Hoe is het om in een zweethut te zitten?

Hoe is het om in een zweethut te zitten? Toen ik zag dat Patricia van Kessel van The Healing Breath een dag organiseerde met breathwork in combinatie met een zweethutceremonie, besloot ik direct me aan te melden. Lees hier mijn bevindingen.

Wat is een zweethutceremonie?

Het is een in populariteit groeiend fenomeen en je ziet het op steeds meer plekken worden aangeboden, maar als je nu denkt: een zweethut? Het is een soort natuursauna, gebaseerd op oeroude tradities en rituelen. Een zweethutceremonie heeft een krachtige reinigende werking en brengt je naar binnen. Naar je weerstand, je belemmerende gedachten en overtuigingen, naar de kern van je bestaan.

De ronde hut, gemaakt van takken met hierover dekens, staat symbool voor de baarmoeder van de aarde. Hier kruip je - samen met een groep - in voor een innerlijke reis, begeleid door een kundige ‘reisleider’. Een vuurdrager zorgt ervoor dat gloeiend hete stenen naar binnen worden gebracht, die zorgen voor extreme hitte in de afgesloten, pikdonkere hut.

De rode draad tijdens een zweethutceremonie zijn de hete stenen, het water dat erop wordt gegoten, en jij. Hierbij komen ingrediënten als reiniging, drum, zang, stilte, loslaten en liefdevol samenzijn. Maar het gaat in een zweethut vooral om jou en alles waar jij tegenaan loopt.

Zweethutceremonie bij De Kleine Stroom in Heeze

Aangezien in het leven alles draait om ervaringen, wilde ik het eens meemaken. Helemaal toen ik zag dat er een dag werd georganiseerd waarop ademwerk en een zweethutceremonie samen kwamen.

Ik meldde me aan, zonder veel idee van wat me te wachten stond. Ik had ‘heftige’ verhalen gehoord over zweethutten, maar ook ervaringen die vertelden dat ‘er niet zoveel aan’ was. De waarheid zal vast ergens in het midden liggen, dus met een open blik belandde ik op zaterdag 5 maart ‘22 in Heeze, bij De Kleine Stroom.

Patricia van Kessel (The Healing Breath) en Tom Haemers (Het Paradijs in Jezelf) sloegen de handen ineen om een prachtige dag te organiseren, midden in de natuur. De Kleine Stroom is een droomplek, gebouwd door Ton Rijsdijk, die een plek wilde creëren waar je je ware natuur weer kunt gaan voelen. Waar je beperkingen in je denken los kunt laten en het geheel mag ervaren. De natuur krijgt er alle respect en ruimte, en zo ook jij. De ideale locatie voor deze zweethutdag.

Niet alleen de locatie, maar ook het weer zat mee: helderblauwe lucht, stralende zon, knisperende kou, frisse, pure lucht. Zo’n dag die je volledig wilt inademen, met de volste teugen.

Verbinding voor de zweethut start met samen opbouwen

Een zweethut is niet iets waar je even in een uurtje in en uit gaat, je mag een hele dag uitrekken voor zo’n ceremonie. Dat is ook het mooie eraan: het is een dag in de natuur, in verbinding met jezelf en met anderen. Een dag waarop je je normale leven eventjes adieu kunt zeggen. En dat is altijd fijn om af en toe te doen.

De dag startte met thee en een voorstelrondje, zodat je een idee hebt met wie je later schouder aan schouder in een bloedhete hut zit. Hierna was het tijd naar buiten te gaan, achter in het weiland waar het geraamte van de zweethut klaarstond om opgebouwd te worden. Ook dit is onderdeel van de traditie: je bouwt samen de hut op en af, het is een mooi groepsproces.

Breathwork sessie: eerst landen in je lichaam

De zweethut stond inmiddels, het vuur was aan, dus het werd tijd voor een heerlijke (vegan) lunch in de zonovergoten kas van De Kleine Stroom, gevolgd door een te gekke breathwork sessie. Patricia van Kessel kan dit als geen ander faciliteren. We zijn liefdevol begeleid in een stuk adembewustzijn, om aan te komen in je lichaam. Daarna volgde hartcoherentietechnieken, om tot innerlijke kalmte en balans te komen. Met succes, want ik lag al snel weg te dromen… Totdat een snellere, verbonden ademhaling werd ingezet, mét retenties, om de energie in jezelf aan te wakkeren (ja hoor, wakker!).

Het ademwerk werd afgesloten met een langere sessie verbonden ademwerk, om tot diepe verbinding te komen met wat er in je leeft en los te laten wat niet meer dient. Diepe zucht. Het was de perfecte voorbereiding voor wat komen zou gaan.

Krap, warm en toch wel een ‘ver-van-mijn-bed-show’.

Tijd voor de zweethut: mijn ervaringen

Hoe werkt zo’n zweethut? Ga je naakt naar binnen? Hoe lang zit je erin? Kan je er ook uit? Voor degene die voor het eerst zoiets meemaakten (inclusief ik), was het in het begin nog wat onwennig. Maar die onwennigheid ging er al snel vanaf. Want als je eenmaal buiten staat, met je blote voeten in de koude aarde, de zon op je frisse gezicht en je blik op de dampende hut, dan denk je niet meer na over hoe je erbij staat en wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Of toch…

Een zweethutceremonie wordt opgebouwd uit een aantal rondes. Ja, je kunt er tussentijds uit als je wilt, maar liever wil je blijven zitten. Het is precies de weerstand die je wilt aankijken, weerstand die iedereen op zijn of haar manier zal ervaren.

Ervaringen van een zweethutceremonie en ademwerk sessie bij De Kleine Stroom in Heeze.

Ik vond het vooral erg krap, warm en misschien toch een tikje een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Maar tegelijkertijd ook mooi, verbindend en uniek. De hitte was goed te doen. Mijn adem loodste me er zonder zorgen doorheen. Door m’n neus, zo langzaam mogelijk: mooi te ervaren dat je op die manier heel bewust kunt zijn in je lichaam, in het moment, met alle sensaties en gedachten die erbij komen kijken.

Weerstand ervaarde ik dus wel. Gedachten als ‘Waarom doe ik dit?’, ‘Is dit mijn ding wel?’ vlogen voorbij. Ik moest erom lachen. Het leven is gemaakt voor de ervaring en met deze dag was ik er weer een rijker. Een om niet te vergeten bovendien. Want terwijl ik dit schrijf ben ik een dag verder en denk ik: Wauw! Wat was dit tof om meegemaakt te hebben! Misschien niet iets voor morgen weer, maar zeker een ervaring die ik niet had willen missen.

Zweethutceremonie meemaken?

Er worden op diverse plekken in het land zweethutceremonies georganiseerd, daarvoor kan je gewoon de term even door Google halen. Deze bij De Kleine Stroom is zeker een aanrader, wat een te gekke natuurplek voor een zweethutervaring! Daarnaast organiseert Patricia van Kessel (The Healing Breath) meer mooie events in Noordoost Brabant, met zweethutten, cacaoceremonies, dance, yin yoga, sound healing en nog veel meer. Kijk in de agenda voor meer info.

Bij deze nog een grote dank aan deze mensen, voor de waanzinnige dag (en klik vooral even door naar hun websites voor meer info):

Patricia van Kessel -> The Healing Breath

Tom Haemers -> Het Paradijs in Jezelf

Ton Rijsdijk -> De Kleine Stroom


Kijk voor alle breathwork events in de agenda:


Bekijk ook: