Bewustwording en loslaten als sleutel tot transformatie - het verhaal van ademcoach Dolf Dix

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van ademcoach en life flow coach Dolf Dix.

Trauma is de onzichtbare kracht die ons leven vormgeeft. Mijn trauma is ontstaan nog voordat ik zelfstandig kon ademen en nog veilig in de buik van mijn moeder zat.
— Dolf Dix

Dolf Dix - Breath & Life Flow coach

Dolf Dix is Wim Hof instructeur, ademcoach en ‘life flow’ coach in het Belgische Maasdorpje Geistingen, alwaar hij onder meer workshops en sessies geeft in ademwerk, koudetraining en boksen.

Dolf Dix is ademcoach en life flow coach in het Belgische Maasdorpje Geistingen, waar hij vanuit zijn grote Ademloods diverse sessies, workshops en trainingen verzorgt, gericht op het helder krijgen wat je wilt, wie je wilt zijn en wat je wilt loslaten. Hiervoor zet hij onder meer de kracht van ademwerk, van de kou en van boksen in: stuk voor stuk krachtige manieren om je mentale weerbaarheid te trainen en de ruimte te vergoten tussen actie en reactie, zodat je weer kunt leven vanuit pure intenties.

Dolf heeft zelf ook een flinke innerlijke reis afgelegd. Dat kan ook niet anders als je dit werk goed wilt doorgeven. Doordat zijn vader vijf weken voor zijn geboorte overleed, kwam hij al getraumatiseerd op aarde - iets wat zeker z’n weerslag heeft gehad. Maar helen is altijd mogelijk. Lees hier Dolfs verhaal, opdat het mag inspireren.

Je kunt de levensstroom niet onder controle krijgen, maar je kunt wél managen hoe je erop reageert.

Je hebt je eigen ‘Ademloods’, hoe ziet dit eruit?

“Het plan om de 300m2 grote oude leegstaande timmerfabriek naast ons woonhuis om te toveren tot de Ademloods ontstond in 2018. Ik voelde dat dit een plek moest worden waar mensen tot rust kunnen komen. In de Ademloods draait het om de transitie naar een nieuwe manier van leven en naar de dingen te kijken. Om de kunst van loslaten en accepteren, en de kracht van verbinden. Ik begeleid mensen in adem- en ijsbadworkshops, coach op flow in body and mind en geef samen met mijn vrouw Judith yoga- en meditatielessen. Sinds kort heb ik hier ook de kracht van bokstherapie in combinatie met verbonden ademen aan toegevoegd. Ook organiseren we workshops voor teams. De krachtige trainingen vinden plaats in een informele setting, in kleine groepjes, waar ruimte is om te leren door te doen en te ervaren, met een gebalanceerde dosis humor en diepgang.

Alles staat in onze Ademloods in het teken van jezelf te leren zien vanuit een ander perspectief dan je ooit voor mogelijk hield. Je gaat op ontdekkingsreis naar binnen.”

Tijdens mijn intense opleiding tot Wim Hof instructeur heb ik mijn oerkracht ontmoet.
Dolf Dix is Wim Hof instructeur, ademcoach en ‘life flow’ coach in het Belgische Maasdorpje Geistingen, alwaar hij onder meer workshops en sessies geeft in ademwerk, koudetraining en boksen.

Onzichtbaar (pre-)geboortetrauma

Hoe heeft jouw eigen ontdekkingsreis naar binnen eruit gezien?

“Om anderen te kunnen leren in flow te komen met hun lichaam en geest heb ik mezelf in de afgelopen jaren intens getraind in het naar binnen keren. Ik kwam mezelf keihard tegen tijdens deze innerlijke zoektochten. Dat iedereen zo zijn trauma heeft, maar dat je het niet bent, daar kwam ik stap voor stap achter.

Trauma is de onzichtbare kracht die ons leven vormgeeft. Mijn trauma is ontstaan nog voordat ik zelfstandig kon ademen en nog veilig in de buik van mijn moeder zat. Mijn vader is door een noodlottig auto-ongeluk, vijf weken voor mijn geboorte, overleden. Met deze onzichtbare traumabagage ben ik aan mijn leventje begonnen. Als kind en ook later als volwassen man heb ik altijd een onverklaarbare onrust in mijn lijf gevoeld. Eczeem en huidklachten waren een terugkerend iets. Krabben was mijn manier om niet te hoeven voelen, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast had ik een reeks van niet helpende overtuigingen gecreëerd waar ik niet meer doorheen kon kijken, totdat ik rond mij veertigste, na mijn echtscheiding, volledig tot stilstand kwam en ik de gecreëerde realiteit onder ogen moest zien. Niks functioneerde meer, de basis en zekerheden waren weg. Mijn drie jonge kinderen hielden mij op de been en innerlijk voelde ik dat iets in mij naar boven gehaald moest worden.

Door het volgen van diverse coachingstrajecten, trainingen, persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s en de bereidheid om oneindig te leren en te experimenteren weet ik nu hoe ik in flow kan blijven. De kracht van ademen en kou leerde ik kennen tijdens mijn intense opleiding tot Wim Hof instructeur, hier heb ik mijn oerkracht ontmoet. Ik ben de confrontatie met het onzekere stuk in mezelf aangegaan. Continu werd ik uitgedaagd om uit mijn schaduw te komen. Daarna heb ik diverse ademtrajecten doorlopen en de inspirerende Mr Breath opleiding gevolgd tot ademcoach. Lichaamswerk was wat ik nodig had om mijn zenuwstelsel weer tot rust te brengen en mijn hoofd nog meer met rust te laten. Van denken naar voelen.”

De combinatie van adem en ijs traint je mentale weerbaarheid en vergroot de ruimte tussen actie en reactie.

Loslaten als sleutel tot transformatie

Kan je uitleggen hoe ademwerk ‘werkt’? Wat heeft voor jou gedaan?

“Op de Loslaat Academie, tijdens de opleiding tot loslaatcoach, heb ik geleerd dat bewustwording en loslaten de sleutel is tot transformatie. Ik combineer dit met ademwerk, een krachtige methode om oude pijn, belemmerende overtuigingen en vastzittende emoties los te laten. Ik leer de bezoekers van de Ademloods een nieuwe manier van kijken naar de werkelijkheid. Een werkelijkheid die verder gaat dan het verhaal dat iemand zichzelf vertelt. Je leert om vanuit een neutrale waarneming contact te maken met het hier en nu, daar waar oneindig potentieel beschikbaar is. Het bewust en verbonden ademen helpt je om in verbinding te blijven met je lijf.

Zelf heb ik met de verschillende ademsessies die ik heb ervaren, oude patronen en emoties mogen loslaten en de ware energie die in mij zit ontmoet. De weg naar binnen is de enige uitweg. Door het ademwerk en lichaamswerk heb ik geleerd mijn lichaam meer te ontspannen, daardoor creëer ik de ruimte voor een natuurlijke adem-flow. 

Ik gebruik nu mijn ademhaling om bij mezelf in te loggen. Bewust zijn van mijn ademhaling helpt me om uit te zoomen en mij niet te identificeren met de situatie en emoties die er op dat moment zijn. De emotie en energie in mijn lijf voelen en erbij durven te blijven. Net zoals het nemen van een ijsbad. 

Door het koude douchen en het nemen van ijsbaden, train je namelijk jouw stressrespons en leer je je comfortabel te voelen in oncomfortabele situaties. Je voelt de emotie opkomen, maar je hebt een keuze of en hoe je reageert. Daar ligt jouw verantwoordelijkheid. Door je comfortzone te verbreden en je compassiezone te vergroten leer je triggers en reactieve patronen herkennen. De combinatie van adem en ijs traint je mentale weerbaarheid en vergroot de ruimte tussen actie en reactie. Use the gap zoals Stephen Covey schreef in zijn boeken over effectief leiderschap. Neem leiderschap over je gedachten en je reactie op emoties. Je kunt de levensstroom niet onder controle krijgen. Je kunt alleen managen hoe jij erop reageert.”

Ieder jaar neem ik deel aan een stiltereis, een aanrader voor iedereen die wil vertragen, verstillen en in het NU wil stappen.
Dolf Dix is Wim Hof instructeur, ademcoach en ‘life flow’ coach in het Belgische Maasdorpje Geistingen, alwaar hij onder meer workshops en sessies geeft in ademwerk, koudetraining en boksen.

Ademritueel in de buitenlucht

Hoe is de adem verweven in jouw leven?

“Ik start mijn ademritueel in de vroege ochtend en liefst in de buitenlucht. Daar doe ik mijn ademrondjes en verbind deze met intenties voor die dag. Daarna volgen nog enkele lichamelijke oefeningen om het zenuwstelsel in balans te houden, zoals de Tibetaanse riten en tapping. Dit verlaagt ook de stressrespons in het lijf en neutraliseert emoties. Zo begin ik de dag in een wakker lijf. Met de ademsessies die ik mij eigen heb gemaakt kan ik oude patronen en emoties loslaten.

Ik hou er verder van om wijsheden, krachtige technieken en methodes te combineren en te doorleven. Ieder jaar neem ik deel aan een stiltereis voor mannen door woestijnlandschappen. Dit jaar gaan we met zes mannen ronddwalen door de Sinaï woestijn. Het is echt een aanrader voor iedereen die wil vertragen, verstillen en in het NU wil stappen. Loskomen van reactieve patronen om steeds puurder waar te nemen. Deze mix van inzichten neem ik mee in mijn praktijk. Met mijn workshops en trainingen in de Ademloods hoop ik mensen bewuster te maken zodat ze los kunnen komen van hun denken, de kracht van ademen gaan ervaren en verantwoordelijkheid nemen. Adem je vrij en laat weerstand stromen.”

Geef jezelf ademruimte. Het werkt!

Als je nieuw bent met ademwerk, wat is dan jouw advies?

“Ademen is jezelf beter leren kennen. Ik zou zeggen: ga zoveel mogelijk proberen, zonder te forceren. Wees nieuwsgierig naar hoe adembewustzijn voor jouw werkt. Sta een paar keer per dag stil bij je ademhaling op dat moment. Maak kennis met verschillende ademhalingsoefeningen, zowel om het lijf te activeren als om diep te ontspannen. En neem zeker eens deel aan een ademworkshop of plan een ademsessie bij een ademcoach om het nog meer te doorvoelen.”

Tot slot, heb je nog goede (adem)boekentips?

“Om te blijven groeien in mijn werk als ademcoach sla ik regelmatig een boek open rond een thema wat mij op dat moment bezighoudt of op mijn pad komt.

Een van mijn eerste boeken op het pad van persoonlijke groei en zelfverbetering is de bestseller Think and Grow Rich van Napoleon Hill, vooral de verrassende kracht van verbeelding is me hiervan bijgebleven.

Ook het boek Sterven om te leven van Barry Long heeft me op een confronterende manier geleerd los te komen van mijn denken en oordeelloos te kijken.

Daarnaast is een van mijn bijbeltjes, Minder moeten, meer FLOW van Jan Bommerez. Ook zijn kijk op traumaheling en de verzameling van zelfhelingsmethodes inspireren me enorm.”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Dolf Dix - Breath & Life Flow coach Vonkk.nu

Meer weten over Dolf en zijn werk? Kijk op Vonkk.nu.
Volg Dolf via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: