Waarom de dag beginnen met een ademhalingsoefening goud waard is - Het verhaal van ademexpert Koen de Jong

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Koen de Jong, ademhalingsexpert, schrijver & founder Sportrusten.nl.

Een ochtendritueel waarmee je de dag begint met een ademhalingsoefening is goud waard.
— Koen de Jong

Koen de Jong, ademexpert, schrijver & founder Sportrusten.nl

Ademhalingsexpert Koen de Jong schreef onder meer de boeken Koud Kunstje (met Wim Hof, over de Wim Hof Methode) en Verademing (met Bram Bakker, over hoe beter te ontspannen met beweging en ademhalen).

Als je Koen de Jong in een paar steekwoorden zou moeten samenvatten? Schrijver, sporter, koudeminnaar, adementhousiast, leefstijlevangelist… Dan kom je een eind in de buurt.

Koen schreef hij onder meer de boeken Koud Kunstje (met Wim Hof, over de Wim Hof Methode) en Verademing (met Bram Bakker, over hoe beter te ontspannen met beweging en ademhalen). Met Sportrusten.nl moedigt hij en de rest van het Sportrusten-team mensen aan om koud te douchen, ademhalingsoefeningen te doen, vroeg op te staan, periodiek te vasten én te rennen. Kortom, om lekker, fris, energiek en gezond te leven. Want als je dat eenmaal ervaart…

Hoe is Koen zelf tot al deze ontdekkingen gekomen, wat is zijn verhaal? Lees het hier, ontmoet Koen de Jong.

Waar is jouw fascinatie voor ademhalen ontstaan?

“In 1999 deed ik mijn eerste ademhalingsoefening. Van Stans van der Poel (bekende ademtherapeut en leermeester, red.) leerde ik om met mijn ademhaling mijn hartslag naar beneden te brengen door bewust langer uit te ademen. De oefening was heel simpel: in door de neus, uitademing wat verlengen door de mond en een korte pauze. Mijn hartslag zakte direct 12 slagen. Als wielrenner was dat van belang voor een goed herstel. 

Ik was meteen enthousiast over het effect van een ademhalingsoefening, maar in 1999 wist ik nog niet hoe spectaculair het doen van ademhalingsoefeningen kon zijn. Wielrennen was spektakel, de ademhalingsoefening was er enkel voor een goed herstel.”

Wanneer ontdekte je wél hoe spectaculair ademhalingsoefeningen kunnen zijn?

“Jaren later is dat omgedraaid, tijdens meditaties leerde ik dat. Met ademhalingsoefeningen kom je voorbij het denken en ín het spektakel, duursport is nu in dienst van ademhalingsoefeningen en het brein. Toen ik in 2005 mijn eerste tiendaagse Vipassana deed, ervoer ik de intense kracht van ademhaling en het lichaam. Regelmatig zinderde de dankbaarheid en positieve energie door mijn hele lichaam. Dat was soms zo sterk dat de tranen van geluk over mijn wangen stroomden. Heel bijzonder was dat.

Na deze ervaring heb ik veel met ademhaling gedaan: anapana, Wim Hof, verbonden ademen en ademhaling in combinatie met extreme fysieke inspanning of kou. Ik had het geluk dat ik met veel wijze mensen mocht werken en dat ik er boeken over mocht schrijven. Inmiddels heb ik 7 boeken geschreven, waarvan Verademing en Koud Kunstje (het boek dat ik schreef met Wim Hof) de bekendste zijn en 10 dagen stil is mijn eigen favoriet. Er zijn totaal meer dan 125.000 exemplaren verkocht en Koud Kunstje is in meer dan 8 landen verschenen.”

Met ademhalingsoefeningen kom je voorbij het denken en ín het spektakel.
Ademhalingsexpert Koen de Jong schreef onder meer de boeken Koud Kunstje (met Wim Hof, over de Wim Hof Methode) en Verademing (met Bram Bakker, over hoe beter te ontspannen met beweging en ademhalen).

Wat is jouw missie met Sportrusten?

“Via Sportrusten moedig ik mensen aan om verschillende ademhalingsoefeningen te doen en te ervaren wat werkt. Een ochtendritueel waarmee je de dag begint met een ademhalingsoefening is goud waard. 

Het menselijk lichaam is een wonder. Als je veel zit, veel eet en veel stress hebt, dan mis je veel van dat wonder. Als we samen dagelijks aan de slag gaan met oefeningen en fysieke uitdagingen, is dat verrukkelijk voor ons gemoed en inspiratie. Dus eerst voelde ik voor mezelf een extreme behoefte om hier veel mee te doen en daarna volgt vanzelf een vanzelfsprekende behoefte om het te delen met anderen.

Ik zie uit naar de komende jaren om samen met andere interessante types de ademhaling nog meer onder de aandacht te brengen. Wat voor mij het meest krachtig is aan de ademhaling is het moment dat je voorbij het denken komt en ervaart dat we niets anders zijn dan trilling, lucht, aarde, vuur en water. Moedig voorwaarts.”

Ik maak me niet langer druk om de stemmetjes in mijn hoofd die zeggen dat iets niet kan of dat ik niet goed genoeg ben.

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

Ademhalingsexpert Koen de Jong schreef onder meer de boeken Koud Kunstje (met Wim Hof, over de Wim Hof Methode) en Verademing (met Bram Bakker, over hoe beter te ontspannen met beweging en ademhalen).

“In 2005 dronk ik veel alcohol en ging ik vaak heel laat naar bed. Na vier bier voelde ik me opgewekt, maar in de ochtend was ik somber en zwaarmoedig. Sinds ik vroeg naar bed ga en de dag begin met ademhalingsoefeningen en een ochtendritueel, heeft mijn leven een positieve wending genomen.

Het besluit om alcohol in de avond om te ruilen voor een ademhalingsoefening in de ochtend kwam na mijn eerste meditatiecursus. Ik wilde de kracht van ademhaling en sport zelf ervaren én mijn ervaringen delen. Dus ik zegde mijn baan op en ging op en begon een eigen bedrijf om wielrenners en hardlopers te leren hoe ze met ademhalingsoefeningen hun sportprestaties konden verbeteren. En ik ging op onderzoek uit naar verschillende technieken en begon dat op te schrijven.  

Het starten van een eigen bedrijf en het schrijven van boeken en artikelen werkt bevrijdend. Ik maak me niet langer druk om de stemmetjes in mijn hoofd die zeggen dat iets niet kan of dat ik niet goed genoeg ben. Door de ademhalingsoefeningen heb ik geleerd om gelijkmoedig te blijven en vanuit inspiratie en dankbaarheid in het nu te handelen. Dat is wel life-changing geweest, ook al heb ik een hekel aan dat woord. 

Zonder ademhaling had ik nooit een eigen bedrijf gehad en had ik nooit de boeken kunnen schrijven die ik geschreven hebt. En het is wel een feestje om met sportrusten.nl aan de slag te zijn en veel inspirerende types te ontmoeten.”

Je kunt de kracht van ademhaling altijd en overal ervaren. Zelf, zonder hulp en zonder dat iemand anders iets merkt.

Hoe ziet jouw dagelijkse ademritueel eruit?

Ademhalingsexpert Koen de Jong schreef onder meer de boeken Koud Kunstje (met Wim Hof, over de Wim Hof Methode) en Verademing (met Bram Bakker, over hoe beter te ontspannen met beweging en ademhalen).

“Mijn wekker gaat om 5:15 uur. Dan begin ik met veertig of zestig minuten ademhalingsoefeningen / meditatie. Twintig minuten Anapana-meditatie (ademhaling observeren bij de neus), twintig of veertig minuten Vipassana (bodyscan). En in de avond nog vaak twintig minuten Anapana voor het slapen gaan.

Verder ben ik groot fan van een Leuchtturm boekje om te kleuren, te plannen en dankbaarheid te oefenen. In de winter ga ik drie keer per week de gracht in. Eerst rennen, dan de gracht in. In de koude gracht doe ik meestal een ademhalingsoefening van Stans van der Poel om bewust rustig te blijven. De oefening die ik het koude water het liefste doe is in door de neus, uit door de neus en dan even pauzeren. Klinkt makkelijk, maar in een gracht van 3 graden Celsius is die pauze een helse klus, haha.”

Wat zou jij voor advies willen geven aan mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Mag ik reclame maken? ;-) Met Sportrusten hebben we een programma van dertig dagen. In dit programma leer je zeven verschillende ademhalingsoefeningen. We raden aan om daarvan een of twee oefeningen te kiezen die het best aanvoelen. Dan kun je daarna aan de slag met een ritueel van twintig minuten om iedere dag te doen.

Wat vooral goed is: een oefening eigen maken die je zelf altijd en overal kan doen. Het is zonde om afhankelijk te worden van een geleide meditatie of een ademwerker die je begeleidt. Je kunt de kracht van ademhaling altijd en overal ervaren. Zelf, zonder hulp en zonder dat iemand anders iets merkt.”

Welk boek zouden we moeten lezen?

“Als boekentip heb ik: lees geen boek over ademhaling. Ik heb veel gelezen (en geschreven) over ademhaling. Maar het is toch het meest krachtig om het te ervaren en niet teveel in je hoofd te zitten.

Dus mijn tip is om een goede roman te lezen van Haruki Murakami (Kafka op het strand) en een ademhalingsoefening te doen in plaats van erover te lezen.”



Koen de Jong

Kijk voor meer info over Koen en zijn werk op: Sportrusten.nl.
Bekijk Koens boeken op Bol.com.


Bekijk ook: