte te laten ervaren.

Hoe ben je op het idee van een slaaprobot gekomen?

“Het idee is ontstaan tijdens mijn tijd aan de TU Delft, in het robotica-instituut. Toentertijd had mijn moeder last van slaapproblemen, ik zag dus direct en van dichtbij welke impact slecht slapen kan hebben op je weerstand en energie. En niet alleen bij mijn moeder: slapeloosheid is een groot en groeiend probleem, miljoenen Nederlanders hebben er last van.

Omdat ik haar wilde helpen, ging ik op zoek naar antwoorden in de wetenschap. Al snel kwam ik op de ademhaling als krachtige manier om het parasympathische autonome zenuwstelsel (verantwoordelijk voor rust en herstel) te beïnvloeden. Vele prototypes later was daar de Somnox Slaaprobot, die ontwikkeld is in samenwerking met Auping: een uitvinding die de ademhaling helpt vertragen waardoor je kalmeert en sneller in slaap kunt vallen.

Het enthousiaste team achter Somnox, een slaaprobot die je helpt je adem te vertragen zodat jij beter kunt slapen.

Het enthousiaste team achter Somnox.

Nu, drie jaar later, is het een bedrijf met 25 man geworden en hebben we niet alleen mijn moeder, maar wereldwijd al 8.000 mensen kunnen helpen met beter slapen. Onze uitvinding blijkt dus echt in staat om slapeloosheid te tackelen via de kracht van ademhalen.

In de toekomst willen we nog een veel breder portfolio aan innovaties ontwikkelen die zich bezighouden met beter ademen, rust in je hoofd en dieper slapen voor meer energie en weerbaarheid.”

Hier het verhaal van Julians moeder, waar het allemaal mee begon. “Ik zit weer in mijn eigen flow en energie, ik kan weer ondernemen en genieten, het is heerlijk. Het maakt dag en nacht verschil.”

Het verhaal van de moeder van Julian Jagtenberg - de founder van de Somnox slaaprobot, waar het allemaal mee begon. “Ademen met Somnox maakt dag en nacht verschil.”

Als je even je ogen dichtdoet: waar gaat Somnox naartoe?

Dit is het verhaal van de founder van Somnox, Julian Jagtenberg. Ontdek hoe de slaapproblemen van zijn eigen moeder het zaadje plantten voor iets dat is uitgegroeid tot een wereldwijd omarmde innovatie.

“Met Somnox willen we in 2030 100 miljoen mensen hebben geholpen met beter slapen en beter ademen. We zijn er van overtuigd dat een uitgeruste wereld een mooiere wereld is. Slaap is zo vitaal en essentieel voor je gezondheid en productiviteit, sterker nog: slaap heeft invloed op elk facet van je leven.

De hoofdoorzaak achter slapeloosheid is een overactieve geest. Ademhaling is het vehikel om mensen te begeleiden naar het ‘nu’ en ze rust en kalmte te laten ervaren. Met onze technologie en wetenschappelijke achtergrond willen wij de wereld de kracht van ademhaling laten ervaren om zo een betere nachtrust en sterke mentale gezondheid te krijgen.”

Het werd een heuse obsessie - de ademhaling heeft zoveel te bieden!

Wat is jouw eigen ervaring met de kracht van de adem?

“In eerste instantie ben ik met ademwerk in aanraking gekomen via de wetenschap. Ik was op zoek naar antwoorden voor slapeloosheid en in diverse papers zag ik ‘ademhalen’ telkens weer terugkeren als basis voor het beïnvloeden van vitale parameters in het lijf, zoals de hartslag, bloeddruk, etc.

Vanaf daar werd het een heuse obsessie - de ademhaling heeft zoveel te bieden! Het is de basis en bron van onze levensenergie. Na veel over de fysiologische kant te hebben gelezen, ben ik me via diverse boeken en cursussen gaan verdiepen in Pranayama (yogic breathing), daarvoor ben ik zelfs naar India geweest om bij diverse meesters in de leer te treden.”

Als ondernemer leef je veel in de toekomst en kan je niet altijd genieten van het ‘nu’, waardoor stress en angst continu op de loer liggen.

Welke betekenis heeft ademhalen in jouw leven?

“Ademhalen is voor mij een superkracht. Hij is altijd bij me en het is een tool die ik inzet om in het 'nu' te komen. Na het lezen van het boek 'The Power of Now' (De Kracht van het Nu, Eckhart Tolle, red.) ben ik de kracht van meditatie en mindfulness gaan inzien. Als ondernemer leef je veel in de toekomst en denkt vaak ook in doemscenario’s. Hierdoor kan je niet altijd genieten van het ‘nu’, waardoor stress en angst continu op de loer liggen.

Met ademwerk zorg ik voor directe 'presence' en kalmte in mijn lichaam en geest. Die rust gebruik ik vervolgens om mijn energie te kanaliseren en gebruiken voor de dingen die belangrijk voor me zijn. Dat is sowieso mijn onderneming, dat een verlengstuk is van mijn persoonlijke missie op aarde: mensen helpen met nuttige innovaties.”

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Mijn ochtend start vaak met de Bhastrika ademhaling om meer zuurstof en energie in mijn longen en lichaam te krijgen. Alles begint dan te tintelen, het zorgt ervoor dat ik energiek mijn dag inga. Als ik even 'down' ben, helpt deze techniek me ook bij een state-switch. Waar ik eerst neerslachtig was, kan ik na de Bhastrika eigenlijk alleen maar energiek en optimistisch zijn.

Dit is het verhaal van de founder van Somnox, Julian Jagtenberg. Ontdek hoe de slaapproblemen van zijn eigen moeder het zaadje plantten voor iets dat is uitgegroeid tot een wereldwijd omarmde innovatie.

In de avond doe ik vaak yoga en rek- en strekoefeningen om mijn borstinhoud te vergroten, gecombineerd met ademwerk. Met name de ‘afwisselende neusademhaling’ vind ik heel fijn. Het balanceert me tussen het parasympathische en sympathische zenuwstelsel, zeker wanneer ik merk dat ik gespannen raak. Soms doe ik dus ook op kantoor of in de auto (niet tijdens het rijden! ;)) deze oefening om directe rust te creëren in mijn hoofd en lichaam.

Ik geloof sterk in het mantra ‘stress + rest = growth’.

Ik gebruik ademwerk ook vaak tijdens het sporten. Zo probeer ik louter door mijn neus te ademen bij het hardlopen en doe ik voor mijn krachttraining de Wim Hof ademhaling, met aansluitend een koude douche. Get that body moving!

Zeker als ondernemer vraag je enorm veel van je lichaam en hoofd. Ik geloof sterk in het mantra ‘stress + rest = growth’. Er is continu stress, maar de kunst is om juist kleine momenten gedurende dag te kiezen waarop je ook even kunt rusten. De ademhaling is voor mij daarbij de tool bij uitstek.”

Tot slot deelt Julian 3 boeken die hem hebben geïnspireerd:

1. Miracle Morning - Hal Elrod
2. Verademing - Koen de Jong & Bram Bakker
3. The Almanack of Naval Ravikant (A Guide to Wealth and Happiness) - Eric Jorgenson

 

Mijn review van Somnox: werkt de slaaprobot echt?

Benieuwd naar hoe deze bijzondere innovatie nu echt werkt, en óf hij überhaupt werkt, heb ik hem aan de test onderworpen.

Werkt hij echt zo goed? Yes! Ik ben oprecht verknocht geraakt aan de slaaprobot en gebruik hem elke dag. Lees hier mijn ervaringen met de Somnox Slaaprobot.

 

Ontdek Somnox 30 dagen vrijblijvend

Je kunt Somnox dertig dagen proberen om te kijken hoe het voor jou werkt. Niet goed? Geld terug.

Ook is Somnox te bestellen als ‘Try & Buy’ voor €34,95 per maand, zodat je het op je gemak kunt testen. Meer info en bestellen:


Bekijk ook: