De helende werking van muziek in combinatie met ademhalingsoefeningen

Muziek heeft een positieve uitwerking op lichaam en geest. Bewust ademen heeft dat ook. En wat als je die twee nu combineert? Dan heb je een enorm krachtige tool in handen. Ontdek hier waarom.

Trillingen, energie en frequenties

Alles in en om ons heen bestaat uit trillingen, uit energie. En dan hebben we het niet alleen over de dingen waarvan je weet dat het een frequentie heeft, zoals radiosignalen, WiFi, sonar, of licht. Als je op het kleinste niveau kijkt, bestaat alles - of dat nu een bankstel, een vliegtuig, een t-shirt, een plant of een menselijk lichaam is, uit energie, uit een frequentie, uit een trilling.

Ook de aarde trilt in een bepaalde frequentie. Tussen het aardoppervlak en de bovenste laag van de atmosfeer is altijd een trilling van een elektromagnetisch veld aanwezig. Dit wordt ook wel de Schumann resonantie genoemd, de ‘hartfrequentie’ of de ‘hartslag’ van moeder aarde. In de oudheid maakten ze gebruik van deze frequentie om het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren dan wel te versterken, en om mystieke ervarigen op te roepen. En die ‘wetenschap’ zie je tegenwoordig ook steeds vaker worden toegepast, onder meer in de vorm van muziektherapie en sound healings.

Wij mensen zijn daarnaast ook een actieve productent van trillingen. Hersenscans tonen aan dat gedachten en emoties ook een frequentie hebben. Positieve gedachten hebben een hoge trilling, en negatieve gedachten een lage trilling. Bedenk dus goed wat je denkt - of probeer je daar in elk geval zo bewust mogelijk van te zijn. Alles is energie.

Wij mensen zenden en ontvangen continu frequenties

Alles heeft dus een trilling, en alles staat met elkaar in verbinding. Ook al kun je die trillingen niet (altijd) met het blote oog zien. Wij mensen hebben een fijngevoelige antenne en staan in contact met alles en iedereen om ons heen: we zenden én ontvangen continu frequenties.

Elke frequentie die we ontvangen, komt ons lichaam binnen en geeft een bepaalde energie, een bepaalde emotie. Want emotie (‘e-motion’) staat voor ‘energy in motion’: energie in beweging. Je kan die frequenties niet altijd zien, maar wel voelen. Als je bijvoorbeeld een kamer binnenloopt waar twee mensen net ruzie hebben gehad, voel je dit aan de energie in de ruimte, er hangt een lage trilling. Deze lage trilling pik je op, en die heeft impact op jouw trilling, en zo ook op jouw emoties.

Emoties hebben op hun beurt weer een grote invloed op je zenuwstelsel en de werking van je lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld lange tijd in stress of angst leeft (lage trillingen), heeft dit een negatieve uitwerking op je gezondheid. Het lichaam verkrampt en verzuurt en kan simpelweg niet optimaal functioneren in een toestand van (langdurig) lage frequenties. Wanneer je echter meer positieve emoties ervaart (hoge trilling) gebeurt het omgekeerde: je lichaam komt in een staat van rust, herstel en heling.

De link tussen frequenties, muziek, ademhaling en onze gezondheid

Simpel gezegd: hoe hoger de frequenties, hoe gezonder de emoties, hoe gezonder je lichaam. Om die reden zijn frequenties misschien wel de belangrijkste factor voor onze gezondheid. Het is dan ook zeer raadzaam aandacht te besteden aan de trilling van je lichaam, als je gezond, kalm en gelukkig door het leven wil gaan.

De vraag is nu natuurlijk: hoe kan je zelf deze frequenties beïnvloeden? Een externe positief werkende trilling tot je laten komen in de vorm van muziek is er een van. Muziek werkt enorm krachtig, het komt direct als trilling bij je binnen. En dat weet je ook uit ervaring: hoe opbeurend of kalmerend bepaalde muziek kan werken en welke directe impact dit heeft op je emoties.

De impact van muziek op emoties

Wanneer je muziek in een bepaalde frequentie luistert, beïnvloedt dit de trilling - en dus de emoties - in je innerlijke systeem. Want een emotie - in welke vorm dan ook - kan je zien als energie die continu door je lichaam stroomt. Je ziet het niet, maar je voelt het wel degelijk.

Wanneer je ontspannende muziek luistert met een bepaalde frequentie, daalt je cortisolgehalte (stresshormoon), vertraagt je hartslag en ervaar je meer innerlijke rust. Muziek ontprikkelt en onspant je zenuwstelsel en geeft je een gevoel van kalmte en veiligheid. Emoties worden zachter en liefdevoller, met als gevolg dat je lichaam beter in een staat van rust, verbinding, herstel en heling kan komen.

Enkele onderzoeken naar de relatie tussen muziek, frequenties en gezondheid:

Music Tuned to 440 Hz Versus 432 Hz and the Health Effects
Music tuned to 432 Hz versus music tuned to 440 Hz for improving sleep in patients with spinal cord injuries
Effect of 528 Hz Music on the Endocrine System and Autonomic Nervous System

De impact van ademhaling op emoties

Je ademhaling en je emoties zijn ook nauw met elkaar verweven en hebben een continue wisselwerking. In feite is het heel simpel (maar niet altijd even makkelijk): wanneer je op een rustige manier ademt, ga je je ‘vanzelf’ rustiger voelen. Het een is een direct gevolg van het ander.

In je hersenen zitten neuronen die continu je ademhaling in de gaten houden, als een soort interne spionnen. Deze neuronen zenden signalen uit naar je amygdala (het stukje brein dat zorgt voor het aansturen en verwerken van emoties) op basis van wat zij zien in jouw adempatroon. En zo heeft jouw adempatroon invloed op welke emoties je ervaart.

Bij een kalme, ritmische ademhaling vertellen de neuronen aan je amygdala dat alles okay, veilig en onder controle is. Deze zal vervolgens reageren met het uitzenden van een bepaalde frequentie, in de vorm van kalme, fijne, vredige of liefdevolle emoties.

Adem je echter grillig, (te) veel, oppervlakkig of gejaagd, krijgen je hersenen een geheel ander signaal: ‘alertheid is geboden, maak je klaar om te vechten of vluchten’. Je hartslag en je bloeddruk gaan omhoog, en je spieren spannen zich aan. Hierbij horen geen kalme emoties, maar komen juist gevoelens van angst, stress, alertheid, frustratie of woede vrij.

Je ademhaling heeft zodoende dus een enorme impact op hoe jij je emotioneel voelt. En je emoties hebben op hun beurt weer een enorme impact op de werking van je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Door bewust tijd en aandacht te besteden aan jouw ademhaling (door het dagelijks doen van kalmerende ademhalingsoefeningen) kun je jouw emoties beter reguleren, jouw frequentie hoog houden en zo ook zorgen voor een goede, gezonde werking van je lichaam en je geest. Lang leve de adem 🙏

Enkele onderzoeken naar de relatie tussen ademhalen en (emotionele) gezondheid:

The role of deep breathing on stress
Improvements in well-being and cardiac metrics of stress following a yogic breathing workshop
The Effectiveness of Diaphragmatic Breathing Relaxation Training for Reducing Anxiety

Ademhalen op muziek: een krachtige, helende combinatie

Nu je weet hoe krachtig en helend muziek / frequentie werkt voor je gezondheid, en hoe de adem dat ook doet, is natuurlijk de vraag: wat als je die twee combineert, hoe krachtig zou dat zijn?

Precies vanuit die gedachte hebben ik (Nikki, The Breathwork Movement) en componist Adrian Kuipers de handen ineen geslagen om een speciaal album met ademhalingsmuziek te maken, op basis van kalmerende en helende frequenties (in 432 en 528 Hz, voor de kenners). We hebben er heel wat uurtjes luisteren, ademen en ontspannen opzitten en zijn dan ook super trots en dankbaar dat we dit nu met jou en de rest van de wereld kunnen delen.

In het album ‘Breathing Music’ vind je maar liefst 16 verschillende audiofiles waarop je kunt mee ademen, heel makkelijk en intuïtief. Je hoeft niet te tellen of na te denken, maar volgt simpelweg het ritme van de muziek. We hebben ons voor dit album gebaseerd op drie krachtige en kalmerende ademhalingsoefeningen die je emoties helpen reguleren en je gezondheid bevorderen: Box Breathing, Hartcoherentie en de 4-7-8 Ademhaling. De oefeningen komen steeds in twee lengtes, 5 en 10 minuten, zodat je het altijd goed kunt inpassen in je dag en zo ook echt de helende effecten kunt gaan ervaren.

Het is een oprecht prachtig album geworden! Al zeg ik het zelf. Ik heb er zelf erg veel baat bij, en hoop dat dit voor jou ook gaat gelden. Klik op de button voor meer info over het Breathing Music album en om jouw ademhalingsmuziek te bestellen:



Bekijk ook: