Hoe je dankzij je adem meer vrijheid, gezondheid en flow in je leven kunt ervaren - Ademdocent Saskia van Erven

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van adem- en yogadocent Saskia van Erven.

Dankzij breathwork sta veel dichter bij mijn gevoel en durf ik te vertrouwen op mijn intuïtie als innerlijk kompas.

Saskia van Erven - Adem- en yogadocent

Na twee masterstudies Economie en Latijns Amerika Studies en jarenlang keihard werken met veel ‘ratio’, begon Saskia van Erven te ervaren dat ze steeds meer tegen de stroom in aan het zwemmen was, met een burn-out als gevolg. Dit was het moment dat ze haar hart is gaan volgen, in de richting van yoga, meditatie en ademwerk. Via India en Zuid Amerika en weer terug, een prachtige reis naar meer bewustzijn, zelfliefde en persoonlijke groei.

Hoe de adem op haar pad is gekomen, wat het haar heeft gebracht en welke tips ze voor jou heeft? Je leest het hier.

Saskia, hoe ziet jouw werk eruit?

“Als adem- en yogadocent en ik geef verschillende soorten ademsessies. 1-op-1 is dat vooral ademcoaching, verbonden ademhaling en Liquid Breath sessies. Ik train ook groepen binnen bedrijven waarbij ik wetenschappelijke uitleg over de adem combineer met bewustwording en het daadwerkelijk ervaren van praktische, dagelijks toepasbare ademhalingsoefeningen.

Mijn doelgroep is heel divers: van bewuste yogi’s die de diepte in willen duiken tot werknemers bij bedrijven die nog nooit hebben nagedacht over de kracht van hun adem. Ik tune altijd in met de persoon of groep, en stem daar de training op af.

Daarnaast host ik retreats in het buitenland. Tot nu toe was dit steeds in Zuid Amerika, waar ik 7 jaar heb gewoond. Binnenkort (29 okt - 4 nov 2022) host ik een retreat op Ibiza. Daar combineer ik ademsessies met yoga, meditatie, sound healing en ceremonies, om je te begeleiden in de reis van hoofd naar hart. Ik geef tijdens de retreats ook ademsessies met bijvoorbeeld live drums. De beats versterken het effect bij de hele groep, dat is ontzettend krachtig!”

De Kundalini ademoefeningen gaven me een ‘high on your own supply’ gevoel: rustig, gelukzalig en compleet in verbinding.

Waar kwam je voor het eerst in aanraking met de kracht van de adem?

“In mijn studententijd in Amsterdam, inmiddels 20 jaar geleden, begon ik met yoga. Dit voelde heerlijk voor mijn lijf en drukke geest. Het bracht me voornamelijk rust en ontspanning in een nogal bewogen periode. De lessen die ik in eerste instantie volgde besteedden niet veel aandacht aan prayanama, totdat ik les begon te nemen bij Anil - een 70-jarige teacher met Indiase roots.

Dat was het moment dat ik veel Kundalini ademoefeningen ging doen, gecombineerd met beweging. Dit was nogal intens en het begin werd ik voornamelijk duizelig en moe, maar na een paar sessies ging ik steeds meer het 'high on your own supply' gevoel ervaren: een gelukzalig, rustig en compleet connected gevoel.”

Mijn burn-out was het omslagpunt. Dit was het moment dat ik mijn hart ben gaan volgen.

“Met de adem begon ook mijn 'awareness journey’. Na twee masterstudies Economie en Latijns Amerika Studies heb ik jarenlang met hard werken en veel ‘ratio’ een duurzaam modelabel gerund. Dit was echter voor mij zelf niet duurzaam: ik voelde dat ik steeds meer tegen de stroom in zwom, met een burn-out als gevolg. Dit was het moment dat ik mijn hart ben gaan volgen.

Ik voelde de behoefte aan meer verdieping en reisde naar India om yoga, breathwork en meditatietraining te volgen. Vanaf de eerste yogales die ik gaf, viel alles op zijn plek. Ik voelde heel sterk dat dit is mijn purpose is. Het lukte me steeds meer te ondernemen vanuit gevoel, intuïtie en overgave, en steeds minder vanuit ratio. Dit bracht mij onder meer naar Zuid-Amerika, waar ik jarenlang een eigen yogaschool in Medellin, Colombia heb gerund. Na dit avontuur, en vele retraites en workshops te hebben gegeven wereldwijd, ben ik weer terug in Nederland waar mijn missie zich voortzet.”

Wat vind je zo mooi aan breathwork?

“Wat ik mooi vind is dat er niets nieuws is aan de ademhalingstechnieken die iedereen nu gebruikt. In onder andere India en Tibet worden deze technieken al duizenden jaren gebruikt. Het is nu aan het Westen om op onze eigen manier - denk Wim Hof, Dan Brulé, etc - de kracht van de ademhaling verder te verspreiden. Dit is in deze turbulente tijden, waarin veel mensen stress ervaren en zich niet meer verbonden voelen, meer nodig dan ooit .

Dat deze oeroude technieken nu in een modern jasje worden gestoken en worden onderbouwd met moderne wetenschap (wat goed is voor ‘hoofdmensen’), vind ik top.”

Wat heeft breathwork voor jou persoonlijk gedaan?

“Breathwork heeft me veel meer bewustzijn en zelfinzicht gebracht. Meer diepgang, vertrouwen en rust in mijn leven. Het heeft me een fijner persoon en een betere moeder gemaakt. Ik kan nogal snel van de hak op de tak gaan, veel in mijn hoofd zitten en overprikkeld raken. Mijn adem gebruik ik vaak om mezelf te kalmeren, terug bij mezelf te komen en weer in de flow van het leven te raken. Een heerlijk gevoel.

Ademsessies hebben mij ook erg geholpen in het proces van re-emigratie naar Nederland. Na negen jaar weg geweest te zijn vond ik het heel moeilijk weer een plek te vinden in mijn eigen cultuur. Dagelijks adembewustzijn en vele helende ademsessies hebben me weer laten thuiskomen bij mijzelf.

Het mooie aan de adem vind ik de verschillende lagen en dieptes die je kunt aanraken. Na slechts een paar minuten ademen kan ik mezelf al resetten, meer focus en kalmte ervaren en meer in mijn lijf zakken. En tijdens een langere verbonden ademsessie kan ik diep naar binnen gaan, emoties ontladen en me volledig verbonden voelen met alles en iedereen. Ik sta dankzij breathwork veel dichter bij mijn gevoel. Sterker nog, ik leef de afgelopen tien jaar veel meer vanuit mijn hart en durf te vertrouwen op mijn intuïtie als innerlijk kompas.”

Heb je een vast dagelijks ademritueel?

Saskia van Erven - adem- en yogadocent

“Mijn dag begint rond 6.45 uur. Na fijne knuffels in bed met mijn kindjes en man ga ik douchen, waarbij ik koud afdouche. Dan zet ik mijn intentie voor de dag en neem ik een moment om te voelen waar ik dankbaar voor ben. Dat verhoogt instant je vibraties.

Na een glas water en groene thee, en nadat ik ontbijt heb gemaakt voor de kindjes en ze naar school heb gebracht, beweeg en adem ik minstens 30 minuten. Ik vind de combinatie van beweging - yoga, shaken, dansen of HITT - en ademen heel fijn. Welke techniek ik precies gebruik varieert en is afhankelijk van wat ik nodig heb die dag. Het is heel intuïtief.

De ene keer doe ik een paar rondes verbonden ademen of breath of fire. Als ik 'all over de place’ ben, gebruik ik de ujijayi ademhaling gecombineerd met full yogic breath. Vaak mediteer ik daarna of sluit ik af met een visualisatie. Dan gaat alles stromen en kom ik in mijn lijf en hartgebied.

Daarna volgt een cappuccino en ontbijt en begint mijn 'werk' dag. Die dag is altijd anders en kan bestaan uit 1-op-1 ademsessies, trainingen aan groepen of yogales. Tijdens de dag neem ik veel korte breaks en wanneer ik kan ga ik wandelen in de natuur om nieuwe inspiratie op te doen.”

Wanneer je leert werken met je adem, heb je een krachtige tool in handen om meer vrijheid, gezondheid, ontspanning, focus en flow in je leven te ervaren.

Welk advies kan je geven aan mensen voor wie breathwork nieuw is?

“Alles begint met adembewustzijn. Je ademt automatisch, maar ben je je bewust van je eigen adempatroon? Sluit je ogen en observeer jouw adem eens, wat neem je waar? Waar voel je je adem? Hoe is het ritme van je ademhaling? Neem dan eens een paar diepe ademhalingen en houd je adem even vast. Dan voel je meteen een rustgevend effect.

Afhankelijk van jouw behoefte en intentie kan je beginnen met een paar simpele ademhalingsoefeningen via een app, of met een ademcoach waarbij je je fijn en veilig voelt en die jou op weg helpt. Wil je meer de diepte in, boek dan een langere 1-op-1 ademsessie - bijvoorbeeld Liquid Breath of verbonden ademen - of ga naar een retraite zodat je volledig de diepte in kan duiken zonder afleiding van je dagelijks leven.

Ademen is natuurlijk niets nieuws, maar bewust, optimaal ademen is dat wel. Wanneer je leert werken met je adem, heb je een krachtige tool in handen om meer vrijheid, gezondheid, ontspanning, focus en flow in je leven te ervaren. Dat gun je iedereen toch!”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

Gewoon Ademhalen (Just Breathe) van Dan Brulé is een boek vol leuke, inspirerende verhalen en ademhalingsoefeningen voor je body, mind en spirit. Een mooie combinatie van praktische tools en spirituele diepgang die de adem kan je brengen.

Mind over Medicine: hierin onderzoekt wetenschapper Lissa Rankin hoe je jezelf kunt helen door de kracht van je eigen bewustzijn. Het duurde even om erin te komen, maar ze geeft hele waardevolle inzichten die je intuïtief al weet. Ze bewijst dit met vele casestudies.”


Saskia van Erven - Sasana

Meer weten over Saskia en haar werk? Kijk op www.sasanayoga.com of www.joinmoai.com.
Volg Saskia via Instagram, Facebook of Linkedin voor de laatste updates.

PS. Van 29 oktober tot 4 november 2022 host Saskia een prachtig Soul Journey Retreat op Ibiza, kijk hier voor meer info.


PS. Ik ken zelf overigens de gevolgen van Post Commotioneel Syndroom (PCS) maar al te goed, en ook welke enorme kracht de adem heeft bij herstel. Lees hier meer over mij en mijn herstel, of lees mijn ebook What the Breath. Liefs, Nikki


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.