Hoe je via je ademhaling kunt herstellen van een whiplash en hersenschudding - Het verhaal van Steven Zwerink, Ademwinst

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademfysioloog Steven Zwerink van Ademwinst.

Met een paar simpele ademhalingsoefeningen, startte mijn interne harde schijf weer op. Ik wist niet wat ik meemaakte!

Ademfysioloog Steven Zwerink, Ademwinst

Steven Zwerink (Ademwinst) is ex-topsporter, digital nomad, ondernemerscoach en ademfysioloog, ademcoach en -trainer.

Steven Zwerink, Ademwinst.

Steven Zwerink (Ademwinst) is ex-topsporter, digital nomad, ondernemerscoach en ademfysioloog, ademcoach en -trainer.

Samen met zijn vrouw Diana leeft Steven sinds 2011 als locatie-onafhankelijk ondernemer en reizen zij tweeën (en sinds 2015 ook met hun inmiddels 3 kinderen) met name door de landen in Centraal Amerika, maar ook de VS, India en Thailand. Hun favoriete land is Mexico. Dat is ook de plek waar Steven na een fietsongeluk een hersenschudding en whiplash opliep. Dat ongeval heeft hem uiteindelijk de kracht van de adem doen ontdekken.

In 2020 is Stevens bedrijf Ademwinst ontstaan. Hiermee begeleidt hij anderen, middels ademhalingstechnieken, met meer controle, focus en rust in het leven. Ademwinst richt zich in principe op iedereen die ‘ademwinst’ wil behalen, maar Steven heeft specifiek ervaring met sporters, nekklachten (whiplash) en ondernemers met stress en burn-outklachten.

De kracht, de rust en de focus die ik ervaar sinds bewust ademhalen onderdeel is geworden van mijn dagen, kan ik niet beschrijven, alleen maar doorgeven.
Steven Zwerink (Ademwinst) is hersteld van een hersenschudding en whiplash dankzij de ademhaling.

Steven in de ambulance na zijn fietsongeluk in 2018.

Steven vertel: herstel van een hersenschudding en whiplash dankzij de ademhaling, hoe is dat gegaan?

“Tijdens een trainingsrit op mijn racefiets in 2018 in Mexico, ben ik van achter aangereden. Een zware hersenschudding en whiplash waren het gevolg. Ik had problemen met mijn geheugen, slaap, concentratie en zelfs andere talen spreken lukte niet meer.

In het medische circuit kon niemand mij echt helpen, het was een heel proces… totdat ik via een fysiotherapeut bij toeval een ademhalingstechniek leerde, genaamd ‘Epiphora’. Met een paar simpele oefeningen, startte mijn interne harde schijf weer op, zo voelde het. Ik wist niet wat ik meemaakte!

Ik boekte een enorme winst en vooruitgang, en dat alleen door anders ademhalen? Ik kon het bijna niet geloven. Sindsdien ben ik in de wondere wereld van ademhalen gedoken en sinds 2020 is mijn bedrijf Ademwinst een feit. Mijn pad heeft me geleid langs bekende ademmethodes zoals Wim Hof, Buteyko, Holotropic en Pranayama en minder bekende oefeningen en theorieën zoals Epiphora.

Ondertussen zijn deze oefeningen onderdeel van mijn dagelijks leven. Ik adem zoveel mogelijk door mijn neus. Ik douche iedere dag koud (het liefst om 07.00 uur ’s ochtends in onze tuin). En afhankelijk van de staat van mijn lijf en hoofd, pas ik verschillende oefeningen toe.”

Wat is voor jou de grootste eye-opener geweest bij het ‘anders ademhalen’?

Steven Zwerink (Ademwinst) over de kracht van de ademhaling, koudetraining, neusademen en co2-tolerantie.

Een koude douche in de achtertuin.

“CO2 is voor mij het magische codewoord in ademhaling. Ik heb inmiddels al mijn andere werk opgegeven voor de kracht van ademhalen en wil zoveel mogelijk mensen in hun ware kracht zetten. Dit doe ik door ze de kennis en oefeningen mee te geven voor optimaal ademhalen.

Ik train veel met CO2-tolerantie, wandelend, zittend en liggend. Daarnaast begeleid ik mensen met de oefeningen van Wim Hof (ik heb de Wim Hof Fundamentals training afgerond) en is Epiphora een specifieke oefening voor mensen met Reuma en Fibromyalgie.”

Ik merk een grotere verbondenheid met en dankbaarheid voor de wereld om me heen. Er is een soort rust over me heen gekomen die bijna niet te verstoren is.
Steven Zwerink (Ademwinst) is ex-topsporter, digital nomad, ondernemerscoach en ademfysioloog, ademcoach en -trainer.

Ademtraining in Costa Rica.

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

“Mijn leven staat volledig in het teken van ademhalen en dat is met een reden. De kracht, de rust en de focus die ik ervaar sinds bewust ademhalen onderdeel is geworden van mijn dagen, kan ik niet beschrijven, alleen maar doorgeven.

Ik geniet meer van het leven, ben gestopt met koffie en alcohol drinken en gestopt met roken - dat stak nog steeds af en toe de kop op. Daarnaast zijn mijn sportieve prestaties vooruitgegaan, ik ben minder geblesseerd en heb een groter duurvermogen. Ook kan ik nu sporten zonder dat ik de snelste hoef te zijn, maar gewoon flink genieten van mijn lijf en de gezamenlijke inspanning.

Daarnaast merk ik een grotere verbondenheid met en dankbaarheid voor de wereld om me heen. Er is een soort rust over me heen gekomen en die is bijna niet te verstoren.”

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Neusademhaling is helemaal mijn ding. Inademen door mijn mond voelt als een zonde... Ik merk dat ik het heerlijk vind om hard te lopen of te fietsen op de racefiets met een optimale neusademhaling van 5,5 seconde in en 5,5 seconde uit.

Daarnaast doe ik bijna dagelijks een 'paar rondjes hoffen', oftewel de Wim Hof Methode vlak voor de lunch en ik sta iedere ochtend na wat rekken en strekken drie tot vier minuten onder de koude douche. Voor het slapen gaan mag ik graag een vierkantje ademhalen (box breathing) of de zogeheten 4-7-8 methode toepassen om in slaap te vallen. En sinds vier weken plak ik een stukje Myotape om mijn mond om zeker weten met mijn mond dicht te slapen.”

Het maakt niet uit hoeveel je eet, sport, beweegt of hoe jong of oud je bent; als je teveel ademt heeft het allemaal minder effect. It all starts with the breath.

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Begin rustig en laat je altijd begeleiden door een specialist. Iedere oefening moet goed en fijn voelen. Zelfs oefeningen die een beetje uitdagend mogen zijn zoals CO2-tolerantie training - dat een pittige oefening is vergelijkbaar met krachttraining - moeten goed voelen. Als het niet fijn voelt, stop er dan mee en probeer het later nog eens.

En begin met de simpelste maar moeilijkste oefening die er is: mondje dicht en adem minder, niet meer! Het maakt niet uit hoeveel je eet, sport, beweegt of hoe jong of oud je bent; als je teveel ademt heeft het allemaal minder effect. It all starts with the breath.

Meer ontdekken over de kracht van de adem? Dit zijn de boeken die Steven aanraadt te lezen:


Steven Zwerink - Ademwinst

Wil je meer weten over Steven en zijn werk, zie: Ademwinst.nl.
Volg Ademwinst via Instagram voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: