Herstellen van Covid-19? Ademen en opera zingen helpt

Wanneer je Covid-19 hebt gehad, kan het vaak nog een flinke poos duren voordat je écht weer de oude bent. Weinig energie, kortademigheid en vaak ook angstgerelateerde klachten: veel mensen hebben er lang last van. In Engeland hebben ze hier een goed werkende formule voor gevonden: het ENO Breathe-programma, ontwikkeld door de Nationale Opera.

ENO Breathe: zingen, ademen en kalmeren

ENO Breathe is een samenwerking tussen de Engelse Nationale Opera (ENO) en de UK National Healthcare Services en biedt patiënten die herstellen van Covid-19 een programma aan bestaande uit ademhalings- en zangtechnieken gecombineerd met mentale zelfhulp tools. Na een succesvolle pilotperiode van zes weken wordt het programma nu verder uitgerold in de UK - want het werkt.

Deelnemers rapporteren positieve effecten op zowel hun fysieke als mentale gezondheid. De makers van ENO Breathe hebben al hun muzikale en medische kennis samengevoegd en hier zelfmanagement tools aan toegevoegd, waardoor een holistisch online programma is neergezet dat dus goed blijkt te werken voor mensen met kortademigheid en de angst die hierbij komt kijken, als gevolg van corona.

Beter herstellen van Covid-19 met ademhalingstechnieken en slaapliedjes

Het ENO Breathe-programma geeft tools en technieken waarmee patiënten constructief aan een beter adempatroon werken. De makers hebben het bovendien leuk en aantrekkelijk gemaakt: de ademhalingsoefeningen doe je met name door te zingen. In het bijzonder door het zingen van slaapliedjes, omdat slaapliedjes alle culturele grenzen overschrijden, voor iedereen toegankelijk zijn en natuurlijk specifiek bedoeld zijn om kalm van te worden.

Onder leiding van professionele operazangers krijgen deelnemers ademhalings- en zangoefeningen, vanuit het idee dat juist de technieken die bij opera worden toegepast een bepaalde fysieke coördinatie en emotionele expressie met zich mee brengen, die blijkbaar heel heilzaam werkt. En dan helemaal wanneer je het in groepsverband doet, met lotgenoten, het schept een versterkende en helende band.

Zie onder mooie reacties van deelnemers van het ENO Breathe-programma, over hoe het ze tijdens herstel van langdurige en hardnekkige COVID-klachten heeft geholpen, zowel fysiek als emotioneel.

Nederlandse overheid: kijkt U mee?
Meer info: Eno.org.

Het ENO Breathe-programma geeft tools en technieken waarmee coronapatiënten constructief aan een beter adempatroon werken.


Bekijk ook: