Waarom breathwork is de mooiste tool voor verzachting en verdieping - Het verhaal van ademcoach Patricia van Kessel

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches en breathwork facilitators om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden, een mooie beweging.

Wat doen al deze ‘ademwerkers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met breathwork facilitator Patricia van Kessel van The Healing Breath.

Mijn eerste verbonden ademsessie bleek life changing. Ik kon weer contact maken met mijn lichaam en met mijn gevoel. Wát een ruimte!

Patricia van Kessel - breathwork facilitator

Breathwork Facilitator Patricia van Kessel is eigenaresse van The Healing Breath, van waaruit ze als ervaringsdeskundige en ademcoach anderen begeleidt om de veiligheid en liefde in zichzelf weer te ervaren, om voluit te leven.

Ademcoach Patricia van Kessel woont en werkt in Brabant, maar ze heeft de hele wereld gezien en ervaren. Een indrukwekkend verhaal.

Meer dan 18 jaar reisde ze de hele wereld over. Eerst als ondernemer in het vastgoed en later had ze een eigen restaurant in Zuid Frankrijk. Patricia belandde in een relatie die werd verstoord door verslaving, geweld en bedreigingen, zodoende vluchtte ze met haar twee dochters naar Nederland. Angstig en zonder paspoort werden ze opgevangen in het Brabantse dorp Lierop, vastberaden om een nieuw leven op te bouwen.

Patricia is inmiddels eigenaresse van The Healing Breath, van waaruit ze als ervaringsdeskundige en ademcoach anderen begeleidt om de veiligheid en liefde in zichzelf weer te ervaren, om voluit te leven. Je kunt bij The Healing Breath terecht voor 1-op-1 ademsessies, maar ook bijzondere groepsademsessies, bijvoorbeeld in een yurt of een zoutgrot. Ook geeft Patricia zakelijke in-company ademworkshops, met oefeningen om dagelijks op kantoor uit te voeren.

Hoe is de adem op haar pad is gekomen, wat het haar heeft gebracht, en hoe kan het dit ook voor jou doen?

Heel langzaam mocht het ijs smelten, kon ik verzachten en het vertrouwen in mezelf terugvinden.

Waar is jouw liefde voor de adem ontstaan?

Breathwork Facilitator Patricia van Kessel is eigenaresse van The Healing Breath. Hier begeleidt ze een ademsessie in een yurt.

Patricia voor de yurt in Liessel, waar zij ademsessies geeft

“In die tijd dat we terugkwamen in Nederland, volgde ik mijn eerste ademtraining. Gezien mijn verleden, waarbij ik continu in de freeze-stand stond, zat alles in mijn lichaam op slot. Ik kon niet meer bij mijn emoties komen en stond continu 'aan'. De kinderyogajuf van mijn kinderen zei: “Ga eens ademen”. En dat heb ik gedaan.

Ik kwam terecht bij een verbonden ademsessie en wist niet wat me overkwam. Het bleek life changing. Ik kon weer contact maken met mijn lichaam en met mijn gevoel. Wát een ruimte! Niet alleen tijdens de sessie mocht ik dat ervaren, maar ook gewoon in het dagelijks leven. Heel langzaam mocht het ijs smelten en kon ik weer wat verzachten en het vertrouwen in mezelf terugvinden.

Dan komt al snel het gevoel: ‘Dit wil ik met de wereld delen’, dus ik volgde de training Liquid Breath® bij Cora Verkuilen van Yogatrainer en ook de opleiding tot Ademcoach bij Herleva Coaching. Vorig jaar heb ik level I-II-III afgerond van Transformational Breath®. Inmiddels heb ik mijn eigen ademcoachingspraktijk en geef ik groepssessies en individuele sessies. Ook geef ik vrijwillig ademsessies bij Humanitas voor vluchtelingenvrouwen, gezien ik me als geen ander in hun gevoel kan verplaatsen. De onveiligheid die zij ervaren heeft ook enorme weerslag op de adem.”

Voor mij is breathwork de mooiste tool voor verzachting en verdieping.

Wat heeft ademwerk bij jou persoonlijk teweeg gebracht?

Patricia van Kessel, ademcoach en transformational breathwork facilitator, tijdens een ademsessie in een yurt in Noord-Brabant.

Foto: Leonie Voets

“Breathwork is echt life changing. Op fysiek niveau voel ik me veel krachtiger en vitaler. Emotioneel gezien ben ik meer verbonden met mijn gevoel, ik heb de zachtheid terug kunnen vinden en het vertrouwen in mezelf. Mentaal gezien heb ik meer focus gevonden dankzij de adem en op spiritueel niveau ben ik meer connected, meer verbonden met al wat leeft, met het grotere geheel.

Voor mij is breathwork echt de mooiste tool voor verzachting en verdieping. Ik voel me dankbaar dat ik dit beroep mag uitoefenen, zeker nu in deze tijd.”

Wat doe je zelf op een dag aan ademwerk?

“Mijn dag begint met de ademtechniek van Wim Hof. Dit is rond 06.30 uur. Daarna doe ik nog wat yoga-oefeningen en ik probeer mijn doucheritueel te eindigen met een koude douche. Hartcoherentie vind ik ook heerlijk om te doen, als ik gespannen ben of als ik niet goed in slaap kan komen. De adem is dus sowieso vast onderdeel van elke dag.”

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

Patricia van Kessel is ademcoach in Brabant en organiseert ademsessies op bijzondere locaties zoals in een yurt in Liessel.

Ademsessie in de yurt in Liessel

“Voor wat betreft ik kan aanbieden: ik zou eens naar een groepssessie komen bijvoorbeeld in de zoutgrot, op de Schaapshoeve of in de yurt. Hier maak je kennis met verschillende ademtechnieken, maar gaat het met name om het 'voelen' en bewustwording van jouw adem. Waar bevindt jouw adem zich in je lichaam, wat ervaar je? Ook goed te weten voor mensen in Brabant: je kunt altijd een keer meedoen aan een proefles bij Yogatrainer in Eindhoven. Wil je echt dieper gaan met ademwerk, bijvoorbeeld met trauma release als doel, dan zou ik altijd een privésessie onder goede begeleiding aanraden.”


Patricia van Kessel - The Healing Breath

Wil je meer weten over Patricia en haar werk, zie: Thehealingbreath.nl.
Volg The Healing Breath via Instagram en Facebook voor de laatste updates.

Voor meer goede ademcoaches, kijk in de coach finder.


Bekijk ook: