The Breathwork Movement

View Original

Met deze ademhalingstechniek begin je je dag goed en vol energie!

Zware nacht gehad? Lange dag voor de boeg? Of wil je je dag gewoon goed en energiek beginnen? (altijd natuurlijk) Zorg dan voor een fris en scherp hoofd met deze simpele ademhalingstechniek. Energieke start van de ochtend verzekerd!

Er zijn ochtenden waarop je wel een oppepper kunt gebruiken. Voor de meesten is een sloot koffie dan de strategie voor meer energie en alertheid. Nu is er niks mis met een goede flat white in de ochtend, wél goed te weten is dat er meer wegen naar Rome leiden. Een korte, krachtige ademhalingsoefening kan je hetzelfde effect opleveren. En dat is - of je nu extra pep nodig hebt of niet - altijd een goed begin van je dag.

Meer energie in de ochtend

Een scherper hoofd en meer energie in de ochtend, dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken. Heb je al eens geprobeerd je ademhaling hiervoor in te zetten? Je adem is de afstandsbediening van jouw innerlijke systeem. Als je hier bewust invloed op gaat uitoefenen, door het doen van bepaalde oefeningen, heeft dit een direct effect op de werking van jouw lichaam, en van je brein.

Kalmerende vs stimulerende ademhalingstechnieken

Veel ademhalingsoefeningen zijn gericht op kalmering en ontspanning. Wanneer je traag gaat ademen, je adem tot rust brengt, zul je zien dat jouw lichaam en jouw gedachten ook tot rust komen.

Maar je kunt je adem ook inzetten voor een scherp hoofd én een stoot energie! Dat doe je juist door gecontroleerd sneller te gaan ademen. Gecontroleerd dus, op een specifieke manier. Want een dergelijke ademhaling is niet bedoeld om de hele dag aan te nemen, maar werkt super wanneer je hem bewust en korte tijd inzet.

Meer energie en focus dankzij Breath of Fire

Breath of Fire, de naam zegt het al: het wakkert een vuurtje aan. Een vuurtje in jezelf dat je op scherp zet, focus geeft en je meer energiek laat voelen. je blaast als het ware alle watten uit je hoofd en pompt verse energie je lichaam in om je klaar te maken voor alles wat komt.

De basisprincipes van de Breath of Fire ademhalingstechniek

  • Je ademt sneller en intenser dan normaal

  • Je focust op de uitademing, de inademing verloopt vanzelf

  • Je schroeft het aantal ademhalingen tijdelijk op naar wel 30 keer per minuut (gemiddelde is zo’n 12 keer, ideaal is zo’n 6 keer)

  • Het werkt stimulerend, je gaat een vuurtje aanwakkeren in je lijf

  • Ademhaling is door de neus

  • Je gebruikt je middenrif en je navel maakt een pompende beweging

Hoe adem je met de Breath of Fire ademhaling?

Voor een goed begin van je dag, doe deze ademhalingsoefening voordat je ook maar iets anders gaat doen. Sowieso vóór je ontbijt, je wilt dit doen op lege maag.

Ga rechtop zitten. Maak je rug lang, probeer je lichaam te ontspannen. Je kunt je ogen sluiten. Je adem is altijd door je neus, waarbij de focus ligt op de uitademing. Je ademt snel en kort door je neus, waarbij je de lucht naar buiten duwt. Je ademt uit, uit, uit, uit. Je inademing komt vanzelf mee, daar hoef je je niet druk over te maken.

Je kunt het vergelijken met de ademhaling van een hijgende hond die net een flink eind heeft gerend. Hier is de adem door de mond, maar met Breath of Fire doe je hem door je neus. Maar als het je helpt, doe dan eerst even die hijgende hond na, en pak de ademhaling daarna over door je neus.

Bij elke uitademing voel je een pompende beweging bij je navel, je trekt je navel telkens krachtig naar binnen. Zo stuw je de lucht met sterke bewegingen naar buiten.

Je ademhaling werkt stimulerend

Je kunt er een tikje high van worden, licht in je hoofd. Schrik daar niet van, dit is heel normaal. Je bent immers flink aan het spelen met de verhouding van co2 en zuurstof in je bloed, dat ga je voelen. Het heeft een doel en kan geen kwaad.

Focus je vooral op de sensaties die je ervaart in je lichaam en probeer er niet teveel over na te denken. Doe het rustig aan wanneer het niet goed voor je voelt. Je hebt uiteindelijk zelf de controle en kunt altijd terugkeren naar een normale ademhaling.

Hoe lang doe je de Breath of Fire ademhaling?

Deze ademhalingstechniek werkt direct en is super krachtig. Je hoeft er dus niet lang mee bezig te zijn om de voordelige effecten te ervaren. Een richtlijn zou zijn:

  • Start met drie rondjes van 10 ademhalingen

  • Voelt het goed? Doe dan drie rondjes van 20 ademhalingen

  • Voelt dat nog steeds goed? Maak je rondjes telkens langer

Je werkt in rondes dus. Na elk rondje ademhalen, neem je een korte pauze. Tijdens deze break focus je je bewust op alles wat er in je lichaam gebeurt. Welke sensaties kun je opmerken? Voel je tintelingen? Wat gebeurt er in je hoofd, merk je dat je gedachten verstillen? Geef jezelf dus altijd even de tijd om na te voelen, laat de oefening landen. Bovenal: geniet van de rush!

Wanneer doe je deze ademhalingsoefening niet?

Ten eerste: doe altijd wat goed voelt voor jouw lichaam en ga het niet forceren. Zorg altijd dat je rechtop zit, in een veilige omgeving. Dus niet op plekken waar je alert moet zijn: onderweg, in het verkeer, in het water, etc. Doe deze oefeningen ook niet wanneer je zwanger bent. Of wanneer je ernstige medische indicaties hebt, overleg dan altijd met je arts.

Voor alle andere gevallen: het doen van ademhalingsoefeningen is volledig veilig, want je bent zelf in controle. Doe het dan ook bewust, op een fijne plek, waar je niet gestoord kunt worden. Probeer er een goede routine in te krijgen, alleen dan gaat het je ook opleveren. Want de voordelen zijn groot, wanneer je het ook op langere termijn vol kunt houden.

Voor nu: enjoy your day!


See this gallery in the original post