Hoe de Buteyko Methode je kan verlossen van astma medicatie - het verhaal van ademcoach Rein Sarink

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach en Wim Hof instructor Rein Sarink, eigenaar van Reset Haarlemmermeer.

Ik ben astmatisch en heb tot mijn 37ste dagelijks medicatie gebruikt, totdat de Buteyko methode op mijn pad kwam, dit veranderde mijn leven compleet.

Rein Sarink: Personal trainer, Wim Hof instructeur, Ademhalingsexpert

Vanuit een grote fascinatie voor bewegen, ademen en vitaliteit werkt Rein Sarink 1-op-1, in groepen en organiseert hij diverse retreats. Hij is zijn bedrijf Reset Haarlemmermeer begonnen in de overtuiging en de visie dat een stapje terug doen, meer observerend kijken naar je eigen leven en die van je geliefde, je een enorme verrijking kan geven.

Bij Reset Haarlemmermeer staat dan ook alles in het teken van zowel fysieke als mentale gezondheid. Via personal training, de Wim Hof Methode, bootcamps, voedingsadviezen en sportmassage.

Hoe Rein zelf bij de kracht van ademhalen terecht is gekomen, deelt hij hier.

Er gaat een enorme kracht schuil in ons lichaam, het herstelvermogen is enorm.

Rein, hoe is jouw fascinatie voor ademen ontstaan?

“Het leven begint bij ademen en stopt wanneer de adem stopt. Sinds mijn zevende ben ik astmatisch en tot mijn 37ste heb ik dagelijks medicatie gebruikt. Totdat de Buteyko methode op mijn pad kwam, dit veranderde mijn leven compleet. Sinds ik daarmee in aanraking ben gekomen, gebruik ik geen medicijnen meer en heb aan den lijve ondervonden wat een kracht er in ons eigen lijf schuilgaat. Het herstelvermogen is enorm.”

De belangrijkste pijlers voor een leven in rust, liefde en gezondheid: ademhaling, voeding, lichamelijke beweging en ontstressen.

Op welke manier heeft de adem je leven beïnvloed?

“Door me te verdiepen in ademwerk ben ik uiteindelijk bij Wim Hof terecht gekomen. Laat ik zeggen dat Buteyko mij op het juiste pad heeft gezet, en Wim Hof mijn leven heeft veranderd. Nadat ik een weekend training in de Wim Hof Methode had gevolgd, heb ik mijn leven drastisch omgegooid.

Ik ben gestopt met het werk dat ik deed (in de kleding- en retailbranche) en ben mijn bedrijf Reset Haarlemmermeer begonnen, in de overtuiging en de visie dat een stapje terug doen, meer observerend kijken naar je eigen leven en die van je geliefde, je een enorme verrijking kan geven. Mijn eigen zoektocht om verandering in mijn leven aan te brengen heeft me op een aantal hele basale elementen gebracht en dat zijn ook precies de pijlers van alles wat ik nu doe: ademhaling, voeding, lichamelijke beweging en ontstressen.”

Hoe ziet jouw eigen ademritueel eruit?

“Mijn ademhalingsoefeningen zijn het eerste wat ik doe na wakker worden. Meestal de Wim Hof Methode, maar soms ook transformational breathing. Daarna doe ik wat stretch- en mobilisatie-oefeningen en ga ik lekker koud douchen, of zwemmen in de ringvaart waar ik aan woon. Dit geeft mij een ontspannen en meer gefocust begin van de dag.

Gedurende de dag let ik erop dat ik zoveel mogelijk door mijn neus adem, dit levert meer energie en met name rust.”

Ademwerk is zo krachtig en leert je zoveel over jezelf.

Wat zou je als advies willen meegeven aan iemand voor wie bewust ademen nieuw is?

Rein Sarink is Personal trainer, Wim Hof instructeur en Buteyko Ademhalingsexpert en vertelt over de kracht van ademhalen voor een gezond en fit leven.

“Begin met je ademfrequentie. Time een minuut terwijl je, rustig zittend op een stoel of bank, je ademhalingen telt, in en uit is één ademhaling. Het aantal ademhalingen per minuut is een goede graadmeter om te zien in welke staat je verkeert. Ben je relaxt, licht geactiveerd of juist behoorlijk actief aan het ademen? Probeer een paar minuten gefocust te ademen, rustig door je neus in en uit en dan even vasthouden. Tel dan na vijf minuten nog een keer je ademfrequentie. Meestal adem je dan al een stuk rustiger!

Als je een keer de Wim Hof ademhaling wilt proberen, kijk dan of je een workshop kan volgen of woon een ademmeditatie bij. Op die manier rol je er langzaam in. Zeker wanneer je diep verbonden gaat ademen, kan er veel gebeuren. Dus is het raadzaam om dit in eerste instantie begeleid te proberen.

Ademen is alles en zoals gezegd: het leven begint bij de eerste ademteug. Wil je meer contact met je lichaam, en minder in je hoofd zitten? Wil je leren om meer en beter te ontspannen? Lukt het maar niet om je drive te vinden om te gaan bewegen en je leefstijl te veranderen? Begin dan met ademwerk, echt! Het is zo krachtig en leert je zoveel over jezelf. Wil je dit begeleid doen? Ik wil je er graag bij helpen, ademwerk is mijn levenswerk geworden en ik kan niets dankbaarders bedenken dan anderen hiermee helpen.”


Rein Sarink van Reset Haarlemmermeer is te vinden op:
Instagram @rein123
Facebook: Reset Haarlemmermeer
Facebook: IJSerSTERK

Op zoek naar een goede ademcoach bij jou in de buurt? Vind hem hier:


Bekijk ook: