Waarom breathwork dé tool is wanneer je vastzit in emoties en stress - Het verhaal van ademcoach Heidi Baecke

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van de Belgische ademcoach Heidi Baecke.

Breathwork geeft energie en vertrouwen in je lichaam. We zoeken vaak naar oplossingen buiten ons, maar eigenlijk zit het antwoord vanbinnen.
— Heidi Baecke

Heidi Baecke - Ademcoach

Heidi Baecke - Ademcoach - Gent Brugge

Heidi Baecke is founder van WAN. Breathwork & coaching in Brugge en Gent. Als ademcoach en breathwork practitioner geeft zij in haar praktijk 1-op-1 ademcoaching en verbonden ademsessies, groepslessen Adempauze en ademcirkels. Heidi geeft ook workshops voor bedrijven waarbij ze werkt rond adembewustwording en het begeleiden van werknemers van stress naar rust. Daarnaast heeft ze haar eigen online ademstudio BREATH CLUB, met een mooi aanbod geleide ademsessies voor elk moment van de dag.

Heidi is niet altijd ademcoach geweest. Ooit had ze een carrière in marktonderzoek en de cultuursector. Wat haar heeft doen besluiten om ademcoach te worden, hoe de adem op haar pad is gekomen en waarom ze er zo door geraakt is dat ze het nu met de rest van de wereld deelt, dat lees je hier.

Ik stopte mijn emoties diep weg, ergens op een veilig plekje, zodat ze zeker niet zouden ontsnappen.

Van marktonderzoek naar ademcoaching, hoe ben je tot die omslag gekomen?

“Ik werkte in het marktonderzoek en de cultuursector, was gedreven en deed mijn job graag, maar telkens voelde ik dat ik iets miste. Ik was altijd op zoek naar meer. Eigenlijk leefde ik voornamelijk in mijn hoofd, ik analyseerde alles voortdurend en stopte mijn emoties diep weg. Ergens op een veilig plekje, met een hoge muur rondom, zodat ze zeker niet zouden ontsnappen.

Hetzelfde deed ik met signalen van mijn lichaam. Ik sloot mezelf af voor wat mijn lichaam me toefluisterde en leerde hoe gemakkelijk het was om me niet te verbinden met mezelf. Ik was altijd bezig met nóg beter, nóg meer, nóg sneller, nóg...! Alles om maar tegemoet te komen aan het perfecte plaatje dat ik in mijn hoofd had. Want dán zou ik gelukkig zijn.

Tot op het punt dat mijn lichaam dat ‘harder, sneller en meer’ weigerde. Met frustratie, angstaanvallen en nul energie, schreeuwde mijn hele lijf om zorg en aandacht. Maar het was vooral een confronterende uitspraak van mijn dokter, die me pas écht tot stilstand bracht. Mijn dokter zei: “Mevrouw, u bent een monster op uzelf”. Die hakte wel in, het inzicht dat ik heel hard was voor mijzelf, en dus aan zelfliefde en zelfzorg een heel groot gebrek had. Ik kwam thuis te zitten. Burned out.”

Tijdens mijn eerste breathwork sessies kwam er zoveel oude pijn naar boven waar ik uiting aan kon geven... Ik heb mij daarna nooit meer hetzelfde gevoeld.

Hoe verliep het proces naar herstel van je burn-out?

“Ik was altijd al geïnteresseerd in zelfontwikkeling, in de breedste zin van het woord: inzicht krijgen in mijn patronen en mijn emotionele en fysieke welzijn ondersteunen via coaching, gezonde voeding, yoga. Maar nu voelde ik dat ik dieper moest duiken. Ik ging in therapie en deed verschillende vormen van lichaamswerk. Het was de start van een lange, maar zeer mooie zoektocht naar mezelf. Langzaamaan leerde ik vertragen, opnieuw luisteren naar mijn lichaam, en stilstaan bij wat er in mijn hoofd speelde.

Tijdens een retreat bij Julie Piatt kwam ik in contact met Conscious Connected Breathwork. Tijdens een van mijn eerste sessies kwam er zoveel oude pijn naar boven waar ik uiting aan kon geven, waardoor ik mij daarna nooit meer hetzelfde heb gevoeld. Ik voelde hoe er ruimte gemaakt werd in mijn lichaam, hoe oude vastzittende emoties de kans kregen om gevoeld te worden. Ik ondervond aan den lijve hoe lichaam en geest met elkaar zijn verbonden. En hoe toegankelijk de technieken uit ademwerk zijn om zelf terug grip te krijgen op je leven.

Breathwork gaf mij terug energie en vertrouwen in mijn lichaam. We zoeken vaak naar oplossingen buiten ons, maar eigenlijk zit het antwoord vanbinnen. De adem is de sleutel. De fascinatie voor de adem heeft me niet meer losgelaten. Vanuit die passie is WAN. ontstaan, vanuit een verlangen om mensen (terug) te verbinden met zichzelf. Mind body soul, verbonden door de adem.”

Ademwerk geeft mij de tools om door het leven te navigeren, wanneer ik mij gestrest of angstig voel, of een energiedip heb.

Wat heeft het werken met de ademhaling voor jou persoonlijk gedaan?

“Ademwerk heeft mij van mijn hoofd naar mijn hart gebracht. Daar waar ik vroeger een kopmens was, kan ik nu meer gaan voelen vanuit mijn hart. De adem heeft mij dichterbij mezelf gebracht.

Ook op emotioneel vlak heeft ademwerk, en specifiek verbonden ademwerk, mij ongelofelijk hard geholpen bij het toelaten van vastzittende emoties die opgeslagen zaten in mijn lichaam sinds het overlijden van mijn ouders. Jaren liep ik rond met een pantser voor mij, ik hield mezelf recht kost wat kost. Door ademwerk heb ik dit pantser kunnen doorbreken en ben ik diep in mijn innerlijke wereld kunnen gaan zakken. Ik kon alles wat ik al zo lang wegduwde terug de ruimte geven. Beetje bij beetje durfde ik terug te voelen, wat mij toeliet om dingen te plaatsen en te verwerken.

In mijn dagdagelijkse leven geeft ademwerk mij de tools om door het leven te navigeren, wanneer ik mij gestrest of angstig voel, of een energiedip heb. Ik weet nu dat ik telkens mijn ademhaling kan inzetten om mijn staat van zijn te shiften.”

Als ik voel dat er onderhuids wat emotie zit, doe ik voor een verbonden ademsessie om alles te kunnen toelaten.

Heb je dagelijks een vast ademritueel?

“Mijn ademritueel hangt heel erg af van hoe ik mij voel en waar ik nood aan heb. Er zijn dagen waarop ik bij het opstaan een ademsessie doe. Soms is dat ook tussen twee coaching sessies door om mezelf even te resetten, of om net terug weer wat meer energie te laten stromen. Soms is het gewoon een ademhalingsoefening tussendoor om te ontstressen, in de wagen bijvoorbeeld.

’s Avonds combineer ik graag ademwerk met beweging door een yoga of Inner Axis sessie (van Max Strom). Als ik voel dat ik ergens tegenaan bots of als er onderhuids wat emotie zit, dan ga ik voor een verbonden ademsessie om alles gewoon te kunnen toelaten.”

Niet alle ademhalingstechnieken dienen jou evenzeer op een bepaald moment. Het is belangrijk om te gaan kijken wat jij nodig hebt.

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“‘Adembeheersing begint met adembewustzijn’, zoals ik van één van mijn teachers, Dan Brulé, leerde. Ik raad iedereen die nieuw is met ademwerk dan ook aan om te beginnen bij adembewustzijn. Hoe adem jij, waar zit jouw ademhaling, hoe voelt die aan? Door bewust te worden van je adem krijg je inzicht in hoe jij in het leven staat. En van daaruit kan je gaan kijken wat jij precies nodig hebt.

Niet alle ademhalingstechnieken dienen jou evenzeer op een bepaald moment. Het is belangrijk om te gaan kijken wat jij nodig hebt. Laat je hiervoor ondersteunen door een ademcoach, iemand waarmee het klikt, die je vertrouwt en die jou kan ondersteunen in jouw ontdekking van de adem.

Ik heb zelf een gratis ebook met een aantal basis ademhalingstips waar mensen laagdrempelig kunnen mee starten en er is natuurlijk mijn online ademstudio BREATH CLUB met geleide ademsessies die je gewoon thuis kan doen, voor elk wat wils. Ik geef deze vaak mee met mijn cliënten omdat ze zo makkelijk thuis kunnen gaan oefenen met de technieken die ze aanleren tijdens een coaching sessie. Ademen onder begeleiding lukt voor veel mensen toch iets makkelijker, het is een beetje als een actieve geleide meditatie.”

Goed om te weten: de fijne online BREATH CLUB sessies van Heidi kan je 1 maand gratis ervaren met volgende code 6TIJDFT via wearewan.com. Just breathe :)

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Just Breathe van Dan Brulé, in het Nederlands verschenen als Gewoon Ademhalen. Dit boek bevat een waaier aan ademhalingstechnieken en leuke anekdotes van de master breathworker himself.

The body keeps the score, Traumasporen in het Nederlands, van Bessel Van der Kolk. Dit is een boek dat heel wat inzichten verschaft over de impact van trauma op ons lichaam en hoe dit zich vastzet in je systeem.

Breath, in het Nederlands verschenen als Het nieuwe ademen, van James Nestor. Dit boek was een ongelofelijke eye-opener wat betreft het effect van mondademen en een waar pleidooi voor een neusademhaling!”


Heidi Baecke - WAN

Meer weten over Heidi, haar werk en haar online BREATH CLUB? Kijk op wearewan.com.
Volg Heidi via Instagram of Facebook voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: