Ademwerk als tool om bewuster en authentieker te leven - Het verhaal van ademcoach Samira Zeghari uit Gent
Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van Samira Zeghari, ademcoach in Gent.
Samira Zeghari - Ademcoach bij B Slow
Keihard werken en groeien binnen het bedrijfsleven was de strategie die Samira Zeghari koos om haar angsten en onzekerheden de kop in te drukken. Maar toen ze ademtechnieken wilde aanleren om beter presentaties te kunnen geven, nam haar leven een geheel andere wending.
Inmiddels heeft Samira als ademcoach een drukbezochte praktijk in Gent van waaruit ze zowel transformerende ademsessies aanbiedt gericht op het opnieuw contact te maken met je lichaam en je gevoel, als meer fysiologisch ademwerk gericht op bijvoorbeeld het trainen van de longcapaciteit en ademhalingsspieren. Van astmapatiënt tot huisvrouw tot bedrijfsleider: iedereen die gemotiveerd is om een weg naar binnen af te leggen om van daaruit trager, bewuster en authentieker te leven, kan bij Samira terecht.
Op welke manier kan ademwerk de verbinding met jezelf en de wereld om je heen herstellen en je helpen om bewuster en authentieker te leven? Samira legde er een mooie reis voor af.
Hoe ziet jouw werk er in de praktijk uit?
“Ik ben een ademcoach met een holistische visie. Je adem is de krachtigste tool die je altijd bij je hebt, en het heeft invloed op je hele mentale, fysieke en emotionele welzijn. Jouw lichaamstaal en adempatroon vertellen veel eerlijker en preciezer hoe het écht met je gaat, in plaats van wat je hoofd je vertelt. Na twaalf jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt en voornamelijk vanuit mijn hoofd de wereld te hebben aangevlogen, heb ik heel bewust de keuze gemaakt om B Slow op te richten, en meer te leven vanuit authenticiteit en passie.
In retrospect zie ik dat mijn twaalf jaar ervaring in de bedrijfswereld en alle opleiding die ik volgde gericht op leiderschap en coaching steeds alleen mijn rationele brein prikkelden. Uiteindelijk ben ik echter het meeste gegroeid als persoon door lichaamsgerichte opleidingen en workshops te volgen. Ik heb gemerkt dat rust en stabiliteit vooral te vinden zijn als je je rationele brein en lichaam als een geheel bekijkt. Er zijn verschillende manieren zijn om tot gezondheid, rust en authenticiteit te komen, en van al die manieren is je adem een enorm krachtige tool. Elke ademhaling heeft invloed op je volledige biochemische en mentale lichaam.
Als persoon ben ik eerlijk, zacht en oprecht, maar ook enorm leergierig, gedreven en bekwaam. Ik steek mijn hart en ziel in mijn coachingstrajecten omdat ik uit eigen ervaring weet hoe het is om niet je volle potentiële en authentieke leven te leiden. Pas toen ik aan de slag ging met ademwerk en lichaamsbewustzijn, kwam er verlichting. Dat gun ik iedereen.”
Hoe kwam jij bij ademwerk uit?
“Het begon voor mij met de wens om wat ademtechnieken aan te leren om zelfzekerder presentaties te kunnen geven op mijn werk. Hiervoor bezocht ik een ademcoach. Zij vertelde me over verbonden ademwerk, en eerlijk gezegd geloofde ik er maar weinig van.
Ze zei dat we twee dingen konden doen: óf we werken van binnen naar buiten, middels verbonden ademwerk, óf van buiten naar binnen, via specifieke ademtechnieken. Ik dacht dat verbonden ademwerk voor mij niet ging werken, omdat ik veel te gecontroleerd was. Maar amai, wat een intense, diepe reis naar binnen bleek dit te zijn. Het was voor mij de tool om van mezelf te gaan leren houden, om mijn verleden te accepteren en om helemaal mijn ruimte te durven innemen.”
Wat heeft ademwerk jou zelf gebracht?
“Ik had last van heel wat angstoornissen en PTSS (posttraumatische stressstoornis) wat zich uitte in nachtmerries, de angst om niet goed te zijn, angst dat anderen mij niet leuk zouden vinden, angst om grenzen te stellen, angst om mij uit te drukken, etc. Ik onderdrukte dit allemaal door keihard te werken en te groeien binnen het bedrijfsleven, zo liet ik mijn waarde bepalen. Echt diepe connecties ging ik uit de weg. Ondertussen had ik chronische ontstekingen aan mijn schoudergewrichten, nek- en schouderklachten, was ik constant moe, had ik last van maagpijn en misselijkheid en had ik een chronische sinusitis.
Door ademwerk, zowel verbonden ademwerk als meer het fysiologisch gerichte ademwerk, ben ik steeds meer in mijn eigen kracht gaan staan. Beetje bij beetje voelde ik dat ik steeds contact kreeg met mijn lichaam, en dat ik dit contact ook kon behouden. Inmiddels, bijna drie jaar verder, kan ik lachen naar mezelf in de spiegel en ben ik veel zelfzekerder en energieker. Ademwerk bleek een immens cadeau, en ik had nooit gedacht dat ik ooit zou zijn wie ik vandaag ben.
Daarnaast ben ik ook dankbaar dat ik mijn dochter, Lou-Roos, heb kunnen helpen met de ademhaling. Ze heeft astma en nam cortisone voor haar luchtwegen en in haar neus om alles goed open te zetten. Ze is ook twee keer opgenomen in het ziekenhuis met een zware astma-aanval waarbij ze een week lang zuurstof moest krijgen.
Toen ik mijn ademopleiding startte en mij verdiepte in de fysiologie van de adem, merkte ik dat Lou-Roos altijd oppervlakkig door haar mond ademde. Toen ik haar voor de eerste keer vroeg om door haar neus te ademen, kon zij dit maar maximaal tien seconden volhouden. Ik heb drie maanden getraind met haar om haar door haar neus te leren ademen, en we zijn gestart met slaaptape ‘s nachts. Na die drie maanden was zij een compleet ander kind: minder angstig en voor de eerste keer in haar leven voelde ze zich uitgeslapen. Het mooiste is dat ze voor de eerste keer in jaren geen medicatie meer nodig had. Ondertussen zijn we een jaar verder en is ze helemaal medicatievrij!”
Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?
“Voor ik ‘s morgens mijn bed uit kom, voel ik eerst hoe mijn adempatroon is en hoe mijn lichaam aanvoelt. Dat heeft me meteen een duidelijk beeld van welke gedachten ik ga hebben en hoe mijn energielevel is.
Verder blijf ik doorheen de dag heel bewust van mijn adem zodat ik dicht bij mezelf kan blijven. Ik train ook tijdens de dag, gericht op CO2-resistentie door mijn adem vast te houden en licht te ademen. Ik slaap ook bijna een jaar met slaaptape, en denk niet dat ik nog zonder zou kunnen. Maandelijks probeer ik zelf een verbonden ademsessie te ondergaan of een spirituele ceremonie/workshop te volgen.”
Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?
“Voel vooral aan bij jezelf wat je nodig hebt. Sommige mensen willen meteen starten met verbonden ademwerk, anderen voelen meer waarheid bij het fysiologische. Beide hebben een grote impact op je lichaam. Voor mij begint alles bij bewustwording. Hoe adem ik, wat brengt mij dat? Wil ik dat? Hoe wil ik mij graag voelen?
En voor degene die echt geen tijd hebben om met ademhaling bezig te zijn: mond dicht tapen ‘s nachts! Dat is de makkelijkste ademtechniek. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat je je veilig voelt bij je ademcoach, dat er een klik is en dat de ademcoach zelf zijn proces is doorgegaan en een degelijke opleiding heeft gevolgd. Tegenwoordig wordt ademhaling steeds populairder en zie ik veel andere coaches ademtechnieken toepassen zonder de achtergrond mee te hebben of zonder zelf hun proces te hebben doorlopen.”
Tot slot, wat zijn jouw (adem)boekentips?
“Niet morgen maar nu, De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, en Ademhaling: de grote genezer.
Wat hebben ze mij gebracht? Leren verantwoordelijkheid te nemen voor wie je bent en wat je wilt. Door af te stemmen op jezelf, alle sensaties en emoties te durven voelen en te erkennen in je lichaam, en hierin zacht bij te blijven en doorheen te ademen, leer je wie je diep vanbinnen bent, welke ballast je meedraagt en hoe je deze kan verwerken om lichter te gaan leven, meer verbonden met jezelf. Dit is voor mij persoonlijk leiderschap: door echt te gaan voelen in je adem en je lichaam, ontdek je welk verhaal je jezelf vertelt over de wereld en over jezelf, en besef je dat alles perceptie is en er geen echte waarheid bestaat. Het draait allemaal over welk verhaal je wilt geloven.”
Samira Zeghari - B Slow
Samira heeft haar adempraktijk in Gent. Voor meer info kijk je op www.bslow.be, of volg je Samira via Instagram of Linkedin.
Kijk voor meer ademcoaches in de Ademcoach Finder.
Bekijk ook: