Hoe je ademhaling je darmen en spijsvertering beïnvloedt

Een goede ademhaling is voor iedereen belangrijk. Het draagt bij aan een goede gaswisseling in je longen, een gezond werkend hart, een sterk immuunsysteem en een ontspannen lichaam en geest. Maar wist je dat je ademhaling ook grote invloed heeft op de werking van je darmen?

Spijsvertering en je ademhaling

Wanneer je problemen ervaart in de werking van je darmen en spijsvertering, is voeding waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. En uiteraard is dat een belangrijke factor. Maar ook je ademhaling speelt een grote rol.

Je spijsvertering werkt optimaal wanneer je in rust bent. De werking ervan wordt geregeld door de parasympathische tak van je zenuwstelsel, verantwoordelijk voor rust, herstel en dus ook de vertering van je voedsel.

Wanneer je in actiemodus (‘fight-or-flight’) bent, is eten verteren het laatste waar je lichaam mee bezig is. Alle bloed wordt namelijk gestuurd naar je hart en spieren, zodat je lichaam zich klaar kan maken om te vechten of vluchten. Dit is vanuit de oertijd al zo geregeld, dankzij de werking van de sympathische zenuwstelsel, dat je kunt zien als je gaspedaal.

In onze huidige maatschappij (veel mentale druk, veel prikkels, veel stress) staan we veel vaker aan dan uit, we drukken meer op het gaspedaal dan goed voor ons is. Dit zorgt voor een disbalans in je zenuwstelsel, en gaat gepaard met allerlei stressgerelateerde klachten zoals slaapproblemen, rugpijnen, een verzwakt immuunsysteem, en… een verstoorde spijsvertering. Bij spastische darmen is het dus niet alleen zaak je voeding onder de loep te nemen, maar ook te kijken naar hoeveel stress je ervaart en hoe je ademhaling is.

Door kalmerende ademhalingsoefeningen te doen, heb je een grote invloed op je stresslevels en hiermee ook op je spijsvertering.

Bekijk ook:
EEN ADEMHALINGSOEFENING DIE DIRECT JE ZENUWSTELSEL TOT RUST BRENGT

GESTREST? DEZE 5 ADEMHALINGSTIPS ZORGEN VOOR SNELLE VERLICHTING

'VERKEERD' ADEMEN: WAT DOET HET MET JE GEZONDHEID EN HOE HOUD JE JE ADEMHALING GEZOND?

De link tussen een opgezette buik, spastische darmen, en je ademhaling

Wanneer je op een verkeerde ademt, kan dat ook van grote invloed zijn op je darmen. Veel mensen ademen op een zuchtende manier, happen vaak naar lucht en slikken zo onbewust grote hoeveelheden lucht in. Het is een manier van overademen en wordt ook wel aerofagie genoemd. Zo komt er teveel lucht in je darmen, wat voor veel klachten kan zorgen.

Klachten die bij veel lucht inslikken komen kijken, zijn onder meer:

  • Winderigheid

  • Buikpijn/buikkrampen

  • Boeren

  • Brandend maagzuur

  • Snel een vol gevoel

Wanneer je hier last van hebt is het goed met je huisarts te overleggen wat de beste vorm van therapie is. Een hierin gespecialiseerde ademcoach kan een goede stap zijn in de juiste richting. Kijk in de ademcoach finder voor een geschikte ademcoach die je kan helpen een nieuw adempatroon aan te meten.

Want er zit ontzettend veel helende kracht in de ademhaling. En je hebt er zelf vaak meer invloed op dan je denkt.

Bekijk ook: