Ademtherapie om beter naar jezelf en je lichaam te leren luisteren - het verhaal van ademcoach & trainer Mireille de Haas

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van (adem)coach en trainer Mireille de Haas.

Het feit dat je door je adem te beïnvloeden ook meteen de manier waarop je je voelt, denkt én gedraagt kunt beïnvloeden, blijf ik magisch vinden.
— Mireille de Haas

Mireille de Haas - Ademcoach & Trainer bij 'Retreats voor Thuis'

Mireille de Haas geeft met haar bedrijf Retreats voor thuis online trainingen, live retreats én een opleiding tot ademcoach, in Nederland en Spanje.

Mireille de Haas werkt als coach en trainer al tientallen jaren met de adem. Vanuit haar bedrijf Retreats voor thuis - dat ze samen met haar man Erwin van Houwelingen bestiert - geeft ze online trainingen, live retreats én een opleiding tot ademcoach, die je zowel in Nederland als Spanje kunt volgen. Tussen deze twee landen verdelen Mireille en Erwin namelijk hun tijd, en Spanje biedt natuurlijk helemaal een prachtige setting om vanuit alle rust te werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkelingsproces.

De adem kwam in Mireille’s leven toen ze op haar twintigste een burn-out kreeg. Deze crisis dwong haar naar binnen te keren, iets wat uiteindelijk een groot cadeau is gebleken - zoals dat vaak gaat. Inmiddels begeleidt en inspireert Mireille met enorm veel passie anderen bij het vinden van hun eigen pad naar vrijheid en levensgeluk. De adem speelt hierbij een enorm belangrijke rol. Hoe precies, dat lees je hier.

Blijkbaar had ik een behoorlijk verstoord adempatroon.

Jouw liefde voor de adem, waar is die ontstaan?

“Bewust ademen kwam al redelijk ‘vroeg’ in mijn leven, toen ik op mijn twintigste te maken kreeg met een burn-out. Ik werkte als verpleegkundige en kon op een dag letterlijk niet meer mijn bed uitkomen. Ik was volledig uitgeput, had ongelofelijke hoofdpijn en kon me totaal niet meer concentreren. Het enige wat ik kon doen was me overgeven aan de situatie, mijn lijf wilde immers echt niet meer meedoen, dus kwam ik letterlijk en figuurlijk stil te staan.

Ik wist in eerste instantie niet goed wat er met me aan de hand was, maar toen ik te horen kreeg dat ik een burn-out had, moest ik mijn leven wel opnieuw gaan bekijken. Ik ben yogalessen gaan volgen, waar mijn yogadocente me al snel apart nam voor 1-op-1 ademtherapie. Ze zag namelijk dat ik een behoorlijk verstoord adempatroon had. Met de kennis die ik nu heb, en gezien de situatie waar ik in zat, is dit niet gek natuurlijk. Grote hoeveelheden stress hebben immers een directe impact op je ademhaling.”

Andere vormen van therapie kunnen erg mentaal blijven. Maar als het niet geïntegreerd wordt in je lijf, dan beklijft het niet, is mijn ervaring.

Wat deed deze ademtherapie met je?

“De ademtherapie heeft me geholpen om de signalen van mijn lichaam te herkennen en beter naar mezelf te luisteren. De adem zorgde voor de connectie met mijn gevoel, daar had ik totaal geen contact meer mee. Het was een heel pittig proces, maar tegelijkertijd een groot cadeau.

Ik was als jong meisje al bezig met zelfbewustzijn en de zin van het leven, was ook een gevoelig kind en heb me niet altijd thuis gevoeld in de (harde) maatschappij waarin we leven. Ik ben erg zoekende geweest in mijn jonge jaren, heb veel gedaan en meegemaakt maar ook mijn gevoelens onderdrukt op allerlei manieren. Tot mijn burn-out me terug floot en ik wel naar binnen móest keren. Ademwerk hielp me hierbij. Andere vormen van therapie kunnen erg mentaal blijven. Ze kunnen je wel inzichten geven, maar als dat niet geïntegreerd wordt in je lijf, dan beklijft het niet. Althans, dat is mijn ervaring. En niet alleen die van mij, ik zie dat nu ook terug in alle ademcoaching en -training die ik heb gegeven door de jaren heen.”

Ik leefde altijd in mijn hoofd, had geen contact met mijn buik(gevoel), ik ademde daar ook niet.
Mireille de Haas geeft met haar bedrijf Retreats voor thuis online trainingen, live retreats én een opleiding tot ademcoach, in Nederland en Spanje.

Hoe heeft het 'naar binnen keren' je leven veranderd?

“Ik heb pittige perioden gekend in mijn leven, waarbij ik letterlijk ziek werd en dagelijks gal spuwde, ‘simpelweg’ omdat ik mijn emoties niet kon voelen, laat staan uiten. Dus kwamen ze letterlijk op een fysieke manier naar buiten, al was ik me er destijds niet bewust van dat dit zo werkte.

Ik sloeg alle boosheid en verdriet die ik vroeger thuis niet mocht uiten naar binnen, alles deed ik om mijn emoties te onderdrukken. Tijdens mijn burn-out werd ik gedwongen ernaar te kijken. Ik moest leren hoe te voelen, in mijn jeugd had ik dat immers nooit geleerd. Met name moest ik gaan leren hoe ik mezelf toestemming kon geven om gevoelens toe te laten, en te erkennen dat ik daadwerkelijk dingen had meegemaakt die heftig waren en gevoeld mochten worden, hoe moeilijk ook. Ik kon vroeger al snel dingen vergoelijken, waardoor ik mijn pijn, en dus mezelf, niet serieus nam.

Therapie en ademwerk ondersteunden dit proces. Ik leefde altijd compleet in mijn hoofd, had geen contact met mijn buik(gevoel), ik ademde daar ook niet. Via de adem kon ik op een zachte manier, laagje voor laagje, mijn gevoel weer toelaten. Door het leren zijn met dit gevoel, is de weg vrijgemaakt om te kunnen en mogen zijn wie ik ben. De therapiegesprekken brachten ook veel inzichten over waar mijn patronen vandaan kwamen. En nog steeds: het blijft een proces van ‘ont-wikkelen’, van laagjes afpellen, en zo dichterbij mezelf komen te staan. Niet streng maar liefdevol. Zodat ik kan leven vanuit mijn hart.

Ik ben me na mijn burn-out verder gaan verdiepen in onder andere natuurgeneeskunde, NLP, yoga, Qigong, PSYCH-K en ademwerk. Het is mijn grote passie geworden om anderen te inspireren bij het vinden van hun eigen pad naar vrijheid en levensgeluk. In het lichaam ligt ongelofelijk veel wijsheid opgeslagen. Graag laat ik mensen daar (weer) mee in contact komen zodat zij op hun eigen unieke wijze hun leven kunnen en durven leven. Het feit dat je door je adem te beïnvloeden ook meteen de manier waarop je je voelt, denkt én gedraagt kunt beïnvloeden, blijf ik magisch vinden.”

Een ademtechniek die heel fijn is wanneer je je concentratie wil behouden of vergroten, is de coherente adem van 6 seconden in en 6 seconden uit.

Hoe is de adem nu verweven in jouw leven?

“Meestal word ik zo tussen 7 uur en half 8 wakker. Mijn dag begint altijd met een ademoefening. Ik zet een fijn muziekje op van vijf minuten en dan pas ik de verbonden adem toe. Soms doodle ik wat of ik schrijf in mijn journal, daarna is het tijd voor wat beweging. Hierbij wissel ik tussen losmaakoefeningen, yoga, Qigong en/of cardio. Ik drink wel eerst een glas lauwwarm water met uitgeperste citroen erin en meestal eet ik een ontbijtje, maar niet altijd.

Gedurende de dag heb ik regelmatig een moment waarop ik als het ware 'incheck' bij mezelf door me bewust te worden van de adem. Eigenlijk als vanzelf adem ik dan bewust naar mijn buik. Een ademtechniek die heel fijn is wanneer ik mijn concentratie wil behouden of vergroten, is de coherente adem van 6 seconden in en 6 seconden uit. Als je merkt dat de dag alweer voorbij is en je je niet of weinig bewust bent geweest van je adem, dan kun je een tijdje bijvoorbeeld twee keer per dag een alarm zetten op je mobiel om jezelf eraan te herinneren. Zo maak je hier als vanzelf meer een gewoonte van.”

Wees vooral niet bang voor je emoties, ze maken je mens!

Als je nieuw bent met ademwerk, wat is dan jouw advies?

“Voor mensen die nieuw zijn met ademwerk zou mijn tip altijd zijn: volg je gevoel. Kijk allereerst naar een persoon die bij jou past. Adem maar een keer diep in en uit, dan voel je wel wie dat is. Vaak weet je dat wel, ook als je die persoon niet in levende lijve ziet.

Vertrouw ook op de wijsheid van je lichaam, en wees vooral niet bang voor je emoties. Ze maken je mens! Juist in het onderdrukken en wegstoppen ervan ontstaan er veel problemen. Via je adem laat je je emoties toe, en tegelijkertijd adem je er doorheen. Je voelt wat je voelt, maar kunt het via de adem ook weer loslaten.”

Tot slot, heb je nog goede (adem)boekentips?

De Alchemist van Paulo Coelho: een boek dat leest als een roman en waar tegelijkertijd zoveel prachtige zinnen en wijsheden in opgeslagen liggen. En Synchroniciteit van Deepak Chopra: dit was een echte eye-opener voor me destijds, maar het blijft up to date.”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Mireille de Haas - Retreats voor thuis

Meer weten over Mireille en haar werk? Kijk op www.retreatsvoorthuis.nl.
Volg Mireille via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.

Er zijn trouwens nog een paar plekjes beschikbaar voor de ademcoach opleiding die Mireille geeft in Spanje begin november ‘23, zie: retreatsvoorthuis.nl/word-ademcoach.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: