"De gedachte dat ik er niet toe doe of niet mag zijn, heb ik dankzij ademwerk kunnen loslaten" - Emma Sini

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Ik gun iedereen ademwerk. Hoe je ademt is hoe je leeft, dus wanneer je kunt werken met je adem, kun je jezelf bevrijden.

Emma Sini te Hietbrink - Psychodynamisch therapeut, healer en breathwork facilitator

Emma_Te_Hietbrink_ademcoach_ademwerk.jpg

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met Emma te Hietbrink.

Emma werkt als psychodynamisch therapeut, healer en breathwork facilitator in haar praktijk in Amsterdam. Ze werkt met verschillende technieken en methoden, waarvan verbonden ademwerk een van haar favoriete technieken is. Dit doet ze zowel 1-op-1 als met groepen. Ademwerk vindt overigens alleen offline plaats, omdat Emma juist ook de aanraking, het lichaamswerk en de healing op prachtige wijze heeft verweven in haar werk.

“Het grootste avontuur is de reis terug naar jezelf”, zo kopt haar website. Dat maakte nieuwsgierig naar hoe Emma te werk gaat, waarom ze de verbonden ademhaling toepast in haar praktijk, hoe de adem op haar pad is gekomen en hoe ze de adem zelf heeft verweven in haar leven. Ontdek hier Emma’s verhaal over de kracht van de adem.

Na een begeleid ademweekend was ik verkocht: wát een transformatieve kracht heeft de adem!

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

“Ik kwam voor het eerst in aanmerking met ademwerk in Portugal, tijdens een ‘surf & inner strength week’, waar Niels Mooij verschillende sessies begeleidde. Ik werkte in de tijd als host en fotografe bij Surfana Surftrips.

Toen ik vervolgens tijdens mijn opleiding tot psychodynamisch therapeut (Academie voor Psychodynamica) een ademweekend had met Annette Weers (een ademcoach en -opleider, red.) was ik verkocht: wát een transformatieve kracht heeft de adem! Ik ervoer hoe ik met mijn adem alles kon dragen, dingen waar ik al tijden mee aan het werk was bij andere therapeuten in een tijdsbestek van één uur kon loslaten én hoe ik dit helemaal zelf deed. Het voelde zo bevrijdend en bekrachtigend. Ik wist direct: dit wil ik ook leren begeleiden.

Het is mooi hoe dingen samen kunnen komen. Ik ben in eerste instantie begonnen met de coachopleiding aan de Academie voor Psychodynamica, omdat ik voelde dat dít het was voor mij: mensen een spiegel voorhouden, helpen in zelfreflectie en alles uit je leven halen. Tijdens die coachopleiding merkte ik echter dat ik een therapeut ben, haha. Coachen gaat voor mij over: waar sta je nu, waar wil je naartoe en wat moet je daarvoor doen? Therapie is meer: waar sta je nu, hoe komt het dat je hier staat en wat houdt je tegen om naar voren te bewegen, daar een stuk traumaverwerking/healing doen, zodat je automatisch de weg naar je droom vrij maakt.

Ik doe mijn werk om bij te dragen aan een liefdevolle, duurzame en verbonden wereld.

Verbonden ademen is voor mij ook echt een therapeutische tool, omdat je dingen doorwerkt en verwerkt, het is geen coachtechniek. Je kunt echt door je diepste pijnen en grootste trauma's heen ademen.

Mijn drijfveer in dit werk is om anderen te begeleiden in het herstellen van de verbinding met zichzelf. Want als jij verbonden bent met jezelf kun je vanuit liefde leven en werkt dit door op je omgeving. Op deze manier kunnen we de wereld verbeteren. Mijn werk doe ik dus om bij te dragen aan een liefdevolle, duurzame en verbonden wereld.

Op de plek waar ik dat ademweekend had, bij Annette Weers, ben ik ook de opleiding tot Ademcoach gaan doen. Dit geeft me nu zoveel plezier en profijt! Ik haal heel veel plezier uit het geven van ademsessies en ik kan het ook superfijn combineren met het energiewerk dat ik doe. Er is ook veel vraag naar ademwerk, mensen ervaren het als een laagdrempelige manier om met zelfontwikkeling bezig te zijn.”

De gedachte dat ik er niet toe doe of niet mag zijn, heb ik dankzij ademwerk kunnen loslaten.

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

“Ademwerk heeft me geholpen om me te verankeren in mezelf, te ervaren dat ik helemaal veilig ben bij mezelf en in mijn lichaam. Dankzij het werken met mijn adem durfde ik ook veel meer expressie te geven aan mijn emoties. Ik heb oude patronen en gedachtes kunnen loslaten en laat mezelf nu veel meer zien.

De gedachte dat ik er niet toe doe of niet mag zijn, en me dus moet aanpassen aan anderen, heb ik echt dankzij ademwerk losgelaten. Zo kan ik nu veel beter mijn grenzen voelen en aangeven en mijn ruimte innemen. Ik gun daarom iedereen ademwerk. Hoe je ademt is hoe je leeft, dus wanneer je kunt werken met je adem, kun je jezelf bevrijden.”

Wanneer ik niet kan slapen, adem ik twee keer zo lang uit als in, daarmee kom ik direct tot rust en slaap ik super lekker in.

Hoe ziet jouw dagelijkse ademritueel eruit?

“Ik heb geen vast ‘ritueel’. Het wordt bij mij dan al snel een 'moeten' en dan bouw ik weerstand op, dus het idee van een vaste routine heb ik maar laten varen. Wel creëer ik door de dag heen korte ademmomentjes voor mezelf, waarbij ik mijn hand op mijn onderbuik leg en hier rustig naartoe adem. Dit maakt dat ik me direct rustiger voel, meer in contact ben met mijn lichaam en daarmee ook beter mijn eigen behoeftes kan voelen.

Wanneer ik ergens tegenaan loop, doe ik vaak een verbonden ademsessie met mezelf, door te gaan liggen en te ademen. Daarnaast ga ik ook regelmatig naar ademcirkels van andere ademcoaches om te leren én zelf ook te ontvangen.

Wanneer ik niet kan slapen, gebruik ik de 1:2 ademhaling. Ik adem dan twee keer zo lang uit als ik inadem, daarmee breng ik mijn zenuwstelsel, en daarmee mijn hele lichaam, direct tot rust en slaap ik super lekker in.”

Omdat je niet weet hoe je reageert op intenser ademwerk zoals dat van Wim Hof of een verbonden ademsessie, adviseer ik dit de eerste keer altijd onder begeleiding te doen.

Wat zou jij voor advies willen geven voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Als je zelf begint, begin dan met simpele ademoefeningen als de 1:2 die ik hierboven noemde, of andere simpele pranayama-oefeningen. Omdat je niet weet hoe je reageert op intenser ademwerk zoals dat van Wim Hof of een verbonden ademsessie, zou ik adviseren dit de eerste keer altijd onder begeleiding te doen.

Op deze manier zorg je ervoor dat je fijne ervaringen opbouwt met ademwerk en zo kunt ontdekken wat voor jou goed werkt.”

Tot slot vroeg ik Emma naar twee boeken die haar hebben geïnspireerd


Emma te Hietbrink - Psychodynamisch coach & (adem)therapeut

Wil je meer weten over Emma en haar werk, zie: Emmasini.com.
Volg Emma via Instagram en Facebook voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.