Waarvoor ga je naar een ademcoach?

Ademen doe je al je hele leven, daar heb je geen coach voor nodig, toch? Nou… Misschien toch wel. Ontdek hier het belang van een goede ademcoach en wat het werken met een coach jou kan opleveren.

Foto: Renske Lemstra

Ademhalen is een onbewust proces

Je ademt de hele dag (en nacht) door, gemiddeld zo’n 20.000 keer. Dit proces verloopt automatisch en wordt allemaal geregeld door je autonome zenuwstelsel. Gelukkig maar, want stel je voor dat je hierbij na moest denken, en het een keer zou vergeten. Je kunt prima een tijdje zonder eten of drinken, maar zonder adem houd je het niet langer dan een paar minuten vol.

Maar juist doordat we er niet over na hoeven te denken, kunnen ongunstige adempatronen erin sluipen zonder dat we het doorhebben. Onze adem beweegt mee met alles wat we in het leven meemaken. Sta je bijvoorbeeld langdurig onder onrust en stress, om welke reden dan ook, dan zal je adempatroon ook onrustig en gestrest raken. Leef je veel in angst, kan je adem klein worden of zelfs blokkeren. Ook ziektes en ingrijpende gebeurtenissen kunnen grote invloed hebben op je dagelijkse adempatroon.

Hoe je ademt, bepaalt je kwaliteit van leven

Hier komt het punt waar we niet vaak bij stilstaan of geen weet van hebben: de manier waarop we ademen is van levensbelang. Hoe je ademt bepaalt met welke kwaliteit jij je leven kan leven. De adem is je grootste bron van levensenergie, elke cel in je lichaam is afhankelijk van hoe je ademt. Wanneer je niet optimaal ademt, kan je lichaam - en alle essentiële processen in je lichaam - niet optimaal functioneren, en kun jij ook niet optimaal gezond, kalm en gelukkig leven.

Hoe langer we op een ongunstige manier ademen, hoe minder goed het lichaam in staat is goed te kunnen functioneren. Verkrampte en pijnlijke spieren, slaapproblemen, prikkelbare darmen, veel in je hoofd zitten, versplinterde aandacht, een opgejaagd gevoel, tintelingen, hartkloppingen, angst en paniek, hyperventilatie, en een (over)vermoeid lichaam: dit kunnen allemaal gevolgen van een ongunstige ademhaling.

Het gaat er dus niet zozeer om dát we ademen (want dat doen we toch wel), maar hóe we ademen. Een goede ademcoach helpt je om licht te schijnen op jouw (onbewuste) adempatronen, zodat je deze kunt gaan doorbreken. Of het is nu is om fysieke klachten op te lossen, om trauma te verwerken, om angstige en belemmerende gedachtes te transformeren of emotionele blokkades op te heffen: via je adem kun je tot grote transformatie komen. Zonder dat je precies hoeft te begrijpen waarom.

Waarvoor ga je precies naar een ademcoach?

Ademcoaches bestaan in veel verschillende soorten en maten. Er zijn immers veel verschillende manieren om te ademen en er bestaan ook even zoveel verschillende ademmethodes en -technieken.

Je hebt ademcoaches die zich meer richten op functioneel ademhalen op dagdagelijks niveau, en op fysiologisch niveau kijken naar jouw ademhaling. Zij helpen je een beter adempatroon te ontwikkelen, zodat jij verbetering kunt gaan ervaren in gebieden van je leven waar je dit zoekt - denk aan je gezondheid, stress management, fysieke ongemakken als allergieën of oververmoeidheid. Deze coaches zullen je via bepaalde ademhalingsoefeningen en ademtraining begeleiden naar een gezonder en prettiger leven. Een functionele ademcoach helpt je (onder meer!) wanneer je last hebt van:

  • astma

  • chronische bronchitis

  • longemfyseem

  • hooikoorts

  • allergie

  • chronische vermoeidheid

  • hyperventilatie

  • hoge bloeddruk

  • slaapproblemen

  • slaapapneu

  • angstaanvallen

  • duizeligheid

  • concentratieverlies

Je hebt daarnaast ook ademcoaches die zich meer richten op de ‘innerlijk werk’ kant van ademhalen, op persoonlijke groei, emotionele integratie of trauma release. Dit zijn ademcoaches waarmee je ademsessies kunt ervaren die gericht zijn op het loslaten wat je niet langer dient en helpen je blokkades en patronen doorbreken die op (onbewust) niveau in jou leven. Deze vorm van ademcoaching heeft uitwerkingen op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en zelfs spiritueel. Ademcoaching kan dan (ook) werken voor:

  • Contact maken met je gevoel

  • (Onderdrukte) emoties doorvoelen, integreren, loslaten

  • Fysieke en mentale spanning en stress ontladen

  • Trauma verwerken

  • Doel en richting vinden in je leven

  • Belemmerende overtuigingen ombuigen

  • Verslavingen en negatieve patronen doorbreken

  • Een groter gevoel van geluk en levensenergie

Over het algemeen ga je naar een ademcoach om meer bewustzijn te krijgen van jouw ademhaling in relatie tot de werking van jouw lichaam, je denkpatronen en je emotionele wereld, en te ontdekken hoe je je ademhaling kunt beïnvloeden zodat je (je) beter gaat voelen. Waar je ook terecht komt en welke aanvliegroute voor jou ook juist voelt, uiteindelijk heeft werken met de adem eenzelfde doel: gezonder, vrijer en fijner leven.

Lees ook dit artikel: Wat doet een ademcoach?

Hoe vind je een goede ademcoach?

In de ademcoach finder op dit platform vind je een ruim overzicht aan goede, gecertificeerde ademcoaches, die stuk voor stuk prachtig en heilzaam werk doen. Om erachter te komen wie of wat voor jou het meest geschikt is, is het goed jezelf de volgende vragen te stellen:

Wat is mijn hulpvraag?

Heb je specifieke problemen met je ademhaling en wil je hulp bij beter leren ademen? Kijk eens naar methodes als Buteyko en Oxygen Advatage. Wil je op een praktische manier minder stress ervaren of werken aan chronische spanningsklachten? Lees je eens in in hartcoherentie, kijk naar Yoga/Pranayama-technieken, en onderzoek wat de verbonden ademhaling voor je kan doen. Loop je tegen blokkades aan in je leven en wil je belemmerende patronen, vastzittende emoties en trauma loslaten? Kijk dan zeker eens in de hoek van verbonden ademwerk, Transformational Breath, of Rebirthing Breathwork. Wil je gezonder, fitter en energieker je dagen door? De Wim Hof Methode kan interessant zijn voor je. En het een sluit het ander zeker niet uit!

Het beste advies is om je in te lezen, verschillende coaches om advies te vragen, en het vooral ook te gaan ervaren.

Kijk (en voel) goed wie bij je past

Je adem weerspiegelt hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt in je leven, en dat maakt je adem heel belangrijk. Maar ook intiem en kwetsbaar. Het is zaak dat je je goed voelt bij een ademcoach en dat je je durft over te geven. Een veilig en geborgen gevoel staat voorop, en dat heb je niet altijd bij iedereen.

Het is dan ook niet verkeerd om ‘huiswerk’ te doen, wat ademcoaches op te bellen, vragen te stellen en aan te voelen of deze persoon en zijn of haar werkwijze de juiste is voor jou. Een goede ademcoach zal hier ook altijd persoonlijk, eerlijk en oprecht advies in geven. De juiste match is voor beide partijen erg belangrijk.

Kijk in de Ademcoach Finder voor een eerste selectie, en vertrek vanaf daar op je ademreis. Die wordt sowieso onvergetelijk.

Bekijk ook:

Vorige
Vorige

Hoe je met je adem kunt werken aan een gezond hart

Volgende
Volgende

Waarom ademen een diepe vorm van ontspanning is - het verhaal van ademcoach Renske Lemstra