"Er is dankzij de adem een ballast aan oude pijn getransformeerd, ik leef zoveel lichter." - Ellen Dekkers

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met ademcoach en -trainer Ellen Dekkers.

Er is dankzij de adem een ballast aan oude pijn getransformeerd, ik leef zoveel lichter.

Ellen Dekkers - Transformational Breath® coach en trainer

Ellen-Dekkers-ademcoach.jpg

Ellen leerde ik kennen op het Deep Dive Ademweekend van Mr. Breath, een bijzondere ontmoeting en een instant klik. Er straalt zoveel aanstekelijk enthousiasme, passie en warmte uit Ellen, dat ik haar dat weekend de naam Engel, in plaats van Ellen, heb gegeven. Zelf zou ze dat anders omschrijven: “Ik voel me meer een bengel, want door de adem ben ik steeds meer mezelf geworden en houd ik me niet meer zo bezig met wat anderen van me vinden. Zo fijn!”.

Daar heeft Ellen een goed punt, al is ze als ademcoach heel zacht en liefdevol en geeft ze iedereen die ze begeleidt een groot gevoel van veiligheid. Ellen is onder meer opgeleid als Transformational Breath® coach en trainer. Door de jaren heen is deze uit Amerika afkomstige methode onder aanvoering van dé ademmoeder in Nederland, Wilna Eenkhoorn, nog meer verrijkt met liefdevolle tools. “Wilna noemt het nu Bewust Verbonden Ademen en Rob Koning (Mr. Breath) Verbonden Ademen”, legt Ellen uit. Hoe je het ook noemt, de methode is prachtig, krachtig en zeer transformatief.

Waar heeft Ellen haar liefde voor de adem opgedaan? Wat heeft het haar gebracht? Welke tips heeft ze voor jou? Je leest het hier, ontmoet Ellen Dekkers.

Hoe ziet ademen er bij jou in de praktijk uit?

“Bewust Verbonden Ademen is een van de meest krachtige en magische ademtechnieken die er bestaan om diep naar binnen te gaan, jezelf te bevrijden van oude pijn en negatieve gedachtes en werkelijk te zijn wie je bent. Ik sta er zelf ook iedere keer weer versteld van!

Daarnaast is Hartcoherentie ook een hele mooie, zachte en toegankelijke manier die je direct naar je hart brengt en je uit de mallemolen van het hoofd haalt. Het brengt je diepe rust en heldere focus. Als ademcoach gebruik ik deze twee ademtechnieken het meest, maar ik verdiep me in vele technieken. Ik ben nog lang niet uitgeademd!

Mijn doelgroep is divers, van zes jaar oude kinderen tot mijn schoonmoeder van 93. Ik begeleid graag mannen (en vrouwen natuurlijk ook), om ze meer naar hun zachte en kwetsbare kant te brengen. Waarom moet een man altijd stoer en sterk zijn?

Ook geef ik graag Verbonden Ademsessies in een groep. Dat is zó megakrachtig! De energie van een groep is waanzinnig, dan gebeuren er wonderen. Als voorbeeld: een vrouw had als intentie dat ze zo graag weer wilde lachen en plezier beleven na een lange periode van rouw. Tijdens de verbonden ademsessie viel de stroom uit met een keiharde knal. We schokken ons een hoedje. De hele groep was uit de ademflow. We moesten ineens zo vreselijk lachen. Tranen met tuiten, gierend van het lachen en konden niet meer stoppen. Dat bedenk je niet… maar het was zo bevrijdend! Precies wat zij nodig had.

Ik werk samen met Rob Koning, oprichter van Mr. Breath, bij zijn opleiding tot ademcoach, de Deep Dive weekenden en werk tevens in zijn praktijk in Amsterdam. Ook assisteer ik met veel plezier al vele jaren Wilna Eenkhoorn bij haar opleiding in Creil. Ik heb geen eigen praktijkruimte, ik werk liever op locatie - waaronder in de praktijk van Mr. Breath, maar vind het ook geen probleem om bij mensen thuis te komen. Mijn stille wens is om met ongeneeslijk zieke mensen te werken. Ook dan kan de adem zoveel betekenen voor ze.”

Laagje voor laagje gingen mijn maskers en harnassen af. Ik heb zoveel geleerd over mijn mezelf. Daar is ademen zo een prachtige tool voor, je kunt hem altijd inzetten!

Hoe ben je in aanraking gekomen met ademwerk?

“Rond mijn veertigste knaagde het bij me. Ik had alles wat ik wenste en deed wat ik wilde, maar ik had geen tijd had om ervan te genieten. Ik was wijnschrijver, reisde de hele wereld rond, maar alles vloog langs me heen. Ik denk dat als ik toen mijn ademfrequentie had gemeten, ik misschien wel op 30 keer per minuut zat. Pure hyperventilatie. Ik leefde zeven levens.

Een psycholoog werkte niet, mijn huisarts gaf me bloeddrukverlagende medicijnen, maar dat jachtige gevoel bleef. Via een tip van mijn kapster kwam ik terecht bij Wilna Eenkhoorn. Dat is nu vijftien jaar geleden, maar ik weet het nog als de dag van gister. Ik ging voor een gesprekje maar zij riep meteen: "Jij moet gaan ademen!".

De eerste Transformational Breath ademsessie bij haar zal ik nooit meer vergeten. Zovéél liefde! Ik kwam direct in mijn lijf, en voelde van alles: verzet, spanning, verdriet. In de ontspanningsfase zag ik de meest mooie beelden, het voelde alsof ik in een staat van nirwana was beland. Hoe verlicht kan je je voelen? Er was totale ontspanning en overgave, ik ervaarde pure vrede en liefde.

Ik wil iedereen die ervoor open staat terug naar zichzelf brengen, naar de liefde die ze zijn met de adem.

Dat was zo een ongelofelijke ervaring dat ik hier alles over wilde weten. Ik ben toen direct de opleiding gaan doen. Niet om ademcoach te worden - natuurlijk niet want ik had een super toffe baan, dacht ik toen nog - maar puur om er meer over te leren.

Haha, als ik het nu zo zeg dan moet ik er vreselijk om lachen, zo gaat het in mijn leven constant. Iets wat ik boeiend vind, wil ik leren. Ik heb zoveel opleidingen en cursussen gedaan… Maar bij de adem werkt het toch anders. De adem brengt je naar binnen. Bij mijn pijn en angsten maar ook bij mijn diepste verlangens. Laagje voor laagje gingen mijn maskers en harnassen af. Ik heb zoveel geleerd over mijn mezelf. Daar is ademen zo een prachtige tool voor. De adem is er altijd! Je kunt hem altijd inzetten. Het was me snel duidelijk: Ik wil iedereen die ervoor open staat terug naar zichzelf brengen, naar de liefde die ze zijn met de adem.”

Ik voel mijn emoties veel beter in mijn lijf, ik onderdruk ze niet meer, maar adem ermee en laat ze toe. Dat is zo bevrijdend.

Wat heeft ademwerk jou gebracht?

“De adem heeft mijn leven veranderd op alle fronten. Ten eerste fysiek: mijn conditie is veel beter. Ik had nooit gedacht dat ik ook zo’n koudwatergekkie zou worden, maar I LOVE IT! Sinds ik ren en fiets door bijna uitsluitend door mijn neus te ademen – en niet, zoals je snel geneigd bent, door de mond - houd ik het makkelijker en langer vol en loop met een glimlach de halve marathon. Zie ook de Oxygen Advantage methode.

Ik voel mijn emoties veel beter in mijn lijf, ik onderdruk ze niet meer, maar adem ermee en laat ze toe. Dat is zo bevrijdend. Eindelijk kan ik mijn boosheid voelen en toelaten. Dan ga ik gewoon even lekker boksen en trappen tegen een bokszak hier verderop in de straat om die energie vrij te laten komen.

Dat is nieuw, want boze mensen vond ik vreselijk. Ik had er een enorm oordeel op, kun je nagaan hoeveel ik onderdrukt heb. Ik kon vroeger helemaal niet boos zijn. Er is dankzij de adem een ballast aan oude pijn getransformeerd, ik leef zoveel lichter. Wilna noemt Bewust Verbonden Ademen niet voor niets de snelste weg naar verlichting. Dat is het! Ik ben spiritueel wakker geworden en voel me verbonden met het grote veld.

Vandaag nog zag ik een man fietsen met een T-shirt (ook geen toeval) met de tekst erop: ‘If you dive deep, you rise high.’ Dat verwoordt precies wat de adem met me gedaan heeft en nog steeds doet.

Niet alleen door zelf te ademen overigens, ook wanneer ik iemand begeleid in een sessie. Dan voel ik dat ik niet de doener ben. Ik werk puur op intuïtie. Alles werkt samen: de natuur, de muziek, het lichaam. Ik voel me dan zo verbonden met iets wat veel en veel groter is dan ik kan bevatten, misschien bedoelen ze dat wel met ‘God’. Het maakt het leven zoveel rijker en magischer!”

Ellen Dekkers ademcoach.JPG
Ik moest altijd zoveel van mezelf. Die strenge meesteres heb ik met pensioen gestuurd! Nu hoef ik helemaal niets.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Elke ochtend ga ik rustig zitten en voel ik waar ik behoefte aan heb. Soms wil ik meer energie en doe ik de Wim Hof Methode. Als ik onrust voel, ga ik coherent ademen of heel klein ademen (Buteyko oefening). Als ik merk dat ik met iets loop, bel ik mijn ademmaatje op en gaan we samen een potje verbonden ademen.

Het verschilt van dag tot dag. In de winter voel ik me soms een beetje down door de korte donkere dagen, ik ben een zonnestraal mens. Dan ga ik meer coherent ademen, dat helpt enorm. Bij mijn ochtendritueel zit vaak een korte of soms lange yogasessie. Ik heb twee yogaopleidingen gedaan en ben dol op yoga. Of als mijn lijf erg gespannen is, ga ik liggen en trillen (TRE: trauma/tension release exercises).

Soms dans ik. Ik moest altijd zoveel van mezelf. Die strenge meesteres heb ik met pensioen gestuurd! Nu hoef ik helemaal niets. Zitten en ademen. En daarna komt er meestal vanzelf een behoefte waar ik naar luister.”

Je adempatroon laat precies zien hoe je leeft, het is je meest wijze en eerlijke meester.

Wat is jouw belangrijkste advies wanneer iemand nieuw is met ademwerk?

“In de praktijk van Mr. Breath vraag ik meestal: Waarom ben je hier? Je kan jezelf de vraag stellen wat je wilt bereiken. Wil je meer energie? Wil je meer ontspanning? Wil je meer jezelf kunnen zijn? Aan de hand van dit verlangen, kan je zoeken naar een passende oefening.

Wat heel leerzaam kan zijn, is om eens langs te komen voor een ademanalyse. Je adempatroon laat precies zien hoe je leeft. Maar het allerbelangrijkste advies is: word je bewust van je ademhaling. Ga eens zitten en voel! Waar komt de adem, wat beweegt er? Hoe snel of langzaam is je adem? Meet eens jouw ademfrequentie in een minuut. Zit je boven de 12 ademhalingen per minuut, dan kan je beginnen met rustig en langzaam te ademen. Vier tellen in, vijf tellen uit, twee à drie tellen wachten en dan weer rustig inademen. De adem is je meest wijze en eerlijke meester.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Vrijheid Is van Brandon Bays. Dit was mijn eerste zelfhulp boek dat me wakker maakte in 2006, op aanraden van Wilna Eenkhoorn. Hierna ging ik los… De weg van rust van Jeff Foster werd mijn grote troostboek dat me steeds weer uitnodigt om alles in liefde te omarmen. Prachtig! En Het Nieuwe Ademen van James Nestor is een van de beste adem-boeken tot nu toe!”


Ellen Dekkers - Adem in, Adem uit

Meer weten over Ellen en haar werk? Kijk op Ademinademuit.nu voor meer info en volg haar via Instagram of Facebook voor de laatste updates.

Zie ook dit artikel: “Waanzinnig en eye-opening.” Een verslag van het Deep Dive Ademweekend van Mr. Breath, waarbij Ellen een van de trainers is. Of lees ook de interviews met ademcoaches en -opleiders Rob Koning en Wilna Eenkhoorn, waarmee Ellen veel samenwerkt.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.