Zo zet je je ademhaling in voor een betere gezondheid - Adem & vitaliteitscoach Ron Groot

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van Ron Groot.

Gezond leven met een correcte ademhaling wordt zoveel makkelijker.

Ron Groot - Adem & Vitaliteitscoach

Ruim 25 jaar lang werkte Ron Groot als ondernemer. Mooie en intense jaren waarin hij twee ondernemingen heeft mogen opzetten en uitbouwen. Totdat het leven hem een halt toeriep. Hij werd plotseling ernstig ziek, zonder aankondiging werd de toekomst weggeveegd. Althans, zo leek het toen…

Fast forward naar nu ziet Rons leven er volledig anders uit. Als mindset en vitaliteitscoach én Buteyko ademtherapeut begeleidt Ron anderen naar een vitale mindset. De ademhaling speelt hierin een grote rol.

Hoe is de adem op zijn pad gekomen, wat heeft het hem gebracht en hoe kan jij hier je voordeel uit behalen? Lees hier het verhaal van Ron Groot.

Ziek worden gebeurt niet zomaar, het gebeurt met een reden.

Ron, je werd ziek. Wat gebeurde er?

Mijn leven kwam plotseling in een achtbaan terecht, nadat ik zonder ook maar het minste signaal prostaatkanker bleek te hebben. Na een rollercoaster van vier maanden, bleek ook nog eens dat ik uitzaaiingen had.

Inmiddels heb ik geleerd dat de zin “Drie jaar behandelen en dan pijnbestrijding” gebaseerd is op protocollaire gemiddelden. Immers, ik ben nu vijf jaar verder en voel me beter dan ooit. Ik weet nu dat de woorden van een ‘witte jas’ grote impact hebben, en dit voert direct terug naar een van mij favoriete boeken van Bruce Lipton: De biologie van de overtuiging. Ik ben ervan overtuigd dat stress een grotere invloed heeft dan men denkt of stelt. Ziek worden gebeurt niet zomaar, het gebeurt met een reden.

Lange tijd heb ik de signalen van mijn lichaam genegeerd. Na mijn diagnose vond ik het hoog tijd om bewust te werken aan mijn gezondheid en aan meer balans in mijn leven. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in welke invloed wij hier zelf op uitoefenen, zodoende ben ik ook de coachingsopleiding van B-Mind (van Jerome Wehrens, red.) gaan volgen. Tijdens mijn zoektocht naar herstel heb ik teveel inzichten gekregen om hier allemaal te benoemen. Zeer waarschijnlijk komt er een boek over uit, het begin is reeds gemaakt.”

Ron Groot Ademcoach Butyeko Eindhoven

De kracht van ademhalen behoorde ook tot deze inzichten?

“Dat behoorde het zeker. Toen ik aan de coachingsopleiding begon wist ik niet dat de ademhaling daar zo’n belangrijk onderdeel van zou zijn. Gezien mijn gezondheidsproblemen, wilde ik de kans om beter te gaan ademen in elk geval met beide handen aangrijpen. Zo is ook mijn passie voor ademwerk geboren.

Ik kwam erachter dat mijn adem vaak ‘hoog’ zat, en merkte al snel dat ik een enorme rust en balans in mijn ademhaling kon vinden. Ook ontdekte ik dat een neusademhaling tijdens het sporten veel voordeel oplevert, maar dit bleek nog makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben hier structureel werk van gaan maken en mijn ademhaling gaan trainen.

Daarnaast ben ik mijn kennis gaan verrijken met de opleiding tot Buteyko ademtherapeut, ben ik gaan mediteren (Joe Dispenza) en heb ik me tot yoga laten verleiden.”

Het leven gaat niet meer aan mij voorbij, ik adem alle liefde met volle teugen in.

Welke impact heeft ademwerk gehad op je leven?

“Door het vaste ritueel van yoga en twee keer per week een ijsbad dat in die periode is ontstaan, merkte ik al snel dat ik fysiek sterker werd, mijn mentale weerbaarheid verder toenam en er een sterke innerlijke rust over me heen kwam. Dit is de balans die ik voor mezelf hebt ontdekt en die me enorme rust en flexibiliteit geeft.

De echte doorbraak kwam als een kers op de taart. Als slotstuk van de coachopleiding moesten we in de Vogezen de Hohneck beklimmen, op 1400 meter hoogte. Die dag was er een ijzige sneeuwstorm, -2 °C met een harde wind. De opdracht was om het in blote bast te doen. Een uur lang hiken onder deze opstandigheden was echt barbaars, maar het gekke is dat ik dit niet zo gevoeld en ervaren heb. Puur op de kracht van mijn ademhaling en mindset ben ik in een uur tijd geklommen naar 1363 meter. Die ervaring was magnifiek!

Sindsdien weet ik dat je met ademhaling en mindset zoveel kunt bereiken. Vijf minuten in een ijsbad zitten kun je alleen maar doen als je je ademhaling onder controle hebt. Gezond leven met een correcte ademhaling wordt zoveel makkelijker.

Fysiek en mentaal ben ik vele malen sterker geworden. Emotioneel ben ik verder gegroeid, waardoor ik het leven als een enorm cadeau kan zien. Ik heb geleerd om veel dichter bij mijn eigen ‘ik’ te kunnen zijn. Echte liefde voor alles wat mij zo dierbaar is, voel ik beter en intenser. Ik voel mij een mooier en completer mens en geniet iedere dag nóg meer van het leven. Het leven gaat niet meer aan mij voorbij, ik adem alle liefde met volle teugen in.”

Heb je een vast ademritueel dat je elke dag doet?

“Ik begin de ochtend met een vaste meditatie, soms voorafgegaan door een yoga practice. Na deze twee handelingen besteed ik altijd aandacht aan een correcte buikademhaling, waarbij ik adem door de neus.

Gedurende de dag zijn er altijd momenten dat ik ademoefeningen doe. Soms samen met mijn coachees en soms gewoon als ik op de fiets zit. Mijn Control Pause waarde of Bolt (Body Oxygen Level Test) score meet ik regelmatig, deze probeer ik consequent boven de 40 seconden te houden.”

Meer dan 150 aandoeningen kunnen worden verminderd of opgelost door anders en beter te gaan ademhalen.

Welk advies geef jij als iemand nieuw is met ademwerk?

“Tijdens een intakegesprek merk ik al snel op hoe iemand ademt. Ik probeer mensen eerst op hun gemak te stellen en kijk dan of er iets verandert. Als dat niet het geval is laat ik ze meestal met een boek op hun buik op de grond liggen. Meestal ervaren ze dan direct dat hun ademt (te) hoog zit.

Voel je je gehaast, slaap je slecht, beweegt je buik nauwelijks als je ademt, adem je meestal door de mond? Probeer dan eens jouw aantal ademhalingen per minuut vast te stellen wanneer je rustig achter je bureau zit. Is dit meer dan 8 keer per minuut? Dan is er echt werk aan de winkel. Meer dan 150 aandoeningen kunnen worden verminderd of opgelost door anders en beter te gaan ademhalen.

Overigens, ook post-covid-patiënten kunnen enorme winst behalen door beter te gaan ademhalen. Ik behandel steeds meer post-covid-patiënten en ondanks dat ademwerk daarbij vaak niet vermeld wordt als mogelijke behandelmethode, zie ik in die trajecten toch erg goede resultaten!”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Ten eerste The Breathing Cure (Ademhaling: de grote genezer in het NL) van Patrick Mc Keown. Hierin staat werkelijk alles over ademen.

Ten tweede Het Amazonemedicijn. Dit boek geeft inzicht in onze huidige, hectische maatschappij, en vertelt hoe de schrijver daaraan heeft moeten ontsnappen. Omdat we dit niet allemaal kunnen, geeft het boek ook inzicht in hoe we onszelf en onze gezondheid kunnen verbeteren.

Tot slot Jij bent de Placebo van Joe Dispenza. Een geweldig boek waaruit je een enorme positieve mindset kan halen.”


Ron Groot, B-Me

Meer weten over Ron en zijn werk? Kijk op B-me.nl.
Volg B-Me via Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.