10 tips: Hoe te starten met ademwerk?
Ademwerk (of: bewust ademhalen, het beoefenen van ademhalingsoefeningen en -technieken) is een van de beste en krachtigste manieren om je gezondheid en energie te optimaliseren. Het werkt verbazingwekkend goed en snel, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als bewustzijnsniveau.
Maar hoe begin je eraan? Dit artikel geeft 10 tips waarmee je direct aan de slag kunt.
Starten met ademwerk: 10 tips
1. Zoek een goede ademcoach
Wanneer je nieuw bent met ademwerk en het werken met je adem, is het altijd aan te raden persoonlijk advies in te winnen, en je te laten begeleiden door iemand die er verstand van heeft. Een goede coach kan jouw adempatroon lezen, kan je aanwijzingen geven en kan je steunen in jouw proces.
Zeker wanneer je een ademsessie wilt ervaren, ga dan eerst naar iemand toe. Het internet staat vol met sessies die je online kunt doen, maar dit is niet aan te raden als eerste introductie. Er kan van alles naar boven komen: fysieke sensaties, emoties, of herinneringen. Een goede coach zorgt dat je veilig bent, en helpt je er doorheen ademen. Zo haal jij er het beste uit wat erin zit. En dat is veel…
Hoe vind je een goede coach? Kijk in de coach finder om er een in jouw smaak te vinden (filter bijv. op een bepaalde stijl en locatie). Lees ook dit artikel: Wat doet een ademcoach en hoe vind je de juiste?
2. Leer meer over je ademhaling
De adem is zo fascinerend! Het is de afstandsbediening van je zenuwstelsel, met je adem kun je zelf direct allerlei processen in je lichaam beïnvloeden. Wist je dat je met een paar ademhalingen al veranderingen kunt bewerkstelligen in de gehele fysiologie van je interne systeem?
Je kunt op vele manieren ademen. Snel, traag, veel, weinig, door je mond, door je neus, in je borst, in je buik en ga maar door. Al die variabelen zorgen voor een bepaalde reactie in je lichaam en hebben invloed op onder meer de pH-waarde van je bloed, je temperatuur, hartslag, hartritmevariabiliteit, hormoonhuishouding (zoals de afgifte van stresshormonen adrenaline en cortisol), spierspanning, de zuurstofafgifte aan je weefsels en zelfs op je gedachten en emoties.
Hoe leer je er meer over? Dit platform staat vol met artikelen en achtergrond uiteraard. Een andere goede tip voor als je meer wilt leren, is de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen, die internationaal bekend is om zijn ademkennis. Kaspers online training leert je werkelijk alles over je ademsysteem, je zenuwstelsel, je fysiologie, biologie en ga maar daar. Waardevolle kennis, voor het leven.
3. Ontdek en ervaar verschillende technieken
Ademwerk komt in vele soorten en maten. Er is in feite niet één techniek de beste, ze hebben allemaal een verschillend doel, en ook nog eens allemaal een andere uitwerking op elk individu. En dan is het ook nog eens zo dat het effect op jouw systeem van dag tot dag kan verschillen. Volg je het nog?
Ga dan ook zoveel mogelijk verschillende manieren van ademhalen ervaren, en kijk wat de effecten voor jou zijn, elke keer opnieuw. Ga onderzoeken hoe jouw lichaam reageert. Kijk hoe jij je voelt na een sessie. Wat een ander ook kan zeggen, jouw ervaring is altijd uniek voor jou. En elk lichaam is anders, dus iedereen zal ook een andere ervaring hebben.
Door veel onderzoek te doen en te ervaren, ga je steeds meer begrip krijgen van de werking van de adem, jouw zenuwstelsel en jouw patronen. Zo kweek je steeds meer lichaamsbewustzijn, en zal je steeds beter in staat zijn jezelf (je lichaam, je gedachten, je emoties) te reguleren met behulp van je adem, de hele dag door.
Lees ook dit artikel: Hoe kies je de ‘juiste’ ademhalingstechniek?
4. Download een app
Om jezelf dagelijkse begeleiding én een stok achter de deur te geven, kan het handig zijn een app op je telefoon te zetten die dit voor je doet. Een hele fijne app die volledig is gericht op ademwerk, is Othership. Er zijn al vele apps gericht op meditatie en mindfulness, maar eentje die bomvol staat met ademsessies in alle soorten en lengtes, die zijn er niet of nauwelijks.
Othership kun je zien als een soort Netflix van ademwerk: de app staat bomvol gevuld met honderden sessies en wekelijks komen er nieuwe sessies bij. In het Engels wel, Othership komt uit Toronto. Of je nu 2 minuten tijd hebt of een uur, en of je nu meer energie en focus wilt of juist diepe ontspanning: je vindt voor elke situatie een fijne sessie waar je direct baat bij hebt. Je kunt het twee weken gratis proberen als je wilt, het testen waard.
5. Committeer jezelf
De échte vruchten van ademwerk pluk je niet door één keer een sessie te doen (al kan dit al heel transformerend zijn!). Hiervoor wil je het vaker ervaren. Het is als het afpellen van een ui, elke ademsessie ontdek je nieuwe dingen over jezelf, ga je een laag dieper en treedt meer heling op, of dat nu fysiek, mentaal of emotioneel is (of allemaal).
Probeer jezelf dan ook een tijdje te committeren aan het doen van ademwerk, en kijk dan wat het voor je doet. Ga je naar een coach? Plan dan direct een aantal sessies achter elkaar, verspreid over een paar weken.
Wil je thuis ademwerk (leren) beoefenen? Zorg dan voor vaste momenten op je dag of in je week, waarin je dit ook daadwerkelijk gaat doen. Spreek met jezelf een periode af, en houd je eraan. De adem werkt krachtig op korte termijn, maar er ligt nog veel meer magie in besloten als je je er op lange termijn aan overgeeft.
Deze, en nog veel meer tips ontvang je via mijn Masterclass: Ademwerk van A tot Z, bestaande uit maar liefst 20 video’s met de beste uitleg en tips. Met deze masterclass haal je in één keer alle essentiële kennis, inzichten en tips over ademwerk in huis.
6. Gebruik een ademhalingstool
Ook erg fijn als begeleiding én als stok achter de deur, is hulp inroepen van een handige tool. Een van de fijnste en meest handzame ademhalingstool is de Pebbles. De Pebbles werkt als een ademcoach in je hand (in elke hand een), die je op een héél prettige en ontspannende manier begeleidt met het doen van ademhalingsoefeningen. Namelijk, met trillingen / vibraties die je voelt (echt heel fijn!) in je handpalmen en heel makkelijk en intuïtief te volgen zijn. Dikke aanrader! Gebruik de code TBM voor €10 korting als je bestelt via glimp.health.
Vergelijkbaar en ook interessant is moonbird: een apparaatje dat je ook in je hand legt, zachtjes uitzet en inkrimpt en die je zo begeleidt in je ademhaling. Je hoeft niets te doen, behalve het kalme ritme volgen. Moonbird geeft bovendien (net als Pebbles dat kan overigens) biofeedback en meet jouw hartritme en coherentie (via een bijbehorende app), zodat je ook meteen kunt zien welk effect de ademhaling op jouw lichaam heeft. Als lezer van The Breathwork Movement ontvang je €10 korting met de code TBM5 op moonbird.life.
Een andere fijne ademtool is Somnox: een adem- en slaaprobot, waar je tegenaan kunt liggen en zo makkelijk en ontspannen het tempo kunt volgen. Somnox is met name erg fijn om mee (in) te slapen, het is als een ademend knuffeldier in bed dat je snel en effectief naar dromenland begeleidt. Heel nuttig om op deze manier dagelijks bewust met je ademhaling bezig te zijn: zo’n tool zorgt ervoor dat je niet hoeft na te denken wat je moet doet, en het ook daadwerkelijk elke dag doet.
Airofit is ook een super handig hulpmiddel. Deze tool kan je meer zien als een trainer van je ademhalingsspieren en je longen, waardoor je jezelf een adem work-out geeft en je steeds fitter, energieker en sterker wordt. Kijk op Airofit.com voor meer info, met deze link krijg je bovendien 15% korting (wordt automatisch verrekend in je winkelmandje).
Kijk bij de ademtools voor meer info, en nog veel meer fijne ademhulpjes!
7. Lees een boek over de adem
Er zijn veel goede boeken over de adem geschreven, die zeker weten je ogen zullen openen voor de fascinerende wereld die erachter schuilgaat, en je bovendien zullen enthousiasmeren om ermee aan de slag te gaan.
Voor een goede eerste start kan je het gratis ebook van The Breathwork Movement downloaden. Het staat vol nuttige info en praktische tips waar je echt iets aan hebt als ademwerk nieuw voor je is. Dat was ook precies het doel.
Uiteraard wil je Jouw adem, jouw medicijn lezen, het boek van Nikki (oprichter van The Breathwork Movement) dat in 2024 is verschenen. Hierin ontdek je alles wat je moet weten over ademhaling in relatie tot stress, burn-out, chronische pijn, trauma, verbinding met jezelf, en meer. Het zit vol belangrijke kennis, inzichten, ervaringsverhalen, tips en praktische oefeningen voor meer rust en geluk in je leven. Met een voorwoord van Kasper van der Meulen.
Verder wil je daarnaast ook het boek Het Nieuwe Ademen, van de Amerikaanse journalist James Nestor, lezen. Dit boek zal iedereen inspireren en enthousiast maken over de adem. Nestor schrijft vol humor en zelfspot over zijn zoektocht naar het ‘ideale ademen’, de wetenschap achter ademen, onze evolutie als mens, en alle vormen van ademcursussen die er inmiddels bestaan. Een supertof boek, ook voor iedereen die niet direct iets met ademen heeft.
Meer boekentips? Want ja, er is nog veel meer. Hier vind je een uitgebreid overzicht:
8. Luister naar je lichaam
Dit is eigenlijk de belangrijkste tip, en ook iets waar je beter in wordt hoe meer je met ademwerk aan de slag gaat: luisteren naar je lichaam. Je lichaam heeft alle wijsheid in zich, geeft continu signalen en vertelt precies wat het nodig heeft en wat er speelt. Het lastige is dat de meesten onder ons voornamelijk in ons hoofd leven, en de signalen die het lichaam geeft eigenlijk amper nog opmerken - of heel goed zijn geworden in ze negeren.
Ademwerk is lichaamswerk. Door je bewust te worden van je adem, word je je automatisch ook meer bewust van je lichaam. Er zijn veel verschillende technieken, maar niet elke techniek is altijd voor jou ook geschikt. Je kunt bijvoorbeeld mensen horen zeggen dat de Wim Hof Methode fántastisch is, en ook al hebben de meeste mensen hier ook erg veel baat bij, toch wil het niet zeggen dat het de ideale techniek is voor jou, op dit moment.
Het gaat erom dat je goed leert luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft, dat je goed voelt wat jouw behoefte is. Check elke dag in bij jezelf en ga na: heb ik meer energie nodig, meer ontspanning, of meer ontlading (van emoties)? Ga niet een techniek doen zonder na te denken, omdat je die ‘nu eenmaal elke dag doet’. Voel wat je echt nodig hebt, en pas hier je ademhaling op aan. Alleen zo ga je echt de voordelen (voor jou!) ervaren.
9. Ga op ademdag / retreat
Wil je echt stappen maken in jouw proces en ontwikkeling? Gun jezelf dan een deep dive, tijdens een ademdag, een weekend, of misschien zelfs een hele week. Er worden zoveel prachtige events georganiseerd door coaches, en die zijn allemaal ontzettend aan te raden.
Juist door je volledig onder te dompelen en je even los te trekken van je vertrouwde omgeving, kan echt transformatie ontstaan. In de agenda van The Breathwork Movement vind je een overzicht van wat er wordt georganiseerd, in binnen- en buitenland. Gun het jezelf, het wordt gegarandeerd een life-changing experience.
Kijk in de agenda voor alle ademdagen en -retreats.
10. Plan een ademconsult
Heb je meer hulp en richting nodig op jouw adempad? Plan dan een persoonlijk gesprek in, zodat je specifiek voor jou tips en advies ontvangt, over waar jij - vanuit jouw vertrekpunt - het beste kunt beginnen, hoe, waar, en bij wie. Aangezien elke situatie anders is, en het soms lastig is door de bomen het bos te zien, help ik je graag op weg.
Kijk hier voor meer info over een ademconsult, je kunt er desgewenst direct een inplannen in de agenda.
Bonustip: Wacht niet, ga het doen!
Je bent helemaal aan het eind van dit artikel gekomen, ben je nu nog niet aan het ademen? ;-) Zonder gekheid, je kunt je natuurlijk laten adviseren en je inlezen tot je een ons weegt (en dat is zeker aan te raden), maar uiteindelijk is ademwerk een kwestie van doen. Eén ademsessie zegt vaak meer dan 1.000 woorden, en alleen door ervaring kun je de kracht van de adem in z’n volledigheid ontdekken. Ademen dus, wacht niet, gewoon doen!
Nog een kleine side-note: vaak hoor ik dat mensen het eng en spannend vinden, en dat is volkomen normaal. Tijdens een ademsessie kan van alles naar boven komen: sensaties, emoties, herinneringen… Dit is alleen maar mooi, want dit is een manier van je lichaam om los te laten. Weet dat je adem je nooit meer geeft dan je aankan, je kunt altijd dragen wat zich aandient. Vertrouw daarop. Je zult je zoveel lichter voelen na afloop! Houd vast aan dat idee. Ademen lucht op!
Bekijk ook:
Waar het voor mij allemaal ooit mee begon: de online Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen. Met deze super goede en uitgebreide training leer je álles wat je moet weten over de adem, de fysiologie, het zenuwstelsel en hoe je via je adem je staat van zijn kunt beïnvloeden. Een must voor iedereen met een bovenmatige interesse in de adem!
Alle info: Breathwork Masterclass