Ontdek de kracht van ademconcerten

Op steeds meer plekken zie je ‘ademconcerten’ worden gegeven. Wat is een ademconcert? En waarom werkt het zo krachtig?

In dit artikel drie organisatoren van ademconcerten aan het woord, die uitleggen wat er zo bijzonder en helend is aan het samenkomen en gedragen worden door de adem en live muziek.

De kracht van de adem i.c.m. muziek

Alles in en om ons heen bestaat uit trillingen, uit energie. Ook al kun je die trillingen niet (altijd) met je blote oog zien. Wanneer je muziek luistert in een bepaalde frequentie, muziek die jou raakt, beïnvloedt dit jouw trilling - en daarmee ook jouw emoties. Emoties (energy in motion) zijn namelijk ook trillingen: energie die continu door je lichaam stroomt. En emoties kun je onder meer beïnvloeden met muziek.

Wanneer je ontspannende muziek luistert met specifieke frequenties, daalt je cortisolgehalte (stresshormoon), vertraagt je hartslag en ervaar je meer innerlijke rust. Muziek ontprikkelt en onspant je zenuwstelsel en geeft je een gevoel van kalmte en veiligheid. Emoties worden zachter en liefdevoller, met als gevolg dat je lichaam beter in een staat van rust, verbinding, herstel en heling kan komen.

Maar, niet alleen muziek kan hiervoor zorgen, ook je ademhaling doet dit. Emoties zijn direct gelinkt aan je ademhaling, en vice versa. De manier waarop je ademt, is de manier waarop je je voelt. En als je je adem bewust gaat sturen, zal je ook direct jouw emotionele staat van zijn beïnvloeden. In feite is het heel simpel (maar niet altijd even makkelijk): wanneer je op een rustige manier ademt, ga je je rustiger voelen. Het een is een direct gevolg van het ander.

Wat nu als je de helende kracht van de adem combineert met muziek? Dat is wat deze drie levenskunstenaars de wereld in helpen.

Adrian Kuipers

Breathing Concerts zijn een uitnodiging om de kracht van samenzijn te heractiveren. Om te ervaren welke helende kracht er schuilt in een groep gelijkgestemden die gelijktijdig en liefdevol ademt.
Adrian Kuipers, muzikant en componist. Breathing Concerts. Breathing Music,

Adrian Kuipers is de componist van Breathing Music (ontwikkeld in samenwerking met dit platform) en recentelijk ook de With Love ademmuziek. Adrian maakt al zijn hele leven muziek, maar toen hij in aanraking kwam met de Wim Hof Methode, en hem dit zo veel goeds opleverde (het bevrijdde hem niet alleen van zijn allergieën, ook van een berg vastzittende emoties), wilde hij zijn dankbaarheid voor de adem uiten, door iets terug te doen. In de vorm van muziek, die inmiddels al door duizenden mensen dankbaar wordt gebruikt om op te ademen.

Het kon dan ook niet anders dan dat er live versies van zijn muziek zouden komen, in de vorm van ademconcerten.

Hoe zien jouw ademconcerten eruit?

Ademconcert Adrian Kuipers in een kerk in Rosmalen.

Adrian: “Het begon met een droom. Ik stelde me een magische plek voor, een krachtplek gebouwd op leylijnen, met prachtige, heilige geometrie, zo’n plek waar je als je een voet over de drempel zet, meteen voelt: wowwww. Als we op zo’n plek nu eens konden samenkomen, dacht ik, met gelijkgestemden, met muziek, met de adem… Vanuit dit visioen zijn de Breathing Concerts ontstaan, die ik samen met klanksjamanen en andere muzikanten geef in diverse kerken en kathedralen. Krachtplekken dus. Niet alleen voor innerlijke heling, maar ook extern, de wereld in. Bovendien zijn kerken perfecte klankkasten.

Het begon met een droom, die werkelijkheid werd in de zomer van 2023 in Berlijn: hier hebben we het eerste ademconcert georganiseerd. Dit was meteen al waanzinnig, om te ervaren wat dit deed en hoe mensen werden geraakt. Er kwamen zulke mooie, hartverwarmende reacties, dat we besloten op tour te gaan naar Nederland, waar we in september een eerste reeks van drie concerten hebben gegeven, en in december terugkomen voor een nieuwe reeks. We kunnen niet wachten om weer muziek te maken in combinatie met onze eigen krachtige adem!”

Kan je uitleggen waarom de concerten mensen zo raakt?

Ademconcert Adrian Kuipers in een kerk in Rosmalen.

“Al sinds het begin der tijden zie je in verschillende culturen dat mensen tezamen komen. Het was altijd de belangrijkste bron van geestelijke en lichamelijke gezondheid, de ruimte waar elk individu zich gesteund voelde door de gemeenschap. In onze huidige samenleving, die steeds meer digitaal georiënteerd is, bieden onze Breathing Concerts een uitnodiging om de kracht van samenzijn te heractiveren. Om te ervaren welke helende kracht er zit in een groep die gelijktijdig en liefdevol ademt. Je kunt je door de muziek en je adem laten dragen, maar ook de krachten in jezelf activeren. Jouw adem, jouw stem, daar zit alles in.

Het idee om mensen, klank, meditatie en de adem samen te brengen op krachtplekken blijkt echt buitengewoon. Mensen zeggen nog dagen na het concert na te trillen en kunnen de liefdesenergie nog door hun lijf voelen stromen.”

Zie ook deze reportage van een van de ademconcerten van Adrian in september.

Wanneer kan je deze Breathing Concerts bijwonen?

De volgende Breathing Concerts van Adrian Kuipers staan gepland op:

Dinsdagavond 12 december 2023 19:30 - Van Houtenkerk, Weesp
Woensdagavond 13 december 19:30 - Mariakapel Coudewater, Rosmalen
Vrijdagavond 15 december 19:30 - Op Hodenpijl, Schipluiden

Tickets bestel je via adriankuipers.com.

Jimmy Jansen

Muziek en woorden komen zo goed binnen op het moment dat je je daar via je adem voor hebt geopend.
Jimmy Jansen: muziek, ademwerk, spoken word, poëzie.

Jimmy Jansen is een podiumdier in hart en nieren. Muziek, spoken word, poëzie… en toen hij in 2014 met ademwerk in aanraking kwam, is hij al zijn liefdes gaan combineren. Inmiddels zit hij al jaren volgens eigen zeggen “in de adem en de muziek”. De adem bleek voor hem puur, eerlijk, allesomvattend, verhelderend, woordloos en activerend, en adem plus muziek bleek een gouden combinatie. Dus organiseert Jimmy nu regelmatig live ademconcerten op diverse plekken in Amsterdam.

Naast het voordragen van magische woorden in de vorm van spoken word, speelt Jimmy tijdens zijn ademconcerten zowel eigen bestaande liedjes als muziek die ter plekke ontstaat. En terwijl je oren worden gestreeld, neemt de adem je mee op reis naar binnen.

Hoe zien jouw ademconcerten eruit?

Jimmy: “In mijn ademconcerten combineer ik spoken word, liedjes, intuïtieve verhalen en live-muziek met meditatie, beweging en adem. Soms doe ik dit alleen, en soms pakken we uit - dan doe ik het samen met ‘Team Adem’: een team van muzikanten bestaande uit Maarten Stok en Joachim Challem, door mijzelf opgeleide adembegeleiders en andere toppers, zoals Miguel van Zichem die meditaties begeleidt. We hebben al edities gehad met 100 deelnemers in concertzalen en in de Oranjekerk, intiemere concerten op festivals, retraites en andere evenementen, en op dit moment werken we samen met partners als De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam om in hun grote zaal ademconcerten te verzorgen.”

Wat maakt een ademconcert zo bijzonder?

“Vanaf het moment dat ik muziek ben gaan spelen, liedjes ben gaan zingen en gedichten ben gaan voordragen tijdens mijn ademsessies, was het duidelijk: muziek en woorden komen zo goed binnen op het moment dat je je daar via je adem voor hebt geopend. Daarom ben ik concerten gaan ontwikkelen, om deze gouden combinatie nog veel verder uit te kunnen dragen. De interactieve voorstelling die hieruit is ontstaan, en nog steeds ontstaat, is helemaal gecreëerd rond de reis van de deelnemers. Wat dit iedere keer bij ons allemaal teweegbrengt, is magisch.”

Zie ook deze reportage van een van de ademconcerten van Jimmy in september.

Wanneer kan je deze ademconcerten bijwonen?

Er staan momenteel twee nieuwe ademconcerten gepland in De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam, op vrijdag 15 december 2023 en 9 februari 2024. Tickets koop je via De Nieuwe Yogaschool: 15 december / 9 februari.

Jimmy staat overigens altijd open voor goede partners, locaties, festivals, theaters en evenementen om mee samen te werken. Dus je kunt je altijd bij hem melden met ideeën, via Jimmyjansen.com.

Mischa Blaak

Deze zintuiglijke reis zorgt voor een betere verbinding met jezelf en helpt je om je lichaam echt te kunnen ontspannen.
Muziek, technologie, psychologie en ademwerk worden gecombineerd tijdens de ademconcerten: Journey of Serene. Van Mischa Blaak (ademcoach / psycholoog), Renee Verleg (muziekdocent) en Sil de Graaf (audio developer).

Mischa Blaak (midden), samen met Renee Verleg (links) en Sil de Graaf.

Mischa Blaak is ademcoach, psycholoog en verpleegkundig specialist GGZ en combineert al haar uitgebreide ervaring om mensen te helpen de verbinding tussen lichaam en geest te verbeteren. Een heel mooie manier om dat te doen, is via de ademconcerten die ze samen met Renee Verleg en Sil de Graaf organiseert.

Renee heeft aan het conservatorium gestudeerd, is een gepassioneerde muziekdocente, heeft een eigen muziekschool en speelt als toetsenist in een grote coverband. Sil combineert, met zijn achtergrond in computer science en freelance audio developer, zijn expertise in technologie met zijn passie voor muziek. Gedrieën vormen ze een stevige driehoek bestaande uit muziek, technologie en psychologie en bieden ze prachtige ademconcert-ervaringen aan onder de noemer Journey of Serene.

Hoe zien jullie ademconcerten eruit?

Muziek, technologie, psychologie en ademwerk worden gecombineerd tijdens de ademconcerten: Journey of Serene. Van Mischa Blaak (ademcoach / psycholoog), Renee Verleg (muziekdocent) en Sil de Graaf (audio developer).

Foto: Mathijs van der Lee.

Mischa: “Journey of Serene is een muzikale live-experience die je meeneemt op een zintuiglijke reis met als doel je te verbinden met jezelf, en je lichaam echt te kunnen ontspannen. Dit doen we door een alomvattende mix van ademwerk, meditatie, lichttechniek en aromatherapie te combineren met muziek die zich definieert als elektronisch, neoklassiek, ambient en filmisch. De inzet van spaceholders zorgt ervoor dat het voor iedereen een bijzondere én veilige ervaring is.

Dit jaar hebben we onze eerste ademconcerten gegeven in Oase in Rotterdam. Een mooie creatieve plek die zich perfect leent voor ons concept. Daarnaast hebben we het openingsconcert verzorgd op het Lust der Zinnen festival op camping de Lievelinge, en hebben we op muziekfestival Wildeburg gestaan. Ook hebben we een strandeditie georganiseerd bij Fosfor in Zandvoort, op een prachtige warme nazomerdag. Dit was werkelijk magisch, tussen de duinen met de ondergaande zon. De muziek en het ademen, midden in de natuur, ja dat gaf wel een extra dimensie.”

Wat maakt de concerten zo bijzonder?

“De verbinding die ontstaan is tussen onze specialisaties van muziek, technologie en psychologie, maakt dat we een unieke ervaring bieden. Dit zie je terug in de concerten, die we blijven optimaliseren: er zit veel passie in het creatieve proces. De opbouw van onze show is volledig uitgedacht, de muziek is speciaal gecreëerd voor het ademwerk en meditatie, de lichten zijn afgestemd op de muziek, en er zijn geurelementen toegevoegd, waardoor we mensen meenemen op een reis waarbij alles met elkaar samenhangt. 

Onze grootste drijfveer is het verbinden van mensen, met zichzelf en elkaar. Tijdens onze ademconcerten kunnen mensen op een laagdrempelige manier in contact komen met ademwerk. We zetten de bewust verbonden ademhaling slechts zo’n 20/25 minuten in, zodat ook mensen die nog geen ervaring hebben met ademwerk hier op een rustige manier mee kennis kunnen maken. Later in het concert volgen kalmerende ademhalingsoefeningen. De betoverende klanken van de piano’s, synthesizers en accordeon creëren hierbij een magische sfeer. 

Tijdens eerdere concerten hebben we gezien dat mensen zich open durven stellen voor hun emoties, dat ze kunnen ontspannen en dat ze de verbinding met elkaar aan kunnen gaan. Na afloop van de concerten zien we ontspannen mensen die lachen of diepe en kwetsbare gesprekken met elkaar voeren. Mensen die geraakt zijn en soms zelfs hun eigen creativiteit weer voelen stromen. Dat is waar we het allemaal voor doen!”

Wanneer kan je deze ademconcerten bijwonen?

Muziek, technologie, psychologie en ademwerk worden gecombineerd tijdens de ademconcerten: Journey of Serene. Van Mischa Blaak (ademcoach / psycholoog), Renee Verleg (muziekdocent) en Sil de Graaf (audio developer).

Foto: Mathijs van der Lee.

Een nieuwe ademconcert staat gepland op zaterdag 23 december in Kanaal30 te Utrecht. Inloop 15.30, start 16.00 uur. Koop je ticket via deze link. En volg journeyofserene.com op Instagram @journeyofserene voor meer data.

Ademmuziek voor thuis

Nu je weet hoe krachtig en helend muziek werkt voor je gezondheid, en hoe de adem dat ook doet, wil je je natuurlijk het liefst elke dag onderdompelen in ademmuziek.

The Breathwork Movement heeft daarom samen met Adrian Kuipers ademmuziek ontwikkeld, want niets zo fijn als ademen op muziek. We hebben twee verschillende pakketten om thuis van te genieten.

Breathing music: voor je dagelijkse kalmerende ademhalingsoefeningen, lees meer.
Breathing music With Love, voor een magische, liefdevolle reis naar binnen, lees meer.



Bekijk ook: