Hoe je met hartcoherentie letterlijk de spanning uit je lijf kunt wegademen - Hartcoherentiecoach Isabel Degroote legt uit

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het verhaal van Isabel Degroote, gespecialiseerd in hartcoherentie en chronische hyperventilatie.

Hartcoherentie was voor mij een echte eye-opener: zo een prachtige, eenvoudige, maar wonderbaarlijke techniek.

Isabel Degroote - hartcoherentie en chronische hyperventilatie coach

Isabel Degroote Hartcoherentie Chronische Hyperventilatie

Nadat Isabel Degroote een aantal jaar terug over haar grenzen heen ging, volgde de zoektocht om meer rust en balans in haar leven aan te brengen. Veel technieken als yoga en meditatie brachten rust, maar de echte eye-opener kwam pas toen hartcoherentie op haar pad kwam.

Hoe dit is gegaan, wat het Isabel heeft gebracht en wat het ook voor jou kan doen, dat lees je hier. Ontmoet Isabel Degroote.

Isabel, wil je jezelf voorstellen?

“Zeker, ik ben Isabel Degroote en kom uit het mooie West-Vlaanderen. Ik ben sociaal verpleegkundige, het zorgen voor anderen staat mijn hele loopbaan al centraal. Ik bied hartcoherentietraining aan zodat mensen via hun ademhaling balans kunnen (terug)krijgen in hun manier van leven. Verder heb ik me ook verdiept in (chronische) hyperventilatie en bied ik hier een traject rond aan.

Hartcoherentie kan worden toegepast door werkelijk iedereen, van 6 tot 99 jaar. Ik wil vooral mensen helpen om via hun ademhaling opnieuw meer balans en innerlijke rust te vinden en van daaruit ook hun innerlijke kracht opnieuw een boost te geven. Ik werk vooral 1-op-1, maar geef ook infosessies om aan te voelen of de techniek iets voor jou zou kunnen zijn.”

Het is mijn zielsmissie geworden om zoveel mogelijk mensen de kracht van de ademhaling, onze superpower, bij te brengen.

Hoe is de kracht van de adem op jouw pad gekomen?

“In 2017 ging ik over mijn grenzen heen. Door heel wat veranderingen op werk, ging ik plots twijfelen aan mezelf en mijn eigen kunnen. Hierdoor sprong ik op zowat alles wat ik kon om het gevoel van zelftwijfel minder te moeten voelen. Het zorgde er echter voor dat ik volledig aan mezelf voorbij liep.

Het startte met vermoeidheid en aanhoudende hoofdpijn, wat uiteindelijk ook leidde tot volledige uitputting. Een nachtelijke paniekaanval met extreme hartkloppingen zorgde ervoor dat ik volledig crashte. Mijn lichaam dwong me om rust te nemen en om op zoek te gaan naar manieren om met meer veerkracht door het leven te gaan. Zo kwam in contact met yoga, meditatie en tal van van andere tools die me rust boden. Bij hartcoherentie kwam voor mij echter pas de échte eye-opener. Zo een prachtige, eenvoudige maar wonderbaarlijke techniek!”

Dankzij hartcoherentie voelde ik bij angst of extreme spanning werkelijk de spanning uit mijn lijf wegvloeien.

Hoe kwam de bij hartcoherentie terecht?

“Tijdens mijn herstelperiode ging ik op zoek naar mensen die hetzelfde meemaakten of hadden meegemaakt. Zo kwam ik terecht in een besloten facebookgroep waar hartcoherentie regelmatig ter sprake kwam.

In het begin schrok het woord me wat af, omdat ik zo'n nare herinneringen had aan de nachtelijke paniekaanval met hartkloppingen. Maar hartcoherentie bleef maar via verschillende wegen op mijn pad komen. Zo schafte ik het boek Blijven Ademen aan, begon erin te lezen en wou me er uiteindelijk ook laten in begeleiden door een professional. En zo ging de bal aan het rollen.

Ik paste de techniek toe en voelde in periodes van angst of extreme spanning werkelijk de spanning uit mijn lijf wegvloeien. Ik vond dit zo wonderbaarlijk én tegelijkertijd zo simpel dat ik er verbaasd van was dat deze techniek nog zo weinig gekend is.

Dit was een echt keerpunt. Het hielp me zo goed, dat ik een sterke drang voelde om deze krachtige ademhalingstechniek aan zoveel mogelijk mensen door te geven. Vandaar mijn keuze om me verder te specialiseren in dit prachtige ademwerk.”

Wat het mooiste is aan hartcoherentie? Je hebt je ‘instrument’ altijd bij de hand: je ademhaling!

Wat houdt hartcoherentie precies in?

“Hartcoherentie kan beschreven worden als een bijzondere toestand van het hart, waarbij het zich in een veilige modus bevindt. Deze veilige modus bereik je door een eenvoudige ademhalingsoefening uit te voeren: de focusademhaling. Je ademt ritmisch en volgens jouw ideale frequentie. Je ademhaling beïnvloedt zo je hartritme om tot rust te komen.

Je hart communiceert heel veel met je hersenen. Het signaal van rust en balans wordt doorgestuurd naar je hersenen, waardoor er evenwicht komt in je brein én je zenuwstelsel. Het is een techniek die in heel veel buurlanden wordt ingezet: bij de Nederlandse politie, in het Franse leger tijdens de training van jachtpiloten en in tal van Engelse bedrijven.

Door de oefeningen twee keer per dag tien minuten of drie keer per dag zes minuten uit te voeren, zorg je ervoor dat je lichaam tot rust komt. Er is meer focus en je gaat echt ontspannen. Weet je wat het mooiste is aan hartcoherentie? Je hebt je 'instrument' altijd bij de hand: JE ADEMHALING! Ik vind dat prachtig.”

Hartcoherentie vormt een mooi huwelijk tussen de wetenschappelijke inzichten en het zelfhelend vermogen van ons lichaam.

Waarom spreekt het je zo aan?

“Ik voel me niet thuis in een wereld van extremen. Ik voel me goed in het zoeken naar een gulden middenweg, een weg met het mooiste van twee werelden. Zo voelt het voor mij niet goed om teveel te focussen op cijfertjes, wetenschap en curves, waardoor we onze eigen krachten en mogelijkheden uit het oog verliezen. Tezelfdertijd hebben we de wetenschap en klassieke geneeskunde ook nodig.

In mijn ideale wereld ontstaat er een goede harmonie tussen de klassieke geneeskunde en een mooie, holistische benadering en lichaamsbewustzijn, met respect en openheid voor elkaar. Vandaar dat hartcoherentie mij ook zo sterk aanspreekt. Het vormt naar mijn idee een mooi huwelijk tussen de wetenschappelijke inzichten en het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Door deze trajecten aan te bieden hoop ik heel wat mensen op weg te helpen om hun stress 'weg te ademen' en te leren 'surfen' op de golven van het leven.”

Wat heeft de hartcoherentietechniek jou persoonlijk gebracht?

“Het brengt me meer balans in mijn leven. Het zorgt ervoor dat ik in stress-situaties minder van slag ben en ik voel me ook gerust dat ik altijd iets achter de hand heb in moeilijke situaties.

Hartcoherentie heeft ook iets wezenlijks veranderd in die zin, dat ik in contact kwam met mijn zielsmissie: zoveel mogelijk mensen de kracht van de ademhaling, onze superpower, bij te brengen.”

Een verkeerde lichaamshouding kan - zonder dat je dit weet - zorgen voor een minder efficiënte ademhaling.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

Hartcoherentie moonbird

Isabel met moonbird, een tool die je begeleidt bij het doen van (hartcoherentie) ademhalingsoefeningen.

“Vanzelfsprekend bestaat mijn dagelijkse ademritueel uit hartcoherentie-ademhalingsoefeningen. Ik sluit er altijd mijn dag mee af als ik in bed lig, samen met het stilstaan bij alles waar ik dankbaar voor ben van de voorbije dag. Tijdens momenten waarop ik overdag wat spanning ervaar, pas ik de techniek ook toe.

Verder sta ik heel regelmatig stil bij mijn houding; ik check in op mijn ademhaling én houding en pas deze aan indien nodig. Een verkeerde lichaamshouding kan namelijk - zonder dat je dit weet - zorgen voor een minder efficiënte ademhaling. Verder focus ik zoveel mogelijk op een neusademhaling. Ook probeer ik wekelijks een uurtje yoga in te lassen. Daar komen andere, ook heel waardevolle, ademhalingstechnieken aan bod.”

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Zoek ten eerste een techniek die goed aanvoelt voor je. Het heeft geen zin om verder te gaan met een techniek waarbij je je niet comfortabel voelt. Ga dus het een en ander uitproberen, voldoende info verzamelen en dan starten met de techniek waarvan jij voelt: ‘JA, DAT IS HET!’. Het is heel belangrijk om geleidelijk aan op te bouwen met ademhalingsoefeningen, je goed te laten begeleiden en je ook goed te laten informeren.”

Welke boeken over de adem kan je aanraden?

Blijven Ademen van Katrien Geeraerts en Louis Van Nieuland. Dit is hét boek met de essentie van hartcoherentie. Blijven Ademen gaf me mijn eerste kennismaking met hartcoherentie, daaropvolgend zette ik de stap naar een hartcoherentiecoach om uiteindelijk zelf de opleiding te volgen tot hartcoherentiecoach.

Daarnaast is Het Nieuwe Ademen van James Nestor een geweldig boek waarbij de (kracht van) ademhaling prachtig en zeer breed beschreven wordt. Ik zie het een beetje als "dé adembijbel".

Hyperventilatie Ontkracht van Chris Lenaerts is ook een mooi boek om tot zeer belangrijke inzichten te komen rond hyperventilatie. Dit was ook een boek dat me inspireerde om me verder bij te scholen rond de aanpak van hyperventilatie.”


Isabel Degroote - Hartcoherentiecoach

Meer weten over Isabel en haar werk? Kijk op www.breathwave.be voor meer info.
Volg Isabel via Facebook of Instagram voor de laatste updates.


Meer lezen over hartcoherentie:


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.