Less is more: waarom minder ademen goed voor je is

Vaak wordt gedacht dat meer ademen goed voor ons is omdat we dan meer zuurstof zouden binnenkrijgen, maar niets is minder waar. Ontdek waarom minder ademen juist voor zuurstofwinst zorgt - en maakt dat jouw lichaam gezonder kan werken.

Zuurstof is levensenergie

Ons lichaam houdt van zuurstof. Alle systemen in je lijf zijn ervan afhankelijk, elke cel heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. We houden het een tijdje uit zonder water en brood, maar zonder zuurstof duurt het niet langer dan een paar minuten voordat je vitale functies ermee ophouden. Je zou dan denken: “Extra veel en diep ademen, dan zorg ik dus voor meer zuurstof in m’n lichaam”. Maar nee, niets is minder waar. 

Meer ademen is niet beter voor ons, laten we die zeepbel doorprikken. Een klein lesje biologie.

De werking van onze longen

Wanneer we ademen, vindt er gaswisseling plaats in onze longen. Je kunt je longen zien als een grote omgekeerde boom met oneindig veel vertakkingen. Aan het einde van die takken zitten de longblaasjes (alveoli): kleine zakjes in trosjes, omringd met kleine bloedvaatjes. Je hebt er miljoenen van. De zuurstof uit de lucht die we inademen, wordt via de longblaasjes afgegeven aan het bloed, dat het vervolgens het hele lichaam door vervoert. Tegelijkertijd geeft het bloed via diezelfde longblaasjes koolstofdioxide ofwel CO2 af, dat is ontstaan bij de verbranding in onze cellen. 

CO2 is dus een restproduct en wordt door ons lichaam geproduceerd, maar het is niet - zoals vaak wordt gedacht - alleen een rest/afvalstof. Het lichaam heeft CO2 nét zo hard nodig als het zuurstof nodig heeft. 

Zuurstof kleeft in je bloed vast aan een stofje genaamd hemoglobine. Door zich vast te houden aan die hemoglobine kan de zuurstof een rit maken door je hele lijf, naar alle organen, spieren en weefsels. Eenmaal vastgeplakt, is er weer een andere stof nodig om de zuurstof los te maken van de hemoglobine, zodat het ook daadwerkelijk kan binnendringen bij de cellen - en niet ‘nutteloos’ in het bloed blijft zitten. Dát stofje, je raadt het al, is CO2. Belangrijk om genoeg van in je bloed te hebben dus. 

Veel mensen ademen meer dan nodig is

Feit is: we ademen in onze huidige (gejaagde, overprikkelde) wereld algemeen gezien te veel. Veel mensen lopen dan ook rond met een ongunstig, disfunctioneel adempatroon. Te snel, te veel, te oppervlakkig of door de mond: het is er ingesleten, veelal als gevolg van drukte en stress, maar ook door ziektes of ingrijpende gebeurtenissen. Door op deze snelle manier te ademen blazen we ook meer koolstofdioxide uit dan goed is, waardoor we er te weinig van in ons bloed hebben om onze cellen de nodige zuurstof te kunnen geven. Als dit aan de hand is, ga je dit altijd kunnen opmerken in je lichaam. Wanneer spieren en organen te weinig zuurstof krijgen, voel je dit bijvoorbeeld aan een druk op je borst, hoofdpijn, een opgejaagd gevoel, slechte concentratie, hartkloppingen, tintelingen in je vingers of duizeligheid. 

CO2 zorgt dus voor de afgifte van zuurstof aan onze cellen, maar het doet meer dan dat. Zo heeft het ook een ontspannende werking en opent het de luchtwegen. Hierdoor kunnen we prettiger ademen en krijgen we het minder snel benauwd. Dit is ook waarom mensen met bijvoorbeeld astmaklachten of hyperventilatie (hyper = te veel, ventilatie = ademen) er goed aan doen hun lichaam te trainen om minder te ademen, waardoor de luchtwegen kunnen openen en de CO2-tolerantie omhoog gaat zodat er minder snel ademnood ontstaat. Maar ook zonder astma of hyperventilatie ademen veel mensen (onbewust) te veel dan metabolisch gezien nodig is. Minder (leren) ademen is hoe dan ook een goed idee. Het zorgt voor een optimale balans van zuurstof en koolzuurgas in je bloed, waarmee je automatisch werkt aan een gezonde werking van alle lichaamsfuncties. 

Hoe adem je dan wel goed en gezond?

Makkelijk gezegd: ‘minder ademen’, maar hoe doe je dat dan? Oefening baart kunst. Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, kun je je lichaam nieuwe, betere adempatronen aanleren. Dat kost een klein beetje aandacht en doorzettingsvermogen, maar het levert verbazingwekkend veel op. Je lichaam kan simpelweg beter functioneren en zichzelf beter herstellen wanneer het beter ademt.

Onthoud voor een goede ademhaling: nose, slow & low. Dus: door je neus, langzaam en laag in je lijf (buikademhaling). Meer daarover in dit artikel: We ademen massaal verkeerd (en hoe moet het wél).

In de Masterclass Ademwerk krijg je op deze en nog veel meer vragen over ademwerk antwoord, inclusief oefeningen voor elke dag, zodat je op een makkelijke manier meer gezondheid, rust en geluk kunt ervaren.

Of kijk eens naar deze Buteyko cursus, geheel gericht op de helende kracht van minder ademen, waarmee je al heel snel verbetering zal opmerken in je gezondheid.

Bekijk ook:

Vorige
Vorige

5 Ademhalingsoefeningen voor stressvrije feestdagen

Volgende
Volgende

Winterse zachtheid tijdens het One Day Winter Retreat in Breda