10 Redenen waarom je jezelf (minstens één keer in je leven) een ademretraite wilt gunnen

Eén ademsessie kan gelijk staan aan jaren therapie. Dus stel je voor wat een meerdaagse ademretraite voor je kan doen! Ontdek tien redenen waarom je jezelf minstens één keer in je leven een ademretraite cadeau wilt doen.

10 voordelen van het bijwonen van een ademretraite

1. Je kunt tijdens retraites grote stappen maken in jouw persoonlijke proces, met effecten op lange termijn

Waar een enkele ademsessie al veel kan doen, en voor sommigen zelfs levensveranderend kan zijn, kan je bij een meerdaagse ademretraite echt de diepte in. Wat speelt er in jouw leven? Welke thema’s zijn belangrijk voor je? Waar loop je (telkens weer) tegenaan?

Door meerdere dagen op rij uit je normale leven te stappen en in deze tijd jouw persoonlijke proces de volle aandacht en ruimte te geven, kun je grote stappen maken. Een retraite helpt je om echt diep in jouw lichaam, jouw emoties, jouw patronen en jouw proces te kunnen duiken. Je sluit jezelf een paar dagen helemaal op in een bubbel die er helemaal is voor jou, gericht op alles waar jij behoefte aan hebt. Hierdoor zul je dieper en verder kunnen gaan in jouw proces van transformatie en groei.

Tijdens een enkele ademsessie (wanneer je bijvoorbeeld een ademcoach bezoekt in zijn of haar praktijk, of naar een ademcirkel gaat) kan er al erg veel gebeuren en dat is prachtig, toch kun je al heel snel weer ‘verstrikt’ raken in de waan van de dag. Je stapt na een sessie vaak direct weer je ‘normale’ leven in, waarin je toch weer naar huis moet rijden of treinen, toch weer de supermarkt in moet, toch weer kinderen moet ophalen, toch weer moet werken… Dit maakt het lastig om de inzichten en doorbraken die je tijdens een ademsessie kunt hebben, echt op lange termijn voor je te laten werken.

Tijdens een retraite kun je langer in de ‘bubbel’ blijven en (herhaalde) verrijkende ervaringen opdoen die leiden tot rimpelingen en golven op de lange termijn. Een retraite blijft altijd bij, en je zult niet als dezelfde persoon naar huis terugkeren. Het is altijd een upgrade voor je bewustzijnsniveau, en dat werkt door op lange termijn.

2. Tijdens retraites maak je bijzondere connecties (voor het leven)

Ik heb inmiddels al vele retraites meegemaakt in m’n leven en één ding is duidelijk: de mensen die ik hier heb ontmoet, zijn stuk voor stuk een bijzondere rol in mijn leven gaan spelen. Of dat nu is omdat ze nog in mijn leven zijn (vaak zijn vrienden voor het leven gemaakt), of omdat ze iets hebben gezegd of gedaan tijdens de retraite wat altijd zal bijblijven: dat ik deze mensen nooit zal vergeten, staat vast.

Wanneer je op hetzelfde moment dezelfde keus hebt gemaakt om ergens bij te zijn en jouw persoonlijke proces aan te gaan, schept dit een band. En juist omdat je in je kwetsbaarheid en als gelijkgestemden samenkomt en elkaar meerdere dagen op een dieper niveau kunt ontmoeten, worden hier vaak connecties voor het leven gemaakt. De emotionele band die ontstaat tijdens een retraite is enorm bijzonder.

Een retraite herinnert je er ook aan dat je niet alleen bent, en dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen in het leven aanloopt. Een meerdaags event geeft je de kans om ideeën en ervaringen te delen met anderen, en dit helpt je uiteindelijk om samen te groeien.

3. Retraites helpen je te breken met oude gewoontes, routines en denkpatronen

Een meerdaagse retraite is een van de beste manieren om patronen te doorbreken. Door jezelf meerdere dagen uit je normale situatie te plaatsen, kan je al je werk, relaties en andere verplichtingen echt even vergeten. Zo krijg je de kans om inzicht te verwerven in patronen, gewoontes en gedachten die jou niet meer dienen en waarmee je zou willen breken. Door meerdere dagen hiermee te werken, kan je jezelf herontdekken en een nieuwe versie van jezelf creëren waar je dus meteen mee kan ‘oefenen’.

Het is en blijft super lastig om thuis grote veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Maar als je in een onbekende omgeving terecht komt, omringd door fijne, ondersteunende, gelijkgestemde mensen, wordt het een stuk laagdrempeliger en makkelijker om helderheid te krijgen over wie je bent, waar je staat en wat je wilt, en om nieuwe gewoonten - gewoonten die jou beter dienen - te omarmen.

Hoewel jouw dagelijkse routines nuttig kunnen zijn - ze creëren zekerheid en structuur in je leven - is het enorm nuttig en behulpzaam om je er af en toe van los te maken. Wie weet, misschien leer je zo wel iets nieuws over jezelf en krijg je nieuwe ideeën die je nog niet eerder hebt gekregen.

4. Retraites moedigen je aan om je fysieke en mentale grenzen te verleggen

We doen als mens over het algemeen niets liever dan rondhangen in onze comfortzone, om dat te doen wat we kennen, het is immers voorspelbaar en een manier om controle te houden over te leven. Terwijl het juist buiten de confortzone is waar het gebeurt. Een leven vol comfort en veiligheid kan ervoor zorgen dat het leven juist uit je wordt gezogen. Je leeft, maar je leeft niet écht.

Een retraite is de ideale plek om de grenzen van je confortzone op te zoeken en jouw verhaal te herschrijven. Je wordt geconfronteerd met je (valse) overtuigingen, angsten en onzekerheden - maar doordat dit op een veilige plek gebeurt waar er alle ruimte is voor jouw proces en je in goede handen bent bij alles wat zich aandient, geeft dit je de kans om enorm te groeien.

Juist door het gevoel van ruimte en veiligheid in de setting van een retraite kan jouw interne systeem groen licht krijgen om op een dieper niveau te voelen en door vastgeroeste overtuigingen, emotionele blokkades en trauma's heen te gaan die je al die tijd hebben tegenhouden. Door de rauwe randjes in jezelf op te zoeken en hier doorheen te breken, kan je ervaring van het leven voorgoed veranderen.

5. Je kunt op een retraite (eindelijk) diep ontspannen en tot rust komen

Het leven is druk, het leven is onvoorspelbaar, het leven is stressvol. Een retraite biedt je de optie om hier tijdelijk aan te ontsnappen. Ademwerk is een van de krachtigste manieren om je zenuwstelsel tot rust te brengen en jouw interne mens een grote reset te geven: van always on naar diepe ontspanning, ontspanning die je in je normale dagelijkse leven vaak nooit echt ervaart.

Werken met je adem zorgt ervoor dat je kunt loslaten. Patronen, emoties, angsten en (pieker)gedachtes die je niet meer dienen, maar ook fysieke ballast, stress en verkramping die zich misschien al jaren in jouw lichaam heeft opgestapeld. Door hier een aantal dagen op rij bewust mee bezig te zijn en jezelf te ontspannen en ontladen, kan je als een herboren mens terugkomen. Ademwerk draagt ook bij aan een betere nachtrust, waardoor je lichaam (extra) rust en herstel krijgt die het zo hard nodig heeft.

Door de drukte van je alledaagse leven tijdelijk achter je te laten en in een kalme en rustige omgeving te stappen die helemaal draait om liefde en zorg voor jezelf, kun je je echt richten op diepe rust en ontspanning. Niets zo heilzaam als dat.

6. Je hebt tijdens een retraite toegang tot / kunt leren van de beste ademcoaches en andere professionals

Wanneer je een retraite bijwoont, sta je meerdere dagen in contact met professionals die jouw ademsessies, workshops, sharings, cirkels en andere activiteiten begeleiden. Door de ervaring hiervan kan je al ontzettend veel leren, maar ook door de tijd die je jezelf gunt tijdens een retraite, kan je ook alle ruimte nemen om vragen te stellen en jezelf te laten coachen, zodat je het maximale uit jouw retraite-ervaring kunt halen.

Naast alle kennis en wijsheid van deze (adem)experts op fysiek, mentaal en spiritueel vlak, zijn het ook hele fijne mensen om mee te netwerken. Wie weet werk je in de toekomst ooit samen aan een ander retreat, een project of kan je iemand die je kent weer linken… Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

7. Bij een retraite hoef je nergens over na te denken

Het fijne aan een retraite is dat ze vooraf zijn bedacht, gepland en tot in details zijn uitgewerkt. De mooiste locaties, het beste programma en de meest effectieve opbouw: het is allemaal geregeld door mensen die hier verstand van hebben. Het enige wat jij hoeft te doen, is opdagen, je intentie bepalen en jezelf onderdompelen in de ervaring.

Tijdens een retraite hoef je je geen zorgen te maken over wat je moet doen, waar je moet verblijven, hoe je je moet verplaatsen en wat het beste zou zijn voor jou. Laat je verrassen! Geef je over. Laat het los. Concentreer je alleen en volledig op jouw gevoel en jouw welzijn, alles daar omheen wordt - waarschijnlijk beter dan jij ooit kunt bedenken - voor je verzorgd.

10 redenen voor een Breathwork Retreat: een diepe duik in je persoonlijk proces, met connecties voor het leven.

Foto genomen tijdens een Deep Dive ademweekend bij Mister Breath.

8. Een retraite verbetert je voeding- en levensstijl

Op een (adem)retraite hoef je je nooit zorgen te maken over het vinden van lekker, vers, gezond en voedingsrijk voedsel. Ademwerk zorgt voor een intense en interne opschoning en goede voeding is hierbij erg belangrijk.

Het fijne van jezelf een aantal dagen in een retraite onder te dompelen, is dat je nieuwe manieren van eten en zijn kunt ontdekken. Ook hier heb je de kans uit je normale routines te breken en blijvend nieuwe gewoontes te installeren als die goed voor je voelen. Probeer dit dan ook echt te doen: laat je oude gewoontes thuis, grijp niet direct naar het voedsel dat je kent en thuis ook altijd eet, maar kijk eens wat een andere manier van eten (ander voedsel, andere hoeveelheden, andere tijdstippen etc) met je doet. Die kans heb je in je dagelijkse leven niet zo snel. De kans is groot dat je geïnspireerd raakt door nieuwe smaken, ingrediënten en combinaties die je misschien wel blijvend meeneemt naar huis.

Een retraite zorgt in de meeste gevallen ook door een detox. Even geen suiker, alcohol of bewerkt voedsel wat normaal misschien wel op je dieet staat, maar alles vers en alles volgens de natuur. Door een aantal dagen zo te eten is de kans groot dat je je fantastisch voelt: met heldere en scherpe gedachten en een hoog energieniveau. En dan is de kans ook groot dat je nooit meer anders wilt. Kortom: retraites leiden vaak tot verbeterde eet- en leefgewoonten.

9. Een retraite draagt bij aan een diepere connectie met de natuur

De meeste - zo niet alle - retraites worden gehouden op prachtige plekken midden in de natuur. Deze locaties bieden alles wat je tijdens een retraite nodig hebt: rust, stilte, sereniteit en volop ruimte voor jezelf. Dit alleen al zorgt voor een directe shift in je denken en doen.

Net als de voordelen van aarden komt de natuur met een lange lijst van (bewezen) fysieke, mentale en emotionele voordelen voor je lichaam. Denk aan het verminderen van stress en cortisolniveaus en het verbeteren van je focus en helderheid. De natuur werkt ontspannend en verjongend. Nadat je jezelf een aantal dagen hebt ondergedompeld in de natuur tijdens een retraite, voel je je vaak helemaal relaxed, opgeladen en herboren en zal je thuis ook zeker meer tijd in de natuur willen doorbrengen. Een mooi bijkomstig voordeel.

10 redenen voor een Breathwork Retreat: een diepe duik in je persoonlijk proces, met connecties voor het leven.

Foto genomen tijdens een ademretraite bij Wilna Eenkhoorn, Paradijs op Aarde / Adem & Bewustzijn Academie.

10. Je ontwikkelt tijdens een retraite meer inzicht, perspectief en dankbaarheid

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke voordeel van ademretraites: ze helpen je naar een groter / breder bewustzijn en laten je ook een bewustere manier van leven zien.

Zonder al het lawaai en de afleidingen van het dagelijks leven kun je volledig in een staat van ontvangen komen: van inzichten, van nieuw perspectief en van dankbaarheid. Tijdens een retraite zijn er in een aantal dagen tijd zo veel activiteiten en sessies die je energie, bewustzijn en perspectief shiften, en die je helpen om je lichaam, geest en ziel weer op één lijn te brengen. Zoals je bedoeld bent te zijn, zonder alle lagen, masker, pijnen en overtuigingen. Vanuit deze natuurlijke staat van zijn ben je veel ontvankelijker om nieuwe ideeën en perspectieven als het ware te ‘downloaden’, die je leven diepgaand kunnen veranderen. Een retraite brengt je naar je gevoel, het zorgt voor verbinding en het opent je hart. Uiteindelijk kom je er dan achter dat liefde nog altijd het allerbelangrijkste is. Vanuit de connectie met je hart kan je elk obstakel overwinnen en de wereld een betere plek maken voor jezelf en de mensen om je heen.

Waar kan je een ademretraite ervaren?

Er worden (steeds meer) prachtige ademretraites georganiseerd, in binnen- en buitenland. Filter in de agenda op dit platform op ‘retraites’ om te zien wat er zoal wordt aangeboden.

Er zijn ook een aantal ademopleidingen waarvan een deel wordt aangeboden als een retraite, die je ook los kunt doen - dus zonder dat je verder de opleiding van plan bent te gaan volgen.

Kijk bijvoorbeeld naar het Deep Dive weekend van Mr. Breath: dit is een weekendretraite voor iedereen, en geldt tevens als start van de opleiding, mocht je die willen gaan volgen. Hier vind je een verslag van zo’n Deep Dive weekend.

Ook de opleiding tot Bewust Verbonden Ademcoach van (onder meer) Wilna Eenkhoorn start als een persoonlijke retraite, waarbij je ook alleen voor de retraite kunt kiezen, dus los van de opleiding. Deze is open voor iedereen. Zo’n lang weekend biedt een enorme deep dive ook, lees hier een verslag. Deze weekenden worden door meerdere ademcoaches gegeven en op diverse plekken in Nederland. Bijv het aankomende weekend van 1-3 september in Den Ilp, met Annette Fehse en Amber Lot (meer info hier).

Ook interessant om naar te kijken is de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen. Zijn opleiding bestaat uit een online gedeelte: Level 1 waarin je alle kennis krijgt over ademfysiologie en het zenuwstelsel en gaat dan door in Level 2: een 5-daagse opleidingsretraite bij het New Eden Retreat Center in Friesland. Hierna kan je ook door voor Level 3 als je wilt, en/of je haakt aan tijdens de jaarlijkse alumni retraite, waarvan je hier een verslag kunt lezen.

Kijk voor deze en meer retraites in de ademagenda!


Bekijk ook: