Waarom ademen een diepe vorm van ontspanning is - het verhaal van ademcoach Renske Lemstra

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van ademcoach Renske Lemstra.

Iedereen verdient het om de pure magie van de adem te leren kennen.
— Renske Lemstra

Renske Lemstra - Liquid Breath® Ademcoach

Renske Lemstra - Liquid Breath Ademcoach Friesland

Ontmoet Renske Lemstra. Een nuchtere Friezin met een grote liefde voor adem en persoonlijke ontwikkeling. En een heel warm en open hart. Ik kwam Renske voor het eerst tegen in Eindhoven, bij de teacher training van Liquid Breath®: een zachte, liefdevolle maar erg krachtig werkende ademmethode. Het was prachtig daar haar stralende bevlogenheid te kunnen zien, en hoe ze inmiddels haar talent voor het begeleiden van anderen in de adem met de wereld deelt.

Je kunt bij Renske terecht voor individuele sessies, ademavonden en -ochtenden (groepen), persoonlijke ademreizen (ademwerk in combinatie met coaching), wekelijkse Breathe & Relax lessen en haar One day retreat (YIN yoga en ademwerk). Alles vanuit de zachte kracht van Liquid Breath®.

Hoe is Renske zelf bij de adem - en specifiek Liquid Breath® - terecht gekomen, en wat heeft het haar gebracht? Je leest het hier, dit is het verhaal van Renske Lemstra.

Een ademsessie Liquid Breath® is een magische manier om te ontwaken. Het brengt de adem samen met bewustzijn.

Renske, wat is de drijfveer voor jouw werk als ademcoach?

“Ik geloof erin dat wanneer jij jezelf op nummer één zet in je leven, je kunt leven vanuit vertrouwen en flow. Je hebt namelijk altijd een keuze. In mijn werk als ademcoach help ik vrouwen in zachtheid en verbinding met de reis van hun hoofd naar hun hart.

Mijn missie is om anderen te inspireren en in beweging te brengen. Zodat de vrouwen die ik begeleid zichzelf weer op nummer één kunnen zetten, vanuit een volledige verbinding met zichzelf. Waarom? Omdat ik vind dat iedereen het verdient om de pure magie van de adem te leren kennen. Een ademsessie Liquid Breath® is een magische manier om te ontwaken. Liquid Breath® brengt de adem samen met bewustzijn. Van doen naar zijn.

Een Liquid Breath® sessie is pure selfcare, een écht moment van ontspanning. Voel jij je onrustig en gespannen, heb je het gevoel altijd ‘aan’ te staan en (te) weinig tijd voor jezelf te hebben? Ga je altijd maar door en door? Voelen je schouders en nek gespannen? Heb jij geen tijd om te voelen, omdat je to-do eindeloos blijft? Graag laat ik je kennismaken met de pure magie van adem, en begeleid ik je op de reis van je hoofd naar je hart.”

Mijn tranen konden weer stromen, maar nog veel belangrijker: ik durfde ze te laten zien.
Renske Lemstra - Liquid Breath Ademcoach Friesland

Wat is de aanleiding geweest van jouw persoonlijke zoektocht?

“Na een jarenlange relatie waarin ik mezelf niet op nummer één zette, was ik mezelf helemaal kwijt. Ik ervaarde dagelijks stress en kreeg allerlei lichamelijke klachten. Ik ging over mijn grenzen, liep mezelf constant voorbij en was alleen maar aan het ‘zorgen’ voor anderen. Ik voelde me onzeker, kropte mijn emoties op en leefde op de automatische piloot. Dit was duidelijk niet wat ik wilde.

Ik koos ervoor om aan mezelf te gaan werken. Dankzij individuele coachtrajecten, veel verdieping in persoonlijke ontwikkeling, ademwerk en allerlei andere dingen leerde ik mezelf steeds meer kennen. Ik kwam meer en meer in verbinding met mezelf en kreeg ruimte om te ‘voelen’. Hoe voel ik me? Wat voel ik? Wat heb ik nodig? Ik kon mijn tranen weer laten stromen, maar nog veel belangrijker: ik durfde ze te laten zien. Ik begon steeds meer te leven in plaats van geleefd te worden.”

Ik kan naar nog zoveel psychologen gaan en gesprekken voeren, maar juist vanuit de adem, vanuit rust en ontspanning, kan ik mijn lichaam weer voelen.
Ik kan naar nog zoveel psychologen gaan of gesprekken met anderen voeren, maar juist vanuit de adem, vanuit rust en ontspanning, kan ik mijn lichaam weer voelen.

Hoe ben je bij Liquid Breath® terecht gekomen in dit proces?

“Toen mijn fysio tegen me zei: 'Ik zou je graag een ademhalingsoefening willen meegeven', kreeg ik eerst het filmpje van Wim Hof doorgestuurd. De opdracht was om hier eens mee te oefenen, om daarna de volgende stap te kunnen maken. Kom maar op, dacht ik. Ik wilde natuurlijk weten wat die volgende stap zou zijn.

Ik ging met Wim Hof aan de slag en wow, wat was dat fijn! Voor de volgende stap was het advies een verbonden ademsessie te ervaren. Ik ben vervolgens zelf gaan zoeken naar een zachte vorm van verbonden ademen, en zo kwam ik bij Liquid Breath® terecht: een magische, toegankelijke en zachte ademhalingsmethode die voorbij alle technieken gaat.

Op vrijdagavond stuurde ik Cora Verkuilen, de grondlegger van de methode, een berichtje via Instagram, en op zaterdagochtend reageerde ze met 'Zullen we even bellen?'. Vanaf dat moment veranderde er iets in mijn leven. Al snel voelde ik, dit is het. Ik kan naar nog zoveel psychologen gaan of gesprekken met anderen voeren, maar juist vanuit de adem, vanuit rust en ontspanning, kan ik mijn lichaam weer voelen. Voelen wat er is: emotie, pijn, vertrouwen en liefde. Vanuit de verbinding met mezelf.

Cora Verkuilen is trouwens ook echt een magische vrouw. De methode Liquid Breath® kwam tot haar tijdens een dolfijn retreat in Mozambique in 2018. Ze heeft het niet bedacht, ze heeft het ontvangen. Als een 'GIFT' (dat is ook de titel van een sessie Liquid Breath en staat voor Grounding, Intentions, Freedom breathing en Trance state, red.) van twee dolfijnen, die minuten om haar heen bleven zwemmen.”

Kan je uitleggen hoe Liquid Breath® jouw leven heeft veranderd?

“Liquid Breath® heeft mij ontzettend veel gebracht, en dat doet het nog steeds elke dag. De adem is zo magisch. Het geeft ruimte voor rust, ontspanning, emoties en zachtheid. Ruimte voor mezelf. Ik weet dat ik altijd terug kan vallen op het veilige gevoel dat de adem mij geeft. Het is prachtig om in zachtheid van je hoofd naar je lichaam te zakken, naar je hart. Ademen is een diepe vorm van ontspanning en brengt me volledig in verbinding met mezelf.

Door veel sessies Liquid Breath® te doen, kwam er ruimte voor vragen als: Wat wil ik? Waar heb ik behoefte aan? Wat maakt mij gelukkig? Zo kon ik steeds meer voor mezelf klaarstaan in plaats van alleen maar voor een ander. Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens dit proces, is dat ik voor mezelf mag kiezen en mezelf op nummer één mag zetten. Die keuze heb je altijd.”

Ik plan bewust ‘Breathe & Relax’ momentjes voor mezelf in: 30 minuten om te ademen en te ontspannen.

Hoe zien jouw dagen eruit, heb je een vast ademritueel?

“Mijn wekker gaat elke dag om 5.45 uur. Ik begin mijn dag met ademen (Liquid Breathing en drie rondjes Wim Hof) of een fijne meditatie, en daarnaast schrijf ik heel graag. Twee of drie keer per week plan ik voor mezelf 'Breathe & Relax' momentjes, dan neem ik 30 minuten de tijd om te ademen en te ontspannen.

Liquid Breath, de zachte adem, helpt mij om in mijn lichaam te komen, te voelen, ontspannen en alle spanning af te blazen. Daarnaast helpt schrijven in mijn journal om in te checken bij mezelf, bewust aandacht te geven aan het nu en dankbaar te zijn voor wat er is. Voor het slapen gaan gebruik ik graag de app van House of Deeprelax. In deze app vind je fijne meditaties, ademoefeningen en yoga nidra sessies.”

Wanneer ademwerk nieuw is voor je, is het fijn om te starten met adembewustzijn. Als een onafhankelijke getuige neem je jouw adem waar, zonder er iets aan te veranderen.
Ik kan naar nog zoveel psychologen gaan of gesprekken met anderen voeren, maar juist vanuit de adem, vanuit rust en ontspanning, kan ik mijn lichaam weer voelen.

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“Zelf ben ik een aantal jaren geleden gestart met de Wim Hof ademhaling. Drie rondes van 30 keer ademhalen. Er zijn verschillende ademoefeningen te vinden, maar het Wim Hof filmpje van 11 minuten deel ik toch wel snel met mensen om mij heen. Het is fijn om mee te starten: toegankelijk en een duidelijke begeleiding. Zo ervaar je in 11 minuten wat de adem met jou kan doen. Omdat ik me veelal focus op de zachte YIN ademhalingsmethode Liquid Breath®, adviseer ik vaak wel om 'zacht' te ademen tijdens de Wim Hof ademhaling.

Het is ook heel fijn om te starten met adembewustzijn. Als een onafhankelijke getuige neem je jouw adem waar, zonder er iets aan te veranderen. Adem je door je neus of door je mond? Waar voel je de adem in jouw lichaam bewegen? Vervolgens kun je gaan spelen met jouw adem!

Kijk vooral ook naar waarnaar je op zoek bent. Als een individuele ademsessie jou aanspreekt, kijk dan vooral naar wát jou daarin aanspreekt. Wat wil je ophalen, wat wil je eruit halen? Wat ik in elk geval wil meegeven: Liquid Breath® is er voor iedereen. Ik geloof erin dat dit de manier van ademen is die we op dit moment heel hard nodig hebben in deze veranderende wereld. Het is juist de zachtheid, het vertrouwen, het ontvangen en het ‘zijn’ waar wij nog meer in mogen stappen.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Gewoon ademhalen van Dan Brulé, voor als je meer wilt weten over ademhalen. Het is een inspirerend boek met fijne ademhalingsoefening die direct toepasbaar zijn. Het boek Van klacht naar kans van Juriaan Galavazi leert je om naar je lichaam te luisteren. Heel waardevol.”


Renske Lemstra

Meer weten over Renske en haar werk? Kijk op www.renskelemstra.nl.
Volg Renske via Instagram voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: