Hoe zingen helpt voor een betere ademhaling en het minderen van stress

Of je nu volle zalen trekt of het houdt bij privé badkamersessies, zingen is een ontzettend goede manier om stress en spanning te ontladen.

Zingen is bewust ademhalen

Zingen en goed ademhalen gaan hand in hand. Om goed en voluit geluid te kunnen maken, is het essentieel dat je een ontspannen, buikademhaling inzet. Of liever: middenrifademhaling. Je gebruikt namelijk je middenrif, de belangrijkste ademhalingsspier net onder je onderste ribben.

Veel mensen hebben een gespannen adempatroon. Kort en oppervlakkig, vaak hoog in de borst. Door je zangkunsten te trainen, train je ook de manier waarop je ademt.

Zingen geeft ontspanning, energie en plezier

Door te zingen leer je je adem beter te reguleren. Je zult lager in je lichaam gaan ademen en het leert je bovendien je adem te vertragen. Door je adem te vertragen, activeer je het parasympathische zenuwstelsel - dat deel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rust en herstel in je lichaam. Je lichaam ontspant, je geest ontstrest.

Je maakt endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd, dat niet alleen zorgt voor een vrolijker gevoel, het werkt ook als een pijnbestrijder (natuurlijke morfine) en het geeft je energie. Uiteraard geeft zingen je ook een goed, krachtig en zelfverzekerd gevoel (je mag je uiten en je stem laten horen) en het is een goede afleiding van alle dingen waar je hoofd over kan struikelen op een dag.

Tip: Neuriën is ook een super gezonde lifehack.
Lees hier meer: 6 goede redenen om meer te neuriën.

Zie ook dit filmpje van NPO Radio 4 waarin operazangeres Francis van Broekhuizen uitlegt hoe je op een goede manier ademt tijdens het zingen.

Bron: NPO Radio 4.

In deze video van NPO Radio 4 legt operazangeres Francis van Broekhuizen uit hoe je op een goede manier moet ademhalen tijdens het zingen.


Bekijk ook: