De kracht van ademwerk bij angst en onzekerheid - Het verhaal van ademcoach en yogadocent Carola Pluut-Rijneveld

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Dit is het verhaal van ademcoach Carola Pluut-Rijneveld.

Ademwerk maakte iets veel diepers en krachtigers los dan alles wat ik kende, iets wat ik niet eerder had gevoeld.
— Carola Pluut-Rijneveld

Carola Pluut-Rijneveld - Ademcoach en yogadocent

Carola Pluut-Rijneveld is yogadocent en ademcoach in Woerden. Als ademcoach helpt ze je met je ademhaling om zo meer grip op het stressvolle leven te krijgen of wanneer je toe bent aan persoonlijke groei.

Al sinds haar tienerjaren is Carola Pluut-Rijneveld bezig met yoga en bewustzijnsontwikkeling. De echte verdieping kwam echter dankzij de introductie met ademwerk. Dit bracht iets anders dan ze tot dan toe had gevoeld, veel dieper en krachtiger dan alles wat ze kende. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat Carola zich - naast yoga - volledig is gaan verdiepen in ademwerk.

Inmiddels begeleidt ze als ademcoach mensen naar een gezonde ademhaling voor meer energie, een betere balans of persoonlijke ontwikkeling. Met de Epiphora Methode reikt ze een zelfhulpmethode aan om de bloeddoorstroom van en naar het hoofd te stimuleren. Daarnaast helpt Carola bedrijven om bij medewerkers een betere balans te vinden in inspanning en ontspanning door bedrijfsyoga, een zit-fitsessies of ademsessies.

Waarom specifiek ademwerk zo krachtig werkt voor emotionele heling en persoonlijke groei, wat het Carola zelf heeft gebracht en welke tips ze heeft voor jou, dat lees je hier.

Door mezelf te blijven inspireren op ademvlak, kan ik langzaam maar zeker navigeren naar mijn meest authentieke zelf.

Carola, waar komt jouw interesse voor lichaam en geest vandaan?

“Al sinds mijn tienerjaren beoefen ik yoga en verdiep ik me in allerlei vormen van zelfontwikkeling. Ik begon met yogalessen in eerste instantie puur vanuit het hoofd geredeneerd, denkende dat het goed voor me kon zijn. Later werd ik me er pas van bewust dat het me meer bracht dan alleen maar lenigheid, ook mijn zelfvertrouwen, veerkracht (zowel geestelijk als lichamelijk) en energie verbeterden.

Zo’n tien jaar geleden werd ik door mijn eigen yoga teacher aangespoord om een yoga opleiding te gaan doen. En ook al had ik niet de intentie hier mijn beroep van te maken, het zetje was gegeven. In eerste instantie voelde het alles behalve comfortabel om voor een groep te staan, maar langzaamaan groeide ik erin. Er volgden meer opleidingen, ik kreeg steeds meer vertrouwen in wat ik deed en uiteindelijk paste het me als een jas. Een warme en comfortabele jas.

Door het beoefenen én doceren van yoga ben ik als persoon meer in balans gekomen en kan ik beter omgaan met spanningen en stressvolle situaties. Ook ben ik me bewuster van mijn lichaam, waardoor ik aanvoel wanneer ik het iets rustiger aan mag doen. Dat de adem daarin zo'n belangrijke component was, realiseerde ik me pas later.”

Dankzij ademwerk heb ik de onzekerheid, die zich jaren heeft geuit als een eetstoornis en een angststoornis, kunnen aankijken en helen.
Carola Pluut-Rijneveld is yogadocent en ademcoach in Woerden. Als ademcoach helpt ze je met je ademhaling om zo meer grip op het stressvolle leven te krijgen of wanneer je toe bent aan persoonlijke groei.

Wanneer kwam die realisatie, hoe kwam je met ademwerk in aanraking?

“Ik kwam met ademwerk in aanraking door een workshop die ik deed bij de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam, waar ik de Wim Hof ademhaling voor het eerst mocht ervaren en in een ijsbad stapte. De adem had ik tot dan toe bijna alleen in zachtheid ervaren, om het zenuwstelsel te kalmeren. De kracht van deze actieve vorm van ademhalen maakte iets anders los, veel dieper en krachtiger, iets wat ik niet eerder had gevoeld. De intensiteit van het ademen en wat er hierdoor loskwam, was erg helend.

Door de kou van het ijsbad besefte ik dat het hoofd zich telkens weer roert, een interessant gegeven. Daar waar ik al meer vanuit mijn hoofd in mijn lijf was gezakt, mocht ik kennelijk nog meer mijn gevoel laten spreken. Door diverse opleidingen waarbij ik me verdiepte in onder meer Hatha, Vinyasa en Kinderyoga, en de meditatieleer bij Tijn Touber was ik al veel van mezelf tegengekomen, maar dit voelde als thuiskomen. Ik ervaarde nog meer gelaagdheid in mezelf. 

Het had mijn interesse gewekt. Vanaf toen ben ik me meer gaan verdiepen in de adem. Ik ging erover lezen en ik besloot de opleiding tot ademcoach te gaan doen bij Herleva van Heleen Ytsma, waar ik alle handvatten kreeg om er volledig mee aan de slag te gaan. Gaandeweg verdiepte ik me meer en meer in de adem, via verschillende teachers als Max Ström, Kasper van der Meulen en Cora Verkuilen. Onlangs heb ik ook de Epiphora Methode opleiding afgerond bij Hans Timmerman. Yoga en ademwerk zijn een groot onderdeel geworden van mijn leven en van wie ik ben.”

In welk opzicht heeft ademwerk jou veranderd als mens?

“Op alle vlakken heeft de adem me geheeld en gevormd. Door stil te staan bij mijn adempatroon en door diverse ademtechnieken te leren, heeft de ademhaling me bewust gemaakt van wie ik ben, wat ik wil en voel. Dankzij ademwerk heb ik de diepere en pijnlijke delen in mezelf kunnen zien en doorvoelen. Onzekerheid, die zich jaren heeft geuit als een eetstoornis en een angststoornis, heb ik kunnen aankijken. En nog steeds, want het leven blijft uitdagen. Toch voel ik, dankzij het beoefenen van yoga en ademwerk, en helemaal nu ik er mijn werk van heb gemaakt, zoveel meer verbondenheid. Ik ben me bewust van mijn schaduwkanten. Door ook de donkere stukken in mij ruimte, aandacht en liefde te geven en ze te laten bestaan, zonder ze weg te duwen, heb ik veel kunnen helen.

Daarnaast zijn de fysieke klachten in mijn lichaam - onder meer mijn hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid - ook afgenomen door op dagelijks niveau de adem goed te leren gebruiken. Het is ook een stuk helderder geworden in mijn hoofd. Er is eigenlijk op alle vlakken meer ruimte en plezier gekomen, ik kan veel meer aan.

Door mezelf te blijven inspireren op ademvlak, kan ik langzaam maar zeker navigeren naar mijn meest authentieke zelf. Het voelt alsof ik steeds meer uitlijn met wie ik werkelijk ben en wat ik wil in het leven. Vanuit passie kan ik de tools die ik heb geleerd, doorvoeld en beleefd nu ook weer doorgeven aan anderen die daarvoor open staan.”

Waar we vaak meer aandacht hebben voor ons denken, zouden we veel meer mogen vertrouwen op de wijsheid van ons lichaam.

Heb je een dagelijks vast ademritueel?

“Iedere dag bij het opstaan doe ik een ademhalingsoefening. Vaak is dat de Wim Hof ademhaling, maar een korte verbonden ademsessie vind ik soms ook erg fijn. Daarna stretch ik mijn lichaam door een aantal yogahoudingen. De ene keer is dat de zonnegroet, de andere keer een aantal simpele houdingen die helpen mijn lichaam goed de dag in te nemen. Sinds ik de opleiding tot Epiphora Methode coach heb gedaan, start ik de dag ook regelmatig met de 10 oefeningen van de Epiphora methode, waarin de adem ook op een prettige manier aan bod komt. 

Na deze start douche ik koud af. Ik besteed tijdens de dag ook een aantal keer bewust aandacht aan mijn adem, door tussendoor een korte ademhalingsoefening (box breathing of coherent ademen) te doen. In mijn yogalessen zit ook altijd een ademoefening, die ik zelf meedoe. Meerdere keren per week maak ik ruimte voor een meditatief moment. Uit het hoofd, in het lijf. Het is zo fijn om mijn lichaam en geest in balans te brengen op meerdere momenten van de dag, dat houdt me energiek, gelukkig en gezond. 

Het fijne van de adem is, dat je op basis van hoe je je voelt, een oefening kunt doen die daarop aansluit. Voor mij is dat vaak gedurende de dag een ademhalingsoefening die het parasympathische (rust en balans) zenuwstelsel stimuleert.”

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“Ik zou iedereen een zachte verbonden ademsessie gunnen. Hierbij kan zoveel loskomen en verwerkt worden in de diepere lagen. Het lichaam is zo'n waardevol instrument, dat ons veel meer wil vertellen. Waar we vaak meer aandacht hebben voor ons denken, zou het beter zijn meer te vertrouwen op de wijsheid van ons lichaam.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Je kunt je leven helen van Louise Hay. Dit is zo'n mooi en inspirerend boek dat het verhaal van je lichaam vertelt en waarin je ontdekt dat alle ongemakken in je lijf te herleiden zijn en een oorsprong hebben.

Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle. Dit boek heeft me een stapje verder meegenomen in de innerlijke zoektocht naar mezelf. Al blijft het ego, dat stemmetje dat meer wil, beter wil, dingen interpreteert of met elkaar vergelijkt, zich altijd weer opdringen.

Breath (Het nieuwe ademen) van James Nestor. Iedereen die iets met de adem doet, zou dit boek moeten lezen.”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Carola Pluut-Rijneveld | YogabyCarola

Meer weten over Carola en haar werk? Kijk op www.yogabycarola.nl.
Volg Carola via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: