Hoe breathwork je kan bevrijden en helen van trauma - Breathwork facilitator Melina Groen

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van breathwork facilitator Melina Groen.

Dankzij breathwork ben ik mijn innerlijke leegte kwijtgeraakt, en voel ik me oprecht gelukkig van binnen.

Melina Groen - Trauma release breathwork & plantmedicijnceremonies

Melina Groen - Trauma release breathwork & plantmedicijnceremonies

Trauma. We hebben het allemaal in ons, hoe groot of hoe klein ook. Het is iets wat Melina Groen maar al te goed weet. Zij zet als breathwork facilitator ademwerk (en plantmedicijnen) in voor heling van trauma in het lichaam en de psyche, nadat zij zelf de krachtige en helende werking ervan heeft mogen ervaren.

Door een bewogen verleden en veel trauma dat ze met zich meedroeg, was Melina verleerd om te voelen. Alle gevoelens waren ver weggestopt, diep in het onbewuste. Dit zorgde voor veel lichamelijke klachten, maar ook een gevoel van leegte. Ze was in een constante staat van alertheid.

Totdat ze besloot aan haar trauma te gaan werken. Inmiddels begeleidt ze anderen op dit pad, middels Trauma Release Breathwork (TRB) en Body Remembers Trauma Therapie (BRTT). Lichaamsgerichte methodieken waarvan ze enorm onder de indruk is geraakt. Lees hier Melina’s verhaal, en laat het je inspireren.

Het is voor iedereen mogelijk om zijn of haar trauma’s te helen. En iedereen verdient het om zich goed te voelen.

Melina, hoe ziet jouw werk eruit?

“Ik geef breathwork sessies, ceremonies met plantmedicijnen, en online maanrituelen met breathwork, EFT (Emotional Freedom Technique) en hypnose. Tevens bied ik een online programma aan over hoe je kunt manifesteren middels quantum jumping met hypnose, ETF en meditatie.

De breathwork sessies die ik geef zijn gebaseerd op Trauma Release Breathwork (TRB) en Body Remembers Trauma Therapie (BRTT). Ik ben enorm onder de indruk van deze lichaamsgerichte therapie. Alles zit al in ons. We kunnen door midddel van deze therapievorm relatief makkelijk loskomen van onze dagelijkse klachten zoals stress en depressie of burn-out. Soms weet je niet goed waar je klachten nu vandaan komen, daardoor is het moeilijk om middels reguliere therapie tot de kern te komen. Met de TRB en BRTT kun je snel tot de kern doordringen en loskomen van hardnekkige belemmerende klachten.

Iedereen die graag wil kennismaken met breathwork en last heeft van stress of andere klachten, kan bij mij terecht. Ik ben gespecialiseerd in de trauma- en helingkant van het lichaam en de psyche en lichaam. Iedereen heeft trauma in zich, zowel klein als groot trauma. Dit kan trauma zijn wat in je geheugen aanwezig is, maar ook trauma waar je je niet bewust van bent, zoals bijvoorbeeld een geboortetrauma. Dit kan voor klachten zorgen zonder dat je weet waar deze klachten precies vandaan komen.”

Door mijn gevoelens diep weg te stoppen, had ik last van veel lichamelijke klachten, maar ook van een gevoel van leegte.
Melina Groen - Trauma release breathwork & plantmedicijnceremonies

Hoe ben je in contact gekomen met ademwerk?

“Ik ben met breathwork in aanraking gekomen toen ik zelf in een helingsproces zat met plantmedicijnen. Ik merkte dat ademwerk hier een hele mooie aanvulling op was. Sterker nog, ik ervaarde dat ademwerk op zich - dus ook zonder de combinatie met plantmedicijnen - een heel mooi middel is om weer helemaal bij jezelf te komen, weer te leren voelen, te helen, en zonder spanning en stress te kunnen leven.

Door een bewogen verleden en alle trauma die ik met mij meedroeg, was ik verleerd om te voelen. Al mijn gevoelens waren ver weggestopt in mijn onbewuste. Dit zorgde voor veel lichamelijke klachten, maar ook een gevoel van leegte. Ik voelde me vaak opgejaagd en heel alert, en ik had veel last van prikkels. Inmiddels weet ik dat er zoveel opgebouwde spanning in mijn lichaam zat dat ik in een constante staat van alertheid zat, om te kunnen vluchten. Mijn stresslevels waren continu hoog, voorbereid op gevaar dat kon komen.

Ik heb nooit geweten dat ademwerk zo'n enorm krachtig middel is, totdat ik ermee in aanraking kwam. Ik wil dit heel graag bekend maken aan de wereld, omdat er zoveel mensen zijn die dagelijks lijden of nog steeds kampen met gebeurtenissen uit het verleden en deze niet kunnen plaatsen of oplossen.

Ik heb altijd geweten dat ik mensen wil helpen op het gebied van trauma, maar ik wist nooit hoe. Ik had er immers zelf nog last van. Nu ik zelf ben losgekomen van mijn oude trauma's, met behulp van ademwerk en plantmedicijnen, is het volledig helder geworden wat mijn roeping is, namelijk anderen helpen met waar ik mezelf mee heb geholpen. Iedereen kan dit, en iedereen verdient het om zich goed te voelen. Vooral ook voor onze kinderen. Zij verdienen ook een mama en papa die gelukkig is.”

Voor mij is ademwerk echt magic. En ik wist nooit dat het zo krachtig was. Dus: ga het zeker eens ervaren.

Kan je uitleggen welke impact breathwork heeft gehad op jouw leven?

“Breathwork en BRTT heeft mijn leven volledig veranderd. Dankzij ademwerk heb ik mijn emoties onder controle gekregen en ik heb geleerd om bij mijn authentieke zelf te komen. Er is mij zoveel duidelijk geworden over mijn verleden en hoe ik ermee kan omgaan, zonder er in te blijven hangen.

Ik ben een leuker en liever mens geworden. Waar ik vroeger in de slachtofferrol klom, zie ik de mensen om me heen nu als mijn goeroes om te groeien. Ik ben leuker voor mijn kinderen, ik heb ze meer te bieden: veel meer echte kennis en wijsheid over het leven. Ik kan ze beter helpen ontdekken wie ze nu werkelijk zijn.

Ik ben mijn innerlijke leegte kwijtgeraakt, en voel me oprecht gelukkig van binnen. Ik heb anderen niet meer nodig om een leegte op te vullen.”

Heb je een vast dagelijks ademritueel?

Melina Groen - Trauma release breathwork & plantmedicijnceremonies

“Ik start mijn ochtend altijd met dankbaarheid, en ik tune in bij mezelf door middel van mijn ademhaling. Zo start ik de dag ontspannen en positief. Het is hier namelijk best wel een drukte ‘s morgens aan de ontbijttafel met vijf kinderen.

Als de kinderen naar school zijn doe ik kort wat klusjes in huis en beluister ik ondertussen een motiverende podcast. Verder laat ik mijn dag afhangen van de afspraken die ik heb, en waar ik zin in heb. 's Middags ben ik aanwezig voor mijn kinderen en voordat zij uit school komen maak ik meestal een wandeling in de natuur.

Ik doe ook ademsessies bij mezelf in de aanwezigheid van mijn man wanneer ik daar de behoefte toe voel. Wanneer ik het wat drukker heb, ontlaad ik deze drukte/spanning door middel van een ademsessie. Ook wanneer er iets minder prettigs gebeurt in mijn leven, help ik mezelf met een ademsessie. 's Avonds voordat ik ga slapen doe ik ademhalingsoefeningen en tune ik in op mijn toekomstige zelf: waar ik wil zijn en hoe dit voelt. Door de ademhaling kan ik hier makkelijker bij komen. Bovendien slaap ik dankzij de adem sneller en dieper.”

Je lichaam weet altijd precies wat er nodig is, en je krijgt nooit meer dan je op dat moment aankunt.

Heb je een advies aan mensen voor wie ademwerk nieuw is?

“Voor mij is ademwerk echt magic. En ik wist nooit dat het zo krachtig was. Dus: doe het gewoon eens.

Laat je wel goed begeleiden, verdiep je erin, en onderga het met een open mind. Je lichaam weet precies wat er nodig is en je krijgt nooit meer dan je op dat moment aankunt. Probeer zonder al te veel verwachtingen deel te nemen. Vertrouw op het proces.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Bij mij is mijn hele reis met persoonlijke ontwikkeling begonnen na het lezen van De vierde dimensie van Hans Peter Roel. Door dit boek is het kwartje bij mij gevallen, en de bal gaan rollen.

Verder ben ik erg geïnteresseerd in het boek: Vroegkinderlijk trauma van Franz Ruppert. Hierin staat mooi beschreven wat vroegkinderlijke trauma's kunnen zijn en welk effect ze kunnen hebben op je leven.

Maar op mijn nummer één staat Op zoek naar antwoorden van Wiggert Meerman: een zeer inspirerend boek, vol met wijsheden die je nooit op school zult leren. Het boek is helder geschreven, brengt avontuur, en de inzichten komen tijdens het lezen van het boek echt binnen. Het fijne aan dit boek is dat het voor iedere lezer inspirerend is. Er komen veel verschillende thema's aan bod. Het maakt dus niet uit tegen welke obstakels van het leven je aanloopt. Dit boek brengt je de inzichten die je nodig hebt om te groeien en wijsheden die je laten nadenken, waardoor je anders naar de wereld gaat kijken.”


Melina Groen - The Green Universe

Meer weten over Melina en haar werk? Kijk op www.thegreenuniverse.nl.
Volg Melina via Instagram of Facebook voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.