Ontdek de magie van Liquid Breath - verslag van de teacher training

Hoe is het om deel te nemen aan de Teacher Training van Liquid Breath, bij Cora Verkuilen? Ik dompelde me erin onder. Lees hier mijn bevindingen.

Liquid Breath brengt je van je hoofd terug in je lichaam. Het is zacht, inzichtgevend, verdiepend en diep ontspannend. Het gaat ver voorbij technieken.

Liquid Breath, een helende en diep ontspannende ademmethode

Je hebt ademtechnieken in alle soorten en maten. Wim Hof, Transformational Breath, Rebirthing Breathwork, Bewust Verbonden Ademwerk… Allemaal super krachtig en met grote helende effecten. Zo ook Liquid Breath, al past deze methode niet helemaal in dit rijtje. Waarom?

Ten eerste is Liquid Breath geen techniek, er zijn geen richtlijnen hoe je ‘moet’ ademen. Het is eerder een gevoel, een staat van zijn. Aangezien het wel een bepaalde opbouw en vaste onderdelen heeft, is ‘methode’ waarschijnlijk het beste woord. Een methode die ver voorbij de technieken gaat.

Ten tweede is Liquid Breath een yin-breath: een zachte manier van ademhalen, waarbij je in feite niets hoeft te doen. Veel ademtechnieken zoals die van Wim Hof of Transformational Breath benadrukken met name het mannelijke aspect, en zijn erg yang, erg van het ‘doen’. De focus ligt hier op de inademing, terwijl je je bij Liquid Breath juist meer op een ontspannen uitademing focust. Je leert in zachtheid en diepte je adem los te laten en te ontvangen. Via de adem kom je dieper in je lichaam, waardoor de zwaarte kan verdwijnen. Je gaat je zacht en open voelen, vloeibaar en in flow. Liquid dus.

Pas toen ik met Liquid Breath in aanraking kwam, ging ik inzien dat de kracht juist in de zachtheid zit.

De magie van Liquid Breath

Tussen mijn twintigste en veertigste heb ik voornamelijk ‘yang’ geleefd. Stilzitten was geen optie, ik was altijd in de doe-modus en stond continu aan. Hoe bewuster ik ben geworden van mijn lijf, mijn gevoel en mijn behoeftes, hoe meer ik heb ingezien dat al dat harde werken eigenlijk helemaal niet bij me past. En dat het ook anders kan. Zachter vooral.

De fascinatie voor de ademhaling is bij mij geboren dankzij mijn eerste ervaring met de Wim Hof ademhaling. Een heel krachtige ademhaling dus, met een evenzo krachtig effect. Pas toen ik met Liquid Breath in aanraking kwam, ging ik inzien dat er juist in de zachtheid, in het vrouwelijke, in het niet-doen, ook immense kracht kan zitten. Misschien juist nog wel meer.

Telkens nadat ik in Eindhoven was voor een sessie Liquid Breath met Cora Verkuilen (de ‘creator’ van deze methode), gebeurden er magische dingen in mijn leven. Hoe en waarom precies, is niet te omschrijven. Maar iets in Liquid Breath laat me verbinden met een groter geheel. En op een dieper niveau met mezelf.

Toen Cora bij me polste of ik niet de teacher training wilde meedoen, twijfelde ik in eerste instantie. Ik had geen ambities om ademwerk direct door te gaan geven (anders dan ik doe via dit platform), dus waarom dan de teacher training? Maar iets bleef kriebelen, alsof er een cadeautje op te halen was. Klaar om te worden uitgepakt.

Oké! Ik deed mee.

Liquid Breath Cora Verkuilen

Teacher Training Liquid Breath

Er zijn op dit moment vier verschillende modules Liquid Breath die je kunt volgen bij Cora Verkuilen op haar headquarters in Eindhoven. Module 1: de GIFT. Module 2: de SHIFT. Module 3: Werken met groepen. Module 4: Zakelijk & zelfverzekerd.

De GIFT en de SHIFT staan voor de twee variaties waarin Liquid Breath komt. De SHIFT is een kortere (± 15 min) fysieke- en ademactivatie, om je in balans te brengen, te versterken, verzachten en je frequentie te verhogen. De GIFT is een ± 45 minuten durende diepe, meestal liggende ademhalingssequentie om fysieke pijn, stress en spanning los te laten en om lichaam, geest en spirit te verzachten.

De laatste variant, de GIFT, staat centraal in de eerste module die ik bij Cora heb gevolgd. GIFT is het acronym voor de verschillende stadia die je tijdens een sessie doorloopt:
Grounding - Intentions - Freedombreathing - Trance State. Hoe de methode precies werkt, kan ik omscrhijven, maar dat zegt niet zoveel. Je moet het vooral ervaren om de diep ontspannende werking te begrijpen.

You can always relax more.
— Cora Verkuilen

Ervaringen Liquid Breath Teacher Training

Cora Verkuilen - Liquid Breath

Cora Verkuilen - Liquid Breath

Module 1, de GIFT, bestaat uit twee trainingsdagen, waarin je deze GIFT-sessie zowel leert ontvangen als leert geven aan een ander. De opleiding is geschikt en toegankelijk voor je eigen ontwikkeling of om dit helende ademwerk professioneel in te zetten.

De groep waarmee ik Module 1 in ging, weerspiegelde dit mooi. Allemaal vrouwen (Liquid Breath is ook erg vrouwelijk, wat overigens niet inhoudt dat het niet voor mannen is!), met een achtergrond in onder meer yoga, meditatie, massage, coaching en ontspanning. Liquid Breath is in al deze gevallen een waardevolle toevoeging.

Tijdens deze basisopleiding leer je Liquid Breath verkennen, door zelf veel te ervaren. Boven alles leer je de GIFT geven, de ± 45 minuten activatie van Liquid Breath.

De geest van Liquid Breath daalt altijd in

De basisopleiding bestaat uit twee dagen, met een week ertussen. Twee dagen, is dat niet wat kort? Ik vroeg het me af. Maar inmiddels kan ik zeggen dat Cora gelijk had toen ze op dag één zei: ‘De geest van Liquid Breath daalt altijd in’.

Door te ervaren, door te doen, door je er in onder te dompelen, kom je vanzelf op een punt dat het ineens ‘klikt’. En waar je in het begin nog onwennig kan zijn, gaat het vanaf dat moment bijna als vanzelf. Mooi om te ervaren, en ook om dit te zien bij de rest van de deelneemsters.

Liquid Breath komt niet met dikke boeken en instructiemanuals. Er is een hand-out met de basics, met hierin vooral ook veel ruimte voor je eigen notities. Liquid Breath is wat dat betreft niet een reguliere training, het is ook niet goed uit te leggen. Het is een methode die de ervaring voorop stelt. Een ervaring van ‘niet-doen’, van puur ontvangen. Juist vanuit deze ervaring kom je op diepere lagen en ontvang je alles wat je nodig hebt om Liquid Breath te kunnen doorgeven. En ook al is dat laatste niet je intentie, dan zijn deze twee dagen nog steeds een dikke aanrader voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

We zijn allemaal met vlag en wimpel geslaagd :)

Meer over Liquid Breath

Liquid Breath heeft een bijzonder ontstaansverhaal, Cora Verkuilen legt uit hoe de methode tot haar is gekomen in dit interview:

HOE JE JE LICHAAM, LEVEN EN MIND KAN MEESTEREN VIA DE ADEM. LIQUID BREATH TEACHER CORA VERKUILEN

Alles over de opleiding vind je op Liquidbreath.com. Hier vind je voor €14,95 ook een online sessie de GIFT, zodat je het zelf kunt ervaren 🤍