Hoe je met de verbonden adem blokkades in je lichaam kunt opheffen en terug in flow kunt komen - Het verhaal van ademcoach Jolanda Wolters

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het persoonlijke verhaal van ademcoach Jolanda Wolters.

Met de verbonden adem kun je echt enorme shifts ervaren, het is een prachtige manier om het lichaam te laten spreken.
— Jolanda Wolters

Jolanda Wolters - Ademcoach

Jolanda Wolters breathwork practitioner en yogadocent uit Amsterdam. Ze werkt met de verbonden ademhaling.

‘Uit je hoofd, in je lijf!’ Dat is het motto van ademcoach Jolanda Wolters uit Amsterdam. Naast breathwork practitioner is Jolanda ook yogadocent: de adem en yoga zijn immers prachtige en krachtige manieren om je lichaam te laten spreken en je beter te leren voelen en luisteren.

Jolanda’s eigen eerste verbonden ademsessies waren zo transformatief dat ze zich daarna als herboren voelde. Ze wist toen direct: deze enorme kracht, die je altijd tot je beschikking hebt, mag met de wereld gedeeld worden.

In dit interview legt Jolanda uit waarom specifiek de verbonden adem zo krachtig is, wat het voor haar heeft gedaan en wat het voor jou kan doen. Opdat het mag inspireren!

Het mooie van een ademsessie is dat je niets hoeft te zeggen. De adem brengt de transformatie.

Wat is de drijfveer voor jouw werk als ademcoach?

“De impact van de adem! Zowel op het gebied van gezondheid als op mentaal en emotioneel vlak. Mijn missie is: 'Uit je hoofd, in je lijf!'. Vanuit een studio in Amsterdam geef ik yin yoga, vinyasa yoga en breathwork. Ook geef ik individuele ademsessies en organiseer regelmatig ademcirkels en retreats. Daarnaast heb ik samen met Fleur Lefers 'Ademen op Werk' (ademenopwerk.nl) neergezet, van waaruit we diverse programma's aanbieden die de onderlinge band, communicatie, productiviteit en vitaliteit van teams verbeteren, waarbij de adem de belangrijkste tool is.

Ik werk zowel met de verbonden ademhaling als met ademhalingstechnieken voor een optimale ademhaling. Beide zijn van onschatbare waarde. Met de verbonden adem kunnen mensen werkelijk diepgaande transformaties ervaren. Het is een prachtige manier om het lichaam te laten spreken. Door het verbonden ademen, in een flow in en uit zonder pauze, kunnen blokkades in het lichaam vrijkomen en worden losgelaten.

Wat zo mooi is aan verbonden ademsessie is dat je niets hoeft te zeggen. De adem brengt de transformatie. Of het nu gaat om een individuele sessie of een groepssessie, zodra je je adem verbindt, ontstaat er magie. Je verplaatst je direct vanuit je hoofd naar je lichaam en maakt verbinding met je essentie. De verbonden ademhaling is voor iedereen die vastloopt in het dagelijks leven, oude patronen wil doorbreken, rust wil ervaren en vooral in contact wil komen met zijn of haar lichaam. Ik integreer verbonden ademhalingssessies met stemvorken, drukpunten, sound(healing) en doe veel intuïtief werk, waaronder reiki, innerlijk kind werk en regressie.

Voor het verbeteren van je ademhaling(spatroon), werk ik met hartritme biofeedback, ook wel hartcoherentie, en ademhalingstechnieken die gericht zijn op neusademhaling, het optimaliseren van ademcapaciteit en het herstellen van de balans tussen zuurstof en kooldioxide. Het is fascinerend om te zien welke impact kleine aanpassingen kunnen hebben op iemands gezondheid.”

Tijdens mijn eerste adem-tweedaagse kwam er zo ontzettend veel los! Ik voelde me daarna herboren.
Jolanda Wolters breathwork practitioner en yogadocent uit Amsterdam. Ze werkt met de verbonden ademhaling, wat voor grote heling kan zorgen.

Hoe ben je zelf met ademwerk in aanraking gekomen?

“De kracht van de adem is mij al heel lang bekend. Ik doe al 22 jaar aan yoga in combinatie met verschillende ademhalingstechnieken. Tijdens een ademhalingsoefening voel ik direct de ontspanning. De adem zorgt ervoor dat ik uit mijn hoofd ga, contact maak met mezelf en in het hier en nu kom. Soms begin ik direct te huilen en zijn er dus dingen die gevoeld willen worden, waar ik anders aan voorbij zou gaan.

De echte ommezwaai kwam toen ik in 2015 transformeerde van vrouw naar moeder. Op eerste kerstdag werd mijn prachtige dochter Noor geboren en vanaf dat moment was alles anders. Het ging niet meer alleen over mij. Hoe stond ik eigenlijk in het leven? Wat waren mijn eigen overtuigingen? Wat wil ik overdragen op mijn kinderen? Hoe kan ik mijn dochter opvoeden tot een liefdevolle, compassievolle vrouw met zelfvertrouwen, zelfliefde en zelfacceptatie vanuit een plek waarin ik dit zelf niet had? Tijd voor verandering.

Omdat ik veel ervaring had met wat de adem allemaal kon doen voor mijn gemoedstoestand, begon ik me steeds meer te verdiepen in ademwerk. Een goede ademhaling bleek cruciaal voor een goede gezondheid. Ik wilde mensen goed leren ademen. Niet de verbonden adem toen nog, dat vond ik er altijd een beetje heftig uitzien. Het ging mij om de natuurlijke ademhaling, zodoende ging ik op zoek naar een ademcoach opleiding die daarin zou opleiden.

Annette Weers sprak mij ontzettend aan. Na telefonisch contact bleek de opleiding voornamelijk over de verbonden ademhalingstechniek te gaan. Echter haar uitleg over hoe de verbonden adem de weg is naar het herstel van een natuurlijke ademhaling prikkelde mij ontzettend. Ze nodigde me uit om een adem-tweedaagse te komen doen om het zelf te ervaren, en vanuit daar een keuze te maken. Haha nou dat heb ik geweten, er kwam zo ontzettend veel los! Ik voelde me daarna herboren. De tweede dag deelden andere deelnemers hun ervaringen en dat was echt mindblowing! En toen wist ik het: ik wil breathwork facilitator worden en de kracht van de adem met de wereld delen.”

De regressie ervaring tijdens één van mijn ademsessies heeft mijn leven voor altijd veranderd.

Kan je omschrijven hoe verbonden ademwerk jou leven heeft getransformeerd?

“Dat is bijna niet met woorden te vangen. Het kan zo diep gaan, op lagen die we met de mind niet kunnen bevatten. In één van de ademsessies die ik zelf onderging, heb ik ware regressie ervaren. Ik was terug in de couveuse waar ik als kind maanden in heb gelegen. Alles wilde gevoeld worden en dit keer ademde ik er volledig doorheen.

Deze ervaring heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me sinds die ademsessie meer gecentreerd en meer in verbinding met mezelf. Het heeft me geleerd om door te ademen, ook als er vervelende dingen gebeuren. Wanneer de adem eigenlijk, als beschermingsmechanisme, wil stokken, dan ga ik bewust naar mijn adem en voel!”

Ik probeer vooral uit het ‘moeten’ te blijven en te voelen waar ik behoefte aan heb.
Jolanda Wolters breathwork practitioner en yogadocent uit Amsterdam. Ze werkt met de verbonden ademhaling.

Doe je zelf elke dag aan ademwerk, heb je een vast ritueel?

“Mijn dag begint met een glas citroenwater, een dankbaarheidsgebed van Mooji en wetenschappelijke 'I am' prayers. Afhankelijk van het tijdstip waarop ik wakker ben, waar ik zin in heb en of mijn kindjes al wakker zijn, doe ik tien minuten Wim Hof, mediteer ik en/of doe ik een yoga sequence. Ik probeer bij mijn ochtendritueel uit het ‘moeten’ te blijven en te voelen waar ik behoefte aan heb.

Gedurende de dag probeer ik een aantal keer bewust te zijn van mijn adem. Waar zit mijn adem, hoe voel ik mij? Dan ga ik bewust minder en minder diep ademen met de focus op mijn hart. Dan voel ik de verbinding weer met mezelf. Wanneer ik veel stress ervaar, doe ik een box breathing (4 in, 4 vast, 4 uit, 4 vast) of simpelweg gewoon de uitademing verlengen.”

Gun jezelf om de kracht van de adem te ervaren. Het is een tool die je altijd bij je hebt en waarmee je je instant kalmer, rustiger en fijner kunt voelen.

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“De start van ademwerk is bewustwording. Ik heb onlangs een gratis adem challenge weggeven. De start was: zet je wekker vijf keer die dag en observeer je adem. Schrijf op wat je aan het doen bent en waar je adem zit. Hoog in de borst of laag in de buik. En hoe voel je je? Bewustwording is de eerste stap.

Verder zijn er veel technieken die je goed kan doen zonder begeleiding, zoals de drie die ik net benoemde. Wanneer je begint met de verbonden adem of Wim Hof zou ik adviseren om dit onder begeleiding te doen, dat hoeft niet gelijk 1-op-1. Veel yogascholen en sportscholen bieden ademwerk aan, zodat je laagdrempelig kunt kennismaken. Of ga naar een ademcirkel waar goede begeleiding is.

Persoonlijk vind ik de klik met iemand altijd heel belangrijk. Dus van tevoren iemand leren kennen door middel van Instagram (filmpjes), masterclasses en/of telefonisch contact kan goed zijn. Je wilt echt op je gemak zijn bij iemand. Er kan veel loskomen en dan wil je je veilig en gedragen voelen.

Ik wil vooral ook zeggen: ga het ervaren. Iedere ademsessie is anders en kan zoveel doen. Gun jezelf om de kracht van de adem te ervaren. Het is een tool die je altijd bij je hebt en waarmee je direct invloed kunt uitoefenen op je parasympathische zenuwstelsel. Waardoor je je instant kalmer, rustiger en fijner kunt voelen.”

Als er één boek is over de adem dat we allemaal zouden moeten lezen, welke raad je aan?

Het Nieuwe Ademen van James Nestor. Dit boek is echt toegankelijk voor iedereen. En heel fascinerend!”


Jolanda Wolters - Flow your way

Meer weten over Jolanda en haar werk, kijk op www.flowyourway.nl.
Volg Jolanda via Instagram voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: