Hoe je dankzij je adem je levensenergie kunt terugkrijgen - Merel Burger

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van breathwork en emotional release coach Merel Burger.

Mijn ademhaling heeft mij geleerd om te voelen wie ik ben, en te zijn wie ik altijd al was.

Merel Burger - Breathwork / Emotional Release coach

Open, warm en liefdevol. Enthousiast en kalm tegelijk. En altijd vrolijk. Dat is Merel Burger ten voeten uit. Vanuit haar standplaats Haarlem helpt ze haar cliënten om hun (levens)energie weer terug te krijgen, met de ademhaling als tool.

Voor Merel is het leven één grote les, hoe moeilijk het soms ook kan zijn. Als moeder van een zoontje van 1 jaar, ziet ze hoe ontzettend belangrijk het is om een veilige en zachte bedding te geven waarin hij mag opgroeien tot de persoon die hij wil zijn, en waarin hij zijn eigen grenzen en behoeftes mag onderzoeken. Zo kijkt ze ook naar de mensen die ze begeleidt: vanuit een liefdevolle en zachte aanwezigheid.

Hoe is Merel de kracht van de adem op het spoor gekomen, en wat heeft het haar gebracht? Je leest het hier.

Ik hoop de wereld te inspireren en mensen te laten ervaren dat het ademwerk een prachtige tool is om jezelf echt te leren kennen. Puur wie je in essentie bent.

Hoe ziet jouw werk er in de praktijk uit?

“Ik begeleid mensen om hun levensenergie weer terug te krijgen met de ademhaling als tool. Ik gebruik de verbonden ademhaling bij groeps- en 1-op-1-sessies en tijdens retreats. Iedereen is welkom, ook de mens die nieuwsgierig is naar ademwerk.

Veelal komen mensen bij mij terecht die blokkades voelen in hun lichaam, veel in hun hoofd zitten, het lastig vinden om te voelen, of juist enorm veel voelen en het moeilijk vinden om hier mee om te gaan, terugkerende negatieve patronen en beperkende overtuigingen hebben, onverwerkte trauma’s, stressklachten, fysieke klachten, hyperventilatie of slaapproblemen.

Ook mensen die liever niet praten, maar juist willen ervaren. Moeders en vaders die hard werken en zichzelf soms verliezen en vergeten, en hun eigen behoeftes en grenzen willen leren aangeven. Heel divers dus!”

De adem heeft me geholpen om meer aligned met mezelf te worden en de levensenergie weer te doen laten stromen.
Merel Burger Breathwork Haarlem

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met breathwork?

“Breathwork is al ruim 10 jaar in mijn leven. Ik deed al jaren aan yoga, totdat ik op een dag in aanraking kwam met Kundalini yoga. Ik had er toen nog nooit van gehoord. Kundalini yoga is heel dynamisch, soms een beetje gek, en elke keer anders. Het was in het begin erg uit mijn comfortzone. De (intensere) ademhaling speelt in deze yogavorm een grote rol, en de verschillende ademhalingstechnieken hebben mij geholpen om meer aligned met mezelf te worden en echt de levensenergie te doen laten stromen. Dit was mijn eerste echte introductie met de kracht van de adem.

Zes jaar geleden ben ik gaan werken in de arbodienstverlening, waar mijn focus in eerste instantie lag op ziekteverzuim en reïntegratie. Hier merkte ik al snel dat er veel meer winst te behalen valt aan de preventiekant. Zodoende ben ik mijn werkveld gaan verleggen in de richting van vitaliteitsadvies, en is mijn passie voor een vitaal leven alleen maar meer gegroeid. Het was een leuke baan, toch voelde het als werken voor iemand anders droom, en niet de mijne. Ik voelde ik dat ik los mocht breken en terug mocht gaan naar mijn kern. Ik kon alleen de vinger er niet op leggen wat ik nu precies wilde.

Na een cacaoceremonie met nieuwe maan kwam het tot me. Ik was over die ceremonie wel wat sceptisch, maar ik ging er open en nieuwsgierig in. Ik zette mijn intenties, maar nog steeds was het me niet helemaal duidelijk wat deze exact waren. Totdat ik die nacht wakker werd, ineens wist ik het: ‘Ik ga mensen coachen met hun ademhaling als tool!’.

Ik heb mezelf toen direct ingeschreven voor een opleiding. Die opleiding zat vol, maar ik wist diep van binnen dat er wel plek was voor mij. Een week later kreeg ik een bericht dat ik toch kon starten. Het moest zo zijn.

Inmiddels ben ik gestopt met mijn werk als vitaliteitsadviseur om vol voor ademcoaching te kunnen gaan. Ik ben echt verliefd geworden op het werk en vind het wonderbaarlijk mooi om mensen te begeleiden naar het pad van heling, naar de plek in zichzelf om op adem te komen. Ik hoop de wereld te inspireren met mijn persoonlijke verhalen over ademwerk en mensen te laten ervaren dat ademwerk een prachtige tool is om jezelf echt te leren kennen. Puur wie je in essentie bent.”

Ik durf nu echt te uiten wie ik ben, zonder maskers of muren om mij heen.

Wat heeft breathwork jou persoonlijk gebracht?

“Ademwerk heeft ervoor gezorgd dat ik mijn lichaam meer en beter ben gaan voelen, en ik dit gevoel ook ben gaan volgen. Het heeft me bij mijn essentie gebracht. Alle trauma's en negatieve herinneringen uit mijn jeugd zijn blootgelegd, en heb ik kunnen verbinden aan alle patronen en blokkades die ik heb gekend in mijn leven.

Ik ben een sensitiever, zachter en bewuster persoon geworden. Iemand die nog meer kan genieten van het nu. Mijn lichaam voelt lichter en vrijer. Ik durf echt te uiten wie ik ben, zonder maskers of muren om mij heen. Dit ben ik!

Breathwork heeft ook verdieping in mijn relaties gebracht. Daarnaast heb ik dankzij ademwerk veel mensen ontmoet die in hele korte tijd dichtbij mij zijn komen te staan, vanuit vertrouwen en liefde. Prachtig vind ik dat. Het loslaten van mensen hoort daar ook bij. Ik geniet enorm van de verbinding die er is ontstaan, met mezelf en alles en iedereen om me heen.”

Het gesprek met mezelf en mijn innerlijk kind voer ik de hele dag door.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Ik ben moeder van een zoontje van 1 jaar, dat zorgt altijd voor een vast routine in de ochtend. Voor hem, en daardoor ook voor mij. Dat vind ik prettig. Als hij rond 7 uur wakker wordt komt hij bij ons liggen en check ik in bij mezelf, door alleen maar mijn ademhaling te observeren. Als mijn vriend met hem gaat ontbijten, doe ik een meditatie.

Ik vind het heerlijk om Soma Breath te doen, lekker actief en energiegevend. Of een actieve vuurademhaling. Ik douche altijd koud af en ook dan check ik hoe mijn ademhaling erbij staat en kijk waar ik behoefte aan heb.

Nadat ik mijn zoontje heb weggebracht naar de opvang, of als hij thuis is tijdens zijn slaapje, ga ik de natuur in of ga ik in de tuin zitten. Ik adem dan heel bewust in en uit en zet een intentie voor de dag. Dan begint mijn 'werk’ dag. Werk tussen aanhalingstekens, want het voelt niet als werken. Dit is mijn levensmissie en alles wat daarbij komt kijken hoort daarbij.

Ik check steeds gedurende de dag bij mezelf in op momenten zoals theezetten, afwasmachine inruimen, etc. Ik observeer mijn ademhaling en word heel bewust van mijn gevoel en welke emoties er opkomen. Ik ga ermee in gesprek. Het gesprek met mezelf en mijn innerlijk kind voer ik de hele dag door.

Daarnaast doe ik nog altijd aan Kundalini yoga, dit is heerlijk dynamisch en altijd anders. Ik heb ook baat bij het doen van dankbaarheidsoefeningen en elke dag de natuur ingaan, dan maak ik echt verbinding met mezelf en mijn hart. We vergeten soms dat wij ook natuur zijn en dat we onderdeel zijn van de groei die met de seizoenen plaatsvindt.”

Wat is jouw advies als ademwerk nieuw voor je is?

“Mijn advies aan mensen is: kijk wat goed voor jou voelt. Wat zou je graag willen, zonder te hoge verwachtingen te hebben? Kijk rond, probeer uit. Als je met jouw wonden aan de slag wilt gaan, bedenk dan dat ademwerk geen quick fix is.

Durf je schaduwkant uit te nodigen en te vragen wat de behoefte is die je in je draagt. Ademwerk kan intens zijn dus stem goed af met degene die je begeleidt en vraag altijd als je iets wilt weten.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“When the Body says No (Wanneer je lichaam nee zegt) van Gabor Mate heeft mij enorm veel inzicht gegeven over trauma, de connectie met het lichaam en de reactie die het lichaam geeft. Ik hing echt aan zijn lippen tijdens het lezen.

De moed van imperfectie van Brené Brown heb ik jaren terug gelezen toen ik net begon met mijn innerlijke reis. Toen was ik nog extreem perfectionistisch. Het boek heeft mij het inzicht gegeven dat het allemaal niet zo perfect hoeft te zijn, en is mijn inspiratie voor het geven van mijn ‘ont-moetingen’: bijzondere groepssessies waarin ik de adem, de stilte, de natuur, heart dancing en sound healing combineer.

Ook het boek Het wonder der vergeving van Willem Glaudemans heeft mij tijdens het vaarwel zeggen van een giftige relatie het inzicht gegeven dat ik vooral met mezelf een giftige relatie had. En na die vergeving van mezelf is het zoveel zachter geworden.”


Merel Burger - Breathing Inn

Meer weten over Merel en haar werk? Kijk op Breathinginn.nl.
Volg Merel via Instagram of Facebook voor de laatste updates.

NB. Op 21 juli starten start Merel met een nieuw groepstraject, een prachtige manier om 4 maanden lang met Merel en een groep gelijkgestemden met ademwerk aan de slag te gaan. Kijk op haar website voor meer info.

Dit traject is overigens ook individueel te volgen. In beide gevallen is het een prachtige en waardevolle reis naar binnen!


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.