8 x gezondheidsvoordelen van een neusademhaling (t.o.v. ademen door je mond)

Je neus is gemaakt om mee te ademen, toch ademt zo’n 25-50% regelmatig door de mond. Waarom is het zo belangrijk om door je neus te ademen? Ontdek acht opzienbarende voordelen voor je gezondheid die gepaard gaan met een neusademhaling.

Je mond is gemaakt om mee te eten, niet om mee te ademen

De voordelen voordelen van neusademhalen voor je gezondheid

In de ademwereld hoor je vaak de zin voorbij komen: “The mouth is for eating, the nose is for breathing”. Het is op alle fronten beter en gezonder om door je neus te ademen. Toch doen we het niet altijd.

Ergens op onze weg naar volwassenheid kan het ‘mis’ gaan. Als je kijkt naar baby’s, ademen ze van nature door hun neus. Het gaat zo natuurlijk en vanzelf, met ook de mooie natuurlijke neiging om vanuit de buik te ademen.

Maar we groeien op en krijgen te maken met prikkels, stress, ziekte, slechte gewoontes en heftige gebeurtenissen. Dit alles kan ervoor zorgen dat ons natuurlijke adempatroon verstoord raakt, vaak zonder dat we het doorhebben.

Waarom is een neusademhaling beter?

De neus is een fantastisch orgaan dat je alleen maar gezondheidsvoordelen oplevert - mits je hem goed gebruikt. Ontdek acht voordelen van ademen door je neus ten opzichte van ademen door je mond:

  1. De neus reguleert de lucht

    De lucht die binnenkomt via je neus, moet via twee nauwe doorgangen en heeft een langere weg te gaan naar de longen ten opzichte van ademen door je mond. De neus biedt ongeveer 50% meer weerstand dan de mond. Dit zorgt voor vertraging en stimuleert een mooi, langzaam ademhalingspatroon.

  2. De neus stimuleert een buikademhaling

    Doe een testje met jezelf: sluit je ogen en beeld je in dat je aan een bloem ruikt. Waar gaat je adem heen? Beeld je dan nog iets in: je zit op de fiets en ziet onverwacht een kat voor je wielen de weg op schieten. Je schrikt. Hoe adem je dan? Overdreven voorbeelden maar je voelt het verschil: adem door je neus en je ademt automatisch meer richting je buik. Een mondademhaling zit vaak veel hoger in je borst.

  3. Ademen door je neus maakt je kalmer

    Een adem die langzaam verloopt en diep naar je buik gaat, geeft jouw zenuwstelsel het signaal dat alles oké en veilig is. Een korte, hoge mondademhaling wekt een stressreactie op in je lichaam, een trage neusademhaling doet het omgekeerde: je wordt er kalm(er) van. Het stimuleert je nervus vagus, de belangrijkste parasympathische zenuw in je lichaam, die zorgt voor rust en herstel in je systeem. Een tragere adem betekent een tragere hartslag, lagere bloeddruk en minder spierspanning, kortom: minder stress in je lichaam.

  4. De neus werkt als natuurlijke airconditioner

    Zie de neus als de ideale klimaatcontroleur. De longen kunnen optimaal gebruik maken van de lucht die je inademt, en dus zo goed en gezond mogelijk functioneren, wanneer de lucht op temperatuur is (30+ graden). Dat is de buitenlucht natuurlijk lang niet altijd. Gelukkig is daar de neus, die ervoor zorgt dat de lucht die je inademt tiptop op temperatuur is tegen de tijd dat ze in de longen arriveert. Adem je koude lucht direct door je mond je longen in, kan dit zorgen voor irritaties.

    Dit is trouwens ook waarom mensen in noordelijke, koude gebieden langere en smallere neuzen hebben met kleine gaten: zo kan de lucht een langere afstand afleggen naar de longen, en beter worden verwarmd.

  5. De neus bevochtigt de lucht

    De slijmvliezen in onze neus zorgen ervoor dat de de ingeademde lucht wordt bevochtigd. Dit voorkomt irritatie van je luchtwegen en keel, plus, je longen kunnen zo ook beter hun werk doen.

  6. De neus filtert de lucht

    In je neus zitten slijmvliezen en trilharen en die zijn erg nuttig. Ze houden alles, of zoveel mogelijk, tegen wat niet thuishoort in jouw lichaam. Denk aan bacteriën, virussen, pollen, rook, luchtvervuiling enzovoort. Komt er toch iets binnen wat er niet hoort? Je niest het met veel kracht weer je lichaam uit, een mooi natuurlijk afweermechanisme. Lucht die via je mond je longen bereikt, is ongefilterd en neemt dus alles van buiten mee naar binnen.

  7. De neus waarschuwt

    In de neus zit ook reukslijmvlies, de neus stelt ons in staat te ruiken. Dat is niet alleen fijn wanneer je een lekkere maaltijd voor je neus krijgt, het zorgt er ook voor dat we een waarschuwing krijgen wanneer er verdachte lucht binnendringt.

  8. Het voordeel van stikstofmonoxide

    In je neus wordt stikstofmonoxide (NO, nitric oxide) geproduceerd, dat werkt als bacterie-doder en ervoor zorgt dat de luchtwegen en bloedvaten in je longen ontspannen en verwijden. Dit bevordert ook de bloedcirculatie. Leuk weetje: stikstofmonoxide heeft om die redenen een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Viagra. Een neusademhaling bevordert de productie van NO. Nog een leuk weetje: neuriën zorgt voor de aanmaak van 15 x meer stikstofmonoxide, lees meer in dit artikel.

Verander je adempatroon: word je bewust van je ademhaling

Adem jij soms door je mond en wil je dit patroon doorbreken? Stap één is je bewust worden van je ademhaling. Ga er dus zoveel mogelijk op letten, tijdens je dag. Let op hoe je ademt in verschillende situaties, kun je daar verschil in opmerken? En kan je, wanneer je opmerkt dat of wanneer je door je mond ademt, de adem omzetten in een rustige neusademhaling?

Hoe meer je dit voor elkaar krijgt, hoe meer je patronen gaat doorbreken en je je lichaam een beter, gezonder adempatroon gaat aanleren. Als met alles: oefening baart kunst.

Wil je de beste tips en handvaten ontvangen om met een betere ademhaling aan de slag te gaan? Volg dan de Basiscursus Ademwerk.


Bekijk ook: