Hoe de Wim Hof Methode kan helpen genezen van fibromyalgie - Het verhaal van Wim Hof instructeur Tom Stijven

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Wim Hof instructeur, Breatheology en Oxygen Advantage expert Tom Stijven.

Na een weekend workshop met Wim Hof voelde ik me beresterk en pijnvrij.
— Tom Stijven

Wim Hof / Breatheology Master Tom Stijven

Tom Stijven, Wim Hof instructeur, Breatheology en Oxygen Advantage expert, vertelt hoe ademwerk hem heeft genezen van fibromyalgie en chronische stressklachten.

Tom Stijven is Wim Hof instructeur en breathwork expert, maar is dit niet altijd geweest. Nadat de Wim Hof Methode bij hem zelf voor zoveel beterschap en transformatie zorgde, kon hij niet anders dan dit krachtige werk door gaan geven aan anderen.

Toms leven werd jaren overheerst door zijn aandoening: Fibromyalgie. Vanwege intense vermoeidheid en heftige pijnen was elke dag een lijdensweg, totdat hij kennis maakte met de Wim Hof methode.

Zie ook dit artikel: ‘Elke dag de vrieskou in: geschift of gezond?’ in de Belgische krant De Morgen, waarin Tom aan bod komt.

De benoemde effecten leken hem in eerste instantie ongeloofwaardig, maar hij had niets te verliezen. Na de adem en de kou te hebben omarmd, is alles omgedraaid. Binnen drie maanden kon Tom zijn werk weer oppakken. Zijn chronische pijn is nooit teruggekeerd. Tom Stijven is een fantastisch voorbeeld van hoe wonderlijk en krachtig ons innerlijke systeem is, als we er beter mee leren werken. Dit is zijn verhaal.

Ik word echt zielsgelukkig wanneer ik feedback krijg van cliënten dat hun leven veranderd is na onze samenwerking.

Wie is Tom Stijven?

Breathwork expert Tom Stijven (links) met Stig Steverinsen - Breatheology.

“Ik ben Tom, 53 jaar, vader van twee dochters. Sinds 2014 houd ik me bezig met breathwork, in 2015 ben ik Wim Hof Methode instructeur geworden. De allereerste van België! Door mijn honger naar kennis en de drive om mijn horizon te verbreden, ben ik in 2019 bij Breatheology terecht gekomen. Daar ben ik instructeur en vervolgens ook Master Instructor geworden.

Ik gebruik in mijn trainingen naast de Wim Hof Method en Breatheology ook alles wat ik weet over Bewust Verbonden Ademen, Pranayama en Oxygen Advantage. Uit alle kennis die ik in de laatste zes jaar verzameld heb, filter ik wat ik nodig heb om cliënten zo efficiënt mogelijk te helpen.

Ik organiseer lezingen om mensen te inspireren en de basis van ademhaling bij te brengen. Ik doe 1-op-1 sessies, workshops en trainingen voor bedrijven en particulieren. Dit niet enkel in mijn woonplaats Dessel maar door heel België en af en toe zelfs daarbuiten, in Luxemburg, Nederland, Italië en zelfs Zuid Afrika! Sinds Covid-19 doe ik dit ook online, maar ik geef de voorkeur aan live sessies, omdat je mensen dan beter kunt aanvoelen.

Sinds 2016 organiseer ik ook winterretreats in Bütgenbach. Dat zijn echte life-changers! Je wordt drie dagen lang uit je comfortzone gehaald en kunt daar echt in je kracht komen.”

De medische wereld had geen oplossing voor mij, maar ik bleef zoeken.

Waar is jouw passie voor de ademhaling ontstaan?

Tom Stijven bij zijn eerste ijsbad ervaring onder leiding van Wim Hof.

“Mijn ademverhaal is gestart in 2014, toen ik op weekend ging bij Wim Hof. Ik sukkelde op dat moment al zes jaar met fibromyalgie en was intens vermoeid en fysiek afgetakeld. De medische wereld had geen oplossing voor mij, maar ik bleef zoeken. Ik hoorde goede verhalen over de Wim Hof Methode, zodoende stond ik op een zaterdag in mei naar een ijsbad te staren in de bossen ergens in Nederland.

Het intensieve weekend bleek de start van een instructeursopleiding te zijn. Toen ik die zondagavond naar huis reed, voelde ik me beresterk en pijnvrij. Toen dat gevoel vervolgens weken aanhield, wist ik dat ik hier iets mee moest doen. Dat werd de instructeursopleiding, daarna heb ik Just Breathe! opgericht om al mijn kennis en ervaring te kunnen delen.

Breathwork Expert en Wim Hof Methode instructor Tom Stijven op het podium met Dan Brulé.

Pas toen ik in 2016 uitgenodigd werd door wijlen Marie-Rose Windels om een WHM (Wim Hof Method) workshop te geven op de Global Inspiration Conference in Zuid-Afrika, ontdekte ik dat er een hele waaier aan ademhalingstherapieën bestond. Er ging een compleet nieuwe wereld voor mij open.

Ik ontmoette de meest inspirerende mensen als Dan Brulé, Michael Brown en vele anderen. Sindsdien blijf ik kennis vergaren en delen. I just can't get enough! Gaandeweg werd het mij duidelijk dat hier mijn passie ligt, het is geen ‘job’, geen ‘werk’, maar ik word er echt zielsgelukkig van als ik feedback krijg van cliënten dat hun leven veranderd is na onze samenwerking.”

Ademwerk heeft me doen groeien als mens en geholpen om zeer moeilijke keuzes te maken in het leven.

Fibromyalgie onder controle dus, wat heeft de adem jou nog meer gebracht?

“Behalve mijn herstel van fibromyalgie - Wim saved my life - ben ik ook heel anders in het leven gaan staan. Ik ben fysiek en mentaal sterker dan ooit.

Daarnaast heb ik me ook geopend voor de meer spirituele kant van het leven. Ik besef, en voel ook letterlijk, dat we deel zijn van een geheel. De energie die we allemaal delen en naar elkaar uitstralen, dat is wat ons verbindt.

Je ziet dit ook aan de dynamiek als je met een groep drie dagen samen doorbrengt, mensen komen tot elkaar en voelen de verbinding. Het ademwerk heeft me doen groeien als mens en geholpen om zeer moeilijke keuzes te maken in het leven. Leven in het hier en nu, uit je hoofd en in je lichaam.”

Tom tijdens een van zijn winterretreats in Bütgenbach.

NB. De Wim Hof Methode is veilig te beoefenen, tenzij je jouw eventuele contra-indicaties (zoals hartproblemen en zwangerschap) negeert of je de veiligheidsvoorschriften niet in acht neemt. Doe de ademhalingsoefeningen nooit in een zwembad, voordat je onder water gaat, onder de douche gaat of een voertuig bestuurt. Oefen altijd zittend of liggend, en in een veilige omgeving. Kijk voor meer info over het veilig beoefenen van de Wim Hof Methode op wimhofmethod.com.

Heb jij een vast ademritueel in je dag?

“Als single working dad met een fulltime job in vaste nachtshift én ondernemer zijn mijn to do’s ellenlang en zijn geen twee dagen hetzelfde. Sleur en routine zijn dus geen deel van mijn wereld, ik heb dan ook geen vast ademritueel.

Wel ben ik continu bewust bezig met mijn ademhaling tijdens de dag. Ik oefen en analyseer wat werkt en wat niet en hoe ik dit kan gebruiken voor trainingen of cliënten.

Soms start ik de dag met wat Wim Hof breathing rondjes, andere dagen gebruik ik breathholds en fysieke oefeningen uit Breatheology. Ik varieer echt op gevoel, bijvoorbeeld door op blote voeten even buiten gaan staan en de dag te begroeten met een oefening om mijn borstkas en schouders te openen, of even in het koude bad te stappen dat buiten klaar staat. Whatever feels right! En dat is denk ik ook het beste, niets moet.”

Als je van je 25.000 dagelijkse ademhalingen er al eens 150 bewust doet, dan heb je een positieve impact op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Koop een boek of schrijf je in voor een workshop of cursus over ademhaling en begin aan deze reis! Gaandeweg kom je er wel achter wat voor jou het beste past. Ik heb mensen die me contacteren voor een Wim Hof Method workshop en na een gesprek boeken ze toch een rebirthing sessie.

Mijn belangrijkste advies is: als je van je 25.000 dagelijkse ademhalingen er al eens 150 bewust doet, dan heb je een positieve impact op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.”

Welke boeken kan je ons aanraden?

Het Presence Proces van Michael Brown, Just Breathe van Dan Brulé (Nederlandse titel: Gewoon Ademhalen) en Breatheology: The art of conscious breathing (gratis als e-book te downloaden) van Stig Severinsen.

Van Michael Brown (Het Presence Proces) komt trouwens een favoriete quote: "We used to be human beings but we evolved into human doings. Stop doing and start being again."


Tom Stijven - Just Breathe

Meer over Tom en zijn werk, zie: Justbreathe.be.
Voor alle Wim Hof activiteiten en workshops, zie: Wimhofmethod.com/tomstijven.
Volg Tom via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: